Történelmet ír a vb-döntő

 

Vasárnap este fél kilenckor rendezik a 2013-as világbajnokság döntőjét. Mindenképpen történelmi mérkőzés elé nézünk, hiszen Svájc még sosem nyert vb-t, míg házigazda utoljára 27 évvel ezelőtt tudott nyerni, 1986-ban Moszkvában a Szovjetuniónak sikerült ez a bravúr.

Svájc még sosem játszott döntőt, hokilázban ég az ország. Sean Simpson szövetségi kapitány is hangsúlyozta ezt a szombati mérkőzés után: “Elég speciális helyzet ez, hiszen sosem jutottunk még világbajnokságon ennyire messzire. Igen nagy az izgalom a csapaton belül, de az egész országban is amiatt, hogy Svédországgal játszhatunk az aranyért. Ez igen nagy dolog.” Bármi lesz is a végeredmény, az Svájc eddigi legnagyobb teljesítménye lesz, hiszen az ezüstnél tovább még nem jutottak, 1935-ben állhattak fel a dobogó második fokára, 1953-ban pedig bronzérmet nyertek. Azóta érmet sem szereztek. Simpsonnak ez a negyedik vb-je szövetségi kapitányként, eddig folyamatosan romló szériát szakított meg az idei fantasztikus meneteléssel, hiszen sorrendben ötödik, kilencedik, legutóbb pedig csak a 11. helyet sikerült megszerezni. Svédország 2006-ban világbajnokságot nyert, a döntőben a cseheket győzték le 4-0-ra, döntőt utoljára két éve játszottak, akkor épp a finnektől szenvedtek súlyos, 6-1 arányú vereséget egy emlékezetes összeomlás következtében úgy, hogy a vezetést még megszerezték és két harmad után is még döntetlen volt az állás.

sweswi2

A helvétek játékát Marton Tibor elemezte részletesen, mi csak annyit ismétlünk el belőle, hogy Svájc minden fontos statisztikai mutatóban ott van az élmezőnyben, az előnyjátékot és a kapusstatisztikákat vezeti is. Mindkét mutatóban szükség is lesz az extra-teljesítményre, hiszen a svédek lőnek legtöbbet kapura és védekezik ki legjobban a hátrányokat. Ez utóbbit tekintve az egyetlen csapat a mezőnyben, amely 90% fölötti mutatóval (91,67%) rendelkezik. Mindazonáltal Svájcnak kellő önbizalmat adhat, hogy egyetlen csapatként veretlen eddig a tornán.

A veretlenséghez vezető úton ráadásul egyszer már a svédeket is legyőzték, rögtön a nyitónapon, 3-2-re. Akkor a második harmad elején kétgólos előnyre tettek szert a svájciak, amiből a házigazdák még a harmad vége előtt faragni tudtak kettős emberelőnyből. A végén a kapusukat is lehozták, de Gardner a helvét előnyt növelte, majd fél perccel a rendes játékidő letelte előtt, mégis sikerült a svédeknek betalálni, ez azonban már csak szépségtapasz volt. A háromkoronások ugyanakkor abban reménykedhetnek, hogy a Sedin ikrek érkezésével számukra szinte új világbajnokság kezdődött. A két sztár tartást adott a csapatnak, a csapnivaló előnyös játékon alapjaiban tudtak változtatni. Taktikájuk arra épül, hogy igyekeznek távol tartani az ellenfelet a kaputól, az előnyöket pedig kegyetlenül kihasználják. Az egyenes kieséses szakaszban Kanada és Finnország ellen négy gólt szereztek (ha nem számoljuk a finnek elleni utolsó, üres kapura szerzett találatot) és mind a négyet emberelőnyből. Henrik Sedin három, Daniel Sedin négy passzt jegyzett, Loui Eriksson pedig 3 gólt lőtt. Kiemelt jelentősége lehet tehát annak, hogy a játékvezetők mennyire fújják be a hazai pályát a svédeknek, hiszen Kanada ellen két előnyből kettőt, Finnország ellen pedig négyből kettőt értékesítettek, nem kell tehát sok nekik, hogy helyzetbe kerüljenek.

sweswi3

A kapuban a svédeknél nem is kérdés, hogy Enroth kezd, aki Kanada és a finnek elleni meccsen is elévülhetetlen érdemeket szerzett a győzelemben. Előbbi alkalommal 41 lövésből 39-et megfogott, ami 95% fölötti teljesítmény. Ráadásul a rávezetéseknél is remekelt, hiszen négy próbálkozásból hármat hárítani tudott. A finnek ellen még ezt is tudta fokozni, mind a 30 lövést védve ért el shutoutot. Svájc két egyenlő terhelést kapó kapussal dolgozta végig a világbajnokságot, Gerber 305, Berra 240 percet védett. Utóbbi védési hatékonyság tekintetében 96,7%-kal első a kapusok között, éppen Enrothot (95,5%) előzi meg. Gerber ugyanebben a mutatóban hatodik, 94%-kal. Simpson nem árulta el, melyik kapusát védeti majd a döntőben.

Az eredményt megjósolni természetesen szinte lehetetlen, nagyon izgalmas mérkőzésre van kilátás.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum