A Dab.Docler mestervizsgája következik

 

Az idén eddig mindent megnyerő dunaújvárosiak legnagyobb rangadójukra készülnek, szerdán a Fehérvárral játszanak a Magyar Kupában, ahol kiderül, sikerült-e közelebb kerülniük a legjobb magyar klubcsapathoz. Megírjuk azt is, mikor győzték le legutóbb tétmeccsen a legnagyobb riválist.

A Dab.Docler évek óta azzal a nem titkolt céllal vág neki a Volán elleni küzdelmeknek, hogy bizonyítsa: sikerült közelebb kerülnie az EBEL-csapathoz. Ebben évről évre váltakozó sikerrel jár, de megvernie egyszer sem sikerült a megyei riválist, mióta az az EBEL-hez csatlakozott. Sőt, a dunaújvárosiak vesszőfutása már korábban kezdődött, egész pontosan 2005 óta tart: azóta nem sikerült tétmeccsen megverni a Volán első számú csapatát. Az utolsó szezon, amikor egy súlycsoportban volt a két együttes, a 2004/05-ös volt, ekkor még mindkét csapat versenyzett az Interligában. Az alapszakasz során kétszer találkoztak egymással a csapatok, Dunaújvárosban 5-3-ra, Székesfehérváron 3-1-re nyert a Volán. A bajnokság középszakaszában már csak egy meccset játszottak, ezt hosszabbításban nyerte 3-2-re a Volán.

Következett a döntő, amely sokak számára sokáig emlékezetes marad, hiszen a négy nyert meccsig tartó párharcban a DAB rögtön elvette a fehérváriak pályaelőnyét, és négy mérkőzés után összesítésben 3-1-re vezetett, tehát három meccslabdához jutott. Nem mindennapi küzdelemben szépen sorban mindhármat hárította a Volán, az ötödik meccset Fehérváron például csak büntetőkkel nyerte, majd az ünnepelni készülő Dunaújvárosban aratott 5-1-es sikert, végül a mindent eldöntő hetedik mérkőzésen 1-0-ra nyert ismét.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Azóta hol közelebb kerül egymáshoz a két csapat, hol távolabb, de az EBEL-szereplés óta egyik magyar klubbal sincs egy súlycsoportban a Volán. 2006-ban csak kétszer találkozott egymással a két klub, mindkétszer egygólos Volán-győzelem született. 2006 nyarán újjáalakult a megszűnés szélére került újvárosi klub, Azari Zsolt azóta építkezik lépésről lépésre. Ha visszatekintünk az onnantól megvívott csatákra, azt láthatjuk, hogy az első DAB-os szezonban még viszonylag közel volt egymáshoz a két egyesület. Ez volt a fehérváriak első EBEL-szezonja, ahol nem sok babér termett a ligaújoncnak. A magyar bajnokságba visszatérve azután 13-2-es összesítésben jutottak túl a Csíkszeredán, míg a DAB vért izzadva, minden hazai meccsét elbukva és minden idegenbeli mérkőzését megnyerve legyőzte a többek között Ladányival felálló Újpestet.

A döntő első meccse sima 5-1-es fehérvári győzelmet hozott, ám a másodikra már jobban összekapták magukat a dunaújvárosiak, valós győzelmi esélyeket elszalasztva 1-0-ra kaptak ki Fehérváron. Következett két meccs Dunaújvárosban, az elsőn 2-0-ra nyert a Volán, a második ismét nagyon szoros volt, mindössze egy góllal, 4-3-ra nyert a megyeszékhely csapata. Érdemes megjegyezni, hogy ez a csapat már jórészt az 1986-1988-as generáció saját nevelésű játékosaira épült, akik ha kicsit rutinosabbak, sokkal jobban megnehezíthették volna riválisuk dolgát.

2008-ban mindössze egyszer találkozott egymással a két megyei rivális, hiszen az a szezon a DAB-nak kevéssé sikerült, bár a Magyar Kupát így is bravúrral megnyerte Csíkszeredában, arra talán legkevésbé esélyes csapatként. Mivel a Volán bajnok lett, így 2008 tavaszán a felek összehoztak egy Szuperkupát, melyet ugyan Dunaújvárosban rendeztek, de túl sok babér nem termett a hazaiaknak, hiszen a kezdeti vezetést követően Gröschl Tamás duplájával a Volán fordítani tudott, és végül 5-3-ra nyert. Érdekesség, hogy ezt a mérkőzést napra pontosan 5 évvel a szerdai meccs előtt, 2008. március 27-én játszották.

2009-ben a DAB már az elődöntőben összekerült a Fehérvárral, nyerni ezúttal sem sikerült, a három mérkőzést 16-4-es összesített gólaránnyal nyerte meg az EBEL-es csapat. Ez volt az az év egyébként, amikor elszenvedte fennállása első és eddig egyetlen vereségét az EBEL-ben induló Volán magyar csapat ellen, hihetetlenül taktikus játékkal, mesteri helyzetkihasználással, hősies védekezéssel és némi szerencsével a döntő harmadik meccsén az UTE Fehérváron tudott nyerni 3-2-re a döntőben.

2010-ben az idén is sokat szapult szoros menetrendnek is köszönhetően, a DAB a döntőben nem tudott felnőni a feladathoz, végül 27-9-es gólaránnyal kapott ki a Volántól. Az előzményekről annyit kell tudni, hogy míg a fehérváriak 23-5-tel léptek túl az elődöntőben a Fradin, addig a DAB és a Vasas élet-halál harcot vívott egymással. Az ötmeccses párharc során kétszer lőttek büntetőket, kétszer mindössze egy góllal tudott nyerni az egyik csapat, az ötödik meccsen hazai pályán 0-2-ről jött vissza a DAB, a második harmadban egyenlített, a harmadikban pedig a sérüléséből visszatérő Szilassy Zoltán belőtte a mindent eldöntő ötödik gólt. A döntő első meccsét másnap rendezték, nem csoda hát, ha a Volán 7-0-ra nyert. A DAB csak a negyedik összecsapásra tudta összeszedni magát, Fehérváron viccelte meg majdnem az ünnepelni készülő hazaiakat, végül büntetőkkel alulmaradt. Majd ugyanez megismétlődött 2011-ben is, azzal a különbséggel, hogy akkor az első meccsen álltak legközelebb a győzelemhez a dunaújvárosiak, végül 2-1-re kaptak ki.

2012-ben a lebonyolítás anomáliája miatt már az elődöntőben összekerültek egymással a felek, meggyőző fehérvári fölénnyel zárult a párharc, a DAB egy meccsen sem volt képes jelentős ellenállást kifejteni. Mint azt Stephan Lundh a tavalyi szezont értékelve a csapathonlapnak elmondta, emiatt jelentős hiányérzet alakult ki benne. A vereség elsődleges okait a mester abban látta, hogy az újvárosiak túlságosan is tisztelték ellenfelüket, egyszerűen nem voltak képesek megcsinálni azt, amire képesek. Ennek fontosságára blogunknak adott szombati nyilatkozatában is felhívta a figyelmet. A dunaújvárosiak számára tanulságos lehet, hogy a Finnországban légióskodó fiatal tehetség, Sebők Balázs ugyanerről számolt be az edzőmeccsek tapasztalatai kapcsán, a második napon Rich Chernomaz szövetségi kapitány külön kérte is őket arra, hogy játszanak bátrabban, tiszteljék kevésbé ellenfelüket.

Ez évben a MOL Liga-rájátszást látva a válogatott több meghatározó játékosa beszélt arról a Jégkorongblog munkatársainak, hogy a DAB csökkenteni tudta a Fehérvárral szemben eddig fennálló hátrányát. Ladányi Balázs hangot is adott meglepettségének. Ezzel együtt természetesen a Fehérvár számít az összecsapás toronymagas esélyesének, még akkor is, ha ebben az idényben az utóbbi évek egyik legnagyobb válságát élte át a klub. Nem a várakozásoknak megfelelően teljesített ugyan a Fehérvár, de ebből messzemenő következtetéseket nem tanácsos levonni. Már csak azért sem, mivel maga az EBEL is fejlődik, tehát a relatív lemaradás még nem jelenti, hogy idén sikerült közelebb kerülni a magyar csapatoknak a Fehérvárhoz. Szintén Sofronék mellett szól, hogy a Magyar Kupa idejére a kispadra leigazolták az új szövetségi kapitányt, Rich Chernomazt. Az ő jelenléte egyébként is csak emelhet a játék színvonalán, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy egyik oldalon sem kell a motiváció hiányától tartani.

Érdekes lesz az is, hogy miként kezeli a két csapat az eltérő meccsterhelést. Míg a Fehérvár a válogatott bő keretével folytatott egymás elleni mérkőzésekkel és nagyon intenzív alapozással hangolódik a kupára, de igazából már több mint egy hónapja tétmérkőzés nélkül készül, addig a DAB már túl van egy bajnoki és egy MOL Liga-döntőn, utóbbi során kétszer is elutazott Csíkszeredába. Ezúttal három napja maradt a pihenésre és a felkészülésre, ami kétségkívül több, mint két vagy három éve.

Hosszas esélylatolgatásba ugyanakkor ezúttal sem mennénk bele, a két legjobb magyar csapat tétmeccsét láthatják ugyanis a mérkőzésre kilátogatók, illetve a tévénézők szerda este. Igazi hokiünnepre van kilátás a két ősi rivális klub között, amelynek tétje egyfelől a Magyar Kupa döntőjébe jutás, másfelől pedig az, hogy megtörik-e a DAB 2005. március 15. óta tartó nyeretlenségi sorozata. A HSC ellen múlt héten játszott MOL Liga-döntő nézőszámából kiindulva a magunk részéről a szűk telt házat sem zárnánk ki.

Végül ízelítőül nézzünk meg egy témába vágó archív híradást a hőskorból, 2001 novemberéből, melyen az látható, ahogy a Dunaferr 5-3-ra nyer az Alba Volán ellen, a miskolci fedetlen jégpályán.

Cimkék: , , ,

Összes (85)

Utolsó hozzászólások

 1. Jotzi
    #80
  Jotzi,   

  @yorki: Csak úgy ötletként javasolok (nem csak neked) valami jóképű kis kocsmát, ahol van TV. Ott kell megnézni a meccset! ;) Például Székesfehérvár / Petz söröző...

 2. charcarias
    #81
  charcarias,   

  megorulok, hogy nem lathatom ezt a meccset. se igy se ugy eloben. amennyiben kerhetem a kedves dunaujvarosi mediasokat, rakjatok majd fel valahova egeszben a merkozest! lehetseges vajon ez?
  Koszi

 3. eszel
    #82
  eszel59,   

  @Theutus: Tényleg vicces-és nagyon rövid!- meccs lenne négytől játszani a Volánnal,mert 16:30-tól már a DAB-Fradi bronzmeccs kezdődik holnap...:)
  Ja,és kéretik nem németül háeszelni a blogon("jotzi"-nak is!),mer' nálunk nem volt otthon svábbogár,így viszonylag kevéssé vagyok eszes eme-nekem cseppetet sem remek-nyelvben!:)

 4. eszel
    #83
  eszel59,   

  @charcarias: Mint érintettől fogadj el tőlem egy nagyon jó tanácsot:inkább ne őrüjjj meg!!Mióta bezárt a "Lipót",azóta kórházról kórházra járok én is "edzőtáborba" - viszonylag csekély eredménnyel...

 5. eszel
    #84
  eszel59,   

  @moszkvicsslusszkulcs: ...és van a büdöshal:szarokrája.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk