Indul a Jégkorongblog adatbázis-szolgáltatása

   

Sok-sok probléma, gond, nehézség elhárítása után, az eredeti tervekhez képest 4 hónapos csúszással ugyan, de itt van az első kísérleti verziója annak, amit megálmodtunk. Fogadják szeretettel, kritizálják nagy erővel, bátran, és jelezzék a hibákat hiánytalanul – persze ha hagyja magát, szeressék is közben.

A Jégkorongblog adatbázisa egyelőre a MOL Liga 2012/13-as szezonját dolgozza fel. Előbb-utóbb bővítjük a modulokat, terveink szerint vertikálisan és horizontálisan is, alaposan. Ehhez még egy kis időre és pénzre van szükségünk, továbbá családunk, na meg nyájas olvasóink türelmére.

Az adatbázis felépítésekor a józan eszünkre hallgatva és a lehetőségeinket számba véve igyekeztünk a földön maradni, azaz semmi újat ki nem találva a legjobb nemzetközi példák legjobb megoldásait egybegyúrni. Vegyük végig, mit tud jelenleg a rendszerünk.

A menüsorban az első, azaz a MOL Liga ablakra kattintva, illetve a http://jegkorongblog.hu/?league=mol url alatt indul a balhé.

A nyitóoldalon a Tabellával kezdődik az adatfolyam, ha a 4 fül közül az Összefoglalót választják (ez az alapértelmezett, így jön fel az oldal). Hazai és Idegenbeli bontásban is megtekinthető az aktuális állás. Haladjunk először lefelé. A névadó szponzor hirdetése alatt a 7 csapat nyitóoldala érhető el, a megfelelő címerre kattintva. Ugyanide jut a látogató, ha a a tabellában a csapatnévre kattint.

Még lejjebb görgetve a nyitó oldalt először az elmúlt egy hét összes mérkőzését, majd a következő egy hét programját találják meg. Az adatbázisban minden egyes mérkőzés sorában kattintható a két csapat közvetlenül, a mérkőzés hivatalos jegyzőkönyve, továbbá a meccs jégkorongblogos beharangozója és tudósítása. (Meg kell jegyeznünk, hogy a hivatalos jegyzőkönyvek ez évben időről időre változhatnak, amennyiben a játékvezetők vagy a zsűri nem jól rögzített valamit, utólag átírhatók. Emiatt előfordulhat, hogy átmenetileg nem egyezik valamilyen adatunk a hivatalossal.)

Ezen blokk alatt a különböző szempontok szerinti egyéni statisztikák következnek. Az első 5-5 helyezett adatát jelenítettük meg külön is, a listavezető képpel jelenik meg. A szempontra kattintva kinyílik a nagy táblázat, ahol a liga összes játékosára vonatkozó adatot megtalálják, az adott szempont szerint rendezve, csökkenő sorrendben. Példa: ha a nyitó oldalon a Plusz/mínusz táblázatot nézik, akkor láthatják, hogy Galanisz Nikandrosz +33-mal vezet, és még az őt követő 4 játékos is látszik. De ha a folytatásra is kíváncsiak, akkor a kék feliratra kell kattintaniuk, és kinyílik a lista, ekképp. Itt aztán már minden oszlopra rendezhetik az adatok, akár csökkenő, akár növekvő sorrendben, a legfelső sor rövidítéseire kattintva. (Itt jegyezzük meg, hogy a Jelmagyarázat egyelőre csak jelen cikk végén olvasható, hamarosan pótoljuk a megfelelő helyeken is, de addig is, ha valaki nem ért valamit, kérdezzen, egyrészt nem ciki, másrészt biztos lesz, aki segít.)

A nyitó oldal Összefoglaló fülét kivégeztük, nézzük a mellette lévő Mérkőzések fület. Ez a klasszikus sorsolás modul. Kiegészítettük egy kereszttáblázattal, valamint a már megismert előző, következő hét kiemeléssel.

A harmadik fül a Mezőnyjátékosoké. Itt a kanadai táblázat jön fel elsőként. A Statisztika alatt a közel 200 mezőnyjátékos minden adata megtalálható, ez ugyanaz a hosszú táblázat, amelyről az előbb már volt szó, amelyet lehet rendezgetni összevissza. A Büntetések a kiállításokat veszik számba, fajtánként, méretenként, kiegészítve a játékos eredményességével, a komplexebb megítélhetőség elve miatt.

A negyedik fül a Kapusoké. A Hatékonysági mutató látszik elsőre, ezek az alapadatok, mellette a Statisztika fülön a származtatott, részletesebb adatok jönnek elő. Ilyen például a győzelmek (W), illetve a hibátlan meccsek, a shutoutok száma (SO).

A csapatnevekhez hasonlóan a játékosok neve is linkelt, minden hokis külön adatlapot kapott. Nem árulunk el nagy titkot, a legkiválóbb ilyen irányú oldal, az eliteprospects.com adataiból indultunk ki, ezt alapul véve pontosítjuk, bővítjük az adathalmazt. Idővel pótoljuk a hiányzó éveket, ami időigényes feladat, hiszen ezeket eddig még senki nem összesítette. Bármily hihetetlen, a 2000-es évek közepéről is még több év feldolgozatlan.

Akkor egy huszárvágással menjünk vissza a nyitó oldalra, és kezdjük el bogarászni például a Dab.Doclert. Mint írtuk, két úton érhetjük el. A Tabellában a nevére kattintva, vagy alatta a címerre.

A Csapatok kezdő oldalán a csapatneve és ha van, jelmondata szerepel legfelül. Alatta ismét 4 szempont szerinti linkrendszer fülei láthatók (Adatlap, Játékosok, Mérkőzések, Szezon statisztika), majd az embléma, a csapat alapadatai és eredményei. Ezt követik a játékosportrék (nem csak azokat találják itt meg, akikről a szezon elején készült fotó, Mudra László tettre készségének és aktivitásának köszönhetően folyamatosan gyűjtjük be az akkor hiányzók, valamint az időközben igazolt játékosok portréit), az edzők képei és a csapatfotó az aktuális szezonból.

A Játékosok fülre kattintva az aktuális játékosnévsor ugrik elő. Azok szerepelnek itt, akiket csapatuk nevezett a 2012/13-as szezonban MOL Liga-mérkőzésre, és még nem távoztak a csapatból. Ezért fordul elő, hogy a kapusok között sok ismeretlennek tűnő fiatalt is megtalálnak. A lap alján a Korábbi játékosokat soroltuk fel, ez még némi átfésülésre, pontosításra, javításra váró terület, kérjük szíves türelmüket.

A nevekre kattintva a Játékosadatlap ugrik fel, kezdjük például Kiss Tamással. A portré mellett a bővített alapadatai olvashatók, ha a képre kattintanak, nagyobb méretben is előugrik. Lefelé görgetve pályafutása adatai olvashatók, a jól ismert eliteprospectses feldolgozásban. A csapatneveket a korábbi szezonok esetében egyszerűsítettük, de vigyáztunk a beazonosíthatóságra. A válogatottságot külön vettük, két táblázattal lentebb gyűjtve, mert felette még a ligánkénti összesítés található.

Visszagörgetve felülre látható, hogy a játékos neve alatt a jobb oldali fül a Szezon statisztika. Erre klikkelve a sorsolás alapján végigkövethető meccsről meccsre a jégkorongozó szezonja. Például látható, hogy Kiss Tamás milyen teljesítményt nyújtott az egyes meccseken. Egy csatár, mondjuk a góllövőlistát vezető Szappanos Dávid esetében megnézhetjük, hány olyan meccs volt, amikor nem szerzett pontot, vagy milyen hosszú sorozatokat produkált a szezonban. Ugyanitt a már említett módon a B betűre kattintva az adott meccs blogos beharangozóját, a T-re nyomva a tudósítását találják meg.

A játékosok és a csapatok nevei az oldal több részén is linkelve láthatók mostantól. Így az Eseménynaptárban, a beharangozókban és a tudósításokban lévő táblázatokban is, valamit a főoldal közepén lévő tabellarendszerben. Ezekről a helyekről közvetlenül is eljuthatnak a kék színnel látható célállomásokra.

Nagyjából ezt tudja most a rendszer, remélhetőleg nem hagytunk ki sok mindent. Arra kérjük nyájas olvasóinkat, amint hibát észlelnek, jelezzék. Elvarratlan szálak vannak még, például a csatárok esetében többféle jelöléssel is találkoznak majd, amelyek némi átfedést mutatnak. F (csatár), RW (jobb szélső), LW (bal szélső), C (center) egyaránt előfordul a rendszerben, ahogy időnk engedi, egyszerűsítjük ezt is.

A következő néhány lépésen máris dolgozunk. A csapatszintű statisztikákat dolgozzuk ki, majd a jégcsarnokokról szeretnénk egy komoly informatív fejlesztést végrehajtani, és nem sokkal ezt követően az összes MOL Liga-idényt feldolgozni és a szezonösszesítéseket egybegyúrva All Time-táblázatokat kialakítani. Ha mindezzel megleszünk, jöhet a többi liga is.

Biztosak vagyunk benne, hogy ez a leírás sokkal bonyolultabbra sikerült, mint az adatbázis kezelése, vagyis reméljük. Hasznos időtöltést kívánunk!

Jelmagyarázat:

1. Tabella:
GY: győzelem
GYH: győzelem hosszabbításban vagy büntetőkkel
VH: vereség hosszabbításban vagy büntetőkkel
V: vereség
Gólkül: gólkülönbség

2. Mezőnyjátékosok
a) Kanadai táblázat
GP: hány mérkőzésen volt benevezve a játékos
G: szerzett gólok száma
A: szerzett gólpasszok száma
P: kanadai táblázatban szerzett pontok száma
PIM: büntetéspercek száma
+/-: a játékos plusz-mínusz mutatója

b) Statisztika
GP: hány mérkőzésen volt benevezve a játékos
G: szerzett gólok száma
A: szerzett gólpasszok száma
P: kanadai táblázatban szerzett pontok száma
P/GP: pont/mérkőzés
GWG: játékos átal szerzett győztes gólok száma
PP1: emberelőnyben szerzett gólok száma
PP2: kettős emberelőnyben szerezett gólok száma
SH: emberhátrányban szerzett gólok száma
SOG: kapuralövések száma
SOG%: lövési hatékonyság (a lövések hány %-a lett gól)
+/-: a játékos plusz-mínusz mutatója

c) Büntetések
GP: hány mérkőzésen volt benevezve a játékos
G: szerzett gólok száma
A: szerzett gólpasszok száma
P: kanadai táblázatban szerzett pontok száma
2: 2 perces büntetések száma
5: 5 perces büntetések száma
10: 10 perces fegyelmi büntetések száma
20: 20 perces fegyelmi büntetések száma
25: 25 perces büntetések (végleges kiállítás) száma
PIM: játékos összes büntetésperceinek száma
PA: mérkőzésenkénti büntetéspercek

3. Kapusok
a) Hatékonysági mutatók
GPI: hány mérkőzésen védett
MIP: Mérkőzésen töltött idő
GAA: Mérkőzésenként kapott gólok száma átlagosan
SVS%: védési hatékonyság %-ban

b) Statisztika
GPI: hány mérkőzésen védett
MIP: Mérkőzésen töltött idő
SOG: kapott lövések száma
GA: kapott gólok száma
GAA: Mérkőzésenként kapott gólok száma átlagosan
SVS: védett lövések száma
SVS%: védési hatékonyság %-ban
W: a játékos hány győztes meccsen védett
SO: kapott gól nélküli mérkőzések száma

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
október 20., péntek
KK 13:30 TXUMIS 0-5VÉGE
U20 16:50 SLLKMH 2-3VÉGE
KK 17:30 BRACZB 8-4VÉGE
EL 18:00 DABMAC 3-6VÉGE
EL 18:00 UTEVC2 4-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 2-3 HVÉGE
EL 18:30 TITFTC 1-2 BVÉGE
U20 20:00 HDJMAC 2-1VÉGE
október 21., szombat
U18 12:30 ZNOAVS 2-7VÉGE
U20 12:40 VSVKMH 5-0VÉGE
KK 13:30 MISCZB 4-1VÉGE
U20 14:45 G99DHK 1-3VÉGE
U20 15:50 SLLMAC 1-3VÉGE
EWHL 17:30 SKPKMH 0-4VÉGE
KK 17:30 BRATXU 4-1VÉGE
U18 18:00 ETOKMH 7-1VÉGE
U18 18:30 MACMIS 5-0VÉGE
U18 19:00 UTEVAS 3-2VÉGE
október 22., vasárnap
U20 09:40 VSVMAC 4-2VÉGE
U18 12:45 VSVKMH 11-0VÉGE
U20 12:50 HDJKMH 4-5VÉGE
EWHL 13:00 KMHNEH 7-0VÉGE
KK 13:30 CZBTXU 2-3 HVÉGE
KK 17:30 MISBRA 3-0VÉGE
EBEL 17:45 AVSEHL 1-4VÉGE
EL 17:50 VC2DAB 0-3VÉGE
EL 18:00 FTCMAC 4-3VÉGE
U20 18:00 VICVAS 0-3VÉGE
EL 18:30 UTETIT 5-2VÉGE
október 24., kedd
U18 18:40 AVSMAC 
október 25., szerda
MK 18:00 FTCTIT 
MK 18:40 VASMIS 
október 26., csütörtök
U18   MISVSV 
U20   ZNOMAC 
EBEL 16:00 RBSAVS 
U18 16:00 PEFDHK 
U18 17:30 SZDGEP 
U20 19:00 UTEAVS 
U20 19:25 KMHDHK 
október 27., péntek
U18 15:40 VASOKR 
U18 17:10 KMHVIC 
EL 17:50 VC2BRA 
EL 18:00 FTCUTE 
EL 18:30 TITMIS 
EL 19:00 MACSCC 
U18 19:10 UTEKAC 
EBEL 19:15 DECAVS 
október 28., szombat
U18 12:40 AVSZNO 
U18 13:10 KMHKAC 
U18 14:00 MACVIC 
U18 16:10 UTEOKR 
U18 16:40 VASOKW 
EWHL 19:00 BOZKMH 
október 29., vasárnap
U20   DHKVIC 
U20   OHCVAS 
U18 10:10 UTEOKW 
EWHL 11:30 BOZKMH 
U20 12:40 MACMIS 
U18 13:10 KMHOKR 
U18 13:40 VASVIC 
U20 15:20 UTEG99 
EL 17:00 DABVC2 
EL 18:00 FTCBRA 
EL 18:30 UTESCC 
EL 19:00 MACTIT 
október 30., hétfő
EL 18:30 TITBRA 
EL 20:00 MISSCC 
    • M4 SPORT
október 31., kedd
U20 12:15 DHKVAS 
   H I R D E T É S
Partnerünk