Lesz-e tizenkettedik csapat az EBEL-ben?

   

Szerdán előkészítő megbeszélésekkel kezdődött az EBEL közgyűlése, csütörtökön szavaznak a csapatok a bővítésről, vagyis új tagok felvételéről. Eközben napvilágra került, hogy a Znojmónál komoly gondok lehetnek. Fontos dolgokban kell dönteni, többek között arról, hogy kik vághatnak neki a liga tagjaként a 2013/14-es idénynek.

A kérdés a Medvescak Zagreb távozása után vált igazán égetővé. A legutóbbi szezonban 12 csapattal kényelmesen lehetett lebonyolítani az osztrák bázisú sorozatot, a horvátok hiányában viszont újfent csak 11 induló maradt, és a páratlan létszámtól a liga irtózik. A zágrábiak pótlására négy jelentkező is akadt, három közülük a maga módján meglehetősen komoly. A szlovák SHK 37 Piestany már kiesett, miután kiderült, hogy a szlovák szövetség az előző idényhez hasonlóan összesen két csapatot enged el külföldre, a Slovan Bratislavát a KHL-be, a HC Nové Zámkyt pedig a MOL Ligába. Ez egyúttal az ugyancsak érdeklődő HC 05 Bánska Bystrica terveit is keresztülhúzta.

Maradt még két jelentkező, a Dab.Docler (vagyis a Docler Budapest, amelynek elnöke, Azari Zsolt is részt vesz a kétnapos közgyűlésen) és a HD Jesenice (amely nem ugyanaz a klub, amely HK Acroni Jesenice néven indult korábban, míg teljesen be nem csődölt). A Budapestre kényszerített dunaújvárosiak terveiről többször is írtunk, ahogy arról is, hogy a szlovén acélváros csapata állítólag a Medvescak farmcsapataként indulna. Nemrég hivatalosan is beadták jelentkezésüket, most azonban új problémák merültek fel velük kapcsolatban.

EBEL

Pedig az EBEL-ben nagy reményeket fűztek a szlovénekhez. Nemcsak a nagy rivális Olimpija, amelynek szezononként jó pár tízezer euró pluszbevételt jelent az örökrangadó látogatottsága, hanem a liga vezetői is szeretnék, ha ők csatlakoznának. Ennek érdekében a stockholmi IIHF-kongresszus alatt megbeszéléseket is folytatott egymással Feichtinger EBEL-elnök és Miha Rebolj, a jesenicei utánpótlásklub vezetője. Az EBEL-főnök a szlovén Delo című lapnak adott interjúja szerint a tárgyalások eredményesek voltak. “Optimista vagyok – tette hozzá –, örülök, hogy jó ütemben halad a Podmezakla-csarnok újjáépítése, ha csak arra gondolok, hány tehetséges jégkorongozó került ki Jesenicéből, nincs kétségem afelől, hogy magas színvonalú meccsekre kerülhetne sor a városban. A liga követelményei sem állítanak őrült, áthághatatlan akadályokat a klub elé.”

Feichtinger közel sem volt ilyen derűlátó a további jelentkezőkkel kapcsolatban. “A pöstyéniek nem kaptak engedélyt a szlovák szövetségtől, míg a Dunaújváros nem rendelkezik megfelelő létesítménnyel” – mondta a Delónak.

Ebben a Jesenice számára kedvező légkörben nyilván nem eshetett jól Feichtingeréknek Miha Rebolj legutóbbi nyilatkozata a siol.net portálon. Mint a klubvezető elmondta, a szerdai megbeszélésen egy hét türelmi időt kért a csapatoktól a Jesenice felvétele ügyében, ugyanis egyelőre még nem állt össze az a pénz, amire a klubnak szüksége lenne az EBEL-induláshoz. Meglehetősen pikáns módon éppen ahhoz a Slavko Kanalechez, az Acroni gyár igazgatójához fordultak támogatásért, aki tavaly többször is kellemetlen helyzetbe került a jégkorong miatt. Kanalec első válasza csak annak lehetett meglepő, aki nem ismeri az előzményeket. “Nem az én dolgom” – üzente a pénzért kuncsorgó jesenicei klubnak. Eközben az egyik legbefolyásosabb szlovén hokivezető, Aljancic az acélgyár orosz tulajdonosát puhította, a hírek szerint nem ért el jelentős sikert. Az osztrák határhoz közeli szlovén város csapata nem először kormányozta magát komikus helyzetbe.

Feichtinger állítólag ismeri a helyzetet, így csütörtökön a szavazás arról szólhat, elhalasztják-e a Jesenice felvételéről szóló döntést egy héttel, vagy sem. Szerdán a hírportál értesülései szerint mindenesetre több változatban is tárgyalták a szezon menetrendjét: Jesenicével vagy Jesenice nélkül. A Júlia-Alpok lábainál meg mindenki abban reménykedik, hogy a felek félre tudják tenni az egójukat és régi sérelmeiket, és végre értelmes párbeszédet tudnak folytatni a klub támogatásáról.

Akárhogy is alakul a Jesenice dolga, az egyértelműnek látszik, hogy az EBEL-ben nagyobb a szlovénok támogatottsága, mint az újabb magyar csapat felvételéé, de még nem dőlt el minden, a Docler felvételét sem zárják ki az eseményt közelről figyelők. Egy szerda esti hír, amelyről a német nyelvű fórumokon egy-két napja szintén olvasni lehet, azonban ismét mindent boríthat. A cseh Znojmo állítólag elvesztette főszponzorát, és a pénzügyi gondok miatt közel került ahhoz, hogy bejelentse, visszalép a 2013/14-es bajnokságtól. Ugyanakkor kérdéses, hogy ha ez igaz, akkor azt miért nem tette meg szerdán, miközben két képviselője is jelen van az ülésen. Ennek ellenére csak a jövő évi lebonyolításról, a pontszabályról és technikai kérdésekről szólt az ülés. Egy biztos: csütörtökön izgalmas nap vár az EBEL-közgyűlés küldötteire.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 22., vasárnap
VB 12:30 GBRSLO 3-1VÉGE
VB 16:00 HUNKAZ 0-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:30 POLITA 1-3VÉGE
április 23., hétfő
VB 16:00 SLOPOL 2-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAHUN 2-3VÉGE
  • SPORT 1
április 24., kedd
VB 16:00 KAZGBR 
  • SPORT 1
április 25., szerda
VB 12:30 ITAKAZ 
  • SPORT 1
VB 16:00 GBRPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 SLOHUN 
  • SPORT 1
április 26., csütörtök
VB 19:00 POLHUN 
  • SPORT 1
április 27., péntek
VB 16:00 KAZSLO 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAGBR 
  • SPORT 1
április 28., szombat
VB 12:30 KAZPOL 
VB 16:00 SLOITA 
VB 19:30 HUNGBR 
  • SPORT 1
Partnerünk