A szezon legnagyobb kérdései és a válaszok

   

Scott Burnside, az ESPN szakírója összeszedte a szerinte 10 legfontosabb kérdést a 2012/13-as NHL-szezon eddigi és előttünk álló részével kapcsolatban. És meg is válaszolta őket.

Mi lesz Donald Fehrrel, az NHLPA vezetőjével? Megy vagy marad?
Egyelőre úgy tűnik, marad, de más értelme nem volt őt alkalmazni, mint hogy a gonosz zsarnok Gary Bettman ellen vívott bérharcban egyszer kipróbálják, mint nehézfegyverzetet. Sokkal valószínűbb viszont, hogy testvérét, Steve Fehrt hosszabb távra is leigazolják a játékos-szakszervezethez.

Melyik oldal nyert a kollektív tárgyalásokon?
Ha bárki azt gondolja, hogy volt egyáltalán nyertese ennek az egész hajcihőnek, az nagyon téved. Minden résztvevő reputációja jelentős veszteségeket szenvedett ebben a teljességgel elkerülhető szituációban, a tulajdonosoktól kezdve, a játékosokon át, egészen néhány ügynökig. A szurkolók talán visszatérnek. A szponzorok egészen biztosan, ha a szurkolók visszatérnek. De, öt év soha nem látott virágzás után, a játék és a brand olyan mértékű károkozásnak volt kitéve éppen azok részéről, akiknek erre a legjobban kellett volna ügyelniük, hogy hosszú időt fog igénybe venni, amíg a lockout által hagyott rossz szájíz végképp el nem tűnik. Az, hogy egyik fél sem döngette a mellét a megállapodás megszületése után, pontosan jelzi, hogy a felek tisztában vannak vele, hogy olyan konfliktuson vannak túl, amelynek csak vesztesei voltak, nyertesei nem.

Ki lett végül a Phoenix Coyotes tulajdonosa?
Továbbra is tartják magukat a pletykák, melyek szerint január végén, február elején új tulajdonos érkezik Glendale-be. Persze, mint mindennel a Coyotesnál, ezzel is úgy van az ember, hogy hiszem, ha látom. Hatalmas piaci lehetőség rejlik a projektben, amibe az NHL már túl sokat invesztált ahhoz, hogy csak egyszerűen hagyja mindezt elveszni. Talán.

Kinek van a legnagyobb esélye a Stanley Kupa megnyerésére, és miért?
Nehéz kérdés ez, különösen a 48 meccses alapszakasz miatt, sok jelentkezővel, köztük a tavalyi győztes Los Angeles Kingsszel, amely ugyanazokkal a sorokkal vág neki a szezonnak, amelyekkel tavaly júniusban a döntő hatodik meccse után lejött a pályáról. A Central Divisiont tavaly hatalmas meglepetésre megnyerő St. Louisra is sokan figyelnek, okkal-joggal. Keleten a Rangers az első számú esélyes, Rick Nash leigazolásával és a kapus Lundqvisttal, aki tavaly a liga legjobb kapusa lett. De hiba lenne kihagyni a számításból a roppant erős Pittsburgh Penguinst, Jevgenyij Malkinnal és Sidney Crosbyval. E két csapat jó eséllyel egymással fog megküzdeni a keleti győztes címéért. És ne feledkezzünk meg a 2011-es kupagyőztes Bostonról sem, amelynek nagyon jó és jó felépítésű játékosokból álló kerete van, a kérdés csak az, hogy Tim Thomas áll-e majd a kapuban.

Miről fog szólni a 2013-as hokiszezon?
Minden valószínűség szerint arról, hogy hogyan és milyen mértékben sikerül visszaszereznie a megbecsülését a ligának egy újabb saját maga keltette konfliktus után. Hogyan fogják a nézőket becsalni az arénába Floridában, ahol az 1996-os elveszített döntő óta mindössze háromszor, tíz év után tavaly először sikerült rájátszásba kerülni, és mindháromszor az első körben buktak el. Ugyanez a kérdés St. Louisban is, ahol sikerült egy versenyképes csapatot összehozni, mégis bajban lesznek, ha piaci pozíciójukat meg akarják erősíteni a lockout alatti összeomlás után. De még Los Angelesben sem lesz ez egyszerű, amely pedig tavaly fennállása első bajnoki aranyát szerezte és hosszú hónapok után arra vár, hogy azt méltóképpen megünnepelhesse. Mik lesznek a lockout hosszútávú hatásai? Kanadában a hoki az első, de mi lesz az USA kevésbé “fertőzött” területeivel. Az, hogy a liga mennyire lesz itt sikeres, sok mindent meg fog határozni az NHL jövőjével kapcsolatban.

Milyen változásokat hoz a rövidített alapszakasz?
Elsősorban is hatalmas nyomás alá helyezi a general managereket és az edzőket, akiknek lehetetlenül rövid idő alatt kell nagyon felelős személyi döntéseket meghozniuk. Vasárnap kezdődtek az edzőtáborok, szombaton meccsnap van. Az egész sokkal intenzívebb lesz, minden apró részlet sokkal nagyobb súllyal fog a latba esni. Nagyon sokan sérülten fognak játszani, így-úgy összedrótozva, hiszen az otthoni készülésből napok alatt kell felvenni a tempót. Nagy meglepetések jöhetnek. Néhány csapat, amelynek esélye sem lenne egy 82 meccses alapszakaszon sikerrel átevickélni, 48 mérkőzés végén odaérhet a rájátszásra, míg néhány jobb erőkből álló csapat, melyet sérüléshullám sújt vagy csak egyszerűen nem lesz idő az összjáték kialakítására, lemaradhat róla.

Mely piacok fogják legjobban megszenvedni a lockoutot?
Talán egyik sem. Anaheim van veszélyben, amelynek nagy szüksége volna a sikerre annak érdekében, hogy meg tudja erősíteni piaci pozícióját, amely folyamatosan erodálódott a 2007-es kupagyőzelem óta. Dallas is veszélyben lehet, ahol jó rajtra és rájátszásba kerülésre volna szükség ahhoz, hogy Tom Gaglardi megvalósítsa álmát és újra az elitbe vezesse a csapatot, amely négy éve képtelen playoffba kerülni. Carolinában is okozhat nem kevés izgalmat, hogy a hatalmas port kavart és nem kevés pénzbe kerülő igazolások (Jordan Staal és Alekszandr Szjomin) végül meghozzák-e a várt nézőszám-emelkedést. A már említett Floridáról és Phooenixről nem is beszélve.

Ki lesz a következő ifjú titán?
Két fiatalemberre érdemes elsősorban figyelni. Az egyik a 2010-es draft 16. kiemeltje, Vlagyimir Taraszenko. Ha az év edzőjének választott Ken Hitchcock keze alatt megkapja a megfelelő jégidőt és emberelőnyben is szerephez jut, képes lehet arra, hogy segítségével a St. Louis Blues megismételje tavalyi jó szereplését. A másik lehetséges jelölt Justin Schultz, aki Edmontonba igazolt, és a lockout alatt az AHL egyik sztárja lett. Alkalmasnak látszik arra, hogy az NHL nagyobb feszültségét is elbírja.

Melyik csapat fogja a legnagyobb csalódást kelteni?
Nehéz kérdés. Az általános vélekedés a legutóbbi lockout után például arról szólt, hogy a Detroitnak befellegzett. Ehhez képest minden évben bejutottak a rájátszásba, kétszer a döntőbe, amit egyszer meg is nyertek. Az esélyek most sem túl jók: tavaly tavasszal csalódást keltve az első körben kikaptak a Nashville-től, azóta a csapatkapitány Nicklas Lidström és a négyszeres Stanley kupa-győztes Tomas Holmström visszavonult, Brad Stuart San Joséba igazolt. Mindez azt jelenti, hogy az idei sprint nagyon keménynek ígérkezik a számukra. Lehetséges, hogy 1990 óta először idén nem jutnak majd be a rájátszásba? Elképzelhető, de ha így is lesz, nem ők lesznek az egyetlen nagycsapat, amelyik lemarad.

Mely játékosok számára jelentett előnyt a lockout?
Elméletileg minden játékosnak, aki valamilyen komolyabb sérülésből lábadozik, és így időt nyert. Közéjük tartozik például Marian Gaborik (New York Rangers, vállműtét), Jonathan Quick (Los Angeles Kings, hátműtét) és Derek Roy (Dallas Stars, vállműtét). Általánosságban pedig a legtöbbet a Los Angeles Kings nyert, ahol a kerettagoknak volt ideje regenerálódni, így talán kisebb a veszélye a szokásos kupamásnaposságnak, amikor a kupagyőzelmet követő évben rendre alulteljesít a címvédő.

Mely csapatot sújtja leginkább az új kollektív szerződés?
A hírek szerint az Anaheim tulajdonosai elégedetlenek leginkább, mert a fizetési sapka nem lett olyan alacsony, mint amennyire azt ők szerették volna. Emiatt nehézségbe fog ütközni olyan kulcsjátékosok megtartása, mint Corey Perry és Ryan Getzlaf, akik júliusban szabadon igazolható játékosokká válnak.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum