A döntőbe jutás mellett a magyar bajnoki cím a tét

   

Az alapszakasz két legjobbja mérkőzik a MOL Liga elődöntőjének magyarországi ágán. A Miskolc továbbjutásához történelmi tettre van szükség.

Akik előre el szeretnék találni a továbbjutó kilétét, nagy gondban lehetnek. A Miskolcot az alapszakaszgyőztes DAB választotta riválisnak, elsősorban szakmai alapon. A Dab.Docler óriási előnnyel kezdte a szezont, a szisztematikusan végigdolgozott nyarat követően, a tavaly óta változatlan szakvezetéssel repülőrajtot vett a csapat. Hamar nagy lett a távolság az Acélbikák és az üldözők között, a rájátszás hetekkel a szezon vége előtt biztos lett, kisvártatva pedig az alapszakasz győzelem is. Az alapszakasz utolsó harmadában a csapat kényelmesen játszhatott, a szezon közbeni alapozások mellett belefértek vereségek is.

Időben később ugyan, de hasonló utat járt be a Miskolc is. A borsodi csapat jól kezdte az évet, egy kisebb hullámvölgyet megjárva visszaesett a rájátszásért küzdő mezőny sűrűjébe, de az alapszakasz harmadik negyedében rendkívül összeszedett játékkal húzta be azokat a győzelmeket, amelyek ahhoz voltak szükségesek, hogy vezetők, játékosok és szurkolók egyaránt nyugodtan várhassák az utolsó fordulókat, ahol már csak az őket követő három csapat vívott élet-halál harcot. Előbb a playoff lett biztos, és már fordulókkal a vége előtt az alapszakasz második helye is.

A nyugalomnak azonban immár vége, szombaton kezdődik az az időszak, ahol minden hiba számít. A Dab.Docler és a Miskolci Jegesmedvék MOL Liga-elődöntője egyben a magyar bajnoki címről is dönt, külön tétet adva a párharcnak. Ha megnézzük, hogy szerepelt egymás ellen a két csapat, azt látjuk, hogy a szezon elején óriási volt a dunaújvárosi fölény. A piros-fehérek nyertek otthon és idegenben is, és ennek az időszaknak a mérlege rá is nyomja bélyegét az összesítésre, amelyben négy dunaújvárosi és két miskolci rendes játékidős győzelem mellett két hosszabbításos Dab.Docler-siker szerepel. A szezon végére azonban a két csapat közötti különbség egyre kisebb lett, ezt bizonyítja az is, hogy negyedik nekifutásra a Miskolc megszerezte története első pontjait a dunaújvárosi csarnokban. A döntőbe jutáshoz azonban ennél is nagyobb bravúrra lesz szüksége a Maciknak, meg kell szerezniük történetük első dunaújvárosi győzelmét is.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

 

A Miskolc a szombat reggeli edzést követően buszozik Dunaújvárosba. A mérkőzést a Digi Sport 1 élőben közvetíti. A mérkőzést a Kincses Gergely, Varjú Árpád, Abonyi Attila, Soós Dániel négyes vezeti. A meccsen két gólbíró működik közre, a játékvezető-ellenőr Gebei Péter lesz.

“Eljött az a nap, amelyre oly régóta, oly nagyon vártunk – mondta blogunknak Stephan Lundh, a Dab.Docler svéd mestere. – Az elmúlt időszak a rájátszás jegyében telt, nagyon sokat és nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy minél jobb eredményt érhessünk el a sorozat végén. Nagyon nagy szükségünk volt erre, hiszen idén 5 remek és közel egyformán erős csapat játszott a ligában, amelyek egymás elleni eredményeinek kimenetele jóformán megjósolhatatlan volt. Mi is az öt csapat egyike vagyunk, tehát csak maximális odafigyelés mellett lehetünk sikeresek a rájátszásban. A Miskolc nagyon kemény, fizikai hokit játszó csapat, nagyon nehéz lesz ellenük. Keményen meg kell majd dolgozni minden győzelemért, egyáltalán nem csodálkoznék, ha az elődöntőben 5 mérkőzés alapján dőlne csak el a továbbjutó kiléte. Mindenki rendelkezésemre áll Huba kivételével, de a sorokról csak a szombat reggeli átmozgatás után fogok dönteni.”

“Hétfőn este tudtuk meg, hogy a Dunaújváros minket választott – mondta blogunknak Tim Kehler, a miskolciak kanadai mestere. – Azóta rájuk összpontosítunk. A rájátszás nagyon különleges műfaj, hiszen sorozatban ugyanaz ellen kell játszanod. A felkészülésünk során nagy figyelmet fordítottunk a szezonban eddig a Dab.Docler ellen játszott meccseink videós elemzésére, és a nyolc mérkőzésen előfordult taktikai elemekre. Nagy izgalommal várjuk már a kezdést. A papírforma alapján nem mi számítunk az esélyeseknek, de azért vagyunk sportolók, hogy ebbe ne törődjünk bele. Mindent meg fogunk tenni a továbbjutásért. Két olyan csapat találkozik, amelyik szórakoztató jégkorongot játszik, a szó igazi értelmében játszani próbálja a jégkorongot. Úgy érzem, mindketten kemény, de sportszerű stílusban küzdünk, ahol nagy szerepe van a képességeknek, a stabil, fegyelmezett védőmunkának, a sebességnek és a jó kapusteljesítménynek. Izgalmas, kiélezett, közönségszórakoztató párharcot várok, amelynek a végén mi szeretnénk örülni. Egyetlen kérdőjel van a szombati összeállításunkban: Nagy Gergő játékáról az orvossal konzultálva csak a szombat reggeli korcsolyás edzést követően döntünk, egyébként mindenki harcra kész.”

Dab.Docler–Miskolc 7-2

   

Állva hagyta a Miskolcot a Dunaújváros a MOL Liga első elődöntőjében. Budai Krisztiánt 12 perc után le kellett cserélni, de ezt követően is a Dab.Docler uralta a mérkőzést. Kiss Ákos mesterhármassal nyitott. 46 másodperccel a kezdés után szerzett vezetést a hazai csapat. Kiss Ákos az alapvonalról a klasszikus kapus testtartásban a korongot váró Budai hátára lőtte a pakkot, ahonnan az a hálóba csorgott. Pár perccel később ugyanő ugrott meg, a szólóból leadott lövést Budai védte, de a kipattanóra sem értek oda a védők, így Kiss ismételhetett, és a gyakorlatilag üresen maradt kapuba lőtt. Újabb három perc elteltével Galanisz is egyedül próbálkozhatott, elvitte a korongot Budai mellett, és az üres kapuba passzolt. Tim Kehler időt kért, de ez sem használt. A 13. perc elején folytatódott a miskolci rémálom, emberhátrányban Mihalik találta magát Budai kapujával szemben, és fonákkal emelt a hálóba. Tim Kehler kapust cserélt, de ennek inkább lélektani okai lehettek, hiszen a miskolciak védekező játéka katasztrofális volt, nem kapott segítséget a kapus. Gyenes állt a kapuba, a vendégek kicsit összekapták magukat, és ennek meg is lett az eredménye, a 16. perc végén Saluga korongja Gröschl korcsolyájáról pattant Sevela kapujába. A szünet jót tett a vendégeknek, összeszedték magukat, és előbb Saluga góljával jöttek fel egy gólra, majd Nagy Krisztián próbálta meg a kapuba püfölni a korongot, a játévezetők azonban videózás után nem ítéltek gólt. Nem sokkal később a hazaiaktól Nagy Richárd szánta el lövésre magát a kék vonalról, a csatárok takarták a kilátást Gyenes előtt, így 5-2 lett a hazaiaknak. Két dunaújvárosi emberelőnyös gól maradt az utolsó 20 percre, közülük az egyik Kiss Ákos harmadik találata volt. Így egy lépéssel az acélbikák állnak közelebb a magyar bajnoki címhez.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Stephan Lundh, Dab.Docler: “Igazi playoff-meccs volt, annak minden szépségével. Kiválóan kezdtünk, gyakorlatilag minden bejött az első szűk negyed órában, ám ezt követően nagyon sokat hibáztunk, s tálcán kínáltuk a lehetőségeket a Miskolcnak a felzárkózásra. fordulópont volt, hogy 4-2-nél nem adták meg a vendégek gólját, majd nem sokkal később belőttük az ötödik találatunkat, s innentől már taktikus játékkal kézben tartottuk a meccset. Sevelát biztonsági okokból hoztam le a harmadik harmad hajrájában, Kiss Tamásnak is kellett a játék, de holnap ismét a szlovák hálóőr kezd a kapuban.”

Tim Kehler, Miskolci Jegesmedvék: “Nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést, ami miatt rendkívül csalódott vagyok, hiszen nagyon könnyű gólokat adtunk a hazaiaknak. Ezt követően kiegyenesedtünk, s lényegesen jobban játszottunk, de már nem tudtuk behozni a hátrányunkat. A holnapi meccs nagyon fontos lesz, mostantól már csak azzal foglalkozunk.”

 

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 2200 néző. Játékvezetők: Kincses, Varjú, Abonyi, Soós.
Sevela: 93,5% (Kiss T.: 100%)
K
Budai K.: 55,6% (Gyenes: 89,7%)
Lindgren, Kiss D., Kiss Á., Galanisz, Szappanos
1
Hegyi Á., Szirányi, Fodor, Miskolczi, Czuba
Hüffner, Nagy R., Somogyi, Azari, Mihálik
2
Cowan, Atkinson, Dubek, Saluga, Tóth
Chvatal, Tőkési, Peterdi, Gröschl, Vaszjunyin
3
Gőz, Láda, Nagy K., Szilágyi, Smith
Szabados, Strenk, Pavuk, Virág, Papp V.
4
Orosz, Nagy Gergő, Popovics, Ritó, Rafaj
Stephan Lundh, Szilassy Zoltán
E
Tim Kehler
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:46 DAB Kiss Á. Galanisz
2-0 04:04 DAB Kiss Á.
3-0 06:59 DAB Galanisz Chvatal Kiss Á.
4-0 12:02 DAB SH Mihálik Somogyi Chvatal
4-1 15:56 MIS PP Saluga Czuba Atkinson
4-2 28:25 MIS Saluga Dubek Szirányi
5-2 35:51 DAB Nagy R. Galanisz Szappanos
6-2 45:18 DAB PP Szappanos Galanisz
7-2 56:43 DAB PP Kiss Á. Galanisz Szappanos
38 Kapura lövések száma 35
24 Kiállításpercek 10
Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum