Hogy kerül egy magyar kapusedző az eszkimók közé?

   

Sájevics András 27 évesen fejezte be játékos-pályafutását, jelenleg Kanadában kapusedző, egy nagyon komoly szövetségi programban vesz részt. Írásunkból többek között az is kiderül, ki az inuk, az inuitok és mi az inuktitut, valamint hogy hány eszkimónak jár egy jégcsarnok.

Sájevics András Újpesten kezdett jégkorongozni, a nagymamája vitte le a Megyeri útra. 16-20 éves kora között Moszkvában és Szamarában fejlődhetett tovább. Hazatért, felnőttként az UTE-ban és az FTC-ben védett. Megjárta a magyar utánpótlás-válogatottakat, 2010 nyarán vonult vissza, 27 évesen. Akkor írtunk róla legutóbb, amikor párjával, az olimpiai negyedik helyezett rövid pályás gyorskorcsolyázó Huszár Erikával együtt Kanadába költözött (2012 nyarán Huszár Erika bejelentette visszavonulását, jelenleg edzőként dolgozik Quebecben). Na nem véglegesen, de a jeges szezont ott töltik, nyaranta térnek haza.

Több hokihoz köthető terve volt, ezek közül a Benicky- és Jan Filc-vonal még mindig él, de egyelőre nem Európában találta meg azt a nagyon komoly feladatot, amelyre vágyott.

“A Nunavik Youth Hockey Development Program foglalkoztat jelenleg, amelynek célja az őslakos inuit, azaz eszkimó gyerekek tanulásra és a jobb életvitelre ösztönzése – válaszolta Sájevics András a munkájával kapcsolatos kérdésünkre. – A hoki egy olyan eszköz, amivel a fiatalságot kellőképpen motiválni tudjuk. A program fő eszköze pedig a jégkorong. Alapítója az ex-NHL-es Joé Juneau, akit nem mutatnék be külön a blog olvasóinak, mert azt hiszem, mindenki ismeri őt. Kanadában is nagyon népszerű, nem véletlen, hogy ő gyújtotta meg a lángot a 2010-es vancouveri olimpián. Érdekesség, hogy ő is őslakos, de neki nem eszkimó, hanem indián felmenői vannak.

A program központja Kuujjuaq, ami a legnépesebb település is egyben, nagyjából 3000 ember lakja. A hidegháborús időkben Fort Chimo néven egy amerikai kiképzőközpont volt, arra a célra, hogy a szovjetunióbeli zord időjárási viszonyoknak megfelelően készülhessenek fel az amerikai katonák. Mivel ez egy államilag támogatott program, mindig adott évre szóló szerződést kapok. Ez a második szezonom, és idén már minden kapust én irányítok, korábban nem teljesen ez volt a munkaköröm.”

Nunavik Quebec állam északi része, egy nagyjából 5 magyarországnyi méretű terület, ahol a zord időjárásnak köszönhetően mindössze 12 ezren laknak, 90%-uk eszkimó. Összesen 14 óceánparti település található itt. Az Európában eszkimónak hívott emberek magukat egyes számban inuknak, többes számban inuitnak nevezik, az általuk használt nyelv pedig az inuktitut.

“Több feladatom is van. Kiválasztom a kapusokat minden korosztályban, minden településen, én edzem, koordinálom őket, valamint a területi válogatottba (Nunavik Nordiques Selects) is én jelölöm őket. Feladatom még felkészíteni a helyi edzőket arra, hogy önmaguktól is képesek legyenek majd egy napon kapusokkal foglalkozni.

A program két részre oszlik. Egyrészt a településeken folyik a jégkorongoktatás, valamint a jó tanuló, tehetségesebb gyerekek részt vesznek a válogatott felkészülésében, aminek eredményeképpen év közben eljuthatnak egy-egy tornára délre, Montréalba, Québecbe, vagy Ottawába. Megjegyzem, hogy a gyerekek versenyeztetése rendkívül körülményes, mivel a települések között nincsenek összekötő utak, ezért meccset sem nagyon tudnak játszani év közben Nunavikban.

Két szakaszra bontható a felkészülés. Az egyik a válogatott program. A január-februári tornaidőszakban a kiválogatott gyerekek eljuthatnak a tartományi tornákra délre. Aztán vannak a regionális tornák, amikor a nunaviki települések egymással mérkőznek meg minden korosztályban mind a 14 településről. Természetesen minden utazás repülővel történik, Quebecből fel és itt is a települések között. Ebben az évben eddig többet repültem időben, mint amennyit autót vezettem. Havi 2,5-3,5 hetet töltök el Nunavikon, az időm többi részében Quebec Cityben élek. Sokat ingázom.”

 

Adódik a kérdés: hogy kerül oda egy magyar kapus? “Mivel a francia nyelvből kezdő szinten álltam, amikor Kanadába költöztünk, ezért Québecben szinte lehetetlen volt – csak angolnyelv-tudással – elhelyezkedni. Északon az inuit őslakosok az inuktitut nyelv mellett főleg az angolt beszélik, de nem ritka az sem, hogy három nyelven tudnak. Szóval részben a hiányos francianyelv-tudásomnak, főleg pedig Joé Juneau-nak köszönhető ez a munkahely, aki esélyt adott nekem, hogy azzal foglalkozzak, amivel szeretnék. Juneau-t onnan ismerem, hogy a párom, Erika edzi a lányát, aki short trackezik. A jégpályán mutattak be minket egymásnak. Beszélgetni kezdtünk, és ez lett az eredménye.”

Mint közismert, Kanada nagyon ad és sokat áldoz az őslakosok támogatására. Nunavikon például jégpályákat épít a 3-500 fős közösségeknek. “Sok államilag támogatott program létezik a kanadai őslakosok számára, ez nagyon szerteágazó. Vannak hagyományőrző jellegűek, melyek igyekeznek a fiatalságot arra ösztönözni, hogy a tradícióikat ápolják, de vannak nagyon progresszívek is, mint például a hip-hop dance oktatás.

Az életkörülmények feljavulásával a szülési arány nagyon magasra nőtt az inuitoknál a kanadai átlaghoz képest, nem ritka a 4-5 gyerek egy családon belül. A legtöbb program a fiatalokat célozza. A motivációs problémák nagyon gyakoriak, hiszen 4-5 évtizeddel ezelőtt a legfőbb szempont a túlélés volt, ha a családfő elejtett egy karibut, fókát s a többit, akkor volt élelem a család számára, volt fókazsír, hogy lehessen fűteni az iglukat. Ma fűtött házakban laknak, az alapvető motiváció megszűnt, ha szeretik, déli gyümölcsöt ehetnek, van internet, a legtöbb gyerek a közösségi hálókon lóg, és nincs kellőképpen motiválva, ami érthető. Amíg más népek több ezer év alatt jutottak el a mai szintre, addig az inuitoknak 50-100 év alatt kellett eljutniuk ide. Ezekből a motivációs problémákból kifolyólag nagyon magas az öngyilkossági ráta. Amikor egy-egy települést látogatok, gyakran lóg a fekete zászló az épületeken, sajnos sok fiatal választja ezt az utat.”

És a program nem eredménytelen, egyre több jó hokis van az eszkimók között. Sőt igazán ismert NHL-est is találunk. “Mivel ezek a gyerekek a mozgást vizualizálják csecsemőkortól, amikor is az édesanya kapucnijából figyelnek meg mindent, ezért rendkívül tehetségesek a sportokban, a hagyományos inuit játékok mellett természetesen vadászatban és halászatban is jártasak. A fiúgyerekek amint elérik azt az életkort, rögtön hasznos segítségére válnak a családfőnek vadászatban-halászatban. 10-12 éves hokisaim közt nem ritka, aki már ejtett el jegesmedvét, beluga bálnát, karibut. Mert a vadászat-halászat ma is elemi része az életüknek, ha szezon van, ma is változatlanul űzik, bár már nem a túlélés miatt.

A jégkorong nekik az a sport, amivel azonosulni tudnak, hiszen itt, Québecben mindenki a Habsben (a Montreal Canadiens beceneve) akar egy napon játszani. Nagyon sok a tehetséges hokis, iskola után a jégpálya az egyetlen hely, ahol a fiúk-lányok közösen eltölthetik szabadidejüket.

A leghíresebb inuk hokis Jordin Tootoo (Detroit Red Wings), valamint testvére, aki az első profi inuk hokis volt, Terence Tootoo (ECHL). Terence 22 évesen öngyilkos lett. A két testvérről készült dokumentumfilm is, ajánlom mindenki figyelmébe, a címe Team spirit: The Jordin and Terence Tootoo Story (2004). A két Tootoo óriási példakép az inuit gyerekek számára.”

Ezen igazán érdekes kulturális kirándulás során akadnak érdekes találkozások, történetek. “Viccesnek éreztem, amikor az egyik legkisebb településen megállt az élet, mert bálnavadászati szezon volt. Ilyenkor összejön a falu egy kis közösségi programra, nyers beluga bálnát enni, aminek amolyan disznóvágás jellege van. Megjegyzem, nem voltam még disznóvágáson. Hogy miért nem?

A viccet félretéve nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy eljuthattam egy ilyen tájra, megismerhettem ezeket az embereket, és azt csinálhatom egy számomra idegen országban, amit szeretek. Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy ilyen hokis, mint Joé Juneau befogadott, ad a véleményemre és barátként kezel. Nagyon motivál a jelenléte. Gondolkoztam, hogy egyszer megosztom ezeket a történeteket, de annyi impulzus ért az utóbbi 3 évben, hogy nem győzném leírni.

Köszönettel tartozom Huszár Erikának és a családomnak is. Szeretnék gratulálni Buzás Norbertnek és az U18-as lányoknak, meg az egész stábnak, valamint üdvözlöm a srácokat otthon, Bucit, a Szajbert testvéreket, Bontót, Borbit, Godót, Balut, Barót, Kocekot, Gergely Csét és Zsét!”

Cimkék: , , , , , , , , ,

Összes (17)

Utolsó hozzászólások

 1. kapusLaci
    #12
  kapusLaci,   

  Nagyon jó beszámoló,érdekes lehet ott minden!
  Sok sikert a továbbiakban!

 2. celebesz
    #13
  celebesz,   

  Klasszak a fotók is! Sok sikert!

 3. celebesz
    #14
  celebesz,   

  Kerestem, de nem találom sehol ezt a filmet... :( Valakinek megvan? Kölcsönkérném :)

 4. uteapu
    #15
  uteapu,   

  Azért nem bánom, hogy fotókról, filmekről ismerhetem nagyjából ezt a világot, mint "elkényelmesedett" európai.
  Minden esetre a jég készítésénél elég ha kinyitják a csarnok ablakait, leolvasztásnál meg becsukják.:)

 5. djsanyi
    #16
  djsanyi,   

  "Nunavikon például jégpályákat épít a 3-500 fős közösségeknek."
  ide meg jó lenne néhány 5 ezres csarnok :-D

 6.   #17
  erakori,   

  @laszla: gratulálok!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk