Zsarolással tartanák egyben a Bundesligát

 

Nem tisztul a kép a Német Jégkorong Szövetség (DEB) és a másodosztályú klubok csatájában.

Mint megírtuk, az eredeti határidőig összesen két másodosztályú csapat jelentkezett a DEB által kiírt Bundesliga 2-be, mivel a többség a profi bajnokságot (DEL) lebonyolító cég által tervezett másodosztályba, a DEL II-be menne a következő szezontól.

Hétfőn a DEB kemény hangú nyilatkozatot adott ki. “Az ESBG klubjainak az a lépése, hogy felmondták az együttműködési szerződést a DEB-vel, az ehhez kapcsolódó jogsértések, a DEB-vel szemben fennálló klubkötelezettségek nem teljesítése, és nem utolsósorban az Oberligával és az alsóbb ligákkal, tartományi szövetségekkel meglevő együttműködési problémák arra kényszerítették a DEB-t, hogy ne kössön újabb együttműködési szerződést az ESBG-vel (a Bundesliga 2 jelenlegi lebonyolítója, a DEB-től független) vagy bármilyen új társasággal – fogalmaznak. – A DEB legfontosabb célja továbbra is az marad, hogy biztosítsa a különböző ligák teljeskörű együttműködését a sport elveire alapozva. Bármilyen önkény a liga összetételének meghatározásában elfogadhatatlan. A DEB ajánlata nemcsak arról szól, hogy kineveznek egy független, főállású alkalmazottat a csapatok által legkritikusabbnak tartott területek (a liga irányítása, marketing, PR) élére, hanem egy  csapatok által megválasztott, alelnöki pozícióba kerülő ligakomisszár kinevezéséről is.”

A DEB a DEL II-t illegális ligának nyilvánította, a BL 2 nevezési határidejét pedig meghosszabbította június 7-éig. Azt követően minden olyan klubot, amely nem nevez a DEB által szervezett Bundesliga 2-be, úgy tekint, mint amelyik nem tagja a szövetségnek. Ez azzal fenyegeti a klubok alkalmazottait, edzőit és játékosait, hogy kizárják magukat az IIHF által felügyelt jégkorongos világból.

Ennek egyik első áldozata a Bietigheim Steelers lehet, amely csapat a Bundesliga 2 bajnokaként jogosult lenne a Kontinentális Kupában való indulásra. A klub annak rendje és módja szerint be is adta a nevezését az IIHF-hez. Azonban a DEB jelezte, csak abban az esetben engedélyezi a bietigheimiek indulását, ha beneveznek a DEB vezette Bundesliga 2-be. Franz Reindl DEB-főtitkár világossá is tette mindezt. “Anélkül, hogy jelentkeznének a DEB 2013/14-es idényére, nem áll módunkban engedélyezni az indulásukat” – jelezte.

A Bietigheim elnöke, Hans-Günther Neumann lesújtó véleménnyel van minderről: “Véleményem szerint ezek középkori módszerek. Szövetségi tisztségviselők, akik sarokba szorulnak, nem riadnak vissza a nyomásgyakorlás ilyen módszereitől sem.” A klub elnöksége dönt majd végül arról, mi legyen a teendő, de egyelőre valószínűtlen, hogy a DEB nyomása megtöri a klubot. “Az a kívánságunk, hogy újjáépítsük a német profi jégkorongot a DEL-lel együttműködve. Erről már döntöttünk, mindenféle “de” és “ha” nélkül” – mondta.

A DEB közben a honlapján megjelentetett egy összehasonlítást a csapatok DEL II, illetve a DEB Bundesliga 2 koncepciójáról. Az egyes pontokat a DEB saját megjegyzéseivel látta el. Bár a dokumentumot azzal a kommentárral tette közzé, hogy a DEB semmilyen szigetszerű megoldást nem tud támogatni, hiszen az ESBG létezésének 13 éve alatt semmilyen előnyt nem tudott felmutatni, így különösen a költségek emelkedése mellett az utánpótlás-nevelésben sem, mégis találtak benne a klubok kapaszkodót. A DEB ugyanis egyik megjegyzésében így fogalmaz: “Nem számít, hogy egy ligát adminisztratívan ki vezet, a lényeg az, hogy milyen munka folyik a klubokban, különös tekintettel a fiatal játékosok nevelésének fenntarthatóságára.”

Az ESBG-tagok örömmel csapták le a magasan pattogó labdát, mint sajtóközleményükben tudatták, ebben a DEB-megjegyzésben “megerősítve érezzük magunkat abban a véleményünkben, hogy professzionálisan vezetett klubok a leghatékonyabban és legjobban saját maguk tudják a menedzselésüket megoldani.” Ahogy Hauke Hasselbring, a Bremerhaven menedzsere kifejtette: “Örülünk annak, hogy a DEB végre – ahogy azt nálunk, északon mondják – vajat is tett a hal mellé. Természetesen jobb lett volna, ha mindezt egy fél évvel korábban megteszi, mert akkor lett volna idő arra, hogy leüljünk egymással megbeszélni a tartalmi kérdéseket.”

“Maradt a végére egy-két tisztázandó dolog, de a döntő a másodosztályú klubok számára az, hogy a koncepció a másodosztályú klubok, tehát saját maguk vezetésével is megvalósítható” – mondta a rosenheimi klubvezető, Wilhelm Graue. A Weisswasser első embere, Ralf Hantschke nem hagyta ki a lehetőséget, hogy kritizálja is a szövetséget. “Azt gondolom, hogy rossz jel az, hogy a DEB a Hannover Scorpionst, amelyik mint gazdasági társaság a licenszét teljes egészében eladta a Schwenningennek, anélkül hagyná indulni, hogy bármiféle jogi személyisége is lenne.”

A DEB is érezte a taktikai hibát, így pénteken olyan sajtóközleményt adott ki, amelyben hevesen tagadta ezt az értelmezési lehetőséget. “Egy mostanában kiadott sajtóközleményben az ESBG arról beszél, hogy a DEB megvalósíthatónak látja a DEL II-koncepciót. A DEB teljesen elhatárolódik ettől az értelmezéstől. Semmilyen olyan további megjegyzést nem találni a dokumentumban, amely az ESBG véleményét támasztaná alá. Kiforgattak tényeket és véleményeket annak érdekében, hogy azzal hamis benyomásokat keltsenek – fogalmaz Manuel Hüttl DEB-alelnök. – Május 22-én volt egy megbeszélés Frankfurtban a klubok kifejezett kérésére, bár mi előre világossá tettük az álláspontunkat. Az eseményen újra és újra megtárgyaltuk az elképzeléseket. A tény az, hogy mi mindig is világosan kijelentettük, nem tartjuk kívánatosnak semmiféle újabb társaság jelenlétét a német jégkorongozásban, és így a DEL II-t is világosan elutasítjuk. A DEB még egyszer kijelenti, hogy a kluboknak június 7-éig van lehetőségük jelentkezni a DEB szervezésében megrendezendő Bundesligába. A DEB semmilyen más konstrukciót nem ismer el. A klubok vezetőinek és a játékosoknak a lehetséges következményekkel számolniuk kell.”

A szurkolók egy része mindenesetre már lépett is, és a DEL II-t támogató közösségi oldalt hozott létre, amely egy nap alatt több mint 2500 követőre lelt. Egyébként a szurkolók nagyrészt a DEL II pártján állnak, minden eddigi internetes szavazáson 90% körüli támogatásra lelt a másodosztályú klubok törekvése, és minden valószínűség szerint a DEB ultimátuma sem állított túl sok szimpatizánst az ő oldalukra. Egy hét van még a jelentkezési határidő lejártáig, bizonyos, hogy addig még sokat hallunk a mind elkeseredettebb vitáról.

A magyar jégkorong szempontjából leginkább a Frankfurt sorsa a kérdéses. A jelenleg még harmadosztályú csapat vastagon benne van a DEL II-projektben. A Rich Chernomaz szövetségi kapitányt és Vas Mártont foglalkoztató klub komoly tervekkel rendelkezik, már nyártól szeretnének a másodosztályban játszani.

Cimkék: , , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 15., vasárnap
EBYSL 12:10 MACRBS 3-4 HVÉGE
EBYSL 14:30 MZAAVS 2-3 HVÉGE
EBYSL 16:20 VSVDMJ 3-2VÉGE
EBYSL 16:40 VASSLL 1-2VÉGE
EBEL 17:00 AVSG99 1-5VÉGE
EBYSL 17:00 HKBZNO 1-5VÉGE
MOL 17:00 GALMAC 1-7VÉGE
MOL 18:30 DHKTIT 4-3VÉGE
január 16., hétfő
U18 17:15 MISPEF 10-2VÉGE
MOL 17:30 BRAMAC 0-3VÉGE
MOL 18:00 UTEDAB 4-1VÉGE
  • M4 SPORT
január 17., kedd
MOL 17:00 GALSCC 2-3VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 7-4VÉGE
január 18., szerda
NHL 00:55 BOSNYI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:05 ANATBL 
  • SPÍLER TV
KHL 15:00 MMGAVG 
  • SPORT 2
U20 16:50 KMHMIS 
U20 19:30 MACZEG 
január 19., csütörtök
EBYSL   AVSVIC 
NHL 01:35 MTLPIT 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKSJS 
  • SPÍLER TV
U18 15:30 DHKPEF 
U18 16:00 AVSUTE 
U18 16:00 ETOMIS 
EBYSL 17:40 VASMZA 
MOL 18:00 DABBRA 
U18 18:10 VASMAC 
január 20., péntek
EBJL   HKBMAC 
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
MOL 19:00 FTCGAL 
EBEL 19:15 G99AVS 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
MOL 18:00 MACGAL 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
MOL 18:30 MISSCC 
EBJL 18:55 VSVAVS 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
EBYSL   SLLAVS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
U20 18:40 AVSKMH 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk