Nagyon jó felépítésű játékosokkal találkoztam

   

Egy hetet tölt Dunaújvárosban és segíti a fizikai felkészítést Randy Smith kanadai szakember, aki a tengerentúlon számos NHL-es játékos és más élvonalbeli sportoló munkáját koordinálja. Az eddig szerzett tapasztalatairól beszélgettünk a hírek szerint a játékosokkal brutális munkát végző trénerrel.

? Hogyan került Dunaújvárosba?

? Ted Agárdyt régóta ismerem, edzettem az unokaöccsét, Agárdy Ákost és a fiát, Tie Agardyt is. Ő említette, hogy van Magyarországon egy ambiciózus csapat, amelyik szívesen látna és segíthetnék nekik a szárazedzésekben. Elfogadtam a meghívást, ezért vagyok most egy hétig Dunaújvárosban.

? Mi a feladata, mit lehet egy hét alatt megtanítani?

? Nagyon szoros program szerint dolgozunk, igyekszünk ennek a rövid időnek minden percét kihasználni. Éppen ezért minden nap, így vasárnap is vannak edzések. Ennyi idő alatt természetesen mindent nem lehet megtanulni, ezért inkább néhány elemet igyekszem felvillantani egy NHL-es felkészülésből, amit a későbbiek során a játékosok hasznosítani tudnak az egyéni képzésük során. Kanadában főként jégkorongozókkal foglalkozom, főleg az NHL-ből és az AHL-ből, de jönnek hozzám más sportágak képviselői is, labdarúgók, golfozók például. Úgyhogy az évek során megtanultam, amit lehetett, és folyamatosan képzem magam.

Randy Smith

? Mi a különbség egy NHL-es játékos és más sportolók felkészülése között?

? Az alapok természetesen ugyanazok, de minden sportág más izomzatot követel, így a gyakorlatok is kicsit mások. Emellett maguk a sportolók is különböznek, úgyhogy az is elengedhetetlen része a munkámnak, hogy egyénre szabjam a programokat, hiszen mindenkinek megvan az erőssége és a gyenge oldala is. A felkészülés során erre figyelni kell, akárcsak a sérülések elkerülésére. Ami a legfontosabb különbség egy NHL-es játékos felkészülésében, az az intenzitás és az elkötelezettség.

? Milyen tapasztalatokat szerzett Dunaújvárosban?

? Az látszik, hogy itt nagyon odafigyelnek a fizikai felkészítésre. Azt nem tudom, mit tudnak a jégen, de nagyon sok jó felépítésű jégkorongossal találkoztam. Egy hokis képzése három elemből tevődik össze: jeges és jégen kívüli feladatok, illetve táplálkozás. Mindhárom terület egyformán fontos, ha valaki az egyiket elhanyagolja, azzal gyakorlatilag lemond arról, hogy a lehető legnagyobb mértékben kiaknázza a képességeiben rejlő lehetőségeket. Az is fontos, hogy ezek a területek összefüggnek. Hogy csak a legegyszerűbb példát mondjam, egy ilyen intenzitású fizikai terhelés mellett, mint amit most itt Dunaújvárosban is végrehajtunk, rengeteget kell enni, és természetesen nagyon nem mindegy, hogy mit eszik az ember. A jégen kívüli elemek is több összetevőből állnak, ide tartozik a fizikai felkészítés, de a mentális fejlesztés is, ami szintén nagyon fontos. Mi, kanadaiak ebben vagyunk a legerősebbek. Nálunk egy játékos 18 éves korára mentálisan készen áll arra, hogy a világ legjobb bajnokságában, felnőttek között versenyezzen és megállja a helyét. Ez egyáltalán nem olyan magától értetődő dolog.

? Mi a véleménye Kanada elmúlt években tapasztalható visszaeséséről?

? Ez így van, 2009 óta nem nyertünk junior-világbajnokságot. Korábban mindig megvertük az USA-t például. Ők semmi mást nem csináltak, mint ellopták a mi jégen kívüli programunkat, alakítottak rajta, intelligensen lemásolták, hozzátették a magukét, minek következtében most előttünk járnak. De ez nem attól van, vagy jórészt nem attól van, hogy a jégen bármit is másképpen csinálnának. Ez egyébként egy természetes tanulási folyamat, ezzel párhuzamosan az is megfigyelhető, hogy mostanában a legtöbb jó kapus Európából jön, tehát itt Európában tudnak valamit a kapusképzésről, amit mi nem. Mi meg ezt fogjuk ellesni és lemásolni, így megy ez.

BodySmith

? Úgy hallottuk, hogy az utánpótlással is foglalkozik ebben az egy hétben.

? Igen, délelőtt általában a felnőtteknek tartok háromórás edzést, délután pedig az utánpótláskorú játékosoknak. Velük külön is nagyon meg vagyok elégedve. Vladimir Babic csoportja, a 9-11 évesek egészen elképesztően teljesítenek, nagyon jó szellemiségű társaság. Remélem, sikerül megoldani, hogy később közülük páran kiutazhassanak Kanadába is. Ez az az időszak egy játékos képzésében, amikor a mentális keménység alapjait le kell fektetni. Ebben a korban az a legfontosabb, hogy megszerettesd velük a győzelem ízét. Ez tulajdonképpen nem is olyan nehéz, hiszen nagyon szeretnek versenyezni, de erre oda kell figyelni, tudatosan kell fejleszteni. A hoki is csak olyan, mint bármi más az életben, akár ez az étterem, ahol beszélgetünk: versenyzel, megméreted magad másokkal szemben és keresed, hogy miben lehetnél még jobb. A profi jégkorongjátékost kortól függetlenül három dolog jellemzi: buzgalom, tanulási vágy és motiváltság.

? Hogy érzi magát Magyarországon?

? Nagyon jól. Általában szeretek hosszú távra tervezni, úgyhogy Dunaújvárosba is szeretnék még visszajönni. Lehet, hogy itt lenne az ideje elkezdenem magyarul tanulni?

Stamkos Smith

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum