Zsarolással tartanák egyben a Bundesligát

 

Nem tisztul a kép a Német Jégkorong Szövetség (DEB) és a másodosztályú klubok csatájában.

Mint megírtuk, az eredeti határidőig összesen két másodosztályú csapat jelentkezett a DEB által kiírt Bundesliga 2-be, mivel a többség a profi bajnokságot (DEL) lebonyolító cég által tervezett másodosztályba, a DEL II-be menne a következő szezontól.

Hétfőn a DEB kemény hangú nyilatkozatot adott ki. “Az ESBG klubjainak az a lépése, hogy felmondták az együttműködési szerződést a DEB-vel, az ehhez kapcsolódó jogsértések, a DEB-vel szemben fennálló klubkötelezettségek nem teljesítése, és nem utolsósorban az Oberligával és az alsóbb ligákkal, tartományi szövetségekkel meglevő együttműködési problémák arra kényszerítették a DEB-t, hogy ne kössön újabb együttműködési szerződést az ESBG-vel (a Bundesliga 2 jelenlegi lebonyolítója, a DEB-től független) vagy bármilyen új társasággal – fogalmaznak. – A DEB legfontosabb célja továbbra is az marad, hogy biztosítsa a különböző ligák teljeskörű együttműködését a sport elveire alapozva. Bármilyen önkény a liga összetételének meghatározásában elfogadhatatlan. A DEB ajánlata nemcsak arról szól, hogy kineveznek egy független, főállású alkalmazottat a csapatok által legkritikusabbnak tartott területek (a liga irányítása, marketing, PR) élére, hanem egy  csapatok által megválasztott, alelnöki pozícióba kerülő ligakomisszár kinevezéséről is.”

A DEB a DEL II-t illegális ligának nyilvánította, a BL 2 nevezési határidejét pedig meghosszabbította június 7-éig. Azt követően minden olyan klubot, amely nem nevez a DEB által szervezett Bundesliga 2-be, úgy tekint, mint amelyik nem tagja a szövetségnek. Ez azzal fenyegeti a klubok alkalmazottait, edzőit és játékosait, hogy kizárják magukat az IIHF által felügyelt jégkorongos világból.

Ennek egyik első áldozata a Bietigheim Steelers lehet, amely csapat a Bundesliga 2 bajnokaként jogosult lenne a Kontinentális Kupában való indulásra. A klub annak rendje és módja szerint be is adta a nevezését az IIHF-hez. Azonban a DEB jelezte, csak abban az esetben engedélyezi a bietigheimiek indulását, ha beneveznek a DEB vezette Bundesliga 2-be. Franz Reindl DEB-főtitkár világossá is tette mindezt. “Anélkül, hogy jelentkeznének a DEB 2013/14-es idényére, nem áll módunkban engedélyezni az indulásukat” – jelezte.

A Bietigheim elnöke, Hans-Günther Neumann lesújtó véleménnyel van minderről: “Véleményem szerint ezek középkori módszerek. Szövetségi tisztségviselők, akik sarokba szorulnak, nem riadnak vissza a nyomásgyakorlás ilyen módszereitől sem.” A klub elnöksége dönt majd végül arról, mi legyen a teendő, de egyelőre valószínűtlen, hogy a DEB nyomása megtöri a klubot. “Az a kívánságunk, hogy újjáépítsük a német profi jégkorongot a DEL-lel együttműködve. Erről már döntöttünk, mindenféle “de” és “ha” nélkül” – mondta.

A DEB közben a honlapján megjelentetett egy összehasonlítást a csapatok DEL II, illetve a DEB Bundesliga 2 koncepciójáról. Az egyes pontokat a DEB saját megjegyzéseivel látta el. Bár a dokumentumot azzal a kommentárral tette közzé, hogy a DEB semmilyen szigetszerű megoldást nem tud támogatni, hiszen az ESBG létezésének 13 éve alatt semmilyen előnyt nem tudott felmutatni, így különösen a költségek emelkedése mellett az utánpótlás-nevelésben sem, mégis találtak benne a klubok kapaszkodót. A DEB ugyanis egyik megjegyzésében így fogalmaz: “Nem számít, hogy egy ligát adminisztratívan ki vezet, a lényeg az, hogy milyen munka folyik a klubokban, különös tekintettel a fiatal játékosok nevelésének fenntarthatóságára.”

Az ESBG-tagok örömmel csapták le a magasan pattogó labdát, mint sajtóközleményükben tudatták, ebben a DEB-megjegyzésben “megerősítve érezzük magunkat abban a véleményünkben, hogy professzionálisan vezetett klubok a leghatékonyabban és legjobban saját maguk tudják a menedzselésüket megoldani.” Ahogy Hauke Hasselbring, a Bremerhaven menedzsere kifejtette: “Örülünk annak, hogy a DEB végre – ahogy azt nálunk, északon mondják – vajat is tett a hal mellé. Természetesen jobb lett volna, ha mindezt egy fél évvel korábban megteszi, mert akkor lett volna idő arra, hogy leüljünk egymással megbeszélni a tartalmi kérdéseket.”

“Maradt a végére egy-két tisztázandó dolog, de a döntő a másodosztályú klubok számára az, hogy a koncepció a másodosztályú klubok, tehát saját maguk vezetésével is megvalósítható” – mondta a rosenheimi klubvezető, Wilhelm Graue. A Weisswasser első embere, Ralf Hantschke nem hagyta ki a lehetőséget, hogy kritizálja is a szövetséget. “Azt gondolom, hogy rossz jel az, hogy a DEB a Hannover Scorpionst, amelyik mint gazdasági társaság a licenszét teljes egészében eladta a Schwenningennek, anélkül hagyná indulni, hogy bármiféle jogi személyisége is lenne.”

A DEB is érezte a taktikai hibát, így pénteken olyan sajtóközleményt adott ki, amelyben hevesen tagadta ezt az értelmezési lehetőséget. “Egy mostanában kiadott sajtóközleményben az ESBG arról beszél, hogy a DEB megvalósíthatónak látja a DEL II-koncepciót. A DEB teljesen elhatárolódik ettől az értelmezéstől. Semmilyen olyan további megjegyzést nem találni a dokumentumban, amely az ESBG véleményét támasztaná alá. Kiforgattak tényeket és véleményeket annak érdekében, hogy azzal hamis benyomásokat keltsenek – fogalmaz Manuel Hüttl DEB-alelnök. – Május 22-én volt egy megbeszélés Frankfurtban a klubok kifejezett kérésére, bár mi előre világossá tettük az álláspontunkat. Az eseményen újra és újra megtárgyaltuk az elképzeléseket. A tény az, hogy mi mindig is világosan kijelentettük, nem tartjuk kívánatosnak semmiféle újabb társaság jelenlétét a német jégkorongozásban, és így a DEL II-t is világosan elutasítjuk. A DEB még egyszer kijelenti, hogy a kluboknak június 7-éig van lehetőségük jelentkezni a DEB szervezésében megrendezendő Bundesligába. A DEB semmilyen más konstrukciót nem ismer el. A klubok vezetőinek és a játékosoknak a lehetséges következményekkel számolniuk kell.”

A szurkolók egy része mindenesetre már lépett is, és a DEL II-t támogató közösségi oldalt hozott létre, amely egy nap alatt több mint 2500 követőre lelt. Egyébként a szurkolók nagyrészt a DEL II pártján állnak, minden eddigi internetes szavazáson 90% körüli támogatásra lelt a másodosztályú klubok törekvése, és minden valószínűség szerint a DEB ultimátuma sem állított túl sok szimpatizánst az ő oldalukra. Egy hét van még a jelentkezési határidő lejártáig, bizonyos, hogy addig még sokat hallunk a mind elkeseredettebb vitáról.

A magyar jégkorong szempontjából leginkább a Frankfurt sorsa a kérdéses. A jelenleg még harmadosztályú csapat vastagon benne van a DEL II-projektben. A Rich Chernomaz szövetségi kapitányt és Vas Mártont foglalkoztató klub komoly tervekkel rendelkezik, már nyártól szeretnének a másodosztályban játszani.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 12., kedd
U18 15:00 DHKPEF 6-4VÉGE
U18 17:20 ETOUTE 6-3VÉGE
ROM 17:30 STESCC 1-8VÉGE
EL 18:30 MISMAC 2-0VÉGE
U18 18:40 VASMIS 3-2VÉGE
EBEL 19:15 MZAAVS 2-3 HVÉGE
december 13., szerda
VB20 15:30 HUNKAZ 3-5VÉGE
EL 17:50 VC2MAC 1-5VÉGE
MK 18:00 DABVAS 9-3VÉGE
U18 18:00 SZDDHK 0-13VÉGE
U18 19:00 ZNOUTE 6-2VÉGE
december 14., csütörtök
U18 16:00 PEFZEG 4-1VÉGE
U18 17:40 AVSKMH 11-1VÉGE
MK 18:00 UTEMIS 2-5VÉGE
U18 18:00 MISMAC 2-3VÉGE
december 15., péntek
VB20 13:00 GERHUN 7-2VÉGE
NU18 16:00 HUNSVK 1-2VÉGE
EL 18:00 FTCSCC 3-4 HVÉGE
EL 18:30 TITBRA 3-4VÉGE
december 16., szombat
U18 13:40 AVSMIS 
U18 15:00 SZDZEG 
NU18 16:00 HUNCZE 
VB20 16:00 AUTHUN 
U18 16:30 DHKGEP 
EBEL 17:45 AVSHCB 
EL 18:00 DABSCC 
EL 18:30 UTEBRA 
U18 18:30 MACETO 
december 17., vasárnap
NU18 16:00 HUNPOL 
EL 17:50 VC2FTC 
december 18., hétfő
EBEL 19:15 HCIAVS 
EL 20:00 UTEMIS 
    • M4 SPORT
december 19., kedd
DEBL 19:15 GEPMAC 
EBEL 19:45 HCBAVS 
december 20., szerda
U18   MISKMH 
U20   PEFMIS 
EL 18:30 MISDAB 
MK 18:30 TITKMH 
MK 19:00 MACFTC 
december 21., csütörtök
U20   ZNOETO 
U20 15:40 AVSDHK 
KHL 17:30 CSZMMG 
    • SPORT 2
EBEL 18:45 AVSHCI 
EL 20:00 MACUTE 
    • M4 SPORT
december 22., péntek
U18 17:40 VASKMH 
EL 18:00 DABTIT 
EL 18:00 FTCMIS 
Partnerünk