Sok múlhat a német-lett mérkőzésen

   

A pénteki nap beharangozójában azt írtuk, a csütörtöki eredmények után szinte egy új világbajnokság kezdődik. Ez természetesen nem a teljes mezőnyre érvényes, de az igaz, hogy nem is tudjuk, mikor borult ennyit a papírforma. Éppen ezért, mielőtt a szombati menüt elemeznénk, érdemes egy áttekinteni, hogy a hátralévő fordulókban hol számíthatunk a legkiélezettebb párharcokra.

A H csoportban egyrészt hatalmas versenyfutás zajlik az első három helyezett között a végső helyezésekért. Jelenleg 11 ponttal Finnország vezet, a 9-9 ponttal álló Oroszország és USA előtt. Mivel a finnek már csak a csoport utolsó helyén álló Lettországgal és a hatodik helyezett Ausztriával játszanak, ezért elsőségüket feltehetően már senki nem veheti el tőlük. Másrészt a franciák Oroszország legyőzésével bejelentkeztek a negyedik helyre, aminek kedveznek Szlovákia botlásai előbb a lettek, majd az osztrákok ellen. A pénteki nap után egy meccsel többet játszva Szlovákia a negyedik 7 ponttal, Franciaországnak 6 pontja van. A szlovákoknak hátra van még Oroszország és az USA, míg a franciáknak USA, Lettország, Németország a sorrend, tehát van esély arra, hogy az egypontos hátrányt ledolgozzák. Extrém esetben azonban még a Pat Cortina vezette német válogatott is oda kerülhet a továbbjutást jelentő negyedik helyre, ha megveri Lettországot és a franciákat, és Szlovákia nem szerez két, Franciaország pedig három pontnál többet. A harmadik frontvonal természetesen a kieső ország körül alakult ki, Ausztria 5 ponttal kedvező pozícióban van, de neki már csak a nem sok babért ígérő finnek és oroszok elleni meccs van hátra, míg a lettek eddigi három pontjukat a németek, franciák és finnek ellen gazdagíthatják.

Az S csoportban nyugodtabb a helyzet, Svájc, Kanada és Svédország már minden valószínűség szerint továbbjutott, ebben az esetben is csak a végső sorrend kérdéses, azon belül is leginkább az, hogy megtartja-e Svájc az első helyet vagy Kanada megelőzi. A negyedik helyért azonban nagy csata várható a jelenleg 8 pontos csehek és az egy meccsel kevesebbet játszva is 6 pontnál járó norvégok között. A továbbjutó csapatról minden valószínűség szerint az utolsó napon sorra kerülő cseh-norvég mérkőzés dönt majd. A kieső ország kiléte sem akkora talány, mint a helsinki csoportban, hiszen nehezen képzelhető el, hogy Szlovénia akár Kanada, akár Svédország ellen pontot tudjon rabolni, ha pedig ez nem következik be, akkor egy pontjuk marad és visszacsúsznak a Divízió 1/A-ba.

És akkor most nézzük, mi vár ránk szombaton! Újra beindul a nagyüzem, hat mérkőzést is játszanak. A nap első találkozóján, negyed 12-kor, az USA játszik a franciákkal. Mint említettük, a franciák nagy harcban vannak a szlovákokkal a negyedik továbbjutó helyért, de feltehetően ők sem az USA ellen remélik legnagyobb eséllyel megszerezni az ehhez szükséges pontokat. Mindazonáltal remekül szervezett csapatról van szó, amely bármikor képes a meglepetésre. Mi sem mutatja jobban a Magyarországon gyakran alábecsült válogatott erejét, hogy az oroszokat úgy győzték le, hogy legjobb kapusuk, Cristobal Huet a kispadon ült, a csapat vezére Laurent Meunier otthon volt újszülött gyermekével, egy másik alapember, Baptiste Amar pedig kézműtétjéből lábadozott Grenoble-ban. Dave Henderson, aki 2004 óta szövetségi kapitány szintén nem rejtette véka alá, hogy további céljaik vannak: ?Három mérkőzésünk még hátra van, szóval kicsit ízlelgetjük még ezt a mait, aztán készülünk a következőkre. További pontokra van szükségünk ? nyilatkozta a nemzetközi szövetség honlapján az oroszok legyőzése után.?

Negyed egykor kezdődik a Svájc?Dánia mérkőzés. Svájc már tovább jutott, nyilván szeretné megőrizni elsőségét a csoportban, ehhez három könnyebb ellenfelet kell legyőzniük, ha vannak könnyű ellenfelek ezen a vb-n, sorrendben Dániát, Norvégiát és Fehéroroszországot. Dánia feltehetően már nem fog kiesni, bár jelenleg utolsó előtti, ezen a helyezésen Svájc, Fehéroroszország vagy Svédország ellen javíthat.

Az első délutáni meccsen, negyed négykor, Finnország fogadja Ausztriát. A finnek Oroszország elleni győzelmükkel átvették a vezetést a csoportban, bár egy meccsel többet játszott, mint az USA. Ausztria versenyben van a kiesés elkerüléséért Lettországgal, jelenleg két ponttal többje van, de egy meccsel többet játszott, tehát minden pontra szüksége van, bár sem a finnek, sem az oroszok elleni mérkőzés nem ígérkezik könnyűnek.

A másik délutáni meccsen Svédország játszik Szlovéniával. Mint írtuk, Szlovéniának nagyobb fajta csodára van szüksége a kiesés elkerüléséhez, ugyanis egy meccsel többet játszva is kétpontos hátránya van Dániával szemben, a ponthátrány ledolgozásához pedig a házigazdákat vagy Kanadát kell legyőznie.

Az első esti mérkőzésen Németország játszik Lettországgal. A németek ugyan jelenleg utolsó előttiek, ám egy meccsel kevesebbet játszottak, mint írtuk, kis szerencsével akár még a negyedik helyre is odaérhetnek. A lettek igazi ellenfele a kiesés elkerüléséért folytatott küzdelemben a jelenleg hatodik helyen álló és őket két ponttal megelőző Ausztria. Ha nem akarnak jövőre velünk találkozni, akkor vagy a németeket, vagy a franciákat, esetleg utolsó napon a finneket kell megverniük.

A nap utolsó mérkőzésén Norvégia játszik Fehéroroszországgal. Norvégia versenyben van még Csehországgal a továbbjutásért, játszik még a svájciakkal, illetve az utolsó napon a csehekkel. Ahhoz, hogy minél kedvezőbb helyzetből várhassák a feltehetően a negyedik hely sorsáról döntő mérkőzést, a fehéroroszok ellen muszáj megszerezni a három pontot.

Zárásképpen itt olvashatnak vicces vb-rangsort az IIHF gondozásában.

A pénteki nap gólösszefoglalóit is összeszedtük, egy csokorban megnézheti mind a négy kétperces videót.

Szlovákia?Ausztria 1-2

Szlovénia ? Csehország 2-4

Oroszország ? Finnország 2-3

Fehéroroszország ? Kanada 1-4

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum