Keleti körkép a negyeddöntők előtt

   

Máris megkezdődik a kurta szezon rájátszása az NHL-ben. A főcsoportok negyeddöntői előtti esélylatolgatásunk első részében a keleti párosításokkal foglalkozunk.

Pittsburgh Penguins (1.)?New York Islanders (8.)

Elég egyértelműnek tűnne ez a párosítás, ha a Pittsburghöt nem sújtanák a sérülések. Crosby hiányát még úgy, ahogy el tudja viselni a támadószekció, de hátul a Martin?Letang páros hiánya már sokkal többe kerülhet. A klasszikus mondás szerint a csatárok nyerik a meccset, a védők a bajnokságot, illetve jelen esetben a szériát, ami erre a párosításra különösen igaz lehet. A Pingvinek emberelőnyös és emberhátrányos játéka fordítottan arányos, míg előbbiben a liga elitje, utóbbiban a táblázat végén kullog. A Szigetlakóknál a speciális egységek mind támadásban, mind védekezésben fejlődtek Capuano mesternek köszönhetően. A fiatalokra is ugyanez igaz, fejlődtek, beértek és legnagyobb ászuk, Tavares vezetésével meglepetésre simán bejutottak a rájátszásba. A rutin ugyan egyértelműen a Pingvinek mellett szól, de nem szabad elmenni a Szigetlakók kapusa, Jevgenyij Nabokov mellett, aki San Joséban rengetek playoff-tapasztalatot szerzett, ami nagyon jól jöhet a fiatal Islandersnek. Emellett az Islanderst fűtheti a bizonyítási vágy, hogy 2007 után újra a rájátszásban szerepel. A szezonban öt meccséből négyet ugyan a Pingvinek nyertek, amiből hármat két góllal, míg kétszer “csak” üres kapus találattal a végén. Meglepetést várok, az Islanders továbbmegy 6 meccsen.

Montreal Canadiens (2.)?Ottawa Senators (7.)

Az Ottawa a sérülések miatt hasonló korcsolyában jár, mint a Pittsburgh, de mégis másban. A rengeteg sérülés ellenére Paul MacLean edző remek munkát végzett, ragyogó érzékkel nyúlt a fiatalokhoz és mentálisan kiválóan felkészítette a csapatot, ami még nagyon jól jöhet a párharc során. Mivel Spezza és Karlsson kiesésével a támadóegység veszített erejéből, a logikus lépés a pótlásuk lett volna, ehhez képest MacLean a védelem felé fordult és összerakta a legjobbat a ligában Craig Andersonnal az élen, aki mind kapott gólátlagban, mind védési hatékonyságban az első lett. A Montreal ereje egyértelműen az egyensúlyra épül, ha kell három remek sorral tud rohamozni. Kilenc csatára és egy hátvédje is elérte a 25 pontos határt, ami nem csak a balansznak köszönhető, hanem az emberelőnyös játéknak is, amiben ötödik volt a ligában a Habs. A védelem ellenben már nem ilyen acélos, hiába itt van a SubbanMarkov páros, a kapuban sem Price sem Budaj már nem volt ilyen meggyőző. Az alapszakaszban a két csapat négy mérkőzést játszott, amelyből mindkét csapat kettő-kettőt nyert meg, mégpedig egyformán egyet a rendes játékidőben, egyet szétlövésben. Amennyiben a Senators úgy tud védekezni, mint az alapszakaszban, valamint Anderson is átmenti a formáját, a playoffra képesek megverni a Canadienst 7 mérkőzésen.

Washington Capitals (3.)?New York Rangers (6.)

A két csapat öt év alatt negyedik alkalommal fut össze a rájátszásban, tavaly is találkoztak, akkor emlékezetes nagy csatát vívtak, ahol a Rangers a hetedik meccsen harcolta ki a továbbjutást. A két csapatban közös, hogy mindkét társaság a szezon második felében talált magára és igazán jó formában várja a rájátszást. Ovecskin ismét régi fényében csillog, ha ő nincs és nem támad fel, akkor most a Rangers a Winnipeggel játszana. Ovecskinnel el is értünk a Capitals leglényegesebb pontjához, egyszemélyes csapat vagy sem? A válasz: igen. Ha a Rangers ki tudja venni a játékból, akkor nyert ügye van és az emberelőnyös előnyös játéktól sem kell tartania. Ahogy nem kell tartania Adam Oates edzőtől sem, akinek ez lesz az első rájátszása. A Capitals-fanok biztosan visszavágnának, hogy a Rangers is egyszemélyes csapat és csak Lundqvistból áll a csapat, ami igaz is volt a cserestoppig. Ám ekkor Gaborik elcserélésével sikerült a ?depth?-et megerősíteni és azóta szárnyal a Rangers. Az emberelőnyös játék majd’ 10 százalékot, az ütött gólok száma majd’ egy egészet emelkedett. A szezonban háromszor találkoztak, amiből kettőt a New York-iak nyertek, egyet a fővárosiak szétlövés után. A védelem és a két kapus közti különbség a Rangers javára billenti a mérleget, ami ki is fog jönni, a Parkőrök hat meccsen kiejtik a Washingtont.

Boston Bruins (4.)?Toronto Maple Leafs (5.)

1974 óta először csap össze a két Original Six-klub és a nagy kérdés a párharcban, hogy a Bostont legyőzi-e a fiatalos lendülettel vegyített kilencéves playoffhiány? A kispadok mögött két öreg róka, Claude Julien és Randy Carlyle áll, különbséget tenni felesleges. A kapuban két ifjú titán, Tuuka Rask és James Reimer áll, akik kiváló alapszakasz mutatókkal érkeztek a playoffra, de nagy rutinnal nem rendelkeznek, talán Rask annyival előrébb van, hogy azért volt mit ellesnie Tim Thomastól. A Boston emberhátrányban a liga elitjéhez tartozik, akárcsak a Toronto, előbbi negyedik, utóbbi második lett ezen a táblázaton, tehát itt sincs nagy különbség. A Boston mindent figyelembe véve egy komplett és jó csapat, amiből egyedül az emberelőnyös játék lóg ki, de az nagyon, mert ebben a mutatóban a 26. helyen végeztek és ez a leggyengébb a playoffba jutott csapatok közül. Kérdés, mit tud ezen lendíteni Jaromír Jágr? A Leafs első sorában a Kadri, Kesselvan Riemsdyk hármas ragyogóan játszott, de mögöttük ürességet látok, kicsit fejnehéznek érzem a Torontót, és ha őket kiveszik a játékból, akkor nincs olyan kaliberű játékos, aki mérkőzéseket tudna ?lopni?. Reimer képességei alapján képes lehet erre, de négy éve játszott utoljára playoffmecsset, azt is az ECHL-ben, ami döntő lehet. A párharcnak mindemellett külön pikantériát ad, hogy a két csapat egy-egy legjobbja Kessel és Rask éppen volt társai ellen lép jégre. A szezonban négy szoros meccset játszottak, amiből hármat a Bruins nyert meg, egyet büntetőlövések után. Mindent egybevetve szoros, kevésgólos mérkőzéseket várok, ahol a Toronto fiatalos lendülete megtörik a playoff légkörének hiánya miatt, de így is elvesznek két meccset a Bostontól.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum