Azért vállaltam, hogy feljussunk

   

“Nálam csak annak van esélye, aki képes a csapatért dolgozni. Aki magáért játszik a csapat helyett, az nálam nem lesz sokáig kerettag.” Bemutatkozik a múlt héten kinevezett szövetségi kapitány, Rich Chernomaz, aki pénteken kihirdette első magyar válogatott keretét. Elmondja, milyen edzőnek tartják, mik az elvei, módszerei, tervei, és mennyi idő tölt majd Magyarországon.

? Magyarországon kevesen ismerik. Hogy jellemezné magát, milyen edző Rich Chernomaz?

? Kemény, de igazságos embernek ismernek. Tudom, mit akarok, és azt is, milyen módon szeretném elérni a céljaimat. Ez a csapataimnál azt jelenti, hogy elkészítem a taktikát, a játéktervet, kiadom az utasításokat a játékosoknak, majd elvárom tőlük, hogy azt csinálják meg, amit kértem tőlük.

? Milyen játékstílust kíván játszatni a magyar válogatottal?

? Még csak ismerkedem a csapattal. Tudom, hogy a kapusaink fiatalok, a védőink idősebbek, a csatárok között pedig van idősebb, fiatalabb egyaránt. Játékstílusról akkor tudok beszélni, ha a közös munka során megismertem a játékosokat, amelyre legelőször a február eleji edzőtábor során lesz lehetőségünk. Az biztos, hogy nagy odaadást várok el a játékosaimtól, csapataimtól, és ez most sem lesz másképp. Fontosnak tartom a jó csapatmunkát a védekezésben. Előzetesen az a tervem, hogy valamiféle kompakt taktikát szeretnék majd viszontlátni a magyar válogatottnál.

? Mit tud a magyar hokiról és mit a kerettagokról?

? Amióta megválasztottak szövetségi kapitánynak, azzal töltöm az időt, hogy videókat nézek, információkat gyűjtök a Magyarországon, illetve külföldön játszó magyar játékosokról. Az Alba Volán vasárnap Salzburgban játszik, azt a mérkőzést személyesen is megnézem majd.

Fotó: Mudra László (MJSZ)

 

? Korábban látta valamelyik játékost jégen?

? Nem.

? Mikor érkezik Budapestre?

? Először február 1-jén, pénteken utazom Budapestre, rá két napra kezdődik az első edzőtáborunk.

? Az áprilisi világbajnokságig miként alakul a munkarend, főállású kapitányként mennyi időt tölt majd Magyarországon?

? Februárban 10-11 napot töltök a csapattal, illetve Magyarországon, úgy tervezem, hogy az edzőtábor és a válogatott torna mellett megnézek néhány bajnoki mérkőzést is. Azután legközelebb március 2., 3. hetében szeretnék egy edzőtábort tartani, a Magyar Kupa döntője előtt.

? Rendszeresen látogatja majd a bajnokikat?

? Igen, több bajnoki meccset is megnézek még a szezonból. Elsősorban a Fehérvár mérkőzéseit, ahol a válogatott keret jelentős része játszik, de ha alkalmam lesz rá, más csapatokét is. A  legfontosabb, hogy találjunk olyan fiatalabb védőket, akik ha nem is most, de a jövőben képesek lehetnek a lehető legmagasabb szinten versenyezni. Fontos tudni, hogy az én csapataimnál a munka nagyon fontos. Nem lehet csak a képességekre és a tehetségre alapozni, a munka és a küzdőszellem legalább olyan fontos.

? Milyen szempontok szerint állította össze a 37 fős keretet?

? Először is a lehetőség jegyében. Szerettem volna mindenkinek megadni a lehetőséget arra, hogy megmutassa magát, megmutassa, mit tud. Elsősorban a fiatalokra gondolok itt, akik ma esetleg még nem készek arra, hogy világbajnoki résztvevők legyenek, de nem sokára már nekik kell az idősebbek helyére lépniük. Fontos, hogy legyen egy alkalom, amikor mindenki meg tudja mutatni, mit tud.

Másodszor a verseny jegyében. A válogatott gerincét adó csapat átmeneti időszakot él, idény közben edzőt is váltott. Szeretném megadni a lehetőséget arra is, hogy megismerjenek engem is és a munkamódszereimet is. Nagyon fontos, hogy mindenki érezze, van, aki át tudja venni a helyét adott esetben. Ez jobb teljesítményre sarkallja a játékost, ami nagyon fontos annak érdekében, hogy kihozza mindenki magából azt, ami lehetőségként benne van.

? Kinek a véleményét kérte ki?

? Meghallgattam a jégkorongszövetség tisztségviselőinek véleményét, sok kérdésben kikértem a válogatott legutóbbi szövetségi kapitányának, Diego Scandellának az álláspontját, továbbá a már régebb óta Magyarországon dolgozó Glen Williamson, a klubedzők közül pedig Tim Kehler és Stephan Lundh segített ebben a munkában. Beszéltem néhány olyan edzővel is, aki az EBEL-ben dolgozik, mert ők kívülről látják a Fehérvárt.

? A februári tornára hány játékost visz Lengyelországba?

? A tervek szerint 3 kapust, 10 védőt és 15 csatárt. Mind az öt sornak, mind a 28 játékosnak játéklehetőséget is szeretnék adni. Tehát rotáció lesz a keretben Lengyelországban, nem mindenki kap három meccset, de ez azért van, hogy mindenki bizonyíthasson mérkőzésen is.

? Mi a célja a világbajnokságon, a feljutás, vagy a bennmaradás?

? Azért kértek fel engem, és azért vállaltam el a feladatot, hogy az első két hely valamelyikén végezzünk, és így feljussunk az elitbe. Hazai pályán ez természetesen nem lesz könnyű, nagyok az elvárások és kemény a kihívás. Kapusposzton sok tapasztalatlan játékosunk van, a védőink átlagéletkora magas, a csatároknál azonban elég jó az idősebb, a fiatalabb, a tapasztalt és a tapasztalatlanabb játékosok keveréke. Nagyon sokat kell készülnünk, meg kell teremtsük magunknak az esélyt a győzelemre. Azt azonban tudni kell, hogy én csapatban gondolkodom. Nálam csak annak van esélye, aki képes a csapatért dolgozni. Aki magáért játszik a csapat helyett, az nálam nem lesz sokáig kerettag.

? Ismeri a vb-ellenfeleket, tud róluk valamit?

? Folyamatosan gyűjtjük az információkat a riválisokról. DVD-ket szerzünk, nyilván mérkőzéseket is megnézünk majd, azt hiszem, amire elérkezik az idő, hogy ellenük készülünk a vb-n, eleget fogunk tudni ellenfeleinkről.

A magyar válogatott játékoskerete:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Ágoston Olivér 1994 Espoo (FIN-U20)
Bálizs Bence 1990 Fehérvár
Gyenes Dávid 1992 Miskolc
Pleszkán József 1993 UTE
Rajna Miklós 1991 Fehérvár
Védők:
Gőz Balázs 1992 Miskolc
Hegyi Ádám 1986 Miskolc
Hetényi Péter 1991 Fehérvár
Horváth András 1976 Fehérvár
Kiss Dániel 1991 Dab.Docler
Láda Balázs 1983 Miskolc
Orbán Attila 1990 Fehérvár
Pozsgai Tamás 1988 Fehérvár
Sille Tamás 1969 Fehérvár
Szélig Viktor 1975 Briancon (FRA-1)
Szirányi Bence 1988 Miskolc
Tokaji Viktor 1977 Fehérvár
Varga Arnold 1992 Fehérvár
Támadók:
Bartalis István 1990 Troja/Ljungby (SWE-2)
Benk András 1987 Fehérvár
Galanisz Nikandrosz 1988 Dab.Docler
Hajós Roland 1990 Fehérvár
Hári János 1992 Djurgarden (SWE-2)
Hentes Kristóf 1993 GCK Lions (SUI-2)
Kovács Csaba 1984 Fehérvár
Ladányi Balázs 1976 Bolzano (ITA-1)
Magosi Bálint 1989 Fehérvár
Mihály Árpád 1980 Fehérvár
Nagy Gergő 1989 Miskolc
Pavuk Attila 1991 Dab.Docler
Sikorcin Ladislav 1985 Fehérvár
Sofron István 1988 Fehérvár
Somogyi Balázs 1991 Dab.Docler
Szappanos Dávid 1986 Dab.Docler
Tóth Adrián 1990 Miskolc
Vas János 1984 Dijon (FRA-1)
Vas Márton 1980 Fehérvár

 

Az EIHC torna programja:

február 7., 16.00 Magyarország ? Románia (Tychy Arena)
február 8., 16.00 Dél-Korea ? Magyarország (Tychy Arena)
február 9., 18.00 Lengyelország ? Magyarország (Tychy Arena)

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum