Zsarolással tartanák egyben a Bundesligát

 

Nem tisztul a kép a Német Jégkorong Szövetség (DEB) és a másodosztályú klubok csatájában.

Mint megírtuk, az eredeti határidőig összesen két másodosztályú csapat jelentkezett a DEB által kiírt Bundesliga 2-be, mivel a többség a profi bajnokságot (DEL) lebonyolító cég által tervezett másodosztályba, a DEL II-be menne a következő szezontól.

Hétfőn a DEB kemény hangú nyilatkozatot adott ki. “Az ESBG klubjainak az a lépése, hogy felmondták az együttműködési szerződést a DEB-vel, az ehhez kapcsolódó jogsértések, a DEB-vel szemben fennálló klubkötelezettségek nem teljesítése, és nem utolsósorban az Oberligával és az alsóbb ligákkal, tartományi szövetségekkel meglevő együttműködési problémák arra kényszerítették a DEB-t, hogy ne kössön újabb együttműködési szerződést az ESBG-vel (a Bundesliga 2 jelenlegi lebonyolítója, a DEB-től független) vagy bármilyen új társasággal – fogalmaznak. – A DEB legfontosabb célja továbbra is az marad, hogy biztosítsa a különböző ligák teljeskörű együttműködését a sport elveire alapozva. Bármilyen önkény a liga összetételének meghatározásában elfogadhatatlan. A DEB ajánlata nemcsak arról szól, hogy kineveznek egy független, főállású alkalmazottat a csapatok által legkritikusabbnak tartott területek (a liga irányítása, marketing, PR) élére, hanem egy  csapatok által megválasztott, alelnöki pozícióba kerülő ligakomisszár kinevezéséről is.”

A DEB a DEL II-t illegális ligának nyilvánította, a BL 2 nevezési határidejét pedig meghosszabbította június 7-éig. Azt követően minden olyan klubot, amely nem nevez a DEB által szervezett Bundesliga 2-be, úgy tekint, mint amelyik nem tagja a szövetségnek. Ez azzal fenyegeti a klubok alkalmazottait, edzőit és játékosait, hogy kizárják magukat az IIHF által felügyelt jégkorongos világból.

Ennek egyik első áldozata a Bietigheim Steelers lehet, amely csapat a Bundesliga 2 bajnokaként jogosult lenne a Kontinentális Kupában való indulásra. A klub annak rendje és módja szerint be is adta a nevezését az IIHF-hez. Azonban a DEB jelezte, csak abban az esetben engedélyezi a bietigheimiek indulását, ha beneveznek a DEB vezette Bundesliga 2-be. Franz Reindl DEB-főtitkár világossá is tette mindezt. “Anélkül, hogy jelentkeznének a DEB 2013/14-es idényére, nem áll módunkban engedélyezni az indulásukat” – jelezte.

A Bietigheim elnöke, Hans-Günther Neumann lesújtó véleménnyel van minderről: “Véleményem szerint ezek középkori módszerek. Szövetségi tisztségviselők, akik sarokba szorulnak, nem riadnak vissza a nyomásgyakorlás ilyen módszereitől sem.” A klub elnöksége dönt majd végül arról, mi legyen a teendő, de egyelőre valószínűtlen, hogy a DEB nyomása megtöri a klubot. “Az a kívánságunk, hogy újjáépítsük a német profi jégkorongot a DEL-lel együttműködve. Erről már döntöttünk, mindenféle “de” és “ha” nélkül” – mondta.

A DEB közben a honlapján megjelentetett egy összehasonlítást a csapatok DEL II, illetve a DEB Bundesliga 2 koncepciójáról. Az egyes pontokat a DEB saját megjegyzéseivel látta el. Bár a dokumentumot azzal a kommentárral tette közzé, hogy a DEB semmilyen szigetszerű megoldást nem tud támogatni, hiszen az ESBG létezésének 13 éve alatt semmilyen előnyt nem tudott felmutatni, így különösen a költségek emelkedése mellett az utánpótlás-nevelésben sem, mégis találtak benne a klubok kapaszkodót. A DEB ugyanis egyik megjegyzésében így fogalmaz: “Nem számít, hogy egy ligát adminisztratívan ki vezet, a lényeg az, hogy milyen munka folyik a klubokban, különös tekintettel a fiatal játékosok nevelésének fenntarthatóságára.”

Az ESBG-tagok örömmel csapták le a magasan pattogó labdát, mint sajtóközleményükben tudatták, ebben a DEB-megjegyzésben “megerősítve érezzük magunkat abban a véleményünkben, hogy professzionálisan vezetett klubok a leghatékonyabban és legjobban saját maguk tudják a menedzselésüket megoldani.” Ahogy Hauke Hasselbring, a Bremerhaven menedzsere kifejtette: “Örülünk annak, hogy a DEB végre – ahogy azt nálunk, északon mondják – vajat is tett a hal mellé. Természetesen jobb lett volna, ha mindezt egy fél évvel korábban megteszi, mert akkor lett volna idő arra, hogy leüljünk egymással megbeszélni a tartalmi kérdéseket.”

“Maradt a végére egy-két tisztázandó dolog, de a döntő a másodosztályú klubok számára az, hogy a koncepció a másodosztályú klubok, tehát saját maguk vezetésével is megvalósítható” – mondta a rosenheimi klubvezető, Wilhelm Graue. A Weisswasser első embere, Ralf Hantschke nem hagyta ki a lehetőséget, hogy kritizálja is a szövetséget. “Azt gondolom, hogy rossz jel az, hogy a DEB a Hannover Scorpionst, amelyik mint gazdasági társaság a licenszét teljes egészében eladta a Schwenningennek, anélkül hagyná indulni, hogy bármiféle jogi személyisége is lenne.”

A DEB is érezte a taktikai hibát, így pénteken olyan sajtóközleményt adott ki, amelyben hevesen tagadta ezt az értelmezési lehetőséget. “Egy mostanában kiadott sajtóközleményben az ESBG arról beszél, hogy a DEB megvalósíthatónak látja a DEL II-koncepciót. A DEB teljesen elhatárolódik ettől az értelmezéstől. Semmilyen olyan további megjegyzést nem találni a dokumentumban, amely az ESBG véleményét támasztaná alá. Kiforgattak tényeket és véleményeket annak érdekében, hogy azzal hamis benyomásokat keltsenek – fogalmaz Manuel Hüttl DEB-alelnök. – Május 22-én volt egy megbeszélés Frankfurtban a klubok kifejezett kérésére, bár mi előre világossá tettük az álláspontunkat. Az eseményen újra és újra megtárgyaltuk az elképzeléseket. A tény az, hogy mi mindig is világosan kijelentettük, nem tartjuk kívánatosnak semmiféle újabb társaság jelenlétét a német jégkorongozásban, és így a DEL II-t is világosan elutasítjuk. A DEB még egyszer kijelenti, hogy a kluboknak június 7-éig van lehetőségük jelentkezni a DEB szervezésében megrendezendő Bundesligába. A DEB semmilyen más konstrukciót nem ismer el. A klubok vezetőinek és a játékosoknak a lehetséges következményekkel számolniuk kell.”

A szurkolók egy része mindenesetre már lépett is, és a DEL II-t támogató közösségi oldalt hozott létre, amely egy nap alatt több mint 2500 követőre lelt. Egyébként a szurkolók nagyrészt a DEL II pártján állnak, minden eddigi internetes szavazáson 90% körüli támogatásra lelt a másodosztályú klubok törekvése, és minden valószínűség szerint a DEB ultimátuma sem állított túl sok szimpatizánst az ő oldalukra. Egy hét van még a jelentkezési határidő lejártáig, bizonyos, hogy addig még sokat hallunk a mind elkeseredettebb vitáról.

A magyar jégkorong szempontjából leginkább a Frankfurt sorsa a kérdéses. A jelenleg még harmadosztályú csapat vastagon benne van a DEL II-projektben. A Rich Chernomaz szövetségi kapitányt és Vas Mártont foglalkoztató klub komoly tervekkel rendelkezik, már nyártól szeretnének a másodosztályban játszani.

Cimkék: , , , ,

Hozzászólások (6)

 1. szittyavezir
    #1
  szittyavezir,   

  ez annyira 'németes' :)

 2. eszel
    #2
  eszel59,   

  @szittyavezir: "germánosch"...

 3.   #3
  komolytalan samu,   

  so geil HC Tirana ins DEL zu sehen

 4. ozseb
    #4
  ozseb,   

  A MOL-lilgában van egy-két kiadó hely. Bajor csapatok jelentkezhetnek :)

 5.   #5
  kegyetlen,   

  önkínzásból elkezdtem olvasni az előző cikk nyomán. hát, ezt a káoszt nem hinném, hogy ők értik.

 6. Heisenberg
    #6
  Theutus,   

  @kegyetlen: különösebben nem bonyolult, arról vagyon szó, hogy pár technokrata bürokrata görcsösen kapaszkodik a fotelbe, amit félig már kihúztak alóluk
  remélem nem hátrálnak meg és megcsinálják a DEL II-t

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
SVK3 16:10 KMHHUM 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk