Mik a Brassó esélyei a rájátszásra?

   

Egyes csapatoknak két, másoknak három mérkőzésük van hátra a MOL Liga 2012/13-as szezonbeli alapszakaszából. Soha nem látott izgalmak jellemezték már eddig is az idényt, pedig a java még garantáltan hátra van. Írásunkban azt a kérdést járjuk körbe, hogy a maradék két helyre esélyes három csapatra mi vár még.

A Dab.Docler január 29-én nyerte meg az alapszakaszt, tehát az idei kiírásnak megfelelően ő választhat magának ellenfelet a rájátszásba jutó másik három csapat közül. Hogy ki lesz e három csapat, azt még az utolsó héten sem lehet tudni, és kevés ennél jobb dolog történhet egy ligával. A DAB-ot a Miskolc követte a playoffba, február 15-én. A maradék két helyre három csapat, a HSC Csíkszereda, az Érsekújvár és a Brassó pályázik, most elsősorban velük foglalkozunk.

A pontszámot tekintve a HSC van a legjobb helyzetben, hiszen 80 pontja és három hátralévő mérkőzése van, ami azt jelenti, hogy 89 pontot gyűjthet összesen. Az Érsekújvár ennyi pontot már nem szerezhet, de a rájátszásba kerülést tekintve annyival talán kedvezőbb helyzetben van a Brassónál, hogy már csak két mérkőzést játszik: otthon fogadja a Miskolcot és idegenben játszik az UTE-val. Kérdés, hogy a Miskolc mennyire lesz motivált azok után, hogy biztos rájátszásrésztvevő és a második hely is majdnem teljesen biztosan az övé. A Brassó helyzete a legrosszabb, hiszen 76 pontja van, és még három mérkőzés vár rá, Csíkszeredába utazik, majd a DAB-ot és az FTC-t fogadja.

A továbbiakban azt kíséreljük meg modellezni, mi szükséges ahhoz, hogy a Brassó legyen a négy továbbjutó egyike. Érzékenyebb lelkületű ferencvárosi és újpesti olvasóinkat arra kérjük, nézzék el nekünk, de az egyszerűség kedvéért úgy számolunk, hogy a csapatok hozzák a két sereghajtó elleni mérkőzésüket. Ugyanakkor érdemes fejben tartani, hogy a Ferencváros és az UTE is okozott már szép számmal meglepetést, ami további bizonytalansági tényezőt jelent az amúgy sem egyszerű képletben. Ha tehát mindhárom csapat 3-3 ponttal gazdagodik az UTE és az FTC ellen, akkor a HSC-nek 83, az Érsekújvárnak 82, a Brassónak 79 pontja lesz. A Brassó számára elvileg két eset lehetséges: vagy a HSC-t vagy az Érsekújvárt ejti ki. Kezdjük ez utóbbival.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

 

Ha a Brassó a HSC és a DAB elleni meccseit megnyeri (rendes játékidőben), akkor 85 pontja lesz. Ha az Érsekújvár is nyer (szintén rendes játékidőben), akkor neki is 85 pontja lesz, tehát az Érsekújvár jut tovább. Pontegyenlőség esetén ugyanis a szezonban egymás ellen elért eredmények számítanak, és abban az Érsekújvár jobb. Mindez azt jelenti, hogy a Miskolcnak pontot kell szereznie Érsekújváron ahhoz, hogy a Brassó továbbjuthasson. Ha a Miskolc rendes játékidőben nyer, akkor a Brassónak a HSC és a DAB ellen elegendő négy pontot szereznie. Ha csak egy vagy két pontot szerez, akkor a Brassónak minden pontra szüksége lesz.

A HSC kiejtéséhez első lépésben Csíkszeredában kell győznie a Brassónak február 22-én, ami a szezon egyik legmelegebb meccsének ígérkezik. Ha ez megvan, akkor a HSC 83, a Brassó 82 ponttal várja a címvédő Dab.Docler elleni mérkőzést. Az egymás elleni eredmény itt is kulcskérdés, a HSC?Brassó összevetésben Gál Sándor tanítványai behozhatatlan előnnyel vezetnek, tehát a pontegyenlőség a HSC-nek kedvez. Ez azt is jelenti, hogy bármilyen szeredai győzelem a DAB ellen a brassói álmok végét jelenti. Ha a HSC egy pontot szerez a DAB ellen, akkor a Brassónak csak a rendes játékidőben elért győzelem megfelelő, míg ha a HSC kikap, akkor Greg Lindqvist tanítványainak már két pont is elég az idei alapszakasz győztese ellen.

Még egyszer hangsúlyozzuk, mindehhez az kell, hogy az UTE és a Ferencváros ellen kötelezőnek hitt győzelmeket megszerezzék a csapatok. Ha a Brassó pontot vagy pontokat bukik az FTC ellen, akkor aligha marad esélye a rájátszásra, míg ha akár az Érsekújvár az UTE ellen, akár a HSC a Fradi ellen teszi ugyanezt, exponenciálisan megnövekednek az esélyei.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum