Átmeneti időszak következik a válogatott életében

   

“Rengeteg házi feladata lesz mindenkinek, hogy erről a szintről előrelépjünk. Elértünk a divízió 1 tetejére, a következő kategória a liftező országoké. Ha mi is oda akarunk kerülni, akkor valakit ki kell szorítanunk onnan.” Így értékelte a helyzetet a világbajnokságot kellően átgondolva a héten ismét Budapestre látogató szövetségi kapitány Rich Chernomaz, aki azt is elárulta, több játékosunk iránt érdeklődnek Németországból.

“A dolgok a terveink szerint alakultak, kivéve a Korea elleni meccs harmadik harmadát – mondta a Jégkorongblognak Rich Chernomaz, a magyar jégkorong válogatott szövetségi kapitánya, aki alighanem hamarosan többéves szerződést köt a magyar szövetséggel. – Utána azt hiszem, sok mindent jóvátettünk a Kazahsztán elleni győzelemmel, ami egyértelműen a világbajnokság csúcspontja volt magyar szempontból. Nagyon örülök annak is, hogy az utolsó meccsünkön, ahol igazából már nem volt miért harcolnunk Japán ellen, a játékosok megmutatták, hogy büszkék és karakteresek, és így is legyőzték a japán válogatottat.

Azt hiszem, elnézve a kazahok és az olaszok keretét és a variációs lehetőségeit, hogy azon a helyen végeztünk, ahol jelenleg a helyünk van a világ jégkorongsportjában. Ha minden tökéletesen alakul a szempontunkból, akkor persze az első kettő között végezhettünk volna és feljutunk, de ahhoz sok mindennek kellett volna egyszerre szerencsésen összejönnie.

Az olaszok és a kazahok válogatási lehetősége sokkal nagyobb, mint a miénk, tele vannak orosz illetve kanadai származású játékosokkal. Ha gyorsan akarunk előrelépni a világranglistán, akkor mi sem úszhatjuk meg, hogy keressünk magyar gyökerű játékosokat, akik szívesen képviselnék Magyarországot. (Erről korábban Ted Sator is beszélt blogunknak – Hblog.) Mindezek mellett oda kell figyelnünk a fiatal játékosok képzésére, fejlesztésére, erre a programra nem szabad sajnálni sem az időt, sem az energiát.

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Rengeteg házi feladata lesz mindenkinek, hogy erről a szintről előrelépjünk. Elértünk a divízió 1 tetejére, a következő kategória a liftező országoké. Ha mi is oda akarunk kerülni, akkor valakit ki kell szorítanunk onnan. Minőségi lépés ez, és ahogy egyre magasabbra jutunk, egyre nehezebb megtenni a követező lépést. Ígéretes fiatal játékosok vannak, akiket szigorú programmal kell jobb játékosokká tenni.

Az elkövetkező évek kulcsfontosságú feladata a védelem fiatalítása lesz. A világbajnokság után bejelentette a visszavonulását Szélig Viktor és Horváth András. Sille Tamás még nem döntött, de nyilvánvaló, hogy rá sem számíthatunk már hosszútávon. Jöttek fiatalok, akik megállták a helyüket, de a helyzet egyelőre még nem megnyugtató.

A lényeg, hogy egyre több bevethető játékosunk legyen. Ehhez például szükséges, hogy a hazai felnőtt liga is egyre professzionálisabb legyen, egyre nagyobb igénybevételt jelentsen a játékosoknak. A miskolci játékosok tisztességgel helytálltak a válogatottban, de a további fejlődéshez a MOL Ligát egyre inkább üzleti szemlélettel kell működtetni. Ezzel lehet elérni, hogy a játékosok egyre többet teljesítsenek, a színvonal folyamatosan és fokozatosan javuljon. Mindezek mellett a nem itthon játszó klubokban is oda kell figyelni a hazai játékosok képzésére. Kedden az elnökségi ülés után beszélgettem Ocskay Gáborral, a Fehérvár vezetőjével, aki elmondta, hogy a következő idényben számos fiatal játékos kap lehetőséget majd arra, hogy megmutathassa, képes az EBEL-ben is helytállni.

Növelnünk kell a minőségi játékosok létszámát. Ehhez átfogó utánpótlás-programot kell indítani, összehangoltan kell foglalkozni az U14, U16, U18, U20-as korosztályokkal és azok válogatott csapataival. Közülük minél többeket el kell juttatni a felnőtt korosztályig. Az ő fokozatos belépésükkel lehet meg az a kellő létszámú minőségi játékos, akik révén a versenyhelyzet nő, és a válogatott előreléphet.

Láthattuk a világbajnokságon, hogy az olaszok, kazahok csapata sokkal mozgékonyabb volt, mint a miénk. Talán ez volt a legsebezhetőbb pontunk. Ennek ellenére azt kell mondjam, az idősebb, lassabbnak várt játékosaink remekül játszottak, gondoljunk csak például Tokaji Viktorra, vagy a nála kicsit fiatalabb Vas Mártonra, és mindezek mellett remek volt a csapatszellem is.

Az előbb elmondottak értelmében azonban most egy átmeneti időszaknak kell elkövetkeznie a válogatott életében, és ennek megfelelően valószínűleg az elvárásokat is ehhez kell igazítani. Néhány évig a reális célunk az lehet, hogy stabil B csoportos csapat maradjunk, közben meg kell találnunk az új vezéregyéniségeket, és aztán lehet újra megcélozni az elitet.

Meg kell próbálnunk játékosokat idehozni magyar gyökerekkel, másrészt azokat, akik már bizonyítottak itthon, meg kell próbálnunk erős külföldi bajnokságok felé irányítani a tapasztalatszerzés és a további fejlődésük érdekében. Vannak játékosok, akik iránt érdeklődnek például Németországból. Igyekszem segíteni nekik, amennyire csak lehet, de a végső döntést sosem én fogom meghozni, hanem azok az edzők, akiknek a csapatában játszhatnának. A játékosok számára segíthetünk megteremteni a lehetőséget, de azzal már nekik kell tudniuk élni. Abból lehet igazán komoly játékos, aki akkor képes élni a lehetőségeivel, amikor azok megadatnak neki. Sokszor nem jön több, csak egy lehetőség, így egy profinak mindig készen kell állnia.”

Cimkék: , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 18., szerda
U20 16:50 KMHMIS 5-1VÉGE
U20 19:30 MACZEG 10-1VÉGE
január 19., csütörtök
U18 15:30 DHKPEF 6-1VÉGE
U18 16:00 AVSUTE 3-4 HVÉGE
U18 16:00 ETOMIS 2-3 HVÉGE
EBYSL 18:00 AVSVIC 5-1VÉGE
MOL 18:00 DABBRA 3-4 HVÉGE
U18 18:10 VASMAC 1-4VÉGE
január 20., péntek
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
EBJL 18:40 HKBMAC 
MOL 19:00 FTCGAL 
EBEL 19:15 G99AVS 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 17:10 VASMZA 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
EBJL 18:55 VSVAVS 
MOL 19:00 MACGAL 
MOL 19:00 MISSCC 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
január 26., csütörtök
EBJL   UTEMAC 
U18   DHKTVS 
U18   KMHMIS 
U18   PEFAVS 
U18   VASETO 
EBYSL 18:10 AVSDMJ 
január 27., péntek
U20   MACMIS 
MOL 18:00 SCCBEO 
EBEL 19:15 AVSOLL 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk