Tilos a bodicsek Albertában

 

Kanada egyik legnagyobb jégkorong szövetsége, a Hockey Alberta betiltotta a bodicsek alkalmazását 13 éves kor alatt.

Ezt az egyik legnagyobb kanadai sportportál, a tsn.ca adta hírül. Egyre több orvosi bizonyíték szól amellett ugyanis, hogy ebben a korban sokkal nagyobb az agyrázkódás, illetve a törés veszélye. “Játékosaink biztonsága a döntésünk meghozatalának legfontosabb szempontja – jelentette ki Rob Virgil, a Hockey Alberta igazgatóságának elnöke egy szerdai sajtóközleményben. Majd így folytatta: “Elsöprő mennyiségű és erejű bizonyíték utal arra ugyanis, hogy a bodicsek minden mást messze meghaladó mértékben a legveszélyesebb sérülést és agyrázkódást okozó kockázati tényező az utánpótlásban.”

A döntés értelmében 13 éves kor alatt egyszerűen tilos bodicseket alkalmazni. A tartományi szövetségek éves közgyűléseit általában mostanában tartják, így minden tartományi szövetségnek alkalma nyílik megvitatni az egyébként hosszú évek óta napirenden lévő kérdést. A Hockey Nova Scotia például ezen a hétvégén tárgyalja a kérdést. A gyermekneurológusokból, gyermekekre specializálódott agysebészekből és sport-fizioterapeutákból álló orvosi csoport javaslata szerint a tiltást ki kellene terjeszteni az U15-ös korosztályig.

kid bodycheck

A döntést előkészítő orvosi bizottság munkáját Dr. Andrew Lynk, Nova Scotia-i orvos, egyben a Kanadai Gyermekorvosi Társaság jövendőbeli elnöke koordinálja. Az ő véleménye szerint is egyre több orvosi tény támasztja alá a bodicsek tiltására vonatkozó javaslatot. “Az ismert tény, hogy az agyrázkódást szenvedett gyermekek sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek második alkalommal is agyrázkódást, ami rövidebb pályafutáshoz, esetleg annak azonnali befejezéséhez vezethet. Ebben a korban a kamaszok agya hatalmas változásokon megy keresztül, ez tehát egy roppant érzékeny időszak az ő életükben.” Dr. Lynk szerint az agyrázkódásnak gyakran hónapokkal később jelentkező mellékhatásai vannak, mint például a szédülés, a koncentrációzavar, alvásproblémák és számos esetben az IQ csökkenése is. “Úgy gondoljuk, hogy sok serdülő agyát tudnánk ezzel megkímélni a teljesen felesleges sérülésektől, akikből mindazonáltal még teljes értékű elitjátékost lehetne nevelni.”

Garreth MacDonald, a Hockey Nova Scotia szóvivője megerősítette, hogy a hétvégén tárgyalják az ügyet, döntés vasárnapra várható. A szóvivő azt is elmondta, hogy vizsgálják annak lehetőségét is, hogy alsóbb korosztályokban, a rekreációs hoki mintájára, bevezessék a testi kontaktus nélküli hokit. “Érkezett erre vonatkozó kérés az orvosoktól és a szülőktől is – mondta MacDonald. Arra törekszünk, hogy olyan szórakoztatóvá, de egyben biztonságossá is tegyük a játékot, amennyire ez csak egyáltalán lehetséges.”

A Greater Toronto Hockey League is, amely a legnagyobb amatőr hokiliga a világon, arra vonatkozó javaslatot nyújtott be múlt hónapban, hogy a bodicseket csak 13, illetve néhány divízióban csak 14 éves kor fölött engedélyezzék. Mint mondtuk, erről évek óta vita zajlik Kanadában, új lendületet egy nemrégiben megjelent kutatási jelentés adott neki. A kutatás az albertai és a quebeci hokis gyermekek által elszenvedett sérüléseket vizsgálta. Az eredmények szerint Albertában háromszor nagyobb a sérülés veszélye, mint Québecben, ahol csak 15 éves kortól engedélyezik a bodicseket. Az eredmények alapján a jelentés azt javasolja, hogy a bodicseket teljesen töröljék el a rekreációs célokat szolgáló hokiban, ne engedélyezzék 13 éves korig a profi sportban és egyáltalán ne engedélyezzék női hokiban.

Cimkék: , ,

Hozzászólások (12)

 1. facsipesz
    #1
  facsipesz,   

  Nekem még minis a kölköm, és nem nagyon tekintettem előre: nálunk EK-ban engedélyezett a bodycheck?

 2. Anke
    #3
  Anke,   

  Mindenesetre a gyakorlat is ezt igazolja, ek-ban nem szokták lefújni a nem túl agresszív testjátékot.
  A szabályos testjáték elsajátítását, gyakorlását nem tudom mikor kezdik a "nemzeti alaptanterv" szerint, de a fiam egyesületében már miniben is voltak "játékos" rávezető gyakorlatok: ki tudja felborítani a másikat.
  Amit persze nagyon élveztek.

 3. Joegep
    #4
  Joegep,   

  Bodicsek = testjatek?
  Nem vagyok benne feltetlenul biztos, ugy ertem, hogy minden bodicsek testjatek, de nem minden testjatek bodicsek.

 4. Dacclyuk
    #5
  Dacclyuk,   

  Sok Előkészítő-Kölyök (U12-U14) meccset láttam már közelről, de nem nagyon láttam eddig olyan veszélyes és kemény body-checkeket amitől óvni kéne itt Magyarországon a gyerekeket. Szerintem testjáték szempontjából is fejlettebben játszanak a gyerekek és azok az erősségű és technikájú ütközések még nem való nekik. Talán erről lehet szó.

 5. moszkvicsslusszkulcs
    #6
  moszkvicsslusszkulcs,   

  Az enyém is minis, szerencsére az a fajta, akit nem kell félteni. Ettől függetlenül gyakran találkozom olyannal, hogy az EK-ba feljátszó--és így "rutinos" - gyerekek a palánk mellett olyat adnak a felkészületlen miniseknek, hogy rossz nézni. Vannak kimondottan "veszélyes" csapatok...

 6.   #7
  acs63,   

  @Joegep: Mondanál rá példát?
  Az icing is a korong "jegelés"-éből jött, Mo-on mégis a "túlütés" (minél? mennyivel?), vagy a "tilos felszabadítás" (az MTA tiltólistára tette a "felszabadítás" használatát?) terjedt el. :-P

 7.   #8
  acs63,   

  @Dacclyuk: Ebben a korosztályban nagyon nagy lehet a testtömeg és a korcsolyázásból adódó sebességbeli különbség.
  A fő gond azonban az, hogy idehaza sokszor az edzők sincsenek tisztába' a szabályos testjátékkal. Megmutatják az alapmozdulatot, de nem magyarázzák el, hogy mi a teendő, ha eltérő a testméret, vagy nem tökéletes az időzítés. Ha pedig rossz a beidegződés, akkor még felnőtt korban is értetlenül állnak, ha befújja a bíró. (Mert bizony a "meg nem engedett testtel való játék" szubjektív tétel...)

 8. facsipesz
    #9
  facsipesz,   

  @Anke: Egyelőre akkor megpróbálok lelkileg felkészülni, hogy a fiam nem adja, hanem kapja majd (nem egy oroszlán-habitus). Bár amikor egy háromnapos EK-tornán van egy kéz-, egy bordatörés, plusz egy agyrázkódás (ez csak egy csapat), akkor nehéz a szülőnek megmagyarázni, hogy ez még belefér az éves statisztikába.

  Mindegy, ráérek kampányolni egy év múlva:)

 9. Anke
    #10
  Anke,   

  @facsipesz: Az én fiam sem egy Bud Spencer hasonmás, de a leütközést kedveli, amennyiben ő adja. És most már hellyel-közzel szabályosan is csinálja.
  Arra azért fektettem némi súlyt, hogy megértessem vele, hogy ezt a technikát lehetőleg ne erőltesse 10-15 kilóval nehezebb és egy fejjel magasabb ellenfeleknél.
  Tök igaza van az előttem szólóknak, ebben a korosztályban orbitális különbségek vannak mind testtömegben mind sebességben mind testjáték ismeretben.

 10.   #11
  2002,   

  Teljesen igazuk van. Megnézitek a kanadaiak játékát ha tétmeccsen veszítenek --- rombolnak és ölnek. Ez azért van, mert kiskoruktól arra nevelik őket, hogy támadjanak. Ez nagyon tetszik.

 11. Joegep
    #12
  Joegep,   

  @acs63: Ugy ertettem, hogy nem mindegy, hogy ha valakit leutkozol, palankra paszirozol lenduletbol, vagy ha a tested hasznalod egy palank melletti "gyomoszolodesnel", esetleg vedekezesnel, korongszerzesnel stb.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk