Nyernek-e ötödször is a vendégek?

   

Az eddigi mérkőzések alapján inkább hátrányt jelent a hazai pálya a MOL Liga idei döntőjében, hiszen öt alkalomból négyszer a vendégcsapat diadalmaskodott. A párharc állása 3-2 a Dab.Docler javára, a HSC továbbra is lépéshátrányban van, nem hibázhat. Másfelől nézve viszont náluk van a lélektani előny, hiszen az első meccslabdát hárították, a másodikat pedig elvben könnyebb lesz. De izgalmakban és váratlan fordulatokban eddig is bővelkedett a döntő, lehetetlen megjósolni, mi vár a csapatokra és a nézőkre pénteken.

Taktikát változtatott a Dab.Docler, nem érkezik ki egy nappal a mérkőzés előtt. Csütörtök este 8 órakor indul útnak az újvárosi csapat, ez azt jelenti, hogy a buszon éjszakázik a társaság, és a meccs reggelén ér Csíkszeredába. Marek Chvatal válla nem javul, aligha játszik már a szezonban. Óriási veszteség, hogy két meghatározó légiós hátvéd kiesett a rájátszásra, hiszen Peter Huba már nagyon rég nem áll a DAB rendelkezésre.

“Egyértelműen a sok kihagyott helyzet miatt nem tudtuk behúzni a szerdai mérkőzést – értékelte az eseményeket Szappanos Dávid, a Dab.Docler első soros szélsője. – Többek között nekem is volt olyan helyzetem, amit be kellett volna lőni. Ha csak egy nagyon picivel több szerencsénk van, egy lövés befelé pattan, akkor teljesen más lett volna a meccs. Az elején domináltunk, de aztán kiegyenlítettebbé vált a meccs. Talán el is fáradtunk egy kicsit és az, hogy nem tudtunk gólt lőni, mentálisan is visszavetett minket. Pénteken is győzelemre törünk, ha már így alakult, remélem, kint sikerül megnyernünk a negyedik mérkőzést is. Ugyanakkor nagyon szoros meccseket játszunk, szerintem két egyforma és küzdős csapat találkozott a döntőben. Az újabb sikerhez arra van szükségünk, hogy a helyzeteket lőjük be. Ha ez a szerdainál egy picit jobban fog menni, nem lehet gond Csíkszeredában sem. Pontot akarunk tenni a sorozat végére. Örülök annak, hogy sportszerű meccseket játszunk, nincs alattomos durva szabálytalanság a MOL Liga-döntőben.”

Góga Attila, a HSC Csíkszereda csapatkapitány egyértelműen fogalmazott a meccs másnapján, de még hazafelé tartva a buszon: “Nekünk már nem volt veszíteni valónk a szerdai meccsen, feltettünk hát mindent egy lapra. A hosszabbításban nagy löketet adott, hogy kivédekeztünk két emberhátrányt. A vereségre sose gondolunk, ezért a mérkőzés előtt azt beszéltük, hogy a “hátralévő 3-ból” ez a meccs a legfontosabb, mert ha otthonában megverjük a DAB-ot, akkor már odahaza nagyobb esélyünk van nyerni, és utána jöhet a mindent eldöntő, azaz a hetedik mérkőzés, ahol aztán már tényleg bármi előfordulhat. A lélektani előny most nálunk van, ami jelen helyzetben nagyon sokat számíthat, de ezzel élni is kell tudni. Legutóbb nem sikerült hazai pályán nyernünk. Most mar a pénteki mérkőzésre fókuszálunk, nem lesz könnyű egyik csapatnak sem, most elválik, kit mennyire visel meg az utazás. Szerintem a hatodik meccset az a csapat nyeri, aki fejben jobban bírja.

A szerdai meccs első fél órájában jobban jött ránk a DAB, ez érthető is, hisz otthon játszott, nekünk csak türelmesnek kellett lennünk, figyelni a védekezésre, megtörni a támadásaikat, ami sikerült is. És ennek következtében fokozatosan jöttünk fel, a hosszabbítást pedig már mi domináltuk, fizikailag jobban bírtuk ezt a szakaszt, úgy érzem. Hurtajjal semmi gond nincs, egyszerűen az edzők úgy látták jobbnak, hogy a hosszabbításban pihentetik a szlovák légiósunkat. Novakról végleges információnk még nincs, hiszen még úton vagyunk. Az biztos, hogy a bordája megsérült. Amint hazaértünk, visszük a kórház, ahol kiderül, tudja-e vállalni pénteken a mérkőzést.” A csíkiaknál még Molnár Zsolt és Molnár Szabolcs játéka kérdéses, ők az előző meccsre el sem utaztak.

A mérkőzés magyarországi idő szerint 17:30-kor kezdődik, a Digi Sport 1 élőben közvetíti.

Gál Sándor (HSC Csíkszereda): Túl sok lett volna, ha a harmadik mérkőzésünket is hosszabbítás után veszítettük volna el. Nagyon megküzdöttünk azért, hogy újból saját közönségünk előtt játszhassunk. Most már szeretnénk otthon is egy meccset nyerni. Vissza szeretnék jönni még Dunaújvárosba, és nem mint turista, hanem a csapattal a hetedik mérkőzésre. Ennek érdekében mindent meg fogunk tenni, hogy a hazai pályát kihasználjuk. Döntő lesz, hogy a két csapat közül ki fogja jobban bírni a hosszas utazást, illetve hogy fizikálisan ez mennyit vesz ki majd a játékosokból.

Szilassy Zoltán (Dab.Docler): Természetesen győzni megyünk Csíkba. A nyomás továbbra is rajtuk van, kétszer már nyertünk, miért ne menne harmadszor is. A helyzetkihasználásunkon van mit javítani, de ha a védelmünk és a kapusunk továbbra is ilyen zseniális, akkor előbb-utóbb a gólok is jönni fognak.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

HSC Csíkszereda–Dab.Docler 0-4

   

Taktikus, okos, érett hokival győzött a Dab.Docler, ezzel a sikerrel 4-2-re nyerte a MOL Liga-döntőt. Őrült finálét játszott a két csapat, nagyon kevés gólt ütöttek a felek, pedig mindkét együttes kreatív, sokgólos játékot játszik. Hatból öt mérkőzést az idegenbeli együttes nyert meg, a Dab.Docler mindhárom csíkszeredai meccsét behúzta. A dunaújvárosi csapat a magyar bajnoki cím után a MOL Ligát is megnyerte, ezt a sorozatot is úgy, hogy vendégként eredményesebb volt, mint házigazdaként. Ezzel a DAB az első csapata, amely meg tudta védeni címét, és kétszeres győztes a nemzetközi sorozatban.

A mérkőzés elején támadólag lépett fel a Csíkszereda, a DAB elsősorban védekezett, és a védekezésből próbált megugrásokkal operálni. Később kiegyenlítettebb lett a játék. Itt is, ott is voltak nagy helyzetek, de mindkét kapus jól állta a sarat. Először a HSC jutott emberelőnyhöz, néhány ígéretes helyzetet is kialakított, de nem sikerült gólt szereznie. Később a DAB is megkapta a lehetőséget, ugyancsak nem járt sikerrel. A szünetbeli döntetlen megfelelt a játék képének, ha a gól nélküliség esetleg nem is.

A 2. harmadban folytatódott a birkózás egymással. A HSC megpróbálta beszorítani a dunaújvárosiakat, de rendre pontatlanok voltak a befejezések. Kinyílt a csíkiak védelme, így a Dunaújváros a nyomás alól kiszabadulva életveszélyes volt. Egy ilyen alkalommal a 24. percben Szappanos és Pavuk ment el 2 az 1-ben, Szappanos középre adott, Pavuk pedig egy rendkívül higgadt csuklómozdulattal lövés helyett a keresztvas alá emelt. Csíki emberelőny következett, amelyet a DAB hol szerencsével, hol higgadt védekezéssel túlélt. A 31. percben Nagy Richárd eresztett el egy lövést a palánk és a kék vonal találkozásától, a lövésbe Papp Viktor tette bele az ütőjét, és a korong védhetetlenül vágódott a kapuba. Ezt egy újabb dunaújvárosi előny követte, számos helyzettel, de gól nélkül. Változatos mezőnyjátékkal ért véget a harmad. Ebben a 20 percben kétszer annyit lőtt kapura a DAB, így a vezetésük reálisnak mondható volt.

A harmadik periódus elején előnybe került a HSC, nem volt jó jel a folytatásra, hogy gyakorlatilag helyzet nélkül pergett le a két perc. Egyből kaptak még egy fórt a hazaiak, ekkor már komoly lehetőséghez jutottak, de Szőcs Szabolcs kétszeri próbálkozásból sem tudta ellőni a korongot a jégen fekvő Sevela fölött. Aztán már nem tudtak igazi helyzetet kialakítani a csíkiak. A DAB kiegészült, de ez nem látszott a játék képén, támadásban maradt a HSC. Hamarosan a Dab.Docler is emberelőnyhöz jutott, de ebben a két percben is leginkább csak az eredmény tartása volt a vendégek célja, és ezt maximálisan teljesítették is. A harmad második felében fáradni látszottak a HSC-támadások, mintha az egyenlítésbe vetett hit is csökkent volt, úgy a jégen, mint a lelátón. Természetesen egy apró hiba még közvetlen a vége előtt is mindent meg tudott volna változtatni, de a DAB szinte hiba nélkül ölte az időt, előre tolta a védekezést, a csíkiak nem tudták ezt átjátszani. Három perccel a vége előtt Szőcs szabálytalansága miatt hátrányba került a hazai csapat, ami gyakorlatilag megpecsételte a sorsát. Pláne úgy, hogy Azari Zsolt gólra is váltotta ezt a fórt, ekkor már 3-0-ra vezetett a magyarországi csapat. A hazaiak bánatát fokozandó még Gröschl Tamás is betalált. Így a meccs végére a döntősorozat legnagyobb különbségű győzelme alakult ki.

A HSC Csíkszereda minden dicséretet megérdemel, mélyről jött vissza, és a szezon végére egyenlő partnere lett a Dab.Doclernek, amely csak nagyon kemény küzdelemben tudott felülkerekedni minden idők legszínvonalasabb MOL Liga-idényében. A Dab.Docler két kiváló győzelem után készülhet a szezon mestervizsgájára: szerdán kiderülhet, sikerült-e idén közelebb kerülniük a Sapa Fehérvár AV19-hez.

Gál Sándor (HSC Csíkszereda): Sajnos elvesztettük a döntőt, pedig ma is a győzelemre hajtottunk. A fiúkon érződött a fáradtság, sajnos nem elég egy ilyen meccsen csak egy harmadot hokizni. A második harmadban nem ment a játék, az utolsó harmad elején rengeteg helyzetünk volt, amik kimaradtak, a végére pedig teljesen ránk jött az ellenfél és már nem tudtuk megfordítani a meccset.

Szilassy Zoltán (Dab.Docler): Az első harmadban még az ellenfél tudta tartani velünk a lépést, aztán lassan föléjük kerekedtünk és kontroll alatt tartottuk a meccset. Az utolsó harmad elején volt egy időszak, amikor nyomott a HSC, de ügyes játékkal tartani tudtuk az előnyt. A végére a HSC szerintem fejben is feladta a találkozót, a 4-0-s eredmény egyébként nem tükrözi a játék képét. Azt hiszem, a mostani döntő egy jó széria volt, mindkét csapat nagyot küzdött. Örülök, mert a magyar bajnoki arany után megvan a második aranyunk is, a jövő héten pedig a harmadikért játszunk, és remélem, azt is bezsebeljük.

MOL Liga-díjak:

Legjobb kapus: Patrik Polc (Brassó)
Legjobb védő: Victor Lindgren (Dab.Docler)
Legjobb csatár: Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler)
MOL-különdíj: Molnár Zsombor (HSC Csíkszereda)
Legértékesebb játékos (MVP): Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler)

All Star-csapat: Peter Sevela (Dab.Docler) – Kiss Dániel (Dab.Docler), Góga Attila (HSC Csíkszereda) – Josh Bonar (Brassó), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Szappanos Dávid (Dab.Docler)

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu, archív)

Erste Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 2200 néző. Játékvezetők: Varju, Iliescu, Butucel, Gangel.
Kozuch: 86,7% (Ruczuj)
K
Sevela: 100% (Kiss T.)
Papp Sz., Góga, Novák, Hurtaj Lubomir, Mihály
1
Lindgren, Kiss D., Pavuk, Galanisz, Szappanos
Kósa, Fadrny, Kmit, Becze, Péter
2
Hüffner, Nagy R., Vaszjunyin, Gröschl, Virág
Adorján, Bors, Moldován, Molnár Zsolt, Tranca
3
Szabados, Tőkési, Mihálik, Peterdi, Azari
Flinta, Nagy I., Molnár Zsombor, Szőcs, Bíró T.
4
Somogyi, Papp V., Kiss Á., Strenk
Gál Sándor, Hozó Levente
E
Stephan Lundh, Szilassy Zoltán
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 23:55 DAB Pavuk Szappanos
0-2 30:19 DAB Papp V. Nagy R. Virág
0-3 57:27 DAB PP Azari Mihálik
0-4 58:21 DAB Gröschl Kiss Á.
22 Kapura lövések száma 30
10 Kiállításpercek 12
Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum