Indul a Jégkorongblog adatbázis-szolgáltatása

   

Sok-sok probléma, gond, nehézség elhárítása után, az eredeti tervekhez képest 4 hónapos csúszással ugyan, de itt van az első kísérleti verziója annak, amit megálmodtunk. Fogadják szeretettel, kritizálják nagy erővel, bátran, és jelezzék a hibákat hiánytalanul – persze ha hagyja magát, szeressék is közben.

A Jégkorongblog adatbázisa egyelőre a MOL Liga 2012/13-as szezonját dolgozza fel. Előbb-utóbb bővítjük a modulokat, terveink szerint vertikálisan és horizontálisan is, alaposan. Ehhez még egy kis időre és pénzre van szükségünk, továbbá családunk, na meg nyájas olvasóink türelmére.

Az adatbázis felépítésekor a józan eszünkre hallgatva és a lehetőségeinket számba véve igyekeztünk a földön maradni, azaz semmi újat ki nem találva a legjobb nemzetközi példák legjobb megoldásait egybegyúrni. Vegyük végig, mit tud jelenleg a rendszerünk.

A menüsorban az első, azaz a MOL Liga ablakra kattintva, illetve a http://jegkorongblog.hu/?league=mol url alatt indul a balhé.

A nyitóoldalon a Tabellával kezdődik az adatfolyam, ha a 4 fül közül az Összefoglalót választják (ez az alapértelmezett, így jön fel az oldal). Hazai és Idegenbeli bontásban is megtekinthető az aktuális állás. Haladjunk először lefelé. A névadó szponzor hirdetése alatt a 7 csapat nyitóoldala érhető el, a megfelelő címerre kattintva. Ugyanide jut a látogató, ha a a tabellában a csapatnévre kattint.

Még lejjebb görgetve a nyitó oldalt először az elmúlt egy hét összes mérkőzését, majd a következő egy hét programját találják meg. Az adatbázisban minden egyes mérkőzés sorában kattintható a két csapat közvetlenül, a mérkőzés hivatalos jegyzőkönyve, továbbá a meccs jégkorongblogos beharangozója és tudósítása. (Meg kell jegyeznünk, hogy a hivatalos jegyzőkönyvek ez évben időről időre változhatnak, amennyiben a játékvezetők vagy a zsűri nem jól rögzített valamit, utólag átírhatók. Emiatt előfordulhat, hogy átmenetileg nem egyezik valamilyen adatunk a hivatalossal.)

Ezen blokk alatt a különböző szempontok szerinti egyéni statisztikák következnek. Az első 5-5 helyezett adatát jelenítettük meg külön is, a listavezető képpel jelenik meg. A szempontra kattintva kinyílik a nagy táblázat, ahol a liga összes játékosára vonatkozó adatot megtalálják, az adott szempont szerint rendezve, csökkenő sorrendben. Példa: ha a nyitó oldalon a Plusz/mínusz táblázatot nézik, akkor láthatják, hogy Galanisz Nikandrosz +33-mal vezet, és még az őt követő 4 játékos is látszik. De ha a folytatásra is kíváncsiak, akkor a kék feliratra kell kattintaniuk, és kinyílik a lista, ekképp. Itt aztán már minden oszlopra rendezhetik az adatok, akár csökkenő, akár növekvő sorrendben, a legfelső sor rövidítéseire kattintva. (Itt jegyezzük meg, hogy a Jelmagyarázat egyelőre csak jelen cikk végén olvasható, hamarosan pótoljuk a megfelelő helyeken is, de addig is, ha valaki nem ért valamit, kérdezzen, egyrészt nem ciki, másrészt biztos lesz, aki segít.)

A nyitó oldal Összefoglaló fülét kivégeztük, nézzük a mellette lévő Mérkőzések fület. Ez a klasszikus sorsolás modul. Kiegészítettük egy kereszttáblázattal, valamint a már megismert előző, következő hét kiemeléssel.

A harmadik fül a Mezőnyjátékosoké. Itt a kanadai táblázat jön fel elsőként. A Statisztika alatt a közel 200 mezőnyjátékos minden adata megtalálható, ez ugyanaz a hosszú táblázat, amelyről az előbb már volt szó, amelyet lehet rendezgetni összevissza. A Büntetések a kiállításokat veszik számba, fajtánként, méretenként, kiegészítve a játékos eredményességével, a komplexebb megítélhetőség elve miatt.

A negyedik fül a Kapusoké. A Hatékonysági mutató látszik elsőre, ezek az alapadatok, mellette a Statisztika fülön a származtatott, részletesebb adatok jönnek elő. Ilyen például a győzelmek (W), illetve a hibátlan meccsek, a shutoutok száma (SO).

A csapatnevekhez hasonlóan a játékosok neve is linkelt, minden hokis külön adatlapot kapott. Nem árulunk el nagy titkot, a legkiválóbb ilyen irányú oldal, az eliteprospects.com adataiból indultunk ki, ezt alapul véve pontosítjuk, bővítjük az adathalmazt. Idővel pótoljuk a hiányzó éveket, ami időigényes feladat, hiszen ezeket eddig még senki nem összesítette. Bármily hihetetlen, a 2000-es évek közepéről is még több év feldolgozatlan.

Akkor egy huszárvágással menjünk vissza a nyitó oldalra, és kezdjük el bogarászni például a Dab.Doclert. Mint írtuk, két úton érhetjük el. A Tabellában a nevére kattintva, vagy alatta a címerre.

A Csapatok kezdő oldalán a csapatneve és ha van, jelmondata szerepel legfelül. Alatta ismét 4 szempont szerinti linkrendszer fülei láthatók (Adatlap, Játékosok, Mérkőzések, Szezon statisztika), majd az embléma, a csapat alapadatai és eredményei. Ezt követik a játékosportrék (nem csak azokat találják itt meg, akikről a szezon elején készült fotó, Mudra László tettre készségének és aktivitásának köszönhetően folyamatosan gyűjtjük be az akkor hiányzók, valamint az időközben igazolt játékosok portréit), az edzők képei és a csapatfotó az aktuális szezonból.

A Játékosok fülre kattintva az aktuális játékosnévsor ugrik elő. Azok szerepelnek itt, akiket csapatuk nevezett a 2012/13-as szezonban MOL Liga-mérkőzésre, és még nem távoztak a csapatból. Ezért fordul elő, hogy a kapusok között sok ismeretlennek tűnő fiatalt is megtalálnak. A lap alján a Korábbi játékosokat soroltuk fel, ez még némi átfésülésre, pontosításra, javításra váró terület, kérjük szíves türelmüket.

A nevekre kattintva a Játékosadatlap ugrik fel, kezdjük például Kiss Tamással. A portré mellett a bővített alapadatai olvashatók, ha a képre kattintanak, nagyobb méretben is előugrik. Lefelé görgetve pályafutása adatai olvashatók, a jól ismert eliteprospectses feldolgozásban. A csapatneveket a korábbi szezonok esetében egyszerűsítettük, de vigyáztunk a beazonosíthatóságra. A válogatottságot külön vettük, két táblázattal lentebb gyűjtve, mert felette még a ligánkénti összesítés található.

Visszagörgetve felülre látható, hogy a játékos neve alatt a jobb oldali fül a Szezon statisztika. Erre klikkelve a sorsolás alapján végigkövethető meccsről meccsre a jégkorongozó szezonja. Például látható, hogy Kiss Tamás milyen teljesítményt nyújtott az egyes meccseken. Egy csatár, mondjuk a góllövőlistát vezető Szappanos Dávid esetében megnézhetjük, hány olyan meccs volt, amikor nem szerzett pontot, vagy milyen hosszú sorozatokat produkált a szezonban. Ugyanitt a már említett módon a B betűre kattintva az adott meccs blogos beharangozóját, a T-re nyomva a tudósítását találják meg.

A játékosok és a csapatok nevei az oldal több részén is linkelve láthatók mostantól. Így az Eseménynaptárban, a beharangozókban és a tudósításokban lévő táblázatokban is, valamit a főoldal közepén lévő tabellarendszerben. Ezekről a helyekről közvetlenül is eljuthatnak a kék színnel látható célállomásokra.

Nagyjából ezt tudja most a rendszer, remélhetőleg nem hagytunk ki sok mindent. Arra kérjük nyájas olvasóinkat, amint hibát észlelnek, jelezzék. Elvarratlan szálak vannak még, például a csatárok esetében többféle jelöléssel is találkoznak majd, amelyek némi átfedést mutatnak. F (csatár), RW (jobb szélső), LW (bal szélső), C (center) egyaránt előfordul a rendszerben, ahogy időnk engedi, egyszerűsítjük ezt is.

A következő néhány lépésen máris dolgozunk. A csapatszintű statisztikákat dolgozzuk ki, majd a jégcsarnokokról szeretnénk egy komoly informatív fejlesztést végrehajtani, és nem sokkal ezt követően az összes MOL Liga-idényt feldolgozni és a szezonösszesítéseket egybegyúrva All Time-táblázatokat kialakítani. Ha mindezzel megleszünk, jöhet a többi liga is.

Biztosak vagyunk benne, hogy ez a leírás sokkal bonyolultabbra sikerült, mint az adatbázis kezelése, vagyis reméljük. Hasznos időtöltést kívánunk!

Jelmagyarázat:

1. Tabella:
GY: győzelem
GYH: győzelem hosszabbításban vagy büntetőkkel
VH: vereség hosszabbításban vagy büntetőkkel
V: vereség
Gólkül: gólkülönbség

2. Mezőnyjátékosok
a) Kanadai táblázat
GP: hány mérkőzésen volt benevezve a játékos
G: szerzett gólok száma
A: szerzett gólpasszok száma
P: kanadai táblázatban szerzett pontok száma
PIM: büntetéspercek száma
+/-: a játékos plusz-mínusz mutatója

b) Statisztika
GP: hány mérkőzésen volt benevezve a játékos
G: szerzett gólok száma
A: szerzett gólpasszok száma
P: kanadai táblázatban szerzett pontok száma
P/GP: pont/mérkőzés
GWG: játékos átal szerzett győztes gólok száma
PP1: emberelőnyben szerzett gólok száma
PP2: kettős emberelőnyben szerezett gólok száma
SH: emberhátrányban szerzett gólok száma
SOG: kapuralövések száma
SOG%: lövési hatékonyság (a lövések hány %-a lett gól)
+/-: a játékos plusz-mínusz mutatója

c) Büntetések
GP: hány mérkőzésen volt benevezve a játékos
G: szerzett gólok száma
A: szerzett gólpasszok száma
P: kanadai táblázatban szerzett pontok száma
2: 2 perces büntetések száma
5: 5 perces büntetések száma
10: 10 perces fegyelmi büntetések száma
20: 20 perces fegyelmi büntetések száma
25: 25 perces büntetések (végleges kiállítás) száma
PIM: játékos összes büntetésperceinek száma
PA: mérkőzésenkénti büntetéspercek

3. Kapusok
a) Hatékonysági mutatók
GPI: hány mérkőzésen védett
MIP: Mérkőzésen töltött idő
GAA: Mérkőzésenként kapott gólok száma átlagosan
SVS%: védési hatékonyság %-ban

b) Statisztika
GPI: hány mérkőzésen védett
MIP: Mérkőzésen töltött idő
SOG: kapott lövések száma
GA: kapott gólok száma
GAA: Mérkőzésenként kapott gólok száma átlagosan
SVS: védett lövések száma
SVS%: védési hatékonyság %-ban
W: a játékos hány győztes meccsen védett
SO: kapott gól nélküli mérkőzések száma

Cimkék: , ,

Összes (70)

Utolsó hozzászólások

 1.   #65
  galaxy,   

  Ami jó, az JÓ!

 2.   #67
  qwertsz,   

  Köszönjük!!! Ezt is! Meg úgy egyébként is mindent!!
  Minden alkalommal, amikor ranézek az új (már közel sem annyira új) blogra, jó érzés tölt el. Tökéletesen felépített, jól átlátható, baromira informatív... egyszerűen profi! A tartalomról nem is beszélve.
  És, hogy még a fikahadjáratokhoz is van energiátok... hát le a kalappal a teljes jégkorongblog szerkesztősége előtt!!
  Mégegyszer, köszi!!

 3.   #68
  qwertsz,   

  @qwertsz: Bocs a félreérthetőségért... akartam mondani, a fikahadjáratok kordában tartásához.

 4.   #69
  Pens77,   

  Morgen! Észrevétel.
  Táblázat, jó meg minden, ügyesek vagytok.
  1 pöti probléma van hogy telefonon nem tudom nézni a táblát ha elfordutom ha nem, nem látszik a táblázat egyik fele. Lehet ezzel valamit kezdeni .(apple)
  ?

 5. facsipesz
    #70
  facsipesz,   

  @peterszky: Ezt ismertem eddig is, én nyilván valami szofisztikáltabb (és használhatóbb) megoldásra gondoltam.
  Mindegy, majdmegjön ez is, ki kell várni, nem sietős.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 4-3 HVÉGE
ROM 17:30 SSTBRA 1-15VÉGE
MOL 18:00 BEOMAC 3-4VÉGE
  • Arena Sport 4
MOL 18:00 UTEDHK 3-5VÉGE
U20 18:00 ZEGAVS 2-14VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 3-2 HVÉGE
U18 18:30 SCCDHK 4-2VÉGE
EBEL 19:15 AVSKAC 2-1VÉGE
  • M4 SPORT
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
ROM 10:30 SSTBRA 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
november 3., csütörtök
U20 15:00 HUNSLO 
EIHC 15:30 AUTITA 
U16 18:00 HUNSLO 
EIHC 19:00 HUNPOL 
U18 19:10 HUNITA 
november 4., péntek
U16 14:40 HUNITA 
NŐI 15:00 FRADEN 
EIHC 15:30 ITAKOR 
NŐI 18:10 HUNNOR 
EIHC 19:00 POLDEN 
U20 19:00 HUNITA 
U18 19:10 HUNAUT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk