Megérdemelték a svédek, Svájc büszke lehet

   

Nem történt csoda, a feltörekvő hokinemzet Svájcnak még túl nagy falatnak bizonyult a svéd válogatott a világbajnoki döntőben. 27 év után sikerült ismét a hazai csapatnak vb-t nyernie, hogy hogyan, arról Marton Tibor elemzését olvashatják.

Svájc sokat korcsolyázva lendületesen kezdte a mérkőzést ahogy ezen a világbajnokságon megszoktuk tőlük. Játékosai rögtön nyomás alá helyezték a Svéd kaput. Svédország a hatodik svájci lehetőség után jutott el az első helyzetéig.

Nagyon hasonló szituációból esett Josi és Gustafsson gólja. Mindkét gól nagyon közelről esett. A védekező játék nagyon fontos eleme annak megakadályozása, hogy egy támadójátékos zavartalanul a kapu elé kerülhessen, pláne egyenlő létszám mellett. Erre szokták mondani, hogy “ha valaki bejön a kapu elé, annak ez fájjon”. Ebben a két szituációban nem, hogy nem fájt, hanem Josi és Gustafsson is szabadon korcsolyázhatott és szabadon lőhetett kiváló helyről. Ráadásul mindkét gólt védőjátékos szerezte, és nem tipikusan arról a helyről, ahonnan a védők szokták. Mindketten bátran léptek fel a kapu elé. Fontos megjegyezni, hogy mindkét gólnál a korong nélküli társak nagy segítséget jelentettek, nagy ?forgalmat alakítottak ki” a kapu előtt és takarták a kapust a kilátásban, megosztották a védők figyelmét. A különbség csak az volt, hogy amíg Josi egymaga tört kapura és úgy jutott el lövésig, addig Gustafsson a támadást kísérve a kipattanó korongot ütötte be.

Sedin és Eriksson gólja is alapvetően hasonló szituációból esett. Az ilyen gólokat én munkagóloknak hívom, ezekhez szükség van a jó szokásokra, arra, hogy bizonyos dolgokat mindig ugyanúgy csináljunk, bármi is történik, bárkivel is játszunk. Ha ez így történik, akkor ezek a dolgok szokásokká fognak válni és hosszútávon sikeressé, győztessé tehetnek egy csapatot. Véleményem szerint a góllövés nem feltétlenül adottság kérdése.  Azok a játékosok, akik rendszeresen betartják ezeket a szokásokat, gólokat fognak lőni. A két említett gólnál az alaphelyzet az volt, hogy mindkét játékos a lövés előtt a kapu elé korcsolyázott. Sedin beleért egy korongba, Erikssont pedig ? mivel nem véletlenül állt ott, ahol ?  eltalálta egy korong, ami bepattant róla.

Véleményem szerint a mérkőzés kulcsmomentuma a harmadik svéd gól volt, amelynél a VB-n egyébként kiválóan játszó Vauclair hibázott. Utolsó emberként feleslegesen vállalt nagy kockázatot. Ha sikerült volna a csele, az akkor sem hozott volna számára olyan előnyt, amiért érdemes volt így döntenie.

Svédország hullámzó teljesítménye elég volt, hogy eljusson az egyenes kieséses szakaszba, többnyire Enrothnak köszönhetően . Ott viszont új lendületett kapott az addig gyatra támadó- és emberelőnyös játékuk.

A döntőben türelmesen játszottak,viszonylag olcsón megúszták a mérkőzés eleji Svájci nyomást. Nagy erőt tudtak meríteni abból, hogy az első harmad derekán 3 perc alatt sikerült megfordítaniuk az eredményt. A kritikus helyzetekben pedig mindig higgadt döntéseket tudtak hozni. Vasárnapi fegyelmezett játékuknak köszönhetően megérdemelten nyerték meg a döntőt. Svájc pedig büszke lehet a csapatára. Azt gondolom, mindenkiben jó benyomásokat keltettek.

Nem hiszek a szerencsében, nem véletlenül nyertek sorozatban 9 mérkőzést, sikerük elsődleges kulcsa a védekezésük volt. Kilenc mérkőzésen is kettő vagy kevesebb gól lőtt gól alatt tartották az ellenfeleiket. Emberelőnyös játékuk kiváló volt. Sokat korcsolyázó, agresszív csapatot ismertünk meg bennük. Pedig a tavalyi világbajnokság után sokan kiábrándultak a 11. helyet szerző csapatból és az edző menesztését akarták. De Simpson türelmet kapott és igazolta a bizalmat, erre a VB-re sikeresen rakta össze a svájci csapatot.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum