Menjünk nekik, aztán meglátjuk

   

Az utóbbi évtizedek egyik leghektikusabb szezonját zárja a magyar jégkorongsport. Egy hét alatt mégis a legsikeresebb lehet. Az U18-as nők megkapaszkodtak az A csoportban, a fiúk visszajutottak a divízió 1-be. Bár a juniorok elbuktak, de mindkét felnőtt válogatottunk előtt ott a lehetőség, hogy történelmet írjon.

Sok öröm és még több bánatban volt részünk a 2012/13-es szezonban. Sokaknak most vált világossá, hogy a magyar hoki töretlen fejlődése a múlté, merthogy a lendület megtörni látszik. Nincs áttörés az utánpótlás-világbajnokságokon és a felnőtteknél sem csökkent a különbség ahhoz a szinthez képest, ahová tartozni vágynánk. A világ 10-18. helye távolabb van, mint azt Szapporo után 5 évre előre gondoltuk volna. De a dolgok gyorsan változnak, szinte napról napra, így hát a vasárnap kezdődő budapesti világbajnokság is sok mindenen tud változtatni egy hét alatt.

Tudomásul kell venni, egyelőre nem vagyunk A csoportos válogatott. Nem vagyunk az elit klub tagja. Szomszédaink, Ausztria, Szlovénia előrébb tartanak nálunk, közvetlen vetélytársaink, köztük Franciaország, Olaszország, Kazahsztán erősebb csapat, jobb játékosokból álló garnitúra, mint a miénk. Nem olyan nagy baj ez, de a 2000 óta tartó sorozatban elkényeztettük magunkat, és vágyjuk az újabb csodákat. A csoda leglényege pedig éppen az, hogy ritkán következik be.

Ezzel együtt élve kell, vagyis csak így érdemes a vasárnap kezdődő budapesti vb esélyeiről beszélni. 2013-ban a valahavolt legjobb világbajnokságnak adunk otthont. Soha nem játszott nálunk korábban ilyen erősségű mezőny. Egész egyszerűen össze sem lehet hasonlítani ezt a hatos csoportot (kazah, olasz, magyar, brit, japán, dél-koreai csapat) a két évvel ezelőtti ötössel (Olaszország, Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Dél-Korea). A feladat csak a 2012-essel mérhető össze, Ljubljanában Ausztria és Szlovénia volt a két legerősebb válogatott. Ők feljutottak, helyükre érkezett Kazahsztán és Olaszország az A csoportból, ők tán jobban fekszenek nekünk, meglátjuk. Az viszont egyértelmű, hogy a lefelé távozó Ukrajna helyett kapott Dél-Koreával nem jártunk rosszabbul.

Fotó: Mudra László (MJSZ)

 

Ne kerüljük meg az esélylatolgatás forró kásáját. Nem vagyunk favoritok, még a második helyre sem esélyesek, ahogy Rich Chernomaz nagyon pontosan meg is fogalmazta. Jó játékkal elérhetjük a harmadik helyet, csodaszép bronzérmet szerezhetünk a hazai vb-n. Dél-Korea legyőzése elvárható, Japán és Nagy-Britannia ellen mindig minden tudásunkra szükség van, míg Olaszország és főleg Kazahsztán ellen az is kevés lehet. Hogy mit érdemlünk meg és mennyit érünk, azt a jégen pontosan látni fogjuk 5 meccsen át. Mi a magunk részéről semmit, és annak az ellenkezőjét sem zárnánk ki.

Folytatódik a generációváltás, még több fiatal kapott helyet a csapatban. A szapporói csapatnak már a fele sincs itt a vb-n, miközben egyre nagyobb a merítés. Ennek biztos jele, hogy az őszi olimpiai selejtezőhöz képest 7, a tavalyi világbajnokság óta pedig 6 helyen történt változás a keretben. Időközben olyan fiatalok értek oda a válogatotthoz ? a bő keretbe pedig még nagyobb számban ?, akikről egy éve nem is gondoltuk volna. Ez biztató és jó példa mindenki számára. Ennyi U23-as játékos legutóbb nagyjából 20 éve, a Ladányi-féle generáció berobbanásakor volt megtalálható a válogatott holdudvarában.

Úgy látjuk, nevek alapján nem ez az utóbbi évek legveretesebb magyar válogatása. De az első mérkőzés előtt sokan úgy látják, hogy a legjobb magyar csapat lehet öt vb-mérkőzés után. Rich Chernomaz és stábja bátran hozta meg a bő játékoskeret összeállításával, majd a folyamatos szűkítésével kapcsolatos döntéseket. Unortodox választ adott sok nehéz kérdésre: válogatott edzőként dirigálta a Fehérvár 2 Magyar Kupa-mérkőzését, EBEL-alapembereket hagyott ki a bő keretből, nem kevés 18-19 éves játékost nézett meg, Vas Mártont centerből hátvéddé tette, aktiválta az egész szezont kihagyó Szuper Leventét, Galanisz Nikandroszt hazaküldte, Gőz Balázst és Nagy Krisztiánt beválogatta, 10 nappal a vb előtt kihirdette a 12 vb-csatárt, Hetényi Zoltánt kihagyta, Bálizs Bencét elküldése után visszahívta 3. kapusnak, egy dunaújvárosit sem hagyott a keretben.

Ezek szükségszerűen meglepetést okoztak, vitát generáltak. Nem lehet szó nélkül elmenni azon tény mellett, hogy a MOL Ligában messze legjobb csapatként szereplő Dab.Doclert egy játékos sem képviseli a válogatottban. Galanisz Nikandroszt még Székesfehérváron is 100-ból 99-en betették volna a válogatottba. A kanadai döntéshozók azonban megindokolták, miért nem lesz ott a vb-n. Ha a helyén szereplők jól teljesítenek, egy szó nem érheti ezt a döntést.

Nagyon erős szakmai stábunk van, Chernomaz, Scandella, Williamson olyan edző, aki Európában bárhol munkát vállalhatna. Minden apró részletre figyelnek, a Japán elleni mérkőzésen magukon kívül hat trénernek adtak részmunkát. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az utóbbi évtizedek legkomolyabb és leghosszabb felkészülésén van túl a csapat, igazán bizakodóak lehetünk.

Még akkor is, ha vannak gyenge pontjaink. Két kapusunk összesen 4 felnőtt bajnoki mérkőzésen védett a mögöttünk hagyott szezonban. Ez nem hangzik jól. Viszont tudjuk, hogy mindketten nagyon jó versenyző típusok, bízhatunk abban, hogy ezt az öt meccset magas szinten megoldják. Chernomaz az nso.hu-nak elárulta, Szuper Leventével kezdi a világbajnokságot.

A védelemben tartják magukat a rutinos sikeremberek, mellettük jönnek a fiatalok, és bár a középgeneráció valóban hiányzik, de ezen már nem lehet változtatni. Az új játékrendszerben jó kémia alakulhat ki a védekezés területén is.

Hagyományosan csatárposzton a legkisebbek a gondok. Előrejátékunk talán az a szegmens, ahol a legközelebb állunk az A csoportos színvonalhoz. Döntő lehet, hogy a csatárok védekezése is feljavul-e erre a szintre, mert ha ez így lesz, akkor két mérkőzés után rózsaszín álmaink lehetnek.

A játékosok jó része saját jövőjét is megkönnyítheti egy jó szerepléssel, hiszen erre a világbajnokságra nagyon sokan figyelnek. Hogy messzire ne menjünk, már a két felkészülési mérkőzésünket is több scout és nyugat-európai edző tekintette meg. Jó játékkal szerződéshez, lehetőséghez lehet jutni. Bőven van tehát miért hajtani, motivációban nem lesz hiány.

5 nap totális telt ház előtt játszik a magyar válogatott az Arénában. A szurkolók nagyon készülnek, a megszokott fantasztikus hangulat garantált. Talán még soha nem volt ennyire népszerű kedvenc sportágunk Magyarországon. Bartalis Istvánék nagyon sokat tudnak tenni azért, hogy jövő szombatig még többen álljanak melléjük.

2012-ben Ljubljanában úgy láttuk, amíg bírtuk erővel, a két feljutónak is nagyon kemény ellenfelei vagyunk. A válogatott magja több mint egy hónapja nagyon kemény alapozó munkával kezdte a világbajnoki felkészülést. A munka eredménye szerdán és pénteken kell kijöjjön. Az első két mérkőzést tavaly és tavalyelőtt is meg tudtuk volna nyerni, ha lett volna tét. A kazahok és az olaszok ellen sok plusz kell. Most már nincs más hátra, mint ahogy a címben is írtuk: Menjünk nekik szép sorban, aztán meglátjuk!

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum