48 playoffmeccs következik

 

Mi a különbség a 82 meccses alapszakaszhoz képest és milyen változásokat követel ez meg pontosan az edzőktől és játékosoktól?

Az új kollektív szerződés ? az írás pillanatában még csak várható ? elfogadása után a tervek szerint 48 mérkőzésből álló alapszakasz veszi kezdetét január 19-én. Ez hatalmas kihívás elé állítja nem csak a játékosokat, hanem az edzőket is. De mi is a különbség a 82 meccses alapszakaszhoz képest és milyen változásokat követel ez meg pontosan az edzőktől és játékosoktól? Ezt szedte össze a Sports Illustrated egyik NHL-lel foglalkozó blogja. Ennek rövidített változatát közöljük.

A St. Louis Blues edzője, Ken Hitchcock egyenesen úgy nyilatkozott, hogy ez olyan, mint egy 48 meccsből álló rájátszás a rájátszásba kerülésért, ami azonnali teendők elé állítja az edzőket. Majd elsőre talán meglepő módon azzal folytatta, hogy nem csak a szezon eddigi részét játék nélkül töltő játékosoknak kell formába lendülniük, hanem maguknak az edzőknek is fel kell venniük a ritmust. Mint fogalmazott, még a hangszálai sincsenek formában: “Először én is azt hittem, hogy olyan ez, mint a biciklizés, de aztán tavaly rá kellett jönnöm, hogy mégsem, és az első itteni meccsemen el is vesztettem egy csatárt.”

A tavaly az Év Edzőjének megválasztott Hitchcock ugyanis szezon közben vette át a csapatot, első mérkőzésén meg is sérült egyik centere, Scott Nichol. “Fogadok, hogy Adam Oateset leszámítva (ő a lockout alatt a Washington farmcsapatának kispadjára ült le) egyikünk sem állt kispadon már jó ideje, így pedig hatalmas kihívás lesz újra felvenni a tempót, újra beleállni a 8-10 órás munkanapokba.”

Az egyetlen jelenleg is csapattal rendelkező NHL-es edző, akinek közvetlen tapasztalata van arról, hogy milyen egy lockout után visszatérni, az Darryl Sutter Chicagóból. Szerinte minden edzőnek lesz egy csomó ötlete, de egyiket sem lesz ideje megvalósítani. Az edzőtáborok is inkább csak az erősítésről és nem új dolgok kipróbálásáról fognak szólni: “Számomra ez nem is igazán edzőtábor. Próbálunk öt jót edzeni.” Megszívlelendő szavak Hetényi Zoltán számára is.

Hitchcock NBA-s kollégáitól kért tanácsot. A San Antonio-edzők elsősorban arra hívták fel a figyelmét, hogy ne számítson arra, hogy a kémia, a csapat tagjai közötti kapcsolatok ugyanúgy fognak működni, mint tavaly, mert a játékosok egészen más mentális állapotban térnek vissza, mint ahogy tavaly elhagyták a klubot.

A másik nagyon fontos dolog, hogy a minőségre és nem a mennyiségre kell helyezni a hangsúlyt. Különösen igaz ez azokra, akik egyetlen meccset sem játszottak eddig a szezonban. Ők az első hónapban behozhatatlan hátránnyal indulnak azokkal szemben, akik Európában vagy máshol játszva túl vannak már 40 meccsen. Attól a játékostól, aki korábban 20 perc jégidőt kapott, de konditeremben töltötte a lockoutot, az első hónapban az is szép teljesítmény, ha 15 minőségi percet tud produkálni. Ezeknél a játékosoknál az is gondot fog okozni, hogy visszatérjenek az étkezések és pihenések tudatos tervezésére.

Szintén nagyon fontos a játékosokra nehezedő megnövekedett nyomást figyelembe venni. Erről Kelly Hrudey, aki az 1994/95-ös szezonban a Los Angeles Kings kapusa volt, így számolt be: “Emlékszem, az első meccsünket otthon játszottuk a Toronto ellen. 3-3 lett, egy vagy két gól az enyém volt. Másnap Barry Melrose edző odajött hozzám és elmondta, hogy idén sajnos 48 mérkőzéses alapszakasz van, amelynek során csak konferenciaellenfelekkel játszunk, és ezt nem engedhetjük meg magunknak. Elképesztő volt érezni az azonnal rád nehezedő nyomást. Egyszerűen minden meccs nagyon fontos volt.”

Pierre McGuire, aki egy időben az Ottawánál dolgozott, jelenleg az NBC és a Sports Illustrated szakírója, így foglalta össze a rövidített alapszakasszal kapcsolatos tudnivalókat:
1) Kell egy nagyon jó kapus.
2) Kell négy, támadni képes sor.
3) Figyelni kell a munka és a pihenés megfelelő arányára, nem szabad leamortizálni a játékosokat, mert fokozott a sérülésveszély.
4) Nem szabad ötmeccses vagy annál hosszabb nyeretlenségi sorozatokat produkálni, különben bajban leszel. Miután csak a saját konferenciádon belül szereplő csapatok ellen játszol, minden meccs négypontosnak számít.
5) Kell egy kreatív edző.

Egyetlen dologban nem fog hasonlítani a következő szezon a 18 évvel ezelőtti lockouthoz: a szurkolók sokkal dühösebbek, így kevesebb lesz a türelem, vagyis nőni fog a nyomás. “Ha egy város csapata az első 15-17 meccsén egy hosszabb nyeretlenségi sorozatot produkál, ami után máris elúszni látszik a rájátszás, az nagyon csúnya lesz. Nem lesz vicces sem az ott játszó játékosoknak, sem az ottani menedzsmentnek, sem pedig az ottani edzőknek, mert nem lesz lehetőségük javítani.”

A szakíró szerint az első 10-12 mérkőzés után már lehet látni, mely csapatok lesznek biztos rájátszást érő helyen, melyek fognak harcolni a rájátszásba kerülésért és kiknek nem lesz esélyük. Ennek a nagy rohanásnak lehetünk szemtanúi minden valószínűség szerint jövő hét szombattól.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum