A Toronto-paradoxon

 

Emlékezetes hírrel indult az idei NHL-szezon, a Toronto Maple Leafs menesztette general managerét, Brian Burke-öt. Ennek kapcsán jelent meg egy elemzés a tsn.ca honlapján arról, hogy miért is van az hogy Torontóban lehetetlen elég időt kérnie egy gm-nek ahhoz, hogy hosszú távon is sikeres csapatot építsen. A csapat 45 éve nem nyert bajnokságot, hosszú ideje képtelen még a rájátszásba is bekerülni. Különösen azért érdekes kérdés, mert elvileg Torontóban minden feltétel adott a türelemhez. Köztudomású és hosszú évek alatt bizonyított tény ugyanis, hogy nincs az a rossz teljesítmény, ami a szurkolókat el tudná üldözni az Air Canada Centerből vagy a tévékészülékek elől. Az idő tehát elvileg korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, a tulajdonosoknak semmi más dolguk nincs, mint szerződtetni a világ legjobb gm-jét, időt és helyet adni neki, a többit megy magától. A dolog azonban valamiért mégsem ennyire egyszerű.

Az okokat keresve elsősorban arra kell gondolni, hogy egy csapat sikeréhez az NHL-ben elengedhetetlen, hogy jól draftoljon. Lehet hozni szabadon igazolható játékosokat és a játékosok cseréje is sokat segíthet, de az utóbbi időben sikeres csapatok mind jól draftoltak: Los Angeles, New Jersey, Pittsburgh, Washington, Vancouver, Chicago, Boston, hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsük. Ahhoz, hogy egy klub jól draftoljon, két dolog szükséges: olyan vezetőség, amelynek van türelme kivárni, amíg egy fiatal tehetségből az első sorban is bevethető NHL-játékos lesz, és egy olyan menedzser, aki képes jól draftolni és aki nem adja vagy cseréli el idő előtt a draftolt játékosokat. Nos, írja a cikk szerzője, az elmúlt 30 évben a Torontónak nem volt szerencséje ilyen gm-hez. Még a múlt héten elküldött Brian Burke kapta a legtöbb időt és türelmet a vezetéstől, de ő is beleesett abba a hibába, hogy vagy elcserélte draftjogokat vagy csak egyszerűen rosszul választott. Phil Kesselért például két elsőkörös és egy második körös draftjogot adott el a Bostonnak. Az is jellemző adat, hogy a legelőkelőbb helyen draftolt játékos, akit nem adott vagy cserélt el, az a Nazem Kadri, aki 22 évesen is még nem nőtte ki a fejlődésben lévő játékos kategóriáját. Sőt, Kadri az egyetlen Burke által draftol játékos, aki a Toronto színeiben NHL-mérkőzésen játszott.

Korábban a draft idején elkövetett baklövéseket még pénzzel lehetett korrigálni és pénzből sosem volt hiány Torontóban. Ám ezek az idők elmúltak, ami jelentősen felértékelte a gm-ek draftnapon nyújtott teljesítményének fontosságát. 1967-ben nyert utoljára Stanley Kupát a Toronto, majdnem 10 éve a rájátszásba sem tudnak bejutni. Az elmúlt 46 évben tíz general manager fordult meg a Maple Leafsnél, akik közül senkinek nem sikerült a fenti feladatot megoldania. Nagy kérdés, hogy David Nonisnak sikerül-e.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum