Lesz-e új csapat az EBEL-ben?

   

Többismeretlenes feladványt kell megoldania annak, aki meg szeretné találni a helyes választ arra a kérdésre, vajon hány csapattal és főleg kikkel rajtolhat majd el az EBEL 2013/14-es idénye. Cikkünkben megpróbáljuk összefoglalni, mi az, amit eddig a nyilvánosság megismerhetett a háttérben folyó alkudozásokból.

Christian Feichtinger EBEL-elnök a Laola portálnak adott interjújában több más kérdés mellett szóba került a liga esetleges bővítése is. “Valóban, egy szlovák és egy magyar klub jelezte érdeklődését az EBEL iránt – mondta. – De a pályázóknak mindenekelőtt a liga által támasztott követelményeknek kell megfelelniük, és csak utána dönthetnek a jelenlegi csapatok a felvételükről. Erről a májusi ligaülésen fogunk tárgyalni.”

Azt jelenti mindez, hogy az EBEL-bővítés pozitív fogadtatásra talál? – tették fel a kérdést ezután a ligaelnöknek, aki így válaszolt: “Ezt nem tudom így megválaszolni. Úgy találom, hogy jelenleg egy nagyon jó temékünk van, és a fejlődéssel is meg vagyunk elégedve. De ahogy már azt korábban is jeleztem, az esetleges újabb csapatok felvételéről a közgyűlés dönt.”

Nézzük meg ezek után, hogy milyen lehetőségek vannak a kalapban. Az EBEL következő szezonjának mezőnye alapvetően három klub és két szövetség szándékain múlik. Az érintett klubok egyike a jelenleg is EBEL-tag Medvescak Zagreb, a másik kettő pedig az új jelentkező SHK37 Piestany, illetve a Dab.Docler, vagyis a Docler Budapest.

A Medvescak esetében a kérdés az esetleges KHL-indulás, illetve az, hogy ez esetben mik a klub szándékai az EBEL-lel. Bár a zágrábi vezetők minden egyes alkalommal elmondják, hogy amennyiben sikerül a KHL-indulás, akkor is indulnak majd az EBEL-ben, mégis egyre több kérdést vet fel mindez. Ausztriai források szerint egyáltalán nem biztos, hogy a KHL-hez szükséges 10-13 millió euró feletti költségvetés mellett akad-e még 2-3 millió az EBEL-re. Ráadásul a KHL mellett nehéz is lesz megtölteni az EBEL-meccsekre a lelátót, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ez a párhuzamos játék két magas szintű ligában bölcs gondolat lenne.

Mindazonáltal Feichtinger ezt mondja erről: “Az EBEL és a Medvescak munkakapcsolata jelenleg ugyanaz, mint korábban. A mi tudomásunk szerint az átigazolási törekvések az EBEL-t célozzák, és mindezek mellett már 1200 bérletet eladtak az EBEL-re. Ezek mellett arról is hallani, hogy a horvátok költségvetése nem elegendő a KHL-hez, és rendkívüli mértékben meg kellene emelni azt.”

A pöstyéniek elnökével a hokejportal.sk készített interjút. Minden idők legsikeresebb Extraliga-újonca már egy éve is szeretett volna az osztrák bázisú ligába menni. Akkor a szlovák szövetség döntésén bukott el a törekvés. “Nem egyszerű arra válaszolni, vajon megyünk-e az EBEL-be – fejtegeti a riportban Jaroslav Lusnak klubelnök. – A szlovák szövetség elnökségének kezében van a sorsunk, és ők egyelőre nem támogatják az indulásunkat. De ez még nem a történet vége, tovább akarunk tárgyalni erről. Nagyon sok függ attól, mi lesz a sorsa az Extraligának, amely jelenleg napról napra él, a csapatok legfontosabb célja a túlélés. Nem azért, mert nem tudunk jégkorongozni, nem azért, mert nem jók a játékosok. Gazdaságilag áll gyenge lábakon az egész. Jelenleg csak barátok, ismerősök, néhány ember akarata tartja életben a rendszert, akik pénzt adnak arra, hogy jégkorongozzanak nálunk. Mindenképpen szeretnénk továbblépni, mert ha nem, akkor egy-két éven belül mi is ugyanabban a cipőben járunk majd, mint a többiek, és ezt nagyon nem szeretnénk.”

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Az egyik osztrák portál időközben a dunaújvárosi tervekről készített interjút id. Azari Zsolttal, a Dab.Docler elnökével. Ebből megtudhatjuk, hogy a csapat tervezett költségvetése mintegy 2 millió euro, és a MOL Liga-győztes keretéből 5-8 játékosra számítanak. Mellettük 2-3 olyan magyar játékos, aki jelenleg légióskodik, 5-8 külföldi légiós, továbbá honosított magyar gyökerű észak-amerikai játékos alkothatják a keretet. Az interjúban elhangzik, hogy bár az EBEL kikötése alapján idegenben, Budapesten kellene játsszon a klub, már a kezdetektől telt házat várnak, mivel a megítélésük szerint a fővárosban hiányzik a minőségi jégkorong. A csapat hagyományos hazai tábora számára ingyenes buszokkal tennék lehetővé a mérkőzések látogatását. A kapacitásgondok kiküszöbölésére az interjú szerint máris megvannak a tervek a Jégpalota befogadóképességének megduplázására, ezzel ott 4-4 és fél ezer szurkoló férhetne el. De szó van a 2014 körül elkészülő 4-5 ezres kapacitású új fővárosi csarnok használatáról is. A rájátszásra a Papp László Budapest Sportarénába költözés is szóba kerülhet, míg szabadtéri mérkőzésekre ott a Kisstadion, 12 ezer néző befogadására alkalmasan. A cikk szerint a Volán elleni hazai rangadók helyszíne maradna Dunaújváros, amellyel a régi, hagyományos rivalizálás újra feléledhetne.

Az biztos, hogy az EBEL ragaszkodik a páros számú csapat indulásához. A Dab.Docler sorsa így jelentős mértében összefügg a zágrábiak és a pöstyéniek helyzetével. Alaposan növelheti a magyar belépés esélyeit, ha a Medvescak elindul a KHL-ben, viszont mégsem indul el az EBEL-ben ezzel párhuzamosan. Ekkor a felszabaduló helyre a Pöstyén és a Dab.Docler párosa közül érkezhet valaki, és vélhetőleg nem lesz mindegy a hazai szövetségek hozzáállása. Ha a Zágráb marad, akkor a belépés alighanem egyetlen esélye az lehet, hogy a Pöstyén is megkapja a zöld jelzést a szlovák szövetség illetékeseitől, de még ekkor sem biztos, hogy a 12 EBEL-csapat a 14-es létszámra szavaz.

Cimkék: , , , ,

Összes (29)

Utolsó hozzászólások

 1.   #24
  brainska,   

  @szittyavezir: Jogos, én is láttam az eliteprospectsen.
  Mondjuk egész életében két klubban játszott: Boston Bruins meg a Frölunda. Harmadiknak simán odafér a DAB :D

  @Jotzi: Szerintem te is tudod, hogy nem csak a te nyomott véleményed... És már csak nem is azért, mert elmegy a klub, hanem mert ez nem feltétlenül szolgálja a MHÉ-t. Szerény 'nyomott' véleményem szerint.

 2.   #25
  M.Messier,   

  @szito: Például úgy, hogy az egyik oldalon leszerelik az üléseket.

 3.   #26
  pajti-1,   

  @szito: Simán lehet bővíteni, a rövid oldalon a falak nem tartó főfalak ahogy néztük a múltkor,és a hosszú oldalakon is a fölső rész /VIP-sajtó/ is beépíthető,szal van még benne potenciál.

 4. trollfeeder
    #27
  trollfeeder,   

  Ctrl+F: nem

 5.   #28
  leaser,   

  Nagyot dobna a válogatott játékának minőségén, ha már két EBEL-csapatunk is lenne+ kiegészülnének a (remélhetőleg AHL-es) Kógerrel-Hetényivel, meg egy két tehetséges fiatallal(Hentes,Nemes) így egy igen ütőképes gárda alakulna ki.

 6.   #29
  Brutusz,   

  HA tényleg ennyire vergődik az Extraliga, jöhetnének páran a MOL-ligába, esetleg egy MOL-Slovnaft ligába. A döntő színvonalát elnézve, nem okozna nagy nehézséget a Miskolcnak, Szeredának, Brassónak helyt állni azokkal a csapatokkal és még messze sincsenek...

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk