Jó lenne, ha nem rögtön a hibát keresnék az emberek

   

Glen Williamson, az áprilisi világbajnokságra augusztus óta készülő ifjúsági válogatott szövetségi edzője nyilatkozott a különböző edzésmódszerekről, az utánpótlás-válogatottakkal kapcsolatos filozófiájáról, és arról, miként készül a csapat a vb-re.

A Meg kell tanulniuk a nemzeti válogatottban játszani című novemberi cikkünkben egyértelműen kifejtette, milyen szempontok szerint válogat: “Olyan játékosokat keresünk, akik együtt a legerősebb csapatot alkotják. Meg kell értenie mindenkinek, hogy nem feltétlenül a bajnokságban legeredményesebb játékosok alkotják együtt a legerősebb válogatottat. Egy dolog a bajnokságban lövöldözni a gólokat, és egy egészen másik dolog a válogatottban játszani. Olyanokat keresünk, akik képesek alkalmazkodni az elvárásokhoz. Lehet, hogy valaki otthon gólerős, és a nemzetközi meccseken nem lesz képes erre. Nekünk azt kell megnéznünk, hogy ebben az esetben tudjuk-e használni a játékost, vagy valaki másra van inkább szükségünk.”

Az augusztusi vereségeket követően egyértelműsítette, a játékosokat elsősorban a klubjaikban kell fejleszteni. Kiemelte, nem a felkészülési meccsek során kell nyernie a magyar válogatottnak, hanem a világbajnokságon kell a célt teljesíteni.

Az MJSZ hivatalos honlapján minap megjelent cikk arról is szól, Williamson felépített egy rendszert, amelynek egyik eleme, hogy kétféle edzőtábort tart. Az egyik központjában a tanulás áll, nem csak a jégkorongsportra kell ezt érteni, hanem apró részletekig menő tanulásról van szó. A másik típusú felkészülés akkor kerül előtérbe, amikor mérkőzésre készül a keret. Ilyenkor a játékosok egymással rivalizálva a helyekért küzdenek, éles helyzetben, csak a teljesítmény számít.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

 

Ahogy a cikk fogalmaz: “Glen Williamsonnak nagy tervei vannak az egész magyar jégkoronggal kapcsolatban, már megkezdte a munkát és izgatottan várja, meddig viszi például az általa irányított ifjúsági válogatott.” Az icehockey.hu írása végigveszi az U18-as válogatott szezonbeli stációit, amelynek a végén az áprilisi világbajnokság áll. Március utolsó napján Tallinnban kezdődik a vb, és nem mondható könnyűnek a negyedosztály sorsolása, ellenfelünk lesz Nagy-Britannia, Litvánia, Románia, Észtország és Horvátország.

Az e hét eleji összetartáson 40 fiatal vett részt. Ezt követően február 3-án találkozik a keret, amikor is a hazai Négy Nemzet Tornára készül. Ez a vb főpróbája. Február 6. és 9. között Franciaország, Olaszország és Szlovénia lesz a vendégünk.

Fontos gondolatokat fogalmazott meg az egykori NHL-es edző a csapat előtt álló feladatokkal kapcsolatban: “Magasabb osztályú ellenfelekkel kell csatáznunk, ami azért nagyon jó, mert valódi nyomás alatt tudunk majd meccseket játszani, ahol minden egyes korongért keményen meg kell küzdeni. Minél több ilyen szituáció kell, hogy normálissá váljon a nyomás, és ne befolyásolja negatívan a fiúkat. Egyébként is, azt érezzük nyomásnak, amit annak tartunk. Ez tőlünk függ, nem a környezetünktől. Meg kell tanulni örömhokit játszani ezekben a szituációkban is. Szeretném, ha sok szülő és szurkoló jönne el a tornára, és támogatná ezt a csapatot. Ez egy nagy különbség Kanadához képest, itt sajnos nem sok embert érdekel az utánpótlás. Pedig vannak itt nagyon jó játékosok, akikből ki tudja, akár NHL játékos is lehet egyszer. Az ő karrierjüket nagyon izgalmas már a legelejétől kezdve figyelemmel kísérni. Ezek a mérkőzések ráadásul minőségi hokival szolgálnak, és nem szabad elfelejteni, hogy az országért játszik ez a válogatott is. Jó lenne, ha nem rögtön a hibát keresnék az emberek, hanem mindenki tisztelné, amit eddig elért a csapat, és pozitívan támogatnák őket, hogy elérjék a kitűzött céljaikat.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum