Nem ölt meg az Ausztrália elleni vereség, de megerősített

   

Vasárnap Olaszországgal játssza a divízió 2/A csoportos női világbajnokság döntőjét Gömöri Csaba szövetségi kapitány csapata. Felnőtt magyar női válogatott még sosem játszott a harmadik vonalban, tehát újra történelmet írhatnak Kiss-Simon Franciskáék.

“A lengyel és az új-zélandi meccs csak együtt értékelhető – vágott szokásos helyzetelemző írásába Gömöri Csaba az Új-Zéland legyőzését követő éjszaka. – Nem véletlenül nem írtam a lengyel mérkőzést követően külön beszámolót, értékelést. Csak a lengyel vagy csak a Kiwik elleni győzelem semmit nem ért volna. Mind a két meccset hozni kellett, hogy tényleg ott legyünk a vb-döntőben.

Az ausztrál meccs után utólag elmondhatom, hogy iszonyú nehéz munkánk volt. Aki itt átéli velünk, az tudja csak, hogy milyen mélyen volt a csapat és a stáb a vereség után. Nehezen fejtettük meg az okokat, és nagyon pengeélen táncol ilyenkor minden mondata az edzőnek, hiszen annyi különböző személyiségből áll egy csapat. A programok, a csapatmegbeszélések mind azért voltak, hogy a lengyel meccsre kikerüljünk a gödörből. Főleg lelkileg, hiszen nem felejtettünk el mi hokizni, csak porszem került a gépezetbe. Viszont azt is kellett látnunk, hogy a lengyel csapat nagyon erős és fizikai hokit játszik, jó elképzeléseik vannak és nagyon erősek a támadó harmadbeli bulielhozatalban. És ami szembetűnő, hogy a budapesti meccsek óta is fejlődtek.

A másik pedig, hogy ez egy világbajnokság, ahol mindenki a csúcsteljesítményét hozza, és senki nem azért jött, hogy a mi gálaelőadásunkhoz asszisztáljon. A mezőny igenis erősödött, plusz ki kell mondani, hogy ez nem U18-as vb, hanem felnőtt, ahol rutinos, 24-28 éves játékosok alkotják az ellenfelek egy részét, és ez megmutatkozik a játékukban. A mi csapatunk tinédzserekből áll. Nagyon ügyesek, mindent tudnak, de még sok-sok ilyen meccs kell legyen a kézben és a fejben ahhoz, hogy sorozatterhelés alatt 5 meccsen kiegyensúlyozottan hokizzanak.

A day offon és a meccs napján is az edzéseken és a szabad programokban is a pozitív dolgokat próbáltuk keresni, és azt hiszem, ez sikerült is. A lengyel meccs csapatunk egyik legnagyobb győzelme volt, amióta együtt dolgozunk. A lengyel csapat élete hokiját játszotta ellenünk. Amilyen fegyelmezetten játszottak a magyar lányok és ahogyan felszívták magukat, az előtt le a kalappal. Sok csapat megirigyelhetné, amit csináltak és elértek.

A mérkőzés egyes periódusaiban megint jöttek a hibák, de mindig volt, aki továbblendítette a szekeret, és ezen a szekéren nem voltak potyautasok. Végül 6-3-ra nyertünk és készülhettünk a másik nagy csatánkra a hazaiak ellen.

Azok ellen, akik legyőzték az ausztrálokat, így újra gombolták a kabátot, hiszen az Ausztrália így kiszállt az aranycsatából, és újra „csak” simán a rendes játékidőben kell verni az olaszt. Ebből is látszik, hogy bárki bárkit legyőzhet, és ez egy vb, ahol minden meccs más, minden nap egy új nap és egy új lehetőség.

Amikor az Új-Zélanddal játszandó meccs előtt az öltözőbe mentünk, csak azt kértük, hogy a csapat fegyelmezetten játssza a taktikánkat. Térjünk vissza a nagy fegyverünkhöz, a szigorú letámadáshoz, a gyors játékunkhoz. Ismét az első legyen a biztos védekezés és utána a lehetőségeket használjuk ki és sokat lőjünk. Ha így teszünk, akkor világbajnoki döntőbe kerül a csapat, ezt ígértük a lányoknak.

Amikor kikoriztunk a jégre, több száz magyar szurkoló kiabált a tribünön. Az aucklandi magyar klub szervezte a szurkolókat, akik zászlókkal, dobokkal felszerelkezve jöttek. Hatalmas érzés volt nekik is és nekünk is ez. Azt mondtuk, hogy értük, az otthoniakért és magunkért is csináljuk meg, és jussunk be a vb-döntőbe.

A mérkőzés rosszul indult, kettős hátrányba kerültünk, ami sosem jó, főleg az első percekben. Aztán Huszák Szasza szólójánál szabálytalankodtak vele szemben, és a jogosan megítélt büntetőt be is lőtte, ezzel kiszakította a gólzsákot. Azonban a kiwik nem olyanok, akik feladják, és sokszor veszélyesen támadtak, főleg a kapu előtti területen voltak nagyon kellemetlenek.

A második harmadban is nagy tempó jellemezte a meccset, és mindenki tudta a feladatát. 4 sorral tudtunk játszani, és ez a végelszámolásnál jól jöhet még. Szasza  második és harmadik góljára még Medgyes Dorci is rátett egyet, de sajnos megint jött egy rövidzárlat, amiből gólt lőttek a szigetországiak, így 4-2-re alakult az állás.

A 3. harmadra minden erőnket bedobtuk a jégre, és továbbra is gyors játékkal fárasztottuk őket. A kontráink pedig veszélyesek voltak. Pintér Lili is betalált (eddigi jó játékának meg lett a gyümölcse), és ekkor éreztem azt, hogy ez megvan. A csapat betartotta, hogy első a védekezés, a visszavédekezés a csatároktól, és nem kell mindenáron gólt lőni, így Huszák 4. gólja már csak hab volt a tortán.

A mérkőzés lefújása és a himnusz meghallgatását követően az igazi torta is előkerült, hiszen Somogyi Vivi ma ünnepelte a 18. szülinapját. A csapattal és a lelkes magyar szurkolótáborral együtt ünnepelte. Sok ilyen élményt kívánok még neki és a csapatnak is. Akár már 2 nap múlva, az olaszok ellen.

De ehhez még egy lépcsőfok elválaszt minket. Ezt is meg kell lépni, de ott tolong majd a Kékek csapata is az aranyérem körül. Már most leszögezhető, hogy nagyon színvonalas, kemény és kiegyensúlyozott torna ez. Aki itt feljut, az megérdemli, hogy világbajnok legyen a negyedik vonalban, és egy osztállyal feljebb lépjen. Oda, ahol felnőtt női csapatunk még sosem járt. Most itt állunk a kapui előtt! Adj erőt, hogy betudjunk lépni…

Ami nem öl meg, az megerősít, mondják. Minket nem ölt meg az Ausztrália elleni vereség, de megerősített. Ígérjük, ez látszani fog a vb döntőjében is. A többi a jövő zenéje.”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 13., szombat
U18 13:40 AVSZNO 6-3VÉGE
U18 13:40 KMHVAS 4-6VÉGE
U18 16:10 MACOKR 10-1VÉGE
EL 17:00 SCCFTC 9-2VÉGE
ROM 17:30 SSTPRO 2-25VÉGE
január 14., vasárnap
ROM 10:30 PROSST 20-2VÉGE
VBN18 13:30 HUNNOR 2-3 BVÉGE
U18 13:40 AVSOKR 6-4VÉGE
U20 14:10 AVSKMH 7-0VÉGE
U20 14:40 MACVAS 3-2VÉGE
U20 15:00 UTEDHK 2-1VÉGE
U20 16:00 ETOZNO 2-6VÉGE
EBEL 17:45 AVSKAC 0-3VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:00 MISDAB 4-3 HVÉGE
EL 18:30 UTETIT 5-4VÉGE
január 15., hétfő
ROM 17:30 BRASTE 4-1VÉGE
EL 20:30 MACVC2 7-0VÉGE
    • M4 SPORT
január 16., kedd
ROM 17:00 GALSCC 1-7VÉGE
U20 17:00 MISPEF 3-2VÉGE
ROM 17:30 STEBRA 
január 17., szerda
MK 18:30 MISFTC 
U18 18:40 VASKMH 
MK 20:15 MACUTE 
    • M4 SPORT
január 18., csütörtök
U18 15:30 PEFGEP 
január 19., péntek
KHL 17:30 AKBSBA 
    • SPORT 2
január 20., szombat
DEBL   MARGEP 
EWHL   SAVKMH 
U18   GEPZEG 
U18   KACAVS 
U18   UTEOHC 
U18   VASETO 
U18   ZNOMAC 
KHL 15:00 SZKAMR 
    • SPORT 2
EBEL 19:15 RBSAVS 
január 21., vasárnap
U18   KACMAC 
U18   RBSAVS 
U18 14:20 MISOKW 
U18 16:00 ETOVSV 
EBEL 17:30 DECAVS 
Partnerünk