A svédek az elején nem tisztelték a kék vonalat

   

A második harmadtól viszont összekapták magukat. A torna kiesési fázisában ez nem lesz megengedhető. A svájciak a svédek után a kanadaiak ellen is pontot szereztek. Marton Tibor értékeli a hétfői svéd–fehérorosz mérkőzést.


Kezdésnek szeretnék tisztázni egy szabályt: a 3. percben Hjalmarsson, a 6. percben pedig Andrjuscsenko kapott 2 percet akadályozásért. Ugyan a szabálytalanság nem tűnt túl durvának, de mindkettő buta és felesleges eset volt, ráadásul Hjalmarsson ezt még tetézte azzal, hogy a támadó harmadban követte el. A szabálykönyv szerint: “Azt a játékost, aki akadályozza vagy gátolja ellenfelét a korcsolyázásban, aki nem birtokolja a korongot, az alábbi büntetéssel kell sújtani: 2 perc”. Tehát olyan játékos ellen, akinél nincs korong, semmilyen akciót nem lehet indítani, ezt sokszor nemcsak a nézők, de a játékosok is elfelejtik.

Marton Tibor

Svédország a mérkőzés elején többet birtokolta korongot, ám a támadó harmadba történő bejutás hatalmas problémát jelentett a számukra. A támadó kék vonalnál elvesztették a lendületüket. Mikor nem tudták egyszerűen bevinni a korongot, egyénieskedtek, cselekkel próbálkoztak, és elvesztették a korongot. Mikor egy csapat nem tiszteli eléggé a kék vonalat és korongot veszít, akkor nagy lehetőséget ad az ellenfelének, hogy létszámfölényben támadhasson. A korong nélküli két svéd támadónak lassítania kell, amikor a korongos játékos nem lövi vagy nem viszi be a korongot gyorsan a támadó zónába. Ebből a harmad közepén két fehérorosz létszámfölényes ellentámadás (3-2, 2-1) is kialakult. Ezt még sikerült Svédországnak megúsznia, nem úgy, mint a 17. percben. A kéken ugyan sikerült átjuttatni a korongot, de közvetlenül utána lelassult a támadásuk. Ekkor ahelyett, hogy a jól záró védők között mélyre juttatták volna korongot, hogy ha már el kell veszteni, akkor ez történjen minél mélyebben, és sikerüljön felkészülni a védekezésre, a kék vonal közelében adták el a korongot. A fehéroroszok ismét létszámfölényben, 3-2 ellen támadhattak, és Kolcov révén meg is szerezték a vezetést.

Ha az első harmadban megérdemelten szerzett vezetést Fehéroroszország, akkor a mérkőzés második és harmadik harmadában megérdemelten egyenlített és fordított Svédország. Míg az első harmadban a kapura lövések száma 12-8 volt a fehéroroszok javára, addig a ugyanebben a mutatóban Svédország egyértelműen nyerte a második és harmadik harmadot, összesen 21-9 arányban.

A győztes svéd gólt egy nagyszerű lövés előzte meg, de ahhoz, hogy ez létrejöjjön, kellett a fehérorosz védelem hibája is. Lundqvist elhozta a bulit, ami önmagában még nem nagy tragédia. Ilyenkor a védekező center a centerrel marad. A két védekező szélső a buli előtt a bulikör fül részén helyezkedik, és ebben az esetben a jobb szélső dolga lett volna kiindulni Petterssonra, blokkolnia kellett volna a korongot. De ebben az esetben túl későn indult, és így leginkább saját kapusát zavarta a lövés szituációnál.

Svédországnak a gyenge kezdés után a második harmadtól kezdve sikerült ismét átvennie a kezdeményezést. Azt gondolom, ezt a luxust erősebb ellenfelek ellen, a kieséses szakaszban már nem fogják tudni megtenni.

Azt gondolom, Fehéroroszország a legtöbbet hozta ki a Svédország elleni meccsből, amit tudott, 52 percig nyitottá tette a mérkőzést. Csapdázással próbálták megállítani a svéd támadásokat, egy csatár a svéd védekező harmad közepén terelte a palánk felé a svéd szélsőket, sokáig így tudták megakadályozni azt, hogy a svédek bejussanak a harmadukba. Mint ahogy ezt fentebb írtam, az első harmadban a svédek saját magukat is lassították. A második harmadtól kezdve viszont felgyorsították a játékukat, egyszerűsítették a korong bevitelét, így többször kerültek a fehérorosz kapu elé.

Végignézve a két csapat eddigi három mérkőzését, a svédek hadilábon állnak az emberelőnyök kihasználásában. Eddig 18 előnyt kaptak és csak egy kettős emberelőnyös gólra futotta tőlük. Az előny, amit játszanak, nem rossz, csak valahogy a befejezések pontatlanok. Az előnyüknek két elkülönülő típusa van. A “magas”, amikor a védők fejezik be lövéssel az akciót. A/1: sarokban forgatnak, följátsszák a védőnek, aki középre húz és lő. A/2: amikor a védő megkapja a korongot, a védő társa lejjebb csúszik a bulikörbe, passzt kap a társától és lő.

A második típus az “alsó”. B/1: amikor a forgatás után a védő visszaadja a korongot a bulikörön időzítve korcsolyázó csatárnak, aki lő. B/2: a felfelé korcsolyázó csatár és az alapvonalon álló csatár kényszerítőzik, “give and go”, az időzítő csatár lő. B/3: a felfelé korcsolyázó csatár visszajátssza az alapvonalon álló csatárnak, aki kapura tör, “jam”. B/4: a felfelé korcsolyázó csatár visszajátssza az alapvonalon álló csatárnak, aki a kapu előtt a másik oldalon csatárnak passzol, aki lő, “back door”.

A fehéroroszok ugyanakkor teljesen passzívak voltak emberelőnyben, szinte komoly emberelőnyös helyzet nélkül hozták le a mérkőzést. Véleményem szerint nagyon fontos az emberelőnyök kihasználása, ha a fehéroroszok nem lesznek agresszívebbek az emberelőnyben, akkor nem lesznek versenyképesek.

Végezetül szeretnék egy tanulságos statisztikát mutatni arról, hogy egy játékos menyi időt tölt a jégen és milyen hosszúak a cserék. 40 másodperc körüli idő az, amit egy játékos hatékonyan tud a jégen tölteni egy cserében, úgy hogy a következő shiftre is viszonylag kipihentet tudjon visszamenni. (AT/S jelöli egy adott játékos egyszeri cseréinek átlagos hosszát.)

A Svájc–Csehország mérkőzés fényében pedig megjegyezném, könnyen lehet, hogy vasárnap Kanada nem vesztett 2 pontot, hanem megszerzett egyet Svájccal szemben.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., szombat
NVB 16:30 HUNDEN 3-0VÉGE
VB18 19:00 HUNROM 5-0VÉGE
április 15., vasárnap
VB18 19:00 HUNITA 4-0VÉGE
április 16., hétfő
NU16 11:05 HUNCZE 2-4VÉGE
NU16 16:05 HUNFIN 0-2VÉGE
VÁL 18:00 POLUKR 4-2VÉGE
április 17., kedd
NU16 14:20 HUNJPN 1-0VÉGE
VÁL 18:00 POLJPN 5-2VÉGE
VB18 19:00 HUNUKR 3-4VÉGE
NU16 19:20 HUNAUT 0-1 BVÉGE
április 18., szerda
NU16 13:00 HUNNOR 5-2VÉGE
VB18 15:30 HUNJPN 2-3 BVÉGE
VÁL 17:30 HUNUKR 5-4 BVÉGE
  • SPORT 1
április 19., csütörtök
NU16 09:30 HUNGER 0-4VÉGE
április 20., péntek
VB18 15:30 HUNAUT 
KHL 18:30 CSZAKB 
  • SPORT 2
április 22., vasárnap
VB 12:30 GBRSLO 
VB 16:00 HUNKAZ 
  • SPORT 1
VB 19:30 POLITA 
április 23., hétfő
VB 16:00 SLOPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAHUN 
  • SPORT 1
április 24., kedd
VB 16:00 KAZGBR 
  • SPORT 1
április 25., szerda
VB 12:30 ITAKAZ 
  • SPORT 1
VB 16:00 GBRPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 SLOHUN 
  • SPORT 1
április 26., csütörtök
VB 19:00 POLHUN 
  • SPORT 1
április 27., péntek
VB 16:00 KAZSLO 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAGBR 
  • SPORT 1
Partnerünk