Ötmeccses söprés NHL-döntőben

 

25 évvel ezelőtt, 1988. május 24-én játszották a Stanley Kupa-döntő negyedik mérkőzést. Az akkori döntőben a négy év alatt három bajnoki címet szerző Wayne Gretzky vezette Edmonton került szembe a Ray Bourque nevével fémjelzett Bostonnal. Az első két meccset simán nyerte az Oilers hazai pályán 2-1-re és 4-2-re, a harmadikat ha lehet még simábban 6-3-ra már a Bruins otthonában. Az Edmonton tehát egy újabb idegenbeli győzelemmel söpréssel szerezhette volna meg negyedik bajnoki címét.

Ennek megfelelően be is kezdtek az Olajosok, és már a 10. másodpercben bevették a Bocsok kapuját Glenn Anderson révén, ami a döntők történetének leggyorsabb gólja volt. Apró megjegyzés, hogy Anderson NHL-rekordját két évvel később a bostoni John Byce döntötte meg két másodperccel, furcsa mód egy újabb Oilers?Bruins döntőn. Az Oilers előnyét Esa Tikkanen duplázta meg, amikor egy kettős emberelőnyt értékesített. Az első fordulat a mérkőzésen ekkor következett be, amikor a két vendéggólra hárommal feleltek a hazaiak. Először az újonc Hawgood szépített, majd a második harmadban Glen Wesley emberhátrányos és emberelőnyös góljának köszönhetően fordítottak a hazaiak. Az előny egészen a 17. percig tartott, amikor 3 perc 23 másodperccel a harmad vége előtt beütött a krach. Először Craig Simpson egyenlített majd a gól után néhány másodperccel elment az áram, a Boston Gardenben pedig sötétségbe borult.

1988 Stanley Gretzky

Az áramkimaradás természetesen nem csak a világítást érintette, hanem a hűtést is. A csarnok pillanatok alatt elkezdett melegedni és óriási pára csapódott le köd formájában a jégre. A fejesek természetesen azonnal összedugták a fejüket, majd John Ziegler akkori NHL-elnök az alábbi nyilatkozatot tette: “Ha bármilyen okból nem folytatható a mérkőzés és ezen okokról a klubok nem tehetnek, akkor a mérkőzést be kell fejezni és újra kell játszani a sorozat végén.”

Egy esetleges hétmeccses döntőn ? ha tartják magukat ehhez a forgatókönyvhöz ?, az a furcsaság állt volna elő, hogy az Edmonton elvesztette volna a kiharcolt pályaelőnyét. De nem így történt. A mérkőzést körülbelül egy óra várakozás után lefújták a sporik, a felek átköltöztek Edmontonba, ahol a párharc ötödik meccsén ismét győzött az Oilers, és öt mérkőzésen, söpréssel megszerezte a bajnoki címet.

A finálé ötödik találkozója volt Gretzky utolsó meccse az Edmontonban, ezért a kupa átvétele után megkérte a csapat minden tagját, a játékosoktól kezdve az edzőkön át az orvosi stábig, hogy álljanak össze egy képre a jégen a kupával. Ezzel a fotózkodással az Oilers pedig hagyományt teremtett, azóta minden bajnok elkészíti a közös képet.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum