Indul a Jégkorongblog adatbázis-szolgáltatása

   

Sok-sok probléma, gond, nehézség elhárítása után, az eredeti tervekhez képest 4 hónapos csúszással ugyan, de itt van az első kísérleti verziója annak, amit megálmodtunk. Fogadják szeretettel, kritizálják nagy erővel, bátran, és jelezzék a hibákat hiánytalanul ? persze ha hagyja magát, szeressék is közben.

A Jégkorongblog adatbázisa egyelőre a MOL Liga 2012/13-as szezonját dolgozza fel. Előbb-utóbb bővítjük a modulokat, terveink szerint vertikálisan és horizontálisan is, alaposan. Ehhez még egy kis időre és pénzre van szükségünk, továbbá családunk, na meg nyájas olvasóink türelmére.

Az adatbázis felépítésekor a józan eszünkre hallgatva és a lehetőségeinket számba véve igyekeztünk a földön maradni, azaz semmi újat ki nem találva a legjobb nemzetközi példák legjobb megoldásait egybegyúrni. Vegyük végig, mit tud jelenleg a rendszerünk.

A menüsorban az első, azaz a MOL Liga ablakra kattintva, illetve a http://jegkorongblog.hu/?league=mol url alatt indul a balhé.

A nyitóoldalon a Tabellával kezdődik az adatfolyam, ha a 4 fül közül az Összefoglalót választják (ez az alapértelmezett, így jön fel az oldal). Hazai és Idegenbeli bontásban is megtekinthető az aktuális állás. Haladjunk először lefelé. A névadó szponzor hirdetése alatt a 7 csapat nyitóoldala érhető el, a megfelelő címerre kattintva. Ugyanide jut a látogató, ha a a tabellában a csapatnévre kattint.

Még lejjebb görgetve a nyitó oldalt először az elmúlt egy hét összes mérkőzését, majd a következő egy hét programját találják meg. Az adatbázisban minden egyes mérkőzés sorában kattintható a két csapat közvetlenül, a mérkőzés hivatalos jegyzőkönyve, továbbá a meccs jégkorongblogos beharangozója és tudósítása. (Meg kell jegyeznünk, hogy a hivatalos jegyzőkönyvek ez évben időről időre változhatnak, amennyiben a játékvezetők vagy a zsűri nem jól rögzített valamit, utólag átírhatók. Emiatt előfordulhat, hogy átmenetileg nem egyezik valamilyen adatunk a hivatalossal.)

Ezen blokk alatt a különböző szempontok szerinti egyéni statisztikák következnek. Az első 5-5 helyezett adatát jelenítettük meg külön is, a listavezető képpel jelenik meg. A szempontra kattintva kinyílik a nagy táblázat, ahol a liga összes játékosára vonatkozó adatot megtalálják, az adott szempont szerint rendezve, csökkenő sorrendben. Példa: ha a nyitó oldalon a Plusz/mínusz táblázatot nézik, akkor láthatják, hogy Galanisz Nikandrosz +33-mal vezet, és még az őt követő 4 játékos is látszik. De ha a folytatásra is kíváncsiak, akkor a kék feliratra kell kattintaniuk, és kinyílik a lista, ekképp. Itt aztán már minden oszlopra rendezhetik az adatok, akár csökkenő, akár növekvő sorrendben, a legfelső sor rövidítéseire kattintva. (Itt jegyezzük meg, hogy a Jelmagyarázat egyelőre csak jelen cikk végén olvasható, hamarosan pótoljuk a megfelelő helyeken is, de addig is, ha valaki nem ért valamit, kérdezzen, egyrészt nem ciki, másrészt biztos lesz, aki segít.)

A nyitó oldal Összefoglaló fülét kivégeztük, nézzük a mellette lévő Mérkőzések fület. Ez a klasszikus sorsolás modul. Kiegészítettük egy kereszttáblázattal, valamint a már megismert előző, következő hét kiemeléssel.

A harmadik fül a Mezőnyjátékosoké. Itt a kanadai táblázat jön fel elsőként. A Statisztika alatt a közel 200 mezőnyjátékos minden adata megtalálható, ez ugyanaz a hosszú táblázat, amelyről az előbb már volt szó, amelyet lehet rendezgetni összevissza. A Büntetések a kiállításokat veszik számba, fajtánként, méretenként, kiegészítve a játékos eredményességével, a komplexebb megítélhetőség elve miatt.

A negyedik fül a Kapusoké. A Hatékonysági mutató látszik elsőre, ezek az alapadatok, mellette a Statisztika fülön a származtatott, részletesebb adatok jönnek elő. Ilyen például a győzelmek (W), illetve a hibátlan meccsek, a shutoutok száma (SO).

A csapatnevekhez hasonlóan a játékosok neve is linkelt, minden hokis külön adatlapot kapott. Nem árulunk el nagy titkot, a legkiválóbb ilyen irányú oldal, az eliteprospects.com adataiból indultunk ki, ezt alapul véve pontosítjuk, bővítjük az adathalmazt. Idővel pótoljuk a hiányzó éveket, ami időigényes feladat, hiszen ezeket eddig még senki nem összesítette. Bármily hihetetlen, a 2000-es évek közepéről is még több év feldolgozatlan.

Akkor egy huszárvágással menjünk vissza a nyitó oldalra, és kezdjük el bogarászni például a Dab.Doclert. Mint írtuk, két úton érhetjük el. A Tabellában a nevére kattintva, vagy alatta a címerre.

A Csapatok kezdő oldalán a csapatneve és ha van, jelmondata szerepel legfelül. Alatta ismét 4 szempont szerinti linkrendszer fülei láthatók (Adatlap, Játékosok, Mérkőzések, Szezon statisztika), majd az embléma, a csapat alapadatai és eredményei. Ezt követik a játékosportrék (nem csak azokat találják itt meg, akikről a szezon elején készült fotó, Mudra László tettre készségének és aktivitásának köszönhetően folyamatosan gyűjtjük be az akkor hiányzók, valamint az időközben igazolt játékosok portréit), az edzők képei és a csapatfotó az aktuális szezonból.

A Játékosok fülre kattintva az aktuális játékosnévsor ugrik elő. Azok szerepelnek itt, akiket csapatuk nevezett a 2012/13-as szezonban MOL Liga-mérkőzésre, és még nem távoztak a csapatból. Ezért fordul elő, hogy a kapusok között sok ismeretlennek tűnő fiatalt is megtalálnak. A lap alján a Korábbi játékosokat soroltuk fel, ez még némi átfésülésre, pontosításra, javításra váró terület, kérjük szíves türelmüket.

A nevekre kattintva a Játékosadatlap ugrik fel, kezdjük például Kiss Tamással. A portré mellett a bővített alapadatai olvashatók, ha a képre kattintanak, nagyobb méretben is előugrik. Lefelé görgetve pályafutása adatai olvashatók, a jól ismert eliteprospectses feldolgozásban. A csapatneveket a korábbi szezonok esetében egyszerűsítettük, de vigyáztunk a beazonosíthatóságra. A válogatottságot külön vettük, két táblázattal lentebb gyűjtve, mert felette még a ligánkénti összesítés található.

Visszagörgetve felülre látható, hogy a játékos neve alatt a jobb oldali fül a Szezon statisztika. Erre klikkelve a sorsolás alapján végigkövethető meccsről meccsre a jégkorongozó szezonja. Például látható, hogy Kiss Tamás milyen teljesítményt nyújtott az egyes meccseken. Egy csatár, mondjuk a góllövőlistát vezető Szappanos Dávid esetében megnézhetjük, hány olyan meccs volt, amikor nem szerzett pontot, vagy milyen hosszú sorozatokat produkált a szezonban. Ugyanitt a már említett módon a B betűre kattintva az adott meccs blogos beharangozóját, a T-re nyomva a tudósítását találják meg.

A játékosok és a csapatok nevei az oldal több részén is linkelve láthatók mostantól. Így az WebKasino Eseménynaptárban, a beharangozókban és a tudósításokban lévő táblázatokban is, valamit a főoldal közepén lévő tabellarendszerben. Ezekről a helyekről közvetlenül is eljuthatnak a kék színnel látható célállomásokra.

Nagyjából ezt tudja most a rendszer, remélhetőleg nem hagytunk ki sok mindent. Arra kérjük nyájas olvasóinkat, amint hibát észlelnek, jelezzék. Elvarratlan szálak vannak még, például a csatárok esetében többféle jelöléssel is találkoznak majd, amelyek némi átfedést mutatnak. F (csatár), RW (jobb szélső), LW (bal szélső), C (center) egyaránt előfordul a rendszerben, ahogy időnk engedi, egyszerűsítjük ezt is.

A következő néhány lépésen máris dolgozunk. A csapatszintű statisztikákat dolgozzuk ki, majd a jégcsarnokokról szeretnénk egy komoly informatív fejlesztést végrehajtani, és nem sokkal ezt követően az összes MOL Liga-idényt feldolgozni és a szezonösszesítéseket egybegyúrva All Time-táblázatokat kialakítani. Ha mindezzel megleszünk, jöhet a többi liga is.

Biztosak vagyunk benne, hogy ez a leírás sokkal bonyolultabbra sikerült, mint az adatbázis kezelése, vagyis reméljük. Hasznos időtöltést kívánunk!

Jelmagyarázat:

1. Tabella:
GY: győzelem
GYH: győzelem hosszabbításban vagy büntetőkkel
VH: vereség hosszabbításban vagy büntetőkkel
V: vereség
Gólkül: gólkülönbség

2. Mezőnyjátékosok
a) Kanadai táblázat
GP: hány mérkőzésen volt benevezve a játékos
G: szerzett gólok száma
A: szerzett gólpasszok száma
P: kanadai táblázatban szerzett pontok száma
PIM: büntetéspercek száma
+/-: a játékos plusz-mínusz mutatója

b) Statisztika
GP: hány mérkőzésen volt benevezve a játékos
G: szerzett gólok száma
A: szerzett gólpasszok száma
P: kanadai táblázatban szerzett pontok száma
P/GP: pont/mérkőzés
GWG: játékos átal szerzett győztes gólok száma
PP1: emberelőnyben szerzett gólok száma
PP2: kettős emberelőnyben szerezett gólok száma
SH: emberhátrányban szerzett gólok száma
SOG: kapuralövések száma
SOG%: lövési hatékonyság (a lövések hány %-a lett gól)
+/-: a játékos plusz-mínusz mutatója

c) Büntetések
GP: hány mérkőzésen volt benevezve a játékos
G: szerzett gólok száma
A: szerzett gólpasszok száma
P: kanadai táblázatban szerzett pontok száma
2: 2 perces büntetések száma
5: 5 perces büntetések száma
10: 10 perces fegyelmi büntetések száma
20: 20 perces fegyelmi büntetések száma
25: 25 perces büntetések (végleges kiállítás) száma
PIM: játékos összes büntetésperceinek száma
PA: mérkőzésenkénti büntetéspercek

3. Kapusok
a) Hatékonysági mutatók
GPI: hány mérkőzésen védett
MIP: Mérkőzésen töltött idő
GAA: Mérkőzésenként kapott gólok száma átlagosan
SVS%: védési hatékonyság %-ban

b) Statisztika
GPI: hány mérkőzésen védett
MIP: Mérkőzésen töltött idő
SOG: kapott lövések száma
GA: kapott gólok száma
GAA: Mérkőzésenként kapott gólok száma átlagosan
SVS: védett lövések száma
SVS%: védési hatékonyság %-ban
W: a játékos hány győztes meccsen védett
SO: kapott gól nélküli mérkőzések száma

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum