Lesz-e közös szlovák?lengyel liga?

 

Nagy levegőt vett a lengyel szövetség, és a helyi jégkorong fejlesztése szempontjából kézenfekvő javaslattal állt elő. Illusztris támogatói is vannak az ötletnek, ennek ellenére a végeredmény kérdéses.

A lengyel bajnokságban, amely korábban tízcsapatos mezőnyt vonultatott fel, idén már csak nyolc csapat indult, de mindössze heten fejezték be azt. Időközben, 14 forduló után a Nesta Torún kiszállt, ezzel az utolsó északabbra fekvő csapat is feladta. A megmaradt hetek mind a lengyel?cseh?szlovák határ közelében találhatóak. A lassú fogyatkozást és a valaha az A csoportban játszó válogatott harmadik vonalbeli helyben járását látva a lengyel szövetség partnereket keresett.

Az ötlet ? különösen az északi csapatok elfogyása után ? rendkívül logikus. A lengyel liga és a szlovák Extraliga egyesíthetné erőit, és egy közös bajnokságot szervezhetne a 2014/15-ös idénytől. Legalábbis a lengyel javaslat szerint. Az ügy előmozdítása érdekében először a két szövetség elnöke, Piotr Halasik és Igor Nemecek tárgyalt egymással, majd március közepén Poprádon a ligák képviselői is leültek, hogy jobban megismerjék a javaslatot.

Egyes hírek szerint nem akármilyen támogatói is vannak az ötletnek. A szlovák miniszterelnök, Robert Fico is nagyon örülne, ha megvalósulhatna a közös liga, amely egyúttal erősíthetné is a két ország tervezett közös pályázatát a Krakkóban és a Magas-Tátrában megrendezendő 2022. évi téli olimpiai játékokra.

Azonban a szlovák csapatok nem tűnnek túlzottan lelkesnek. A javaslatot zólyomi ligaülésükön tárgyalták meg a szövetség elnökének részvétele mellett, és az első reakciók inkább negatívak. Juraj Bakos, a HC Kosice elöke például így fogalmazott: “Ha már összeállunk valakivel, akkor az legyen fejlettebb hokikultúrájú ország.” A Pro-Sport, a szlovák proficsapatokat tömörítő liga és a Tipsport, az Extraliga névadó szponzorának elnöke találkozóját követően utóbbi ugyancsak arról beszélt, hogy nem csap az egekbe a lelkesedés szlovák részről. Ugyanakkor a klubok nem egységesek, többen is azon az állásponton vannak, hogy meg kell várni az újabb fejleményeket.

Dárius Rusnák, a korábbi legendás, világbajnoki aranyérmes válogatott játékos szerint a szlovák kluboknak a csehek felé kellene orientálódniuk. “A lengyeleknek az EBEL-t kellene megcélozniuk, ahol az osztrákokkal, szlovénekkel, magyarokkal, csehekkel játszhatnának közös ligában. Egy ilyen bajnokság létrehozásához több idő kell, egészen biztos, hogy egy év alatt nem lehet tető alá hozni.”

Peter Bartos, aki korábban az NHL-ben is megfordult, majd a HC Kosice alapembere lett, most pedig a lengyel Sanok játékosa, így látja: “Lengyelországban egészen más hokit játszanak, mint Szlovákiában. Sokkal spontánabb. A mérkőzéseken nagyobb a szerepe a testjátéknak, kisebb a taktikáénak. A klubok igyekeznek egyre profibbak lenni, de a jégkorong messze nem tartozik a vezető sportágak közé Lengyelországban. Az első három vagy négy klub beférne a szlovák extraligába, de ebből inkább a lengyelek profitálnának, a szlovák klubok kevésbé. Nem vagyok benne biztos, hogy a szlovákiai nézők szívesen mennének ki a lengyel csapatok elleni meccsekre.”

A lengyelek nagyon akarják a fejlődést, az előrelépést, de nincs könnyű dolguk. A gdanski KHL-csapat története is erre világított rá.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum