Nagyon jó felépítésű játékosokkal találkoztam

   

Egy hetet tölt Dunaújvárosban és segíti a fizikai felkészítést Randy Smith kanadai szakember, aki a tengerentúlon számos NHL-es játékos és más élvonalbeli sportoló munkáját koordinálja. Az eddig szerzett tapasztalatairól beszélgettünk a hírek szerint a játékosokkal brutális munkát végző trénerrel.

Hogyan került Dunaújvárosba?

Ted Agárdyt régóta ismerem, edzettem az unokaöccsét, Agárdy Ákost és a fiát, Tie Agardyt is. Ő említette, hogy van Magyarországon egy ambiciózus csapat, amelyik szívesen látna és segíthetnék nekik a szárazedzésekben. Elfogadtam a meghívást, ezért vagyok most egy hétig Dunaújvárosban.

Mi a feladata, mit lehet egy hét alatt megtanítani?

Nagyon szoros program szerint dolgozunk, igyekszünk ennek a rövid időnek minden percét kihasználni. Éppen ezért minden nap, így vasárnap is vannak edzések. Ennyi idő alatt természetesen mindent nem lehet megtanulni, ezért inkább néhány elemet igyekszem felvillantani egy NHL-es felkészülésből, amit a későbbiek során a játékosok hasznosítani tudnak az egyéni képzésük során. Kanadában főként jégkorongozókkal foglalkozom, főleg az NHL-ből és az AHL-ből, de jönnek hozzám más sportágak képviselői is, labdarúgók, golfozók például. Úgyhogy az évek során megtanultam, amit lehetett, és folyamatosan képzem magam.

Randy Smith

Mi a különbség egy NHL-es játékos és más sportolók felkészülése között?

Az alapok természetesen ugyanazok, de minden sportág más izomzatot követel, így a gyakorlatok is kicsit mások. Emellett maguk a sportolók is különböznek, úgyhogy az is elengedhetetlen része a munkámnak, hogy egyénre szabjam a programokat, hiszen mindenkinek megvan az erőssége és a gyenge oldala is. A felkészülés során erre figyelni kell, akárcsak a sérülések elkerülésére. Ami a legfontosabb különbség egy NHL-es játékos felkészülésében, az az intenzitás és az elkötelezettség.

Milyen tapasztalatokat szerzett Dunaújvárosban?

Az látszik, hogy itt nagyon odafigyelnek a fizikai felkészítésre. Azt nem tudom, mit tudnak a jégen, de nagyon sok jó felépítésű jégkorongossal találkoztam. Egy hokis képzése három elemből tevődik össze: jeges és jégen kívüli feladatok, illetve táplálkozás. Mindhárom terület egyformán fontos, ha valaki az egyiket elhanyagolja, azzal gyakorlatilag lemond arról, hogy a lehető legnagyobb mértékben kiaknázza a képességeiben rejlő lehetőségeket. Az is fontos, hogy ezek a területek összefüggnek. Hogy csak a legegyszerűbb példát mondjam, egy ilyen intenzitású fizikai terhelés mellett, mint amit most itt Dunaújvárosban is végrehajtunk, rengeteget kell enni, és természetesen nagyon nem mindegy, hogy mit eszik az ember. A jégen kívüli elemek is több összetevőből állnak, ide tartozik a fizikai felkészítés, de a mentális fejlesztés is, ami szintén nagyon fontos. Mi, kanadaiak ebben vagyunk a legerősebbek. Nálunk egy játékos 18 éves korára mentálisan készen áll arra, hogy a világ legjobb bajnokságában, felnőttek között versenyezzen és megállja a helyét. Ez egyáltalán nem olyan magától értetődő dolog.

Mi a véleménye Kanada elmúlt években tapasztalható visszaeséséről?

Ez így van, 2009 óta nem nyertünk junior-világbajnokságot. Korábban mindig megvertük az USA-t például. Ők semmi mást nem csináltak, mint ellopták a mi jégen kívüli programunkat, alakítottak rajta, intelligensen lemásolták, hozzátették a magukét, minek következtében most előttünk járnak. De ez nem attól van, vagy jórészt nem attól van, hogy a jégen bármit is másképpen csinálnának. Ez egyébként egy természetes tanulási folyamat, ezzel párhuzamosan az is megfigyelhető, hogy mostanában a legtöbb jó kapus Európából jön, tehát itt Európában tudnak valamit a kapusképzésről, amit mi nem. Mi meg ezt fogjuk ellesni és lemásolni, így megy ez.

BodySmith

Úgy hallottuk, hogy az utánpótlással is foglalkozik ebben az egy hétben.

Igen, délelőtt általában a felnőtteknek tartok háromórás edzést, délután pedig az utánpótláskorú játékosoknak. Velük külön is nagyon meg vagyok elégedve. Vladimir Babic csoportja, a 9-11 évesek egészen elképesztően teljesítenek, nagyon jó szellemiségű társaság. Remélem, sikerül megoldani, hogy később közülük páran kiutazhassanak Kanadába is. Ez az az időszak egy játékos képzésében, amikor a mentális keménység alapjait le kell fektetni. Ebben a korban az a legfontosabb, hogy megszerettesd velük a győzelem ízét. Ez tulajdonképpen nem is olyan nehéz, hiszen nagyon szeretnek versenyezni, de erre oda kell figyelni, tudatosan kell fejleszteni. A hoki is csak olyan, mint bármi más az életben, akár ez az étterem, ahol beszélgetünk: versenyzel, megméreted magad másokkal szemben és keresed, hogy miben lehetnél még jobb. A profi jégkorongjátékost kortól függetlenül három dolog jellemzi: buzgalom, tanulási vágy és motiváltság.

Hogy érzi magát Magyarországon?

Nagyon jól. Általában szeretek hosszú távra tervezni, úgyhogy Dunaújvárosba is szeretnék még visszajönni. Lehet, hogy itt lenne az ideje elkezdenem magyarul tanulni?

Stamkos Smith

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 17., szombat
U18 16:00 MACAVS 2-5VÉGE
U20 18:10 VASAVS 4-3 HVÉGE
EL 18:30 MISSCC 4-1VÉGE
március 19., hétfő
U18 18:05 UTESCC 0-8VÉGE
U18 19:00 MACAVS 4-1VÉGE
március 21., szerda
U20 18:40 AVSMAC 3-2 HVÉGE
U20 18:40 VASUTE 3-4 BVÉGE
március 22., csütörtök
U20 17:40 AVSVAS 2-1VÉGE
március 23., péntek
KHL 15:00 SZJTRK 
    • SPORT 2
U18 17:40 RBSAVS 
EL 19:00 MACMIS 
március 24., szombat
U20   MACAVS 
U20   UTEVAS 
U18 11:00 RBSAVS 
EL 20:00 MACMIS 
    • M4 SPORT
március 25., vasárnap
U20   AVSJES 
március 27., kedd
U18   AVSRBS 
U20   AVSMAC 
U20   VASUTE 
EL 18:30 MISMAC 
március 28., szerda
EL 20:00 MISMAC 
    • M4 SPORT
Partnerünk