Megy az NHL az olimpiára, vagy sem?

   

A kollektív szerződésről szóló megállapodás után sorra jelennek meg az elemzések az NHL legégetőbb kérdéseiről. Ezek közé tartozik, hogy vajon a liga elengedi-e a játékosokat 2014-ben Szocsiba. A dolgok állása jelenleg a következő.

A kollektív szerződésben erről nem rendelkeztek a felek, hanem megállapodtak, hogy külön tárgyalások során rendezik ezt a kérdést, melyeken részt vesz az NHL, az NHLPA, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) és a NOB. Érdekesség, hogy ez utóbbi kettő személyében ugyanaz, hiszen René Fasel nem csak az IIHF elnöke, de a NOB-nak is befolyásos tagja. Régóta köztudott, az NHL elégedetlen azzal, hogy be kell zárnia februárban, kölcsön kell adnia legértékesebb vagyontárgyait, vagyis a játékosokat, és hogy mindezért semmilyen kompenzációban nem részesül.

Fasel a szavak szintjén kész az egyezségre, kedden a Canadien Pressnek így nyilatkozott: “Ha ratifikálják az új kollektív szerződést, és kicsit lecsillapodnak a kedélyek, leülünk a NOB-bal, az NHL-lel és a játékos-szakszervezettel, hogy megoldást találjunk a problémára. Annak érdekében, hogy az egymást követő ötödik alkalommal rendezzünk olyan olimpiát, amelyen a legjobb játékosok mérik össze erejüket. Mindig hangsúlyozom, amikor az NHL-játékosok olimpiai részvételéről kérdeznek, hogy a mi kapuink mindig nyitva áll előttük, és biztos vagyok benne, hogy ezúttal is találunk megoldást, ahogy találtunk Naganóban, Salt Lake Cityben, Torinóban és Vancouverben is.”

Már ebben a rövid nyilatkozatban is keverednek a szerepek, hiszen IIHF-elnökként kezdi, majd a Téli Olimpiai Bizottság vezetőjeként mondja, hogy kapuink nyitva állnak az NHL-játékosok előtt. Ráadásul a pletykák szerint Fasel idén megpályázza NOB elnöki tisztét is, tehát nyilván a szokásosnál is jobban érdekelt abban, hogy az NHL-esek ott legyenek Szocsiban, komoly siker lenne ez számára is.

A kérdés, hogy milyen árat kellene ezért fizetni. Fasel korábban is sokat áldozott az észak-amerikaiakkal folytatott jó viszony érdekében. Az IIHF komoly kompromisszumokat kötött a kanadai és az amerikai szövetséggel is. A kiszivárgott információk szerint ezúttal nem túl jelentős tételekről van szó: jegyek, szállás, különleges bánásmód a klubtulajdonosokkal szemben, illetve a hagyományosan nagyon szigorú szabályok oldása az olimpiával kapcsolatos képekkel, videókkal és egyéb médiaanyagok felhasználásával kapcsolatban. Ez önmagában nem nagy tétel, viszont olyan precedenst teremthet, amely után a tenisz- vagy NBA-sztárok is hasonlókat követelhetnek maguknak.

A helyzetet bonyolítja, hogy nem Fasel az egyetlen, akinek szerepkonfliktusai adódhatnak. A tárgyalásokon ugyanis minden bizonnyal részt vesz Bob Nicholson is, aki amellett, hogy a kanadai jégkorong-szövetség elnöke, nemrégiben az IIHF alelnöke is lett. Ő teljes mellszélességgel az olimpiai részvétel mellett van. Bettman ligaelnökön is nagy a nyomás, hiszen az NBC nem csak az NHL, de az olimpiai mérkőzések közvetítésének a tulajdonosa is az USA-ban, tehát a tévétársaság is érdekelt a megállapodásban.

És itt jönnek be a játékosok, akik négyszögesítenék az NHL?IIHF?NOB háromszöget. Elképzelhető, hogy a kollektív szerződésről szóló tárgyalások során a játékosok és a tulajdonosok megegyeztek abban, hogy közösen igyekeznek nyomást gyakorolni a NOB-ra, hogy az teljesítse a liga kéréseit. Ebben a kérdésben mindenesetre a két fél természetes partnernek tűnik.

Egy biztos: 13 hónap múlva kezdődnek az olimpiai játékok Oroszországban, túl sok idő nincs tehát a szöszölésre, a partnereknek hamar meg kell egyezniük. Ha valakinek déja vu-je támadna, az nem biztos, hogy a véletlen műve.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum