Kezdődhet az NHL!

   

Vasárnap hajnalban megegyeztek az új kollektív szerződés fontosabb pontjairól a tulajdonosok és a játékosok képviselői. 10-12 nap kellhet még a kezdésig. Cikkünket folyamatosan frissítjük. Miután szombatról vasárnapra virradóra 16 órán keresztül folyamatosan tárgyaltak Scot Beckenbaugh munkaügyi közvetítő révén, vasárnap a korai órákban bejelentették, megszületett az előzetes egyezség a liga és a szakszervezet között. Most már csak írásba kell foglalni minden részletet és alá kell írnia azt a feleknek, és kezdődhet is a szezon.

Szakértők szerint a megoldás kulcsa az volt, hogy a liga elfogadta a játékosok ajánlatát a 2013-14-es szezon fizetési plafonjára vonatkozóan. Mint ismeretes a tulajdonosok 60 millió dollárt szerettek volna, a játékosok 65-öt. Innen mozdult el a Liga 62,5-re, a játékosok pedig a tavalyi összegre, vagyis 64,3 millió dollárra, amit a tulajdonosok végül elfogadtak. A bértömeg minimuma 44 millió dollár lesz.

A további fontos kérdésekben az alábbi megállapodások születtek:

- Az új kollektív szerződés 10 évre szól, amely 8 év után felmondható.

- Egy játékos bérének összege évenként maximum 35%-kal változhat, a legkisebb és legnagyobb bér között pedig nem lehet nagyobb a különbség 50%-nál.

- Egy játékost maximum hét évre lehet szerződtetni, saját nevelésű játékos esetében nyolc évre.

- A csapatok között 200 millió dolláros transzfer lesz, segítve az üzletileg nehezebb helyzetben lévő klubokat.

- Megállapodtak abban is, hogy az olimpiai szereplés kérdését nem a kollektív szerződés keretei között fogják szabályozni. Valószínűsíthető, hogy elengedik a játékosokat, de erről külön kell megállapodnia az IIHF-nek, a NOB-nak, az NHL-nek és a szakszervezetnek.

- Fegyelmi ügyekben továbbra is Brendan Shanahan lesz az első fok, másodfokon Gary Bettmanhez lehet fellebezni, ha egy játékost 5-nél több meccsre tiltanak el, egy semleges testület fogja elbírálni a fellebbezést.

Gary Bettman: “Megegyeztünk az új kollektív szerződés főbb pontjairól. Szeretném megköszönni Don Fehrnek. Még van egy csomó dolgunk, de jó érzés, hogy eljutottunk idáig.”

Donald Fehr: “Minden ilyen folyamat nagyon nehéz és sokáig tarthat. De végül is megegyeztünk az új kollektív szerződés kereteiről.”

Kérdés, hogy mennyi időbe telik a megegyezés írásba foglalása. A szezonban január 14-ig törölték a mérkőzéseket, vagyis elvileg 15-én már kezdhetnek is. Azonban a csapatoknak kell egy hét edzőtábor, hogy mindenki visszatérjen, véglegesítsék a játékoskereteket és valamennyit tudjanak együtt készülni. Most az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy szerdán, csütörtökön vagy pénteken kezdődhet az edzőtábor, rá egy hétre pedig a szezon. Ha január 15-én el tudják kezdeni a mérkőzéseket, akkor 50 meccses lesz az alapszakasz, ha csak január 19-én kezdenek, akkor 48 mérkőzést játszanak majd a rájátszásba jutásért. Az biztosnak látszik, hogy mindegyik csapat csak a saját konferenciájában szereplő csapatok ellen fog játszani a megrövidített alapszakasz során.

A játékosmozgásokat folyamatosan frissülő táblázatunkban követhetik nyomon.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum