Sárközy Tamás körképe a magyar hokiról

   

Sárközy Tamás, az MJSZ korábbi elnöke – aki az A csoportba jutást 16 évvel előre megjósolta – Jégkorong: Oda a csoda? című összefoglaló írást jegyez a nol.hu oldalon, amelynek alcíme a következő: Illúzióktól mentes hazai körkép a tavaszi zsongás, a világbajnokságok előtt.

A talán legfontosabb gondolatot idézzük az írásból: “Ha a szövetség vezetése képes lesz ésszerűen gazdálkodni, valóban az utánpótlást fejleszteni, jégpályákat építeni és korszerűsíteni, egyben ellenállni a pazarlásnak, a személyi jövedelmek és az adminisztratív működési költségek indokolatlan és aránytalan növelésének, akkor a magyar jégkorongsport 2020-ra állandó A csoportos résztvevő lehet. Ehhez azonban korszerű monitoring rendszerre és a visszaélések elleni egyértelmű fellépésre van szükség, ideértve az álamatörizmus, a számlákkal való ügyeskedés és az egyéb szürkegazdasági megnyilvánulások leépítését is.”

A cikk további részében a szerző esélyt latolgat a vb-re nézve, a Fehérvár szezonját elemzi a tőle megszokott határozottsággal és magabiztossággal, majd a végén kérdéseket tesz fel. A cikk további tartalmáért kattintsanak a fenti linkre.

Cimkék: , , ,

Összes (19)

Utolsó hozzászólások

 1.   #14
  komolytalan samu,   

  Ez egy józan, de a hokiéletet követő szurkolónak újdonságot nem jelentő összefoglalás; érdeklődőknek, kocaszurkolóknak(ezt nem negatívumként mondom, kell a tájékoztató nekik is).

  Egy-két éven belül elérhető
  Ami a helyünket illeti jegib kollégával egyezik. +ne feledjük a többiek, főleg a szlovének és az osztrákok is fejlődnek, mozgó célpontra lövünk.

 2. vidacs
    #15
  vidacs,   

  @Szabó József: Veled és Jegibbel is egyetértek.
  Egyébként Sárközy Úrtól többet vártam. Szerintem ez egy inkább a Volán páholyából a Magyar jégkorongra való rátekintés véleményét, sőt elkeseredett véleményét mutatja mint egy összefogó képet.
  Mindazokon a személyeken és folyamatokon túl amit leírtatok, szerintem több felől lehet nézni a dolgokat, például klub szempont oldalról illetve nemzeti jégkorong érdek szempontból. Ha csak a klubokat nézzük, akkor nézzük meg, hogy 10 évvel ezelőtthöz képest hol tartunk. Van egy minőségi - átmeneti hullámvölgybe lévő - EBEL-es Volánunk (több mint 15 magyar többségében meghatározó játékossal), egy DAB-unk, ami kinőtte a MOL ligát és reményeim szerint egy az EBEL-ben helyét megálló csapat amely egy többségében szintén magyar játékosokból álló alakulat. Ezenkívül egy igen csak minőségi Miskolc. A maga útját hősiesen járó Fradi és Újpest. Ha minden igaz, akkor egy fiatalokból álló és jövőre a MOL ligába edződő csapat a Vasas. Egy fehérvári EBSYL alakulat + egy majd még egy csapatot kitevő légiós. Plusz a többiek, Debrecen, Szeged...stb.
  Arról nem beszélve, hogy csak a környékünkben (Tatabánya, Tát, Győr) egy csomó fiatal, akik eddig nem voltak a jégkorongnak, de szerintem rengeteg helyen vannak még ilyen kis sejtek, ahol szinte társadalmi munkában foglalkoznak a gyerekekkel.
  Szóval a Fehérvár sem klub érdekből áll az egészhez, mert akkor addig grundolnának sok pénzt amíg olyan jó játékosok lennének mint a Zagrabnak, és egy bajnokesélyes, ám kevés Magyar játékost foglalkoztató klub lenne, amely bajnok esélyes, és közönség szórakoztató játékot játszana minimum 2x ekkora jegyárért, de nem sokat tenne hozzá a válogatotthoz. Viszont itt inkább az a cél, hogy minél több magyar játékos játsszon ilyen szinten, hiszen más csapatok őket nem vinnék el légiósnak, csak így jutunk ilyen ligában jégidőhöz.
  Az új "ad hoc" edzőnk, (soha rosszabb edzőt), pedig nem azért ad hoc, mert hirtelen ül a kispadra, hiszen ő már régóta ott van és bizonyít, sőt bizonyítani fog később is, hanem azért mert szerencsénk van, hogy meg tudtuk őt csípni legalább erre a rövid időre.
  Egyébként a válogatottunk a tudása alapján mind az 5 válogatottat meg tudná verni legalább 1x vagy 2x tíz meccsen. Tehát azt gondolom, hogy nem a tudás lesz a kérdés, hanem az, hogy az edzőnk abban a 7 napban kitudja-e hozni a játékosokból a maximumot.
  Lelkileg oda tudja-e tenni a fiúkat, hogy önmagukat legyőzve megtudják csinálni. A megfelelő pillanatban azt a döntést hozza ami ahhoz kell, hogy nyerjünk annyi meccsen amennyin kell. Mert a tudásunk megvan, és igaz, hogy szerencse kell hozzá mert a realitás az az, hogy többen jobbak nálunk, de ott akkor azon a meccsen nem az fog számítani, hanem csak az, hogy az adott meccsen mi nyerünk-e vagy sem. És én azt látom ebben a Paliban, hogy megvan benne az az adottság, képesség, koncentráció, szakmai tudás, ami ehhez kell

 3. Anke
    #16
  Anke,   

  @vidacs: Ez komoly? Mert iróniának túl durva. Vagy csak a szmájli maradt le a hozzászólás végéről?
  Nem tudtam, hogy a Fehérvár csak azért nem szed össze több pénzt, hogy több jégidőt biztosítson a fiatal magyar tehetségeknek, akik egyébként a kutyának sem kellenének. Meghogy nehogy bajnokesélyes legyen, mert akkor 2x annyiba kerülnének a jegyek. Ez nagyon jó. De az is, hogy megint attól a Szegedtől várhatnánk a magyar hoki felvirágoztatását, ahol 20 év alatt nem sikerült elérni, hogy a mini korosztály felett bármely korosztályban egy komplett csapatot ki tudjon állítani. Talán össze kellene fognia Tatabánya, Győr, Tát utánpótlás nevelésével. Jégpályája van.
  De Szuper Levi jövő évi MOL Ligás Vasasára sem fogadnék nagyobb összegben.
  A válogatott esélyeiről szóló elemzés is nagyon tetszik.
  Lehet, hogy Sárközy pesszimista, de az még mindig jobb mint ez a rózsaszín köd.

 4.   #17
  szurkolo,   

  Én is azt gondolom, hogy pesszimista az elemzés, de mindenképpen ez a helyesebb út, mint a rózsaszín köd. Helyén kell kezelni a dolgokat, és azért mert egy-két helyen egy-két folyamat elindult, még nem hinném hogy ki van közve a magyar hokisport útja a sikerhez. Továbbá a megemlített fiatalok valóban ígéretesek, de szerintem még nem bizonyítottak annyit, hogy klasszis kategóriába soroljuk őket. Az biztos, hogy rájuk kell alapozni a jövőt, de az nem biztos hogy olyan fényes lesz, mint szeretnénk. Az említett fiatalok mind részesei voltak az utóbbi 1-2 év sikertelen válogatott szerepléseinek.

 5. Odin
    #18
  Odin,   

  Én csak félig értek egyet a cikkel. Szinte kizárólag a Fehérvárral foglalkozik. Van fejlődés, csak a MOL Ligában ez egy szint után megakad. A légiósaink nem elhanyagolhatóak, bár a tengerentúli különutakkal én személy szerint nem értek egyet, Hetének még az is jobb lett volna, ha első kapus a Miskolcnál, mint hogy hírértékű, hogy engedték védeni. Meg aztán a 2010-es és pláne a 2011-es vb után nehezen mer bizalmat adni neki a közönség, hiszen nem látja azóta védeni. Ki tudja, lehet, hogy sokkal jobb lett. Bálizs összeomlott az selejtező óta. Szuper még talán a legjobb választás, ha egyáltalán van ilyen lehetőség. Aztán ott a Patriot, ami a jelenlegi eredményét sztem magyar fiatalokkal is elérhette volna, de ha korosztályos klasszist kell említeni, Nemest nem hagynám ki a sorból. Szélig papa is szárnyal, Vas Jankó is, Háriékról nem is beszélve.

  Ne felejtsük el, hogy a szlovének az olimpián is ott lesznek, aztán az egyetlen EBEL-es csapatuk kiesett a rájátszásból. Nem biztos, hogy csak hazai klubkörnyezetben lehet a nemzeti hokit fejleszteni.

 6. facsipesz
    #19
  facsipesz,   

  Mindenki Szupert várja, mint valami Messiást. Mikor játszott utoljára éles meccsen? Lassan 1 éve? Miről beszélünk?

  A lényeg, hogy én, mint fogyasztó mindent megkapjak, amit akarok, és ha lehet, egyszerre: EBEL-t/MHL-t a Jégpalotába, sokcsapatos és erős MOL-ligát, A-csoportos válogatottat.

  A hangszálaimat tudom adni a sikerhez:)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk