Száműznék az európai kapusokat

 

Bajban Kanada, a juniorligák komoly lépést fontolgatnak.

Amikor Randy Smith vasárnap blogunknak arról beszélt, hogy a kölcsönös tanulási folyamatok természetesek a nemzetek között, és hogy Kanadának van mit tanulnia Európától a kapusképzésben, egyrészt mi nem gondoltuk, hogy a probléma ennyire akut, másrészt feltehetően ő sem azt értette tanulási folyamaton, amiről a Toronto Star csütörtökön beszámolt.

A lap úgy értesült, hogy a Hockey Canada, vagyis a kanadai jégkorong-szövetség és a három legerősebb juniorligát, az OHL-t, a WHL-t és a QMJHL-t tömörítő Canadian Hockey League (CHL) vezető tisztségviselőinek e heti megbeszélésén felmerült annak lehetősége, hogy a CHL-ben érdekelt 60 juniorcsapat egységesen zárja ki az európai kapusokat a draftból. A vélemények megoszlanak a kérdésben, de hogy valami nem stimmel a kanadai kapusokkal, az egészen bizonyos. Ezt mutatják az alábbi adatok is:

1) A rájátszásban második körébe jutott nyolc csapat közül a chicagói Corey Crawford volt az egyetlen kanadai kapus.

2) A Vezina-díj idei jelöltjei mindhárman európaiak: Henrik Lundqvist svéd, Antti Niemi finn, míg Szergej Bobrovszkij orosz állampolgár.

3) A CHL legjobb kapusának a cseh Patrik Bartosakot, míg a döntő legjobb kapusának az orosz Andrej Makarovot választották.

4) A drafton öt éve választottak utoljára első helyen kanadait a kapusok közül, és évek óta a draftolt kapusok kevesebb mint fele kanadai. Ontario államból az elmúlt 13 évben például csak 2 kapust draftoltak első helyen, 2010-ben Mark Visentint a Phoenix Coyotes, előtte pedig 2001-ben a Fehérvártól ezen a nyáron távozó Adam Munrót a Chicago Blackhawks.

A folyamatok tehát elgondolkodtatók, már csak az a kérdés, hogy ez jelenti-e a megoldást. Ron Tugnutt, egykori NHL-es kapus, jelenleg a Hockey Canada tanácsadója például teljes mellszélességgel támogatja a javaslatot: “Az én értelmezésemben ez elsősorban egy lehetőséget jelent. A mi kapusaink semmivel sem rosszabbak, mint máshol, mint ahogy a mi kapusképzésünk sem rosszabb másokénál. Egyszerűen arról van szó, hogy kapusaink nem kapnak annyi lehetőséget, ami a feljebb lépéshez kell”.

Mérsékeltebb kommentárok szerint ez a lépés, bár kissé drasztikusnak és némileg xenofóbnak is tűnik, nem példátlan a CHL történetében. Jelenleg is érvényben van az a szabályozás, amely két főben korlátozza az európai játékosok számát, poszttól függetlenül. Mások megjegyzik, hogy a CHL-ben ettől a lépéstől biztosan több kanadai kapus védene, de nem biztos, hogy az NHL-es csapatok érdeklődését ez a legkisebb mértékben is felkelti majd.

A CHL ugyanis csak egy lépcsőfok, és ha az európai kapusok az eddigi lendülettel áramlanak az ECHL-be, az AHL-be és az NHL-be, akkor a helyzet aligha fog javulni Kanadában. Nem beszélve az amerikai kapusokról. Egy bizonyos John Gibson például egészen tűrhetően védett az idei vb-n az amerikai válogatottban. Márpedig ő az elmúlt két szezonban az OHL-es Kitchener Rangers csapatában játszott.

Annak elméleti lehetőségét sem zárnánk ki, hogy a kapusképzésben van a különbség, ahogy arra Randy Smith is utalt. Azon persze cseppet sem csodálkozunk, ha ezt egy szövetségi alkalmazott nehezen ismeri el. Abban mindenesetre a legtöbb kommentár megegyezik, hogy ez a lépés valamennyit segíthet a kanadai kapusok helyzetén, de hogy ez önmagában nem jelent megoldást, az bizonyos.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum