Nemes Oroszországban marad

   

Nemes Benjámin komoly oroszországi túrát teljesít, az MHL All Star-gála után nem utazik haza, vasárnap Moszkvába repült. Előtte még a Jégkorongblognak értékelte az eseményeket. Ott várja be klubcsapatát, és együtt mennek tovább Jaroszlavlba, hiszen hétfőn és kedden a Loko vendégei lesznek a ligában. Aztán Szentpétervárra vonatoznak, ahol az SZKA-val játszanak két meccset, onnan irány vissza Moszkva vonattal, ahonnan repülővel térnek vissza Budapestre.

“Élveztem nagyon a mérkőzést ? számolt be élményeiről a Patriot Budapest csatára a Jégkorongblognak. ? Jó volt körítés, kiváló a hangulat és a társak. A lelátón láttam egy Patriot-zászlót is, ez nagyon jól esett. Végül a negyedik sorban számított rám az edző, két fehérorosz meg egy lett sráccal, valamint a Krasznaja Armija-s orosszal mentünk. Nem kaptunk sok jégidőt, de elégedettek voltak teljesítményünkkel, amikor a jégen voltunk, végig támadtunk. Láttuk, hogy keveset leszünk bent, megbeszéltük, hogy megragadjuk a lehetőséget, és nem védekezéssel töltjük az időt, mert ha véletlenül gólt kapunk, akkor még ennyit sem leszünk jégen.

Az első harmadban szereztem egy korongot a saját harmadban, indítottam a csatártársam, ő beadta a centernek, szóló, kihagyta, de büntetőt kaptunk. Sajnos azt is kihagyta. Utána még kétszer voltunk veszélyesek, főleg buli után, jól bulizott a sorunk nagyon. A gólnál elment a jobb oldalon a centerünk, ezért középen maradtam, ott érkeztem, gyakorlatilag 2:1-et alakítottunk ki, a beadás elakadt, de szerencsére egyből odaértem, és belőttem. Sajnálom, hogy Kelet nyert, mert egész meccsen sokkal több nagy helyzetünk volt, de ők jobban használták ki ezeket, ezért nyertek.

Egyénileg nem értékelték a teljesítményünket végén, de mindenkinek megköszönték a kétnapos közös munkát. Aztán jöttek az orosz újságírók, aki tudott angolul, az engem is kérdezett. Kaptunk emlékérmet az All Star-gála végén, örök emlék lesz ez számomra, még egyszer nagyon köszönöm azoknak, akik szavazatukkal támogattak.”

Megígértem anyukámnak, hogy NHL-sztár leszek címmel közölt interjút az MHL hivatalos honlapja Nemes Benjáminnal az All Star-gála napján. Szabad fordításban közöljük a cikket.

? Hogy érzi magát Jekatyerinburgban?

? Először járok itt, tetszik Jekatyerinburg. Különbözik azoktól az orosz városoktól, ahol eddig megfordultam. Itt minden szép, jól szervezett, egy nagy szállodában lakunk.

? Mi a helyzet a jégkorongozókkal Magyarországon? Mi az ön története?

? Hároméves óvodás voltam, amikor a többi gyerekkel elmentünk egy jégpályára. Ott egy jégkorongedző tanított minket korcsolyázni, aztán elhívta a szüleimet, hogy vegyek részt az edzéseken. Ők pedig azt mondták, miért ne?

? Mely sportok népszerűek a magyar gyerekek körében?

? Mint máshol is, az első helyen a labdarúgás áll. De népszerű a vízilabda és a kézilabda is.

? Milyen a jégkorong népszerűsége?

? Nagyjából közepes, de minden évben nő a népszerűsége.

? Melyik a legnépszerűbb liga Magyarországon?

?  Sokáig az NHL volt. Azonban a KHL indulása után egyre népszerűbb lett az orosz liga. Most nagyjából egyenlő a két bajnokság népszerűsége.

? A magyar klubcsapatok próbálnak külföldi bajnokságban indulni?

? Csak egy olyan profi együttesünk van, amelyik nem otthon játszik, az Alba Volán. A fehérváriak az osztrák ligában játszanak. Három csapatunk van a szlovák junior másodosztályban. Mi pedig a Patriottal az MHL-ben játszunk.

? Három éve játszott a Djurgardenben. Hogyan került Svédországba?

? Egy pozsonyi utánpótláscsapatban játszottam Szlovákiában. Sok pontot szereztem, erre felfigyeltek a svédek, továbbá a 2009-es minszki U18-as vébén nyújtott teljesítményemre is. Utána kaptam egy hívást Stockholmból, én pedig éltem a lehetőséggel. Komoly előrelépés volt ez a számomra, három szép évet töltöttem a Djurgardennél.

? Miért tért vissza Magyarországra?

? A szerződésem lejárt Svédországban, Budapesten pedig megalakult a Patriot. Egyértelmű, hogy visszajöttem, nagy élmény az orosz juniorligában játszani.

? Ki a leghíresebb magyar jégkorongozó?

? Ez egy nagyon összetett kérdés, de ha egy nevet kell mondanom, akkor Szuper Levente. Ő a kapusunk. A Calgary draftolta az NHL-ben, sokáig az AHL-ben játszott. Rajta kívül többeket is draftoltak. De a legtöbben Európában játszanak, vannak magyarok finn, svéd vagy svájci csapatoknál, továbbá ketten is próbálkoztak a KHL-be kerüléssel.

? Oroszországban a fiatal jégkorongozók álma az NHL. Mi az álma a magyar fiúknak?

? Az álmaink azonosak. Aki jégkorongozik, az NHL-ről álmodik. Az első mérkőzés után megígértem anyukámnak, hogy NHL-sztár leszek. Azóta sok minden változott, de az álmom ugyanaz.

? Melyik NHL-csapatot szeretik a legjobban Magyarországon?

? A Pittsburghöt és a Washingtont. Mindenki szereti Crosbyt és Ovecskint.

? A Patriot népszerű Budapesten?

? A mérkőzésekre 300-400 drukker jön ki. Viselik a mezünket, aktívan szurkolnak, dobokkal is. Tekintettel arra, hogy Budapesten kétmillió ember él, a csapatunk nem túl ismert.

? A Patriotban sok a cseh. Hogyan kommunikálnak egymással?

? Próbáljuk megérteni egymást. Angolul nem mindenki tud, ezért mi cseh szavakat tanulunk, ők magyar szavakat, mind együtt pedig oroszokat. Így kommunikálunk. Egyébként a magyar nyelv nagyon összetett, a csehre vagy a németre sem hasonlít.

? Hol szeretne játszani a következő szezonban?

? Nagyszerű lenne, ha maradhatnék az MHL-ben. Az első szezonnal kapcsolatban van hiányérzetem. Jövőre jobb teljesítményt kell nyújtanom.

? Néhány évvel ezelőtt a magyarok játszottak a svájci világbajnokságon. Látja esélyét annak, hogy idén újra feljussanak?

? Igen, az idei divízió 1-es vébé Budapesten lesz. Hazánkban nagy reményekkel várjuk. A két nagy riválisunk Olaszország és Kazahsztán. Ha meg tudjuk őket verni, 2014-ben megint a legerősebb csapatok ellen fogunk játszani.

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum