Legyenek büszkék a magyar jégkorongsportban dolgozókra

   

A Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesületének meghívásának eleget téve múlt hétvégén hazánkba látogatott Lyle Seitz, egykori NHL-játékvezető, az EBEL sportigazgatója. A szakember előadást tartott az U18-as jégkorong-válogatottnak, a MOL Ligás játékvezetői kerettel pedig egy teljes napot együtt töltött: szakmai szemináriumot vezetett, illetve két közösen megnézett mérkőzést elemzett ki a magyar bírókkal játékvezetői szempontból.

Lyle Seitz a hétvége folyamán megismerkedett Glen Williamson szakmai koncepciójával, amelyet az utánpótlás-válogatottak felkészítése érdekében dolgozott ki, valamint a Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesületének fejlesztési programjával egyaránt. A szakember itt léte alatt igyekezett a tudásával, tapasztalataival segíteni a szakmai műhelyek munkáját. “Az Erste Bank Eishockey Liga sportigazgatójaként számomra kiemelkedő fontosságú, hogy támogassuk az EBEL jégkorongját és jégkorongcsaládjait. Ennek részeként, ha szükséges, akkor oktatást is tartunk azzal a szemlélettel, amely minket mint ligát jellemez és amely révén a jégkorong nagyszerű játékát fejleszteni szeretnénk. Az EBEL a világ egyetlen professzionális jégkorongbajnoksága, amely öt országot tömörít. Mind a 12 klubnak egyenlő esélyeket biztosítunk, függetlenül attól, hogy melyik országból érkezett. Egyértelmű számunkra: minden EBEL-klub stabilitása és megalapozottsága azon múlik, hogy mennyire képes az utánpótlást nevelni és támogatni.

A célunk nem az, hogy minél több légiós révén fejlődjünk és növekedjünk. A célunk az, hogy lehetőséget biztosítsunk a helyi, hazai játékosoknak, hogy a saját környezetükben fejlődjenek, és hogy minden egyes ország előrelépjen a nemzetközi színtéren. Ausztria és Szlovénia kijutott a 2014-es olimpiára, ez azt bizonyítja, hogy a megfelelő oktatás, a megfelelő támogatás és a fejlődést szolgáló rendszerek a siker alapjai. A célunk, hogy Magyarországnak is megadjuk a szükségest támogatást, amelynek révén eljuthat a sportág csúcsát jelentő olimpiára. Személyes célom az volt a hétvégi látogatással, hogy megragadjam a lehetőséget és mindenben segítsem az U18-as válogatott játékosait, edzőit és a játékvezetőket.”

 

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A neves sportvezető nem először vendégeskedett Magyarországon. Így számos tekintetben van összehasonlítási alapja a jelen helyzet és a közelmúlt között. “Ez a harmadik szezon, amelynek során abban a helyzetben vagyok, hogy Magyarországra látogathatok. Nagy meglepetésemre a gazdasági hátteret illetően jelentős fejlődést tapasztalok. Az infrastruktúra terén is kézzel fogható az előrelépés. Teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy a magyar jégkorongsport a sikerhez vezető úton van. Például azt látom, hogy az egyénileg tehetséges játékosokat egyre inkább csapatemberként használják az edzők. Azt látom, hogy az edzők tanítják a játékosokat és jól felépített programok révén fejlesztik őket. A Játékvezetői Testület is rendkívül pozitív irányba indult el. Határozott feltételezésem, hogy ha az a fejlődés fogja jellemezni a következő két évet, mint ami az elmúlt két évet jellemezte, akkor Magyarországon a jégkorongsport élen fog járni a csapatsportágak között.”

A nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező ex-játékvezető a fokozatos és tudatos építkezés jelentőségét is aláhúzta. “Aminek a fontosságát rendre alábecsülik mindenhol, ahol járok a világban, a megfelelő türelem szerepe a fejlődésben, és sok helyen nem is biztosítják ezt. Akárcsak a jégkorongmérkőzésen, mindenki sikert akar, mégpedig azonnal. Ez lehetetlen és üzleti szempontból is rossz döntés. A régi mondás nem is lehetne igazabb, miszerint jobb lassan a jó irányba menni, mint gyorsan a rossz irányba. A sikerhez vezető út kulcsa az úgynevezett PREP-logika követése: Programs (Programok), Reliability (Bizalom), Education (Oktatás), Principals (Alapelvek).

A Programok jelentik azokat a terveket, amelyek meghatározzák: hová és hogyan akarunk elérni. A Bizalom lényege, hogy a megfelelő embereket a megfelelő pozícióba helyezzük, hosszú távon építsünk rájuk. Ez vezet tanuláshoz és fejlődéshez. Az Oktatás során a megfelelően kiválasztott emberek megvalósítják a terveket, miáltal elérik, hogy a rájuk bízott 22 különálló egyén csapatként működjön együtt. Az Alapelvek a mindenki által tiszteletben tartandó normák, amelyeket együtt alakít ki és tart fent a közösség. A mostani látogatásom során a PREP gyakorlati megvalósulását tapasztaltam Magyarországon. Soha nem azon mérem le a PREP teljesülését, hogy rövid távú sikereket vagy kudarcokat látok-e, győzelmeket vagy vereségeket. Ami a mérvadó, az a fenntarthatóság. Ma Magyarországon már megvannak a megfelelő emberek és azok a programok, amelyek lehetővé teszik a jövőbeli sikerek elérését szolgáló feltételrendszer fenntarthatóságát. Minden egyes nap, minden egyes hónap és jégkorongidény bizonyítani fogja ezt.”

Lyle Seitz a szűkebb szakterületét, a játékvezetést illetően is kedvező fejleményeket figyelt meg. “Rendkívül fontos felismerni azt, hogy a jégkorong soha nem egyetlen csapatról szól. A jégkorong gépezete számtalan mozgó alkatrészt tartalmaz, ezek egyike a jó játékvezetés. Nem csak az számít, mennyire jók a játékosok vagy az edzők, játékvezetés nélkül nincs mérkőzés. A játékvezetőknek számtalan feladatuk van, és amit mindenki alábecsül ezek közül, az nem más, mint hogy biztosítsák a játékosok biztonságát és a játék jóllétét. Megemelem a kalapom a magyar játékvezetői program előtt, az ebben közreműködő Magyar Jégkorong Szövetség előtt és minden egyes játékvezető előtt. Magyarország az egész világ számára bizonyítja, hogy képes játékvezetőket nevelni. Büszkeséggel tölt el, hogy ma már Magyarország a világ legrangosabb jégkorongtornáira küld játékvezetőket. Ahogy a mondás tartja, ne arra figyelj, hol vagy, hanem arra, hogy merre mész. Amikor Magyarországra érkezem, minden egyes alkalommal előrelépést látok. Büszke vagyok Magyarországra és a magyar emberekre, és önök is legyenek büszkék azokra, akik a magyar jégkorongsportban dolgoznak.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum