48 playoffmeccs következik

 

Mi a különbség a 82 meccses alapszakaszhoz képest és milyen változásokat követel ez meg pontosan az edzőktől és játékosoktól?

Az új kollektív szerződés – az írás pillanatában még csak várható – elfogadása után a tervek szerint 48 mérkőzésből álló alapszakasz veszi kezdetét január 19-én. Ez hatalmas kihívás elé állítja nem csak a játékosokat, hanem az edzőket is. De mi is a különbség a 82 meccses alapszakaszhoz képest és milyen változásokat követel ez meg pontosan az edzőktől és játékosoktól? Ezt szedte össze a Sports Illustrated egyik NHL-lel foglalkozó blogja. Ennek rövidített változatát közöljük.

A St. Louis Blues edzője, Ken Hitchcock egyenesen úgy nyilatkozott, hogy ez olyan, mint egy 48 meccsből álló rájátszás a rájátszásba kerülésért, ami azonnali teendők elé állítja az edzőket. Majd elsőre talán meglepő módon azzal folytatta, hogy nem csak a szezon eddigi részét játék nélkül töltő játékosoknak kell formába lendülniük, hanem maguknak az edzőknek is fel kell venniük a ritmust. Mint fogalmazott, még a hangszálai sincsenek formában: “Először én is azt hittem, hogy olyan ez, mint a biciklizés, de aztán tavaly rá kellett jönnöm, hogy mégsem, és az első itteni meccsemen el is vesztettem egy csatárt.”

A tavaly az Év Edzőjének megválasztott Hitchcock ugyanis szezon közben vette át a csapatot, első mérkőzésén meg is sérült egyik centere, Scott Nichol. “Fogadok, hogy Adam Oateset leszámítva (ő a lockout alatt a Washington farmcsapatának kispadjára ült le) egyikünk sem állt kispadon már jó ideje, így pedig hatalmas kihívás lesz újra felvenni a tempót, újra beleállni a 8-10 órás munkanapokba.”

Az egyetlen jelenleg is csapattal rendelkező NHL-es edző, akinek közvetlen tapasztalata van arról, hogy milyen egy lockout után visszatérni, az Darryl Sutter Chicagóból. Szerinte minden edzőnek lesz egy csomó ötlete, de egyiket sem lesz ideje megvalósítani. Az edzőtáborok is inkább csak az erősítésről és nem új dolgok kipróbálásáról fognak szólni: “Számomra ez nem is igazán edzőtábor. Próbálunk öt jót edzeni.” Megszívlelendő szavak Hetényi Zoltán számára is.

Hitchcock NBA-s kollégáitól kért tanácsot. A San Antonio-edzők elsősorban arra hívták fel a figyelmét, hogy ne számítson arra, hogy a kémia, a csapat tagjai közötti kapcsolatok ugyanúgy fognak működni, mint tavaly, mert a játékosok egészen más mentális állapotban térnek vissza, mint ahogy tavaly elhagyták a klubot.

A másik nagyon fontos dolog, hogy a minőségre és nem a mennyiségre kell helyezni a hangsúlyt. Különösen igaz ez azokra, akik egyetlen meccset sem játszottak eddig a szezonban. Ők az első hónapban behozhatatlan hátránnyal indulnak azokkal szemben, akik Európában vagy máshol játszva túl vannak már 40 meccsen. Attól a játékostól, aki korábban 20 perc jégidőt kapott, de konditeremben töltötte a lockoutot, az első hónapban az is szép teljesítmény, ha 15 minőségi percet tud produkálni. Ezeknél a játékosoknál az is gondot fog okozni, hogy visszatérjenek az étkezések és pihenések tudatos tervezésére.

Szintén nagyon fontos a játékosokra nehezedő megnövekedett nyomást figyelembe venni. Erről Kelly Hrudey, aki az 1994/95-ös szezonban a Los Angeles Kings kapusa volt, így számolt be: “Emlékszem, az első meccsünket otthon játszottuk a Toronto ellen. 3-3 lett, egy vagy két gól az enyém volt. Másnap Barry Melrose edző odajött hozzám és elmondta, hogy idén sajnos 48 mérkőzéses alapszakasz van, amelynek során csak konferenciaellenfelekkel játszunk, és ezt nem engedhetjük meg magunknak. Elképesztő volt érezni az azonnal rád nehezedő nyomást. Egyszerűen minden meccs nagyon fontos volt.”

Pierre McGuire, aki egy időben az Ottawánál dolgozott, jelenleg az NBC és a Sports Illustrated szakírója, így foglalta össze a rövidített alapszakasszal kapcsolatos tudnivalókat:
1) Kell egy nagyon jó kapus.
2) Kell négy, támadni képes sor.
3) Figyelni kell a munka és a pihenés megfelelő arányára, nem szabad leamortizálni a játékosokat, mert fokozott a sérülésveszély.
4) Nem szabad ötmeccses vagy annál hosszabb nyeretlenségi sorozatokat produkálni, különben bajban leszel. Miután csak a saját konferenciádon belül szereplő csapatok ellen játszol, minden meccs négypontosnak számít.
5) Kell egy kreatív edző.

Egyetlen dologban nem fog hasonlítani a következő szezon a 18 évvel ezelőtti lockouthoz: a szurkolók sokkal dühösebbek, így kevesebb lesz a türelem, vagyis nőni fog a nyomás. “Ha egy város csapata az első 15-17 meccsén egy hosszabb nyeretlenségi sorozatot produkál, ami után máris elúszni látszik a rájátszás, az nagyon csúnya lesz. Nem lesz vicces sem az ott játszó játékosoknak, sem az ottani menedzsmentnek, sem pedig az ottani edzőknek, mert nem lesz lehetőségük javítani.”

A szakíró szerint az első 10-12 mérkőzés után már lehet látni, mely csapatok lesznek biztos rájátszást érő helyen, melyek fognak harcolni a rájátszásba kerülésért és kiknek nem lesz esélyük. Ennek a nagy rohanásnak lehetünk szemtanúi minden valószínűség szerint jövő hét szombattól.

Cimkék: , ,

Hozzászólások (8)

 1. Heisenberg
    #1
  Theutus,   

  Több, mint érdekes és tanulságos, imádom ezeket a szemezgetéseidet.

 2. eszel
    #2
  eszel59,   

  Mi-mást- mondana a siker titkaként a jó Pierre,ha nem rövidített lenne az alapszakasz?
  1.Elég egy szarabb kapus?
  2.Kell négy védekezni tudó sor?
  3.Nyugodtan lehetnek sérülékeny játékosokat kifacsarni?
  4.Kikaphatsz akárhányszor?
  5.Kell egy semmihez sem értő edző?
  Én nem dolgoztam az Ottwánál,nem vagyok jelenleg az NBC vagy a Sports Illustrated szakértője sem,de azért ezeket az aranyigazságokat nagy kínok árán én is ki tudnám magamból izzadni...
  (Vagy itt van pölö tanult kollégám "Theutus",aki előre lefixálta,hogy a DAB csak ötször kap ki a MOL Liga alapszakaszában,szerintem a többi pontot is köhögés nélkül "leszakértőzné",mégse kínálnak neki zsíros állást egyetlen csapatnál, valamelyik sporttévénél,és ahogy hallottam még a Dajli Majli,vagy Zsámbéki Lloyd sem szerződteti szakírónak.Mint ahgy engem sem keresett annk idején a Déli Hírlap!Nagy hiba volt:emiatt-és csakis emiatt!- meg is szűntek...)

 3.   #3
  miklossy,   

  @eszel59: értem a problémádat, de
  1) kell egy olyan kapus, aki végig bírja a nyomást, nem abban kell gondolkodni, hogy a pipéket tavasszal számolják jégkorongban, mert nem lesz rá időd
  2) nem értek hozzá, de egy 82 meccses alapszakasz esetében nem feltétlenül minden csatártriónak egyformák a feladatai, most sem azok, csak kicsit mégis
  3) a sérülés amúgy benne van a játékban, csak ha egész szezonos alapszakasz van, akkor van idő pótolni, felépülni. most nincs
  4) akárhányszor nyilván nem, de az ötmeccses nyeretlenség még nem a világvége
  5) különleges kreativitást igényel mindez az edzőktől, mert éppen a fentiek miatt nem lehet a megszokott/bevált sémákhoz nyúlni
  szóval én inkább theutusszal értek egyet, szerintem is nagyon jó a cikk, én legalábbis már vártam egy ehhez hasonlót.
  ettől függetlenül a déli hírlap csak magának tehet szemrehányást, és én tudom, hogy már ők is tudják, mekkorát hibáztak :)

 4. eszel
    #4
  eszel59,   

  @miklossy: nem értem a problémádat,amikor értem,hogy Te érted,hogy én értem,csak úgy teszel,mintha nem értenéd,hogy én értem,és csak úgy teszek,mintha nem érteném.:)

 5.   #5
  andre2,   

  @miklossy: Köszönjük a cikket, jó volt olvasni.
  Várom már a kezdést, illetve nagyon kíváncsi vagyok, hogy végül hova kerül Luongo. Toronto-szimpatizánsként remélem, hogy csak akkor hozzák a Maple Leafs-hez, ha nem kell érte túl nagy árat (értsd: értékes fiatalokat) fizetni. A Toronto nem lesz beljebb egy jó kapussal, ha közben mondjuk két remek fiatalt elszórnak. Kessel mellé kéne egy 1st line C, az égetőbb talán, mint a kapusposzt, amit akár Reimer is megoldhat.

 6. Heisenberg
    #6
  Theutus,   

  @eszel59: Felfoghatóak természetesen sztereotípiaként is a kérdésekre adott válaszok. Azonban szerintem teljesen jól össze van szedve az egésznek a sava-borsa és például nekem az jött le belőle, hogy mezei szurkolóként kurvára nem értek az egészhez. Ettől függetlenül még lehetnek jó tippjeim a hazai és külhoni jégkorongra vonatkozóan is, de ezek kizárólag a szerencsén múlnak. Pl. A pénteki fordulóban egyedül Érsekújváron született olyan eredmény amit vártam, minden más helyszínen félretrafáltam, a mi meccsünkön két gólos sikert vártam és ehhez közel is voltunk - a harmadik percig, utána pedig nem tehettem mást, mint élveztem a miskolci szurkolók teremtette hangulatot és a harmadik harmad második felében már kifejezetten vártam, hogy legyen gyorsan vége, mert szerettem volna gratulálni Bigi szóló góljához:)
  Egyébként tényleg írhatnánk szakértőként is, nagy mellétrafálások esetén annyi lenne a különbség, hogy az egész ország röhög rajtunk vagy csak pár ember - Gabba, Mazsi, Szili, sárgafekete, etc. - zrikáját kell elviselnem:) Ez azonban hozzá tartozik...mint a rövid nyelű seprű:D

 7. sargafekete
    #7
  sargafekete,   

  @Theutus: :))

 8. Giroux
    #8
  giroux,   

  A cikkből kimaradt a legfontosabb: Az idei évtől nem lehetünk tanui Scott Gomez briliáns játékának, mert hogy a Habs kifizette a fent maradó szerződésidejét és megköszönte neki a részvételt.
  Szóval ime egy munka nélküli milliomos..:)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk