A döntőbe jutás mellett a magyar bajnoki cím a tét

   

Az alapszakasz két legjobbja mérkőzik a MOL Liga elődöntőjének magyarországi ágán. A Miskolc továbbjutásához történelmi tettre van szükség.

Akik előre el szeretnék találni a továbbjutó kilétét, nagy gondban lehetnek. A Miskolcot az alapszakaszgyőztes DAB választotta riválisnak, elsősorban szakmai alapon. A Dab.Docler óriási előnnyel kezdte a szezont, a szisztematikusan végigdolgozott nyarat követően, a tavaly óta változatlan szakvezetéssel repülőrajtot vett a csapat. Hamar nagy lett a távolság az Acélbikák és az üldözők között, a rájátszás hetekkel a szezon vége előtt biztos lett, kisvártatva pedig az alapszakasz győzelem is. Az alapszakasz utolsó harmadában a csapat kényelmesen játszhatott, a szezon közbeni alapozások mellett belefértek vereségek is.

Időben később ugyan, de hasonló utat járt be a Miskolc is. A borsodi csapat jól kezdte az évet, egy kisebb hullámvölgyet megjárva visszaesett a rájátszásért küzdő mezőny sűrűjébe, de az alapszakasz harmadik negyedében rendkívül összeszedett játékkal húzta be azokat a győzelmeket, amelyek ahhoz voltak szükségesek, hogy vezetők, játékosok és szurkolók egyaránt nyugodtan várhassák az utolsó fordulókat, ahol már csak az őket követő három csapat vívott élet-halál harcot. Előbb a playoff lett biztos, és már fordulókkal a vége előtt az alapszakasz második helye is.

A nyugalomnak azonban immár vége, szombaton kezdődik az az időszak, ahol minden hiba számít. A Dab.Docler és a Miskolci Jegesmedvék MOL Liga-elődöntője egyben a magyar bajnoki címről is dönt, külön tétet adva a párharcnak. Ha megnézzük, hogy szerepelt egymás ellen a két csapat, azt látjuk, hogy a szezon elején óriási volt a dunaújvárosi fölény. A piros-fehérek nyertek otthon és idegenben is, és ennek az időszaknak a mérlege rá is nyomja bélyegét az összesítésre, amelyben négy dunaújvárosi és két miskolci rendes játékidős győzelem mellett két hosszabbításos Dab.Docler-siker szerepel. A szezon végére azonban a két csapat közötti különbség egyre kisebb lett, ezt bizonyítja az is, hogy negyedik nekifutásra a Miskolc megszerezte története első pontjait a dunaújvárosi csarnokban. A döntőbe jutáshoz azonban ennél is nagyobb bravúrra lesz szüksége a Maciknak, meg kell szerezniük történetük első dunaújvárosi győzelmét is.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

 

A Miskolc a szombat reggeli edzést követően buszozik Dunaújvárosba. A mérkőzést a Digi Sport 1 élőben közvetíti. A mérkőzést a Kincses Gergely, Varjú Árpád, Abonyi Attila, Soós Dániel négyes vezeti. A meccsen két gólbíró működik közre, a játékvezető-ellenőr Gebei Péter lesz.

“Eljött az a nap, amelyre oly régóta, oly nagyon vártunk – mondta blogunknak Stephan Lundh, a Dab.Docler svéd mestere. – Az elmúlt időszak a rájátszás jegyében telt, nagyon sokat és nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy minél jobb eredményt érhessünk el a sorozat végén. Nagyon nagy szükségünk volt erre, hiszen idén 5 remek és közel egyformán erős csapat játszott a ligában, amelyek egymás elleni eredményeinek kimenetele jóformán megjósolhatatlan volt. Mi is az öt csapat egyike vagyunk, tehát csak maximális odafigyelés mellett lehetünk sikeresek a rájátszásban. A Miskolc nagyon kemény, fizikai hokit játszó csapat, nagyon nehéz lesz ellenük. Keményen meg kell majd dolgozni minden győzelemért, egyáltalán nem csodálkoznék, ha az elődöntőben 5 mérkőzés alapján dőlne csak el a továbbjutó kiléte. Mindenki rendelkezésemre áll Huba kivételével, de a sorokról csak a szombat reggeli átmozgatás után fogok dönteni.”

“Hétfőn este tudtuk meg, hogy a Dunaújváros minket választott – mondta blogunknak Tim Kehler, a miskolciak kanadai mestere. – Azóta rájuk összpontosítunk. A rájátszás nagyon különleges műfaj, hiszen sorozatban ugyanaz ellen kell játszanod. A felkészülésünk során nagy figyelmet fordítottunk a szezonban eddig a Dab.Docler ellen játszott meccseink videós elemzésére, és a nyolc mérkőzésen előfordult taktikai elemekre. Nagy izgalommal várjuk már a kezdést. A papírforma alapján nem mi számítunk az esélyeseknek, de azért vagyunk sportolók, hogy ebbe ne törődjünk bele. Mindent meg fogunk tenni a továbbjutásért. Két olyan csapat találkozik, amelyik szórakoztató jégkorongot játszik, a szó igazi értelmében játszani próbálja a jégkorongot. Úgy érzem, mindketten kemény, de sportszerű stílusban küzdünk, ahol nagy szerepe van a képességeknek, a stabil, fegyelmezett védőmunkának, a sebességnek és a jó kapusteljesítménynek. Izgalmas, kiélezett, közönségszórakoztató párharcot várok, amelynek a végén mi szeretnénk örülni. Egyetlen kérdőjel van a szombati összeállításunkban: Nagy Gergő játékáról az orvossal konzultálva csak a szombat reggeli korcsolyás edzést követően döntünk, egyébként mindenki harcra kész.”

Dab.Docler–Miskolc 7-2

   

Állva hagyta a Miskolcot a Dunaújváros a MOL Liga első elődöntőjében. Budai Krisztiánt 12 perc után le kellett cserélni, de ezt követően is a Dab.Docler uralta a mérkőzést. Kiss Ákos mesterhármassal nyitott. 46 másodperccel a kezdés után szerzett vezetést a hazai csapat. Kiss Ákos az alapvonalról a klasszikus kapus testtartásban a korongot váró Budai hátára lőtte a pakkot, ahonnan az a hálóba csorgott. Pár perccel később ugyanő ugrott meg, a szólóból leadott lövést Budai védte, de a kipattanóra sem értek oda a védők, így Kiss ismételhetett, és a gyakorlatilag üresen maradt kapuba lőtt. Újabb három perc elteltével Galanisz is egyedül próbálkozhatott, elvitte a korongot Budai mellett, és az üres kapuba passzolt. Tim Kehler időt kért, de ez sem használt. A 13. perc elején folytatódott a miskolci rémálom, emberhátrányban Mihalik találta magát Budai kapujával szemben, és fonákkal emelt a hálóba. Tim Kehler kapust cserélt, de ennek inkább lélektani okai lehettek, hiszen a miskolciak védekező játéka katasztrofális volt, nem kapott segítséget a kapus. Gyenes állt a kapuba, a vendégek kicsit összekapták magukat, és ennek meg is lett az eredménye, a 16. perc végén Saluga korongja Gröschl korcsolyájáról pattant Sevela kapujába. A szünet jót tett a vendégeknek, összeszedték magukat, és előbb Saluga góljával jöttek fel egy gólra, majd Nagy Krisztián próbálta meg a kapuba püfölni a korongot, a játévezetők azonban videózás után nem ítéltek gólt. Nem sokkal később a hazaiaktól Nagy Richárd szánta el lövésre magát a kék vonalról, a csatárok takarták a kilátást Gyenes előtt, így 5-2 lett a hazaiaknak. Két dunaújvárosi emberelőnyös gól maradt az utolsó 20 percre, közülük az egyik Kiss Ákos harmadik találata volt. Így egy lépéssel az acélbikák állnak közelebb a magyar bajnoki címhez.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Stephan Lundh, Dab.Docler: “Igazi playoff-meccs volt, annak minden szépségével. Kiválóan kezdtünk, gyakorlatilag minden bejött az első szűk negyed órában, ám ezt követően nagyon sokat hibáztunk, s tálcán kínáltuk a lehetőségeket a Miskolcnak a felzárkózásra. fordulópont volt, hogy 4-2-nél nem adták meg a vendégek gólját, majd nem sokkal később belőttük az ötödik találatunkat, s innentől már taktikus játékkal kézben tartottuk a meccset. Sevelát biztonsági okokból hoztam le a harmadik harmad hajrájában, Kiss Tamásnak is kellett a játék, de holnap ismét a szlovák hálóőr kezd a kapuban.”

Tim Kehler, Miskolci Jegesmedvék: “Nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést, ami miatt rendkívül csalódott vagyok, hiszen nagyon könnyű gólokat adtunk a hazaiaknak. Ezt követően kiegyenesedtünk, s lényegesen jobban játszottunk, de már nem tudtuk behozni a hátrányunkat. A holnapi meccs nagyon fontos lesz, mostantól már csak azzal foglalkozunk.”

 

MOL Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 2200 néző. Játékvezetők: Kincses, Varjú, Abonyi, Soós.
Sevela: 93,5% (Kiss T.: 100%)
K
Budai K.: 55,6% (Gyenes: 89,7%)
Lindgren, Kiss D., Kiss Á., Galanisz, Szappanos
1
Hegyi Á., Szirányi, Fodor, Miskolczi, Czuba
Hüffner, Nagy R., Somogyi, Azari, Mihálik
2
Cowan, Atkinson, Dubek, Saluga, Tóth
Chvatal, Tőkési, Peterdi, Gröschl, Vaszjunyin
3
Gőz, Láda, Nagy K., Szilágyi, Smith
Szabados, Strenk, Pavuk, Virág, Papp V.
4
Orosz, Nagy Gergő, Popovics, Ritó, Rafaj
Stephan Lundh, Szilassy Zoltán
E
Tim Kehler
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:46 DAB Kiss Á. Galanisz
2-0 04:04 DAB Kiss Á.
3-0 06:59 DAB Galanisz Chvatal Kiss Á.
4-0 12:02 DAB SH Mihálik Somogyi Chvatal
4-1 15:56 MIS PP Saluga Czuba Atkinson
4-2 28:25 MIS Saluga Dubek Szirányi
5-2 35:51 DAB Nagy R. Galanisz Szappanos
6-2 45:18 DAB PP Szappanos Galanisz
7-2 56:43 DAB PP Kiss Á. Galanisz Szappanos
38 Kapura lövések száma 35
24 Kiállításpercek 10
Cimkék: , , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 17., kedd
MOL 17:00 GALSCC 2-3VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 7-4VÉGE
január 18., szerda
U20 16:50 KMHMIS 5-1VÉGE
U20 19:30 MACZEG 10-1VÉGE
január 19., csütörtök
U18 15:30 DHKPEF 6-1VÉGE
U18 16:00 AVSUTE 3-4 HVÉGE
U18 16:00 ETOMIS 2-3 HVÉGE
EBYSL 18:00 AVSVIC 5-1VÉGE
MOL 18:00 DABBRA 3-4 HVÉGE
U18 18:10 VASMAC 1-4VÉGE
január 20., péntek
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
EBJL 18:40 HKBMAC 
MOL 19:00 FTCGAL 
EBEL 19:15 G99AVS 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 17:10 VASMZA 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
EBJL 18:55 VSVAVS 
MOL 19:00 MACGAL 
MOL 19:00 MISSCC 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
január 26., csütörtök
EBJL   UTEMAC 
U18   DHKTVS 
U18   KMHMIS 
U18   PEFAVS 
U18   VASETO 
EBYSL 18:10 AVSDMJ 
január 27., péntek
U20   MACMIS 
MOL 18:00 SCCBEO 
EBEL 19:15 AVSOLL 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk