Akár holnap újrakezdhetjük a tárgyalásokat

   

A MOL Liga a múlt héten elutasította a Vasas csatlakozási kérelmét. Az esemény komoly visszhangot generált. Egy nappal korábban Szuper Levente, a Vasas sportigazgatója kért szót az ügyben, ezúttal Kerey Péter MOL Liga-elnök véleményét olvashatják, ugyancsak változtatás és kommentár nélkül.

Mielőtt a konkrét Vasas-ügyről szó esne, érdemes egy kicsit a MOL Ligával foglalkoznunk, mégpedig azért, mert a felvétellel kapcsolatos döntést csak a liga elmúlt pár évének történetével és fejlődésével együtt lehet értelmezni.

A MOL Liga egy nemzetközi liga, amelyet két egyenrangú szervezet, a magyar és a román jégkorongszövetség együttműködve szervez. A liga egyre komolyabb és egyre elismertebb sorozattá nőtte ki magát. Megszakítás nélkül immár öt szezont sikerült lebonyolítani, a színvonal folyamatosan nőtt, egyre jobb légiósok jönnek, és a ligában játszó játékosok nemzetközi szinten is egyre jobb teljesítményt nyújtanak. Elegendő megemlíteni a Csíkszereda és a Dab.Docler Kontinentális Kupa-meneteléseit, a túlnyomórészt MOL ligás játékosokból álló romániai válogatott egyre masszívabb szereplését, illetve a magyar válogatottban szerephez jutó MOL ligás játékosok helytállását a világbajnokságokon. Nem kérdés, hogy mindez az egyre komolyabb versenyévadok jótékony hatása.

A liga a 2012/13-as szezon óta nem csak félidényes, a teljes szezont átfogja. Így a részvevők a hoki csúcsszezonjában, azaz a téli hónapokban is kivétel nélkül mérkőzéseket játszhatnak egymással. Ez nagyon nem mindegy a bevételek miatt. A közel 50 mérkőzéses alapszakasz már közelíti azt a terhelést, amelyet egy fejlett hokikultúrájú országban a játékosok kapnak, ugyanakkor meglehetősen zsúfolttá teszi a versenynaptárat.

Ugyanakkor folyamatosan gondot jelentett a stabilitás hiánya. Nem volt két egymás utáni év, amikor a mezőny létszáma növekedett vagy legalább állandó maradt volna. Közben több csapat többször is csatlakozott, majd távozott a mezőnyből. Az eredetileg tízcsapatos ligát az első év után elhagyta a Progym, a HC Csíkszereda, a Steaua Bukarest és a Fehérvár, miközben érkezett a Brassó. 2010-ben visszatért a Fehérvár és a Steaua. 2011-ben távozott a Vasas, 2012-ben ismét távozott a Steaua és a Fehérvár, érkezett az Érsekújvár.

A fehérvári farmcsapat megszűnésével és azzal, hogy a Dab.Docler már nem közel dupla kerettel dolgozott, a magyar csapatok játékereje is javult, az eddig hat csapatra eloszló játékosok immár csak négy, de a korábbiaknál erősebb csapatban találtak helyet a nemrég zárult idényben.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A törzsgárdát hat csapat alkotja, a Dab.Docler, az SC Csíkszereda (később HSC), a Ferencváros, a Miskolc és az Újpest mind az öt eddigi kiírásban részt vett, a Brassó az első kiírásból még hiányzott, azóta viszont állandó résztvevő. Ez a hat klub évek óta költséget és energiát nem kímélve, véleményem szerint sikerrel dolgozik azon, hogy a liga színvonala és presztízse egyre nagyobb legyen.

Ennek része az is, hogy szeretnénk elérni, a MOL Ligában játszani rangot jelentsen. Aki csatlakozik, az hosszú távra tervezzen. Ehhez a saját érdekében is versenyképes csapatra és fenntartható finanszírozási modellre van szükség. Senki se jobb híján jöjjön ide, ne legyen természetes a felvétel, ne egy adott csapat kényétől-kedvétől függjön, hogy éppen a MOL Ligában játszik-e vagy sem. Szólhassanak ebbe bele azok is, akik mindvégig kitartottak a liga mellett. Legyen következménye a távozásnak, legyen követelmény a jelentkezők előtt. Ez volt a célja annak is, hogy 2012-ben megszűnt az automatikus tagfelvétel. Szükséges lépés volt ez a sorozat komolyságának növelése érdekében. A belépőktől a tagok elvárják, hogy hosszú távra tervezzenek, fenntartható módon. Ne történjen meg, hogy egy csapat évente hol belép, hol kilép a ligából.

Emlékezetes, hogy 2012-ben a Progym?ISK HSC Csíkszereda vegyescsapat és a Dunarea Galati is kérte felvételét a MOL Ligába. Őket többek között azért utasították el a liga tagjai, mert kétségek merültek fel a versenyképességükkel kapcsolatban. Ezt a döntést akkor mind szakmai, mind szurkolói oldalról közel egyöntetűen üdvözölték (az ellenzők az érintettek voltak). Fontos megjegyezni, hogy az MJSZ-szel azonos társszervezői státusban álló Román Jégkorong Szövetség a döntést tudomásul vette.

A 2012-es döntés helyessége utólag igazolást nyert a most véget ért szezonban. Az Érsekújvár felvételével és a rájátszást érő helyek számának csökkentésével minden meccsnek tétje lett, több csapat versengett a playoffhelyekért, mint ahányan oda juthattak. A csapatok komoly anyagiakat és energiákat mozgattak meg a siker érdekében. A szurkolók mindezt azzal díjazták, hogy a korábbinál sokkal nagyobb számban tekintették meg a mérkőzéseket, és a média érdeklődése is minden eddiginél komolyabb volt. Egyértelműen emelkedett a színvonal, a mérkőzések irama, és gyakorlatilag megszűntek az üresjáratok. Megnyílt a lehetősége annak, hogy a klubok a működésükhöz szükséges forrásoknak az eddigieknél jóval nagyobb részét a jégkoronggal keressék meg. A vonzó ellenfelek lehetővé tették a színvonalas és eredményes marketingmunkát. Jobbnál jobb ötletek valósultak meg elsősorban Brassóban, Miskolcon és Dunaújvárosban, amelyek mind segítettek abban, hogy a klubok el tudják tartani magukat. Nyilvánvaló, hogy ha a liga nem akar visszalépni és nem akarja saját magát és egy évvel ezelőtti döntését nevetségessé tenni, akkor ezt a gyakorlatot kell folytatnia a jövőben is.

Ami a Vasast illeti: A Vasas 2011-ben szüntette meg a felnőttcsapatát, erről a liga nem kapott a klubtól semmiféle értesítést. 2012-ben benevezett a Magyar Kupába, de a kiírt öt mérkőzését nem tudta lejátszani, 2 mérkőzés után visszalépett. 2013-ban úgy döntött, el sem indul a Magyar Kupában.

2013 februárban eldöntött tényként jelentette be a Vasas sportigazgatója, Szuper Levente, hogy a Vasas a 2013/14-es idényben a MOL Ligában indul. Március elején ezért személyesen kerestem fel a Vasas vezetőit, hogy tájékoztatást adjak számukra a ligával kapcsolatos kérdésekről. A majdnem négyórás beszélgetés során tájékoztattam őket a fentebb említett 2012-es tagfelvételről is. Külön is jeleztem, hogy a tavalyi gyakorlathoz hasonló várható idén is, ugyanazok lesznek a súlyponti kérdések. Tehát ha egy tavaly elutasított jelentkezéshez hasonlót adnak be, akkor elutasítás várható. Kiemeltem, hogy a liga csapatainak az az érdekük, hogy a mérkőzések élesek legyenek, mert ez vonzza a nézőket a lelátókra. Az lesz a siker egyik kulcsa, ha a tagokat meg tudják győzni arról, hogy fenntartható, egy minimálisan elvárt szinten versenyképes csapatot tudnak indítani. Jeleztem azt is, hogy a MOL Liga felnőttbajnokság, és mint ilyen, elvárás, hogy a részt vevő csapatok rendelkezzenek minimálisan előrt létszámú felnőtt korosztályú játékossal (ebből a szempontból az IIHF kategóriái az irányadóak, tehát az U20-ból kiöregedett játékosok felnőttnek számítanak, hiába U23 korosztályúak). A Vasas vezetői megköszönték a tájékoztatást, és jelezték, hogy egyetértenek a liga törekvéseivel.

Az április 10-i ligaülésen körülbelül egy órán át hallgattuk meg a Vasas képviselőit. A bemutatkozásuk során mindvégig úgy éreztem, hogy nem vették kellőképpen komolyan, amit korábbi személyes találkozónkon mondtam nekik. Egy remek és vonzó prezentációt hallhattunk, de én azt a Vasas ligaülésen részt vett képviselői helyében azoknak a játékosoknak és reménybeli szponzoroknak mondtam volna el, akiket szeretnék megnyerni annak, hogy a Vasasban játsszanak, illetve a klubot támogassák. Sajnos az a prezentáció viszont nem hangzott el, amely azoknak a csapatoknak készült (volna), akiket arra szerettek volna rávenni, hogy vegyék be a klubjukat a bajnokságba, játsszanak a Vasassal is. A klubok hallhattak arról, hogy a játékosok számára OKJ-s képzéseket szerveznek, viszont arról nem, hogy a Vasas szerint mi lenne az a hozzáadott érték, amellyel a liga gazdagodna általuk. A 7 tag nem kapott választ például arra, hogy miért jó az mondjuk a Csíkszeredának, ha a Vasassal játszik a bajnokságban, és nem a hasonló játékerőt képviselő, sokkal közelebb található és tavaly visszautasított Progymmel.

Mindez a bemutatkozás utáni kérdések során is visszaköszönt. Többen is felvetették, hogy honnan lesz elegendő játékos egyszerre két új csapat csatlakozásához, annál is inkább, mert kiderült, hogy a Vasas debreceni játékosokat is megkeresett a tavasz folyamán a Mol ligás szereplés ígéretével. Az erdélyi csapatok véleménye az volt, hogy a liga színvonala lehet, hogy erősebb lenne, ha a Steaua, a Gyergyó, a HSC farmcsapata vagy a Galati érkezne a Vasas vagy a Debrecen helyett. Ha kiírnának egy selejtezőt ezen csapatok között, akkor nagy valószínűséggel valamelyik romániai gárda végezne az élen. Ráadásul az erdélyi csapatoknak ők vannak elérhető távolságban. Hozzájuk nem utaznak fél napot, és velük játszva nem kell egy-egy idegenbeli mérkőzésért két éjszakát szállodában tölteniük. Mindenki azt várta, hogy a Vasas mondjon érveket arra, hogy miért lenne jó, ha éppen őket venné fel a liga, de sajnos ilyet nem hallottunk.

Nem derült ki az sem, hogy a Vasas milyen költségvetéssel tervez a ligában. A klub számára előzetesen kiküldött, 48 kérdést tartalmazó kérdőívben arra kérdésre, hogy mekkora a klub tervezett költségvetése a MOL Ligában, azt a választ kaptuk, hogy “Meg kell várnunk a döntést”. Az ülésen sem sikerült erre a kérdésre egyértelmű választ kapni, pedig az elmúlt két évben a kérdőíveket visszaküldő mind a hat másik csapat képes volt egy hozzávetőleges összeget megjelölni. A forrásokkal kapcsolatban azt a választ kapta a liga, hogy TAO-ból szeretnék megoldani a MOL Ligában induló csapat finanszírozását.

A kérdőívben azt is megkérdeztük, milyen ötletei vannak a klubnak a MOL ligás csapatuk népszerűsítésére, milyen marketing-költségvetéssel terveznek. Erre a Vasas szó szerinti válasza ennyi volt: “Reklámfelületek értékesítése a stadionon belül.” A MOL Liga tagjai úgy érezték, a finanszírozás ügye a levegőben lóg, nem kaptak megnyugtató választ a kérdéseikre. Sok csapatban ellenérzést váltott ki, hogy miközben ő több 10 vagy éppen 100 millió forintot teremt elő a működésére évente, a Vasas tisztán állami TAO-pénzből kíván versenyezni.

Ugyancsak többször feltették a tagok azt a kérdést, hogy honnan lesz játékosa a klubnak a MOL Ligában való indulásra, milyen játékoskeretet terveznek. A válasz az volt, hogy a TAO miatt kizárólag U23-as játékosokból álló keretet terveznek, és már mintegy 15 (szükségképpen U23-as) játékos érdeklődött náluk a MOL Liga indulás kapcsán. Az a vélemény alakult ki a liga tagjaiban, hogy jelen pillanatban nincs két újabb csapatra való játékos Magyarországon.

Végezetül fontos leszögezni, hogy a liga mindezek ellenére sem zárkózik el a bővítéstől, de csak a kölcsönös előnyök mentén. Azonban az érdemi tárgyalások elől éppen a klub vágta el az utat. Ugyanis a ligaülésen a Vasas vezetői sajátos csapdahelyzetbe manőverezték magukat és a ligát is. Korábban a nyilvánosság felé eldöntött tényként tálalták a MOL Liga-indulásukat, ám a bajnoki szerepléssel kapcsolatos terveiket mindvégig homályban hagyták. A ligaülésen viszont a ligát nyomatékosan arra kérték, hogy az április végi TAO-beadási határidő előtt a liga hozzon az ügyükben végleges döntést. Erre nyilván azért lehetett szükség, mert az utánpótláskorú játékosok TAO terhére történő versenyeztetése csak azok esetében lehetséges, akik a TAO pályázat beadási határidejekor a klub igazolt versenyzői. A lényeg, hogy a liga tagjainak úgy kellett dönteniük a Vasas felvételének támogatásáról, hogy gyakorlatilag egyetlen kérdésükre, kételyükre sem kaptak megnyugtató választ, és alapvető információk sem álltak rendelkezésükre a döntéshez.

Markovits László, a Vasas SC elnöke a ligaülésen arra kérte a klubokat, hogy ne rögtön nemet mondjanak, hanem fogalmazzák meg, hogy milyen feltételek mellett lehet igen. Ugyanakkor a ligaülés és a Vasas által kifejezetten kért döntési határidő között a Vasas sportigazgatója a magyar felnőtt jégkorong-válogatott tagjaként részt vett a világbajnokságon, vagyis nem tudott a liga kivel tárgyalni, a vb után pedig dönteni kellett. Mindezzel nagyon megnehezítették azt, hogy esetleges későbbi megbeszélések során kialakulhasson egy olyan megoldás, amely lehetővé tenné a Vasas részvételét a bajnokságban úgy, hogy a többi csapat érdekei a lehető legkevésbé sérüljenek.

A Vasas vezetői az előbb említett 4 órás megbeszélést követően szabad kezet kaptak arra vonatkozóan, miként mutatják be projektjüket, hogyan győzik meg a hét MOL Liga-tagot arról, hogy szavazzanak az újbóli csatlakozásukra. Nem szabad elvitatni a hét csapatnak azt a jogát, hogy az elhangzottakat és a döntés Vasas által kért időpontjában fennálló helyzetet úgy értékeljék, ahogy azt jónak látják. A liga tagjai az április 25-i, a Vasas által kért határidőkor rendelkezésükre állt információk alapján többségükben nem tudták támogatni a klub indulását. Ahogy Szuper Levente épp a Jégkorongblogon nyilvánosságra hozta, 7 csapatból 1 mondott feltétel nélküli igent a csatlakozásukra. Meggyőződésem, hogy senkit sem az vezérelt, hogy kibabráljon a Vasassal, de ugyanakkor a közösen elért eredményeket nyilvánvalóan mindenki meg akarja védeni.

Eddig nagyjából annyi történt, hogy a Vasas közölte, hoz egy TAO-pénzekből finanszírozott utánpótláscsapatot máshonnan igazolt játékosokra építve, és ettől a liga tagjai nem estek hasra. Nem hiszem, hogy érdemes széthúzásnak minősíteni mindezt. Egy bajnokságban lehetőség szerint mindenkinek elégedettnek kell lennie, ha hétből hat csapat nem támogat egy változást, akkor ott a csatlakozni kívánónak valamit mindenképpen módosítania kell. Mert teljesen legitim az, hogy a klubok az új tagok felvételekor mérlegelik, a változás őket hogy érinti.

A liga továbbra is kész tárgyalni és megoldást keresni a Vasas által jelzett felvetésekre. Lehet, hogy ennek eredménye nem a 2013-as MOL Liga-csatlakozás lesz, hanem például egy olyan cselekvési terv, amelynek a teljesülése egy vagy két év múlva elvezethet a klub garantált indulásához. De az nem lehet kiindulási alap, hogy vagy az történik, amit a Vasas akar, vagy telekürtöljük a sajtót azzal, hogy mindenki csúnya, rosszindulatú és összeesküszik a Vasas ellen, mi több, magyar tesz keresztbe magyarnak.

A MOL Liga van annyira erős, hogy a Vasas által indított médiakampány csak keveset tudjon ártani a nemzetközi bajnokságnak, ez a kommunikációs stratégia kontraproduktív. Mivel a felvételről a ligatagok, tehát a csapatok döntenek, ligaelnökként azt tudnám tanácsolni, hogy a kluboknál tájékozódjanak, ki miért nem támogatta a Vasas tervét. Biztos vagyok abban is, hogy a legtöbb csapat szívesen beszélget arról, hogy milyen esetben, mely feltételek teljesülésekor változna meg a véleménye. Úgy látom, ha a Vasas vezetősége a médiakampányra fordított energiák egy kis százalékát az általam vázolt stratégiára fordítaná, sokkal gyorsabban haladna az ügyük pozitív irányba.

A MOL Liga nevében ugyanakkor azt tudom mondani, hogy a mi ajtónk nyitva áll minden versenyképes és fenntartható programmal rendelkező csapat előtt. De azt mindenkinek szem előtt kell tartania, hogy csak olyan tervvel érdemes előállni, amit 7-ből 4 (vagy 8-ból 5) csapat támogatni tud. Ha a Vasas ilyen projektet mutat fel, akár holnap újrakezdhetjük a csatlakozási tárgyalásokat.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum