A vb eddigi legjobb mérkőzése

 

Marton Tibor értékeli a keddi Oroszország–USA mérkőzést.

Az általam látott mérkőzések közül ez volt a legjobb idáig az idei világbajnokságon. Nagy volt a tempó, sokat korcsolyáztak a csapatok, pulzált a mérkőzés. Kétszer vezetett az USA, kétszer Oroszország. A két csapat teljesen más stílusban játszott. Az első két harmadban Oroszország nagyon szép és színes hokit játszott, az USA fegyelmezetten, egyszerűbben tette a dolgát és minden kialakított helyzetből lőttek, nem színezték túl . Az oroszok kezdeményezőbbek voltak, mégis az első két harmadban közel azonos volt a kapura lövések száma. A harmadik harmadra változott a játék képe, kevesebbet rizikóztak a csapatok, és Oroszország többet és agresszívabban támadta Bishop kapuját.

Minden gól más-más, de nagyon érdekes szituációból esett, a gólokban rejlő részletek mindenképp említést érdemelnek.

Láttunk két keresztpassz utáni hátvéd kapáslövésből szerzett gólt. Fontos megemlíteni, hogy mindkét gólnál volt zavaró tényező a kapusok számára. Az orosz gólnál a blokkolni igyekvő LeBlanc ütőjén pattan fel a korong. Míg Hunwick lövésénél komoly forgalom volt Brizgalov kapuja előtt.

RUSUSA

Stastny első góljának két kulcsmozzanata volt. Az első, hogy Smith Stastny lövése után azonnal ment összeszedni a korongot és azt egyből visszajátszotta a kapu elé. Ezzel sikerült folyamatosan nyomás alatt tartani az orosz kaput. Olyannyira, hogy a lövés után a kapusnak nem sikerült még felvennie az alapállását. A másik kulcsmomentum az volt, amikor Stastny a lövése után agresszívan a kapu elé korcsolyázott. Nem próbálta kezelni a korongot, nem próbált még kedvezőbb helyzetet kialakítani, hanem gyorsan kapura juttatta a korongot, úgy ahogy volt. Nem ez volt a mérkőzés lövése, mégis ezzel a góllal egyenlített az amerikai csapat. Ebben a periódusban az oroszok túljátszották a helyzeteket, szép cseleket húztak, de  az amerikaiak lőtték a gólokat. Stastny egyenlítő gólját megelőzően Anyiszimov is túlcselezte magát és egy nagy lehetőséget hagyott ki.

Kovalcsuk gólja kiváló egyéni megoldásból született, abban a periódusban, amikor az oroszok is többször választották a lövéseket a helyzetek túljátszása helyett. Igaz, ebben a szituációban passzolási lehetőség nem volt, mert Kovalcsuk egyedül vezette a korongot két behátráló védőre.

Az oroszok negyedik gólja is a kapu agresszív támadásából született, de Medvegyev találatát több védelmi hiba is megelőzte. Thompson a kapu mögött fonákkal könnyelműen eladott egy korongot. A védekező harmadban alapszabály, hogy ha lehet, a játékos ne válasszon fonákmegoldásokat. Az már csak hab a tortán, hogy Medvegyev öt amerikai játékos gyűrűjében tudott gólt szerezni.

Alekszej Tyerescsenko gólja klasszikus befejezése volt egy olyan 3-2-es szituációnak, amikor a támadók megosztották a két védő és a kapus figyelmét és agresszív nyomást helyeztek a kapura. Ilyenkor a második csatárnak “gondolkodás nélkül” nagy sebességgel korcsolyáznia kell a kapu elé. Ekkor a korongot hozó társa nyer egy kis időt és némi teret. Több lehetőség közül választhat: betörhet a kapu elé, illetve lőhet is. Ha ezekből nincs is gól, a kipattanó a kapu elé korcsolyázó játékosé, aki akár ismételhet, akár válaszhaja a passz lehetőségét, ahogy Mozjakin is tette. A harmadik csatár hátrébb marad, ő is lehet alternatíva a korongot birtokló játékosnak, illetve ő lesz az első csatár, aki segít a védekezésben egy esetleges korongvesztésnél. Mindez kiválóan megfigyelhető ennél a gólnál.

Estek emberelőnyös gólok is. Stastny gólja egy szép csuklólövés volt, de a gól megszerzésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Moss, aki a kapus előtt állt és zavarta Brizgalovot abban, hogy lássa a korongot. Az oroszok emberelőnyös góljának kulcsmomentuma Kristo teljesen felesleges kiállítása volt. Egy csapat, amely a mérkőzés vége előtt az egyenlítésért hajt, egy felesleges és ártalmatlan szituációból nem kerülhet emberhátrányba.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 22., vasárnap
VB 12:30 GBRSLO 3-1VÉGE
VB 16:00 HUNKAZ 0-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:30 POLITA 1-3VÉGE
április 23., hétfő
VB 16:00 SLOPOL 2-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAHUN 2-3VÉGE
  • SPORT 1
április 24., kedd
VB 16:00 KAZGBR 6-1VÉGE
  • SPORT 1
április 25., szerda
VB 12:30 ITAKAZ 
  • SPORT 1
VB 16:00 GBRPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 SLOHUN 
  • SPORT 1
április 26., csütörtök
VB 19:00 POLHUN 
  • SPORT 1
április 27., péntek
VB 16:00 KAZSLO 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAGBR 
  • SPORT 1
április 28., szombat
VB 12:30 KAZPOL 
VB 16:00 SLOITA 
VB 19:30 HUNGBR 
  • SPORT 1
Partnerünk