Hol mennyit érnek a légiósok?

 

Úgy látszik, lassanként a jégkorongot is eléri a tudományos statisztikai vizsgálatok korszaka, a szcientometria és társai után újabb tudomány születésénél bábáskodhatunk.

Ez a hokimetria, a jégkorong, mint sportág számszerű jellemzése és az abból levonható következtetések tudománya.

Érdekes elemzést tett közzé lengyel társportálunk, a hokej.net, amely lehet, hogy később újabb publikációk sorát fogja önteni az arra fogékony szakmai közönségre. Arra voltak kíváncsiak, mennyire emelkednek ki a légiósok egy adott bajnokságból, mennyit tesznek hozzá csapataik sikeréhez. 20 bajnokságot néztek meg, az összehasonlításban szerepel a MOL Liga is. Úgy döntöttünk, ez utóbbi tény éppen elegendő okot szolgáltat ahhoz, hogy elkezdjük növelni az elemzés elkészítőinek impakt faktorát, így megosztjuk nyájas olvasóinkkal, mire is jutottak a lengyel szerzők.

Az elemzés alapjául két adatot választottak, ezekből vezettek le egy harmadik értéket, mellyel az adott liga légiósait jellemezték. Azzal, hogy az egyik kiindulási pontnak az adott ligában szereplő légiós mezőnyjátékosok százalékos arányát vették, aligha lehet vitatkozni. Ebben a rangsorban az első Kazahsztán, ahol elsősorban az orosz játékosok áradatának köszönhetően a játékosok több mint 57%-a légiós. Őket a brit élvonal, az EIHL követi, ahol 55% felett van a légiósok aránya. Az EBEL a negyedik helyen áll 44,41%-kal. Valószínűleg nem tévedünk sokat, ha azt állítjuk, elsősorban a Znojmo és a Fehérvár miatt nem magasabb az átlag. Érdekes, hogy a lengyel ligában minden negyedik játékos külföldi, a MOL Liga viszont a mezőny végén áll, 12,86%-kal.

A második kiindulási adat ennél önkényesebbnek tűnik. A szerzők ugyanis a légiósok produkcióját egy számmal jellemezték, mégpedig azzal, hogy a bajnokság alapszakaszában esett gólok hány százalékát szerezték ezek a játékosok. Mivel a kapusok nagyon ritkán eredményesek, őket kizárták a vizsgálatból. Mint az a második táblázatból látható, a briteknél óriási az idegenek fölénye, a hazai játékosok arra sem képesek mellettük, hogy minden hatodik gólt ők lőjék. Kazahsztánban 72% a külföldi játékosok aránya a gólszerzők között, míg Franciaországban közel 71%. Az EBEL ebben a mutatóban is negyedik, a gólok 64,43%-át szerzik a külföldiek. Az átlag valamivel 40% feletti, a MOL Liga értéke 18,67%

Hogy mit hoznak a légiósok az egyes bajnokságoknak, és hogy az eltérő szabályozás hatásait kiküszöböljék (például az EIHL-ben 12 légiós játszhat, a MOL Ligában csak 5), a szerzők egy újabb mutatót konstruáltak, amelyet a külföldi játékosok által hozzáadott értéknek neveztek el. A mutató roppant egyszerű módon áll elő: a légiósok által a ligában szerzett gólok százalékos arányából ki kell vonni a légiósok százalékos arányát. A feltételezés szerint a különbség egyértelműen a légiósok teljesítményét jellemzi egy bizonyos szempontból. Az eredményt a harmadik táblázatunk foglalja össze.

Az előzmények után nem meglepő módon azt látjuk, hogy az EIHL-ben a legnagyobb a légiósok hozadéka. Szorosan a nyomukban a franciák, és a 20% feletti első ötösbe a dán és az olasz liga, valamint az EBEL sárga kártyás játékosai férnek be. Amint arra az eredeti cikk szerzői is rámutatnak, érdekes megfigyelni, hogy a lengyel liga mennyire az átlag közelében helyezkedik el minden tekintetben. Ugyanez nem mondható el a MOL Ligáról. Az átlagnál kevesebb légiós az átlagnál kisebb részt vállal a gólokból és az átlagosnál kevésbé is emelkedik ki termelékenységük a hazai játékosok közül.

Milyen következtetéseket lehet vagy érdemes levonni mindebből? Természetesen önmagában nem sokat. Egyrészt nyilvánvalóan más mérőszámokkal is lehetne jellemezni a légiósok teljesítményét, másrészt az a tény, hogy egy bajnokság külföldi játékosai az átlagnál kevesebbet tudnak hozzátenni a bajnoksághoz, legalább háromféle jelentéssel bírhat. Egyrészt jelezheti, hogy a légiósok nem kiemelkedőek, másrészt jelentheti azt is, hogy a hazai játékosok nagyon jók, nehéz náluk sokkal jobbat hozni, harmadrészt pedig azt, hogy sem a légiósok nem olyan túl jók, de ugyanakkor a hazaiak sem kutyaütők.

Azok, akik szeretnek játszani a számokkal, természetesen rengeteg egyéb mutatót is kialakíthatnak játékosok csoportjainak jellemzésére, és bizonyára lesznek is ilyen próbálkozások. Lengyel kollégáink cikkét is érdemes inkább csak gondolatébresztőként felfogni. Azt azonban érdekes látni, hogy a svájciak ligája minden mutatóban szinte pontosan telibe találja a vizsgált 20 európai topliga átlagát, továbbá hogy a lengyel liga mindenben a svájciak és a svédek között foglalja el a helyét.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum