Kanadában tilos a bodicsek

 

Alberta állam után néhány héttel országosan is betiltották a 13 éven aluliak esetében az ütközéseket.

A nemzeti szövetség közgyűlése is elfogadta azt a javaslatot, mely orvosi bizonyítékokra alapozva azt indítványozta, hogy ne engedélyezzék a bodicseket 13 éves kor alatt. A vitában pró és kontra elhangzott érvek összefoglalását előző cikkünkben találják.

A 94. közgyűlésre érkezett 250 delegált végül két nap után fogadta el a javaslatot. Bob Nicholson, a Hockey Canada elnöke elmondta, hogy nagy figyelmet szentelnek az ütközések helyes kivitelezésének, illetve fogadásának megtanítására, és hogy ebben a folyamatban az utolsó stádium a bodicsek helyes alkalmazása és kivédése, amit 13 éves kor alatt még nincs idő megtanulni.

A tiltással párhuzamosan a bodicsek oktatására vonatkozó irányelveket is ki fog dolgozni egy munkacsoport, amely alapján egész Kanadában egységes módszertan szerint oktatják majd ezek megfelelő kivitelezését. Mindezt annak érdekében, hogy 13 éves kor felett is minél kisebb egészségügyi kockázatokat jelentsenek a kemény ütközések.

A döntés egyelőre megosztja a kanadai közvéleményt, de az amerikai szövetség azonnal üdvözölte azt. Az USA-ban három évvel ezelőtt változtattak a szabályokon, ott csak 14 éves kortól lehet alkalmazni a bodicseket. A kanadai szövetség tájékoztatása alapján a Nemzetközi Jégkorong Szövetség összeszedte, hogy egyes országokban mennyi a jelenleg érvényben lévő korhatár, ami alatt nem engedik a bodicseket. Eszerint a legtöbb országban, így például Kanadában, Csehországban, Nagy-Britanniában, Dél-Koreában, Lettországban, Szlovákiában és az USA-ban 12 éves korig nem engedik, míg Kazahsztánban, Svédországban, Svájcban 11, Hollandiában és Magyarországon pedig csak 10 éves kor alatt nem szabad alkalmazni.

Ugyanakkor a magyar helyzet ennél némileg árnyaltabb. U8 és U10 korosztályokban, tehát a kis pályás szuperminiben és miniben nem megengedett a testjáték. A fiatalok először az U12-es bajnokságban, tehát előkészítőben lépnek jégre a 60 méteres pályán. Itt már a szabálykönyv szerint ugyanazok a szabályok érvényesek a body checkek területén, mint a felnőtteknél, tehát úgymond támadható az ellenfél. Ugyanakkor a gyakorlat szerint a teljes vagy nagy erejű ütközéseket általában nem engedik a játékvezetők. Ez jó gyakorlat, de mivel írott szabály nem áll mögötte, sok vitára ad okot egy-egy meccsszituáció. Eközben az is gondot jelent, hogy nálunk korosztályi szabályozás működik, ami nincs, nem lehet tekintetre a feljátszókra. Például nagyon sok másodéves minis szerepel az EK-bajnokságban, ők ugyanúgy támadhatóvá válnak, pedig a szezon elején többségük még csak 9 éves.

Ugyanez a helyzet a lányokkal. Azok, akik a fiúk között játszanak, márpedig ebben a korban kivétel nélkül ott játszanak, ugyanúgy ütközhetők, mint a fiúk U12-től kezdődően, hiszen a szabályok mindenkire vonatkoznak. Kanadában egyszerűbb a helyzet, a rengeteg utánpótláskorú játékos miatt évjáratonként el tudják különíteni a fiatalokat, és csak az játszik fel, aki minden szempontból érett arra.

bodicsek

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum