A Dab.Docler mestervizsgája következik

 

Az idén eddig mindent megnyerő dunaújvárosiak legnagyobb rangadójukra készülnek, szerdán a Fehérvárral játszanak a Magyar Kupában, ahol kiderül, sikerült-e közelebb kerülniük a legjobb magyar klubcsapathoz. Megírjuk azt is, mikor győzték le legutóbb tétmeccsen a legnagyobb riválist.

A Dab.Docler évek óta azzal a nem titkolt céllal vág neki a Volán elleni küzdelmeknek, hogy bizonyítsa: sikerült közelebb kerülnie az EBEL-csapathoz. Ebben évről évre váltakozó sikerrel jár, de megvernie egyszer sem sikerült a megyei riválist, mióta az az EBEL-hez csatlakozott. Sőt, a dunaújvárosiak vesszőfutása már korábban kezdődött, egész pontosan 2005 óta tart: azóta nem sikerült tétmeccsen megverni a Volán első számú csapatát. Az utolsó szezon, amikor egy súlycsoportban volt a két együttes, a 2004/05-ös volt, ekkor még mindkét csapat versenyzett az Interligában. Az alapszakasz során kétszer találkoztak egymással a csapatok, Dunaújvárosban 5-3-ra, Székesfehérváron 3-1-re nyert a Volán. A bajnokság középszakaszában már csak egy meccset játszottak, ezt hosszabbításban nyerte 3-2-re a Volán.

Következett a döntő, amely sokak számára sokáig emlékezetes marad, hiszen a négy nyert meccsig tartó párharcban a DAB rögtön elvette a fehérváriak pályaelőnyét, és négy mérkőzés után összesítésben 3-1-re vezetett, tehát három meccslabdához jutott. Nem mindennapi küzdelemben szépen sorban mindhármat hárította a Volán, az ötödik meccset Fehérváron például csak büntetőkkel nyerte, majd az ünnepelni készülő Dunaújvárosban aratott 5-1-es sikert, végül a mindent eldöntő hetedik mérkőzésen 1-0-ra nyert ismét.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Azóta hol közelebb kerül egymáshoz a két csapat, hol távolabb, de az EBEL-szereplés óta egyik magyar klubbal sincs egy súlycsoportban a Volán. 2006-ban csak kétszer találkozott egymással a két klub, mindkétszer egygólos Volán-győzelem született. 2006 nyarán újjáalakult a megszűnés szélére került újvárosi klub, Azari Zsolt azóta építkezik lépésről lépésre. Ha visszatekintünk az onnantól megvívott csatákra, azt láthatjuk, hogy az első DAB-os szezonban még viszonylag közel volt egymáshoz a két egyesület. Ez volt a fehérváriak első EBEL-szezonja, ahol nem sok babér termett a ligaújoncnak. A magyar bajnokságba visszatérve azután 13-2-es összesítésben jutottak túl a Csíkszeredán, míg a DAB vért izzadva, minden hazai meccsét elbukva és minden idegenbeli mérkőzését megnyerve legyőzte a többek között Ladányival felálló Újpestet.

A döntő első meccse sima 5-1-es fehérvári győzelmet hozott, ám a másodikra már jobban összekapták magukat a dunaújvárosiak, valós győzelmi esélyeket elszalasztva 1-0-ra kaptak ki Fehérváron. Következett két meccs Dunaújvárosban, az elsőn 2-0-ra nyert a Volán, a második ismét nagyon szoros volt, mindössze egy góllal, 4-3-ra nyert a megyeszékhely csapata. Érdemes megjegyezni, hogy ez a csapat már jórészt az 1986-1988-as generáció saját nevelésű játékosaira épült, akik ha kicsit rutinosabbak, sokkal jobban megnehezíthették volna riválisuk dolgát.

2008-ban mindössze egyszer találkozott egymással a két megyei rivális, hiszen az a szezon a DAB-nak kevéssé sikerült, bár a Magyar Kupát így is bravúrral megnyerte Csíkszeredában, arra talán legkevésbé esélyes csapatként. Mivel a Volán bajnok lett, így 2008 tavaszán a felek összehoztak egy Szuperkupát, melyet ugyan Dunaújvárosban rendeztek, de túl sok babér nem termett a hazaiaknak, hiszen a kezdeti vezetést követően Gröschl Tamás duplájával a Volán fordítani tudott, és végül 5-3-ra nyert. Érdekesség, hogy ezt a mérkőzést napra pontosan 5 évvel a szerdai meccs előtt, 2008. március 27-én játszották.

2009-ben a DAB már az elődöntőben összekerült a Fehérvárral, nyerni ezúttal sem sikerült, a három mérkőzést 16-4-es összesített gólaránnyal nyerte meg az EBEL-es csapat. Ez volt az az év egyébként, amikor elszenvedte fennállása első és eddig egyetlen vereségét az EBEL-ben induló Volán magyar csapat ellen, hihetetlenül taktikus játékkal, mesteri helyzetkihasználással, hősies védekezéssel és némi szerencsével a döntő harmadik meccsén az UTE Fehérváron tudott nyerni 3-2-re a döntőben.

2010-ben az idén is sokat szapult szoros menetrendnek is köszönhetően, a DAB a döntőben nem tudott felnőni a feladathoz, végül 27-9-es gólaránnyal kapott ki a Volántól. Az előzményekről annyit kell tudni, hogy míg a fehérváriak 23-5-tel léptek túl az elődöntőben a Fradin, addig a DAB és a Vasas élet-halál harcot vívott egymással. Az ötmeccses párharc során kétszer lőttek büntetőket, kétszer mindössze egy góllal tudott nyerni az egyik csapat, az ötödik meccsen hazai pályán 0-2-ről jött vissza a DAB, a második harmadban egyenlített, a harmadikban pedig a sérüléséből visszatérő Szilassy Zoltán belőtte a mindent eldöntő ötödik gólt. A döntő első meccsét másnap rendezték, nem csoda hát, ha a Volán 7-0-ra nyert. A DAB csak a negyedik összecsapásra tudta összeszedni magát, Fehérváron viccelte meg majdnem az ünnepelni készülő hazaiakat, végül büntetőkkel alulmaradt. Majd ugyanez megismétlődött 2011-ben is, azzal a különbséggel, hogy akkor az első meccsen álltak legközelebb a győzelemhez a dunaújvárosiak, végül 2-1-re kaptak ki.

2012-ben a lebonyolítás anomáliája miatt már az elődöntőben összekerültek egymással a felek, meggyőző fehérvári fölénnyel zárult a párharc, a DAB egy meccsen sem volt képes jelentős ellenállást kifejteni. Mint azt Stephan Lundh a tavalyi szezont értékelve a csapathonlapnak elmondta, emiatt jelentős hiányérzet alakult ki benne. A vereség elsődleges okait a mester abban látta, hogy az újvárosiak túlságosan is tisztelték ellenfelüket, egyszerűen nem voltak képesek megcsinálni azt, amire képesek. Ennek fontosságára blogunknak adott szombati nyilatkozatában is felhívta a figyelmet. A dunaújvárosiak számára tanulságos lehet, hogy a Finnországban légióskodó fiatal tehetség, Sebők Balázs ugyanerről számolt be az edzőmeccsek tapasztalatai kapcsán, a második napon Rich Chernomaz szövetségi kapitány külön kérte is őket arra, hogy játszanak bátrabban, tiszteljék kevésbé ellenfelüket.

Ez évben a MOL Liga-rájátszást látva a válogatott több meghatározó játékosa beszélt arról a Jégkorongblog munkatársainak, hogy a DAB csökkenteni tudta a Fehérvárral szemben eddig fennálló hátrányát. Ladányi Balázs hangot is adott meglepettségének. Ezzel együtt természetesen a Fehérvár számít az összecsapás toronymagas esélyesének, még akkor is, ha ebben az idényben az utóbbi évek egyik legnagyobb válságát élte át a klub. Nem a várakozásoknak megfelelően teljesített ugyan a Fehérvár, de ebből messzemenő következtetéseket nem tanácsos levonni. Már csak azért sem, mivel maga az EBEL is fejlődik, tehát a relatív lemaradás még nem jelenti, hogy idén sikerült közelebb kerülni a magyar csapatoknak a Fehérvárhoz. Szintén Sofronék mellett szól, hogy a Magyar Kupa idejére a kispadra leigazolták az új szövetségi kapitányt, Rich Chernomazt. Az ő jelenléte egyébként is csak emelhet a játék színvonalán, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy egyik oldalon sem kell a motiváció hiányától tartani.

Érdekes lesz az is, hogy miként kezeli a két csapat az eltérő meccsterhelést. Míg a Fehérvár a válogatott bő keretével folytatott egymás elleni mérkőzésekkel és nagyon intenzív alapozással hangolódik a kupára, de igazából már több mint egy hónapja tétmérkőzés nélkül készül, addig a DAB már túl van egy bajnoki és egy MOL Liga-döntőn, utóbbi során kétszer is elutazott Csíkszeredába. Ezúttal három napja maradt a pihenésre és a felkészülésre, ami kétségkívül több, mint két vagy három éve.

Hosszas esélylatolgatásba ugyanakkor ezúttal sem mennénk bele, a két legjobb magyar csapat tétmeccsét láthatják ugyanis a mérkőzésre kilátogatók, illetve a tévénézők szerda este. Igazi hokiünnepre van kilátás a két ősi rivális klub között, amelynek tétje egyfelől a Magyar Kupa döntőjébe jutás, másfelől pedig az, hogy megtörik-e a DAB 2005. március 15. óta tartó nyeretlenségi sorozata. A HSC ellen múlt héten játszott MOL Liga-döntő nézőszámából kiindulva a magunk részéről a szűk telt házat sem zárnánk ki.

Végül ízelítőül nézzünk meg egy témába vágó archív híradást a hőskorból, 2001 novemberéből, melyen az látható, ahogy a Dunaferr 5-3-ra nyer az Alba Volán ellen, a miskolci fedetlen jégpályán.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum