44 évig állt ugyanazon a kispadon

   

Visszavonult Jack Parker, a Boston University Terriers edzője, aki összesen 48 évet töltött el az egyetem jégkorongcsapatánál. 4 évet játékosként, majd 4-et másodedzőként, 1973 óta viszont vezetőedzőként dolgozott.

Jack Parker neve egyet jelent a bostoni egyetemi hokival nem csak Boston városban és vonzáskörzetében, de egész Észak-Amerikában is. A csapat hazai jegének számító Agganis Arenát is egyszerűen csak Jack Parker Rinknek nevezik az ország egész területén.

Parker 894 győzelemmel a háta mögött lép le a Terrierek kispadja mögül, amivel a harmadik legeredményesebb edzőnek számít az NCAA történetében, a Boston College mestere, Jerry York (933) és a Michigan State edzője, Ron Mason (924) mögött. Ám a három edző közül Parker az egyetlen, aki győzelmei számát egy csapat mellett szerezte.

A BU mesterének rövid statisztikai mutatója a következő: 894 győzelem, 471 vereség, 115 döntetlen ami 64,3 százalékos mutató. Ez  önmagában is megsüvegelendő teljesítmény. Három bajnoki cím és 21 Beanpots-győzelem. (A Beanpost a bostoni és bostoni környéki felsőoktatási intézmények éves tornája, amin a Boston University, a Boston College, a Northeastern és a Harvard vesz részt.) Ezenkívül háromszor kapta meg a legjobb edzőnek járó Spencer Penrose Trófeát.

Munkásságát az adja vissza a legjobban, hogy milyen játékosok kerültek ki a keze alól. A ma is aktívak között megtaláljuk Kevin Shattenkirket, Brandon Yipet, Matt Gilroyt, Colin Wilsont vagy Nick Boninót. Ám ha a múltat nézzük, akkor még veretesebb a névsor, mert Parker mesternél kezdte pályáját Keith Tkachuk, Jay Pandolfo, Tom Poti, Adrian Aucoin, Mike Grier, Chris Drury és Tony Amonte is. Sőt az 1980-ban téli olimpiát nyert amerikai csapat néhány tagja is megfordult az edzésein.

Edzői nagyságára jellemző, hogy tudását nemcsak játékosoknak, hanem edzőknek is átadta. Tudásának jegyeit viseli magán az Avalanche vezetőedzője és asszisztense, Joe Sacco, illetve Dave Quinn, a Rangers másodedzője, Mike Sullivan és az AHL-ben szereplő Wilkes-Barre/Scranton Penguins vezetője, John Hynes.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum