Három éve írjuk a történelemkönyvet

   

“Németország legyőzése után az öltözőben féltérdre rogyva köszöntem meg a második családomnak azt az élményt, amelynek közösen részesei lehetünk.” Gömöri Csaba szövetségi edző a Magyarország–Németország mérkőzést lefújását követően foglalta össze érzéseit a Jégkorongblognak.

“Átfutott az agyamon, hogy január 2-án leszek 41 éves, de most rögtön a 43.-at fogom ünnepelni, mert legalább két évet öregedtem ezen a mérkőzésen. Nagyon rosszul kezdtük a meccset. Az első harmadban nem vitte a lábuk a lányokat. Pedig reggel egy jól sikerült tréningen úgy éreztük, sikerült felpörgetnünk őket, aztán az első húsz percben megijedtünk a kispadon, úgy nézett ki, komoly gondjaink lesznek ezen a meccsen. Nem is az 1-0-s német előny miatt, hanem a játék képe nem volt jó. Nem mentünk iramot, pedig az volt a tervünk, hogy mi diktálunk. Aztán próbáltunk velük menni, de igazából nem sikerült.

Ez a német csapat is nagyon jó, még ha csak nagyjából 70%-át tudja is tempóban annak, amit a kanadai. Ezt a lányok is tudták, mert sokszor hangsúlyoztuk, de valahogy nem úgy álltunk ehhez a meccshez, mint az előzőhöz. Ezért az első szünetben le kellett gorombítanunk a társaságot. Határozott hangnemben jeleztük, hogy ez az A csoportos világbajnokság, itt nincsenek könnyebb meccsek. Ha bent akarunk maradni, mindig úgy kell küzdeni, mint Kanada ellen. Minden meccsen ki kell tennünk mindent a jégre. Ezek után az első öt perc megint nem sikerült túl jól, de onnantól fordult a kocka, és kezdtük megtalálni a fonalat. Egyre inkább jobban korcsolyáztunk, és úgy éreztem, a fej indult be, a szív pedig vitte a lábakat, és már nem törődtünk semmivel, csak a győzelemre koncentráltunk. Egy hatalmas holtponton estünk át.

Huszák Alexandra a győztes gól után. Fotó: IIHF.com

A harmadik harmadban pedig már egyértelműen meg kellett volna nyernünk a meccset. Olyan nagy helyzeteket dolgoztunk ki, amiket be szoktunk lőni, de most a végén nem sikerült a kapuba juttatni a korongot. 5 az 5 ellen nem tudtak tartani minket, ekkor már nem tudtak megújulni a németek.

A 4 a 4 elleni játékot előre összeraktuk Buzás Norbival, sőt már a büntetőlövőink is megvoltak. Tudtuk előre, hogy a hosszabbításban mi leszünk a dominánsak, a németek nem is akartak mást, mint kihúzni, védekezésre rendezkedtek be. Azt is tudtuk, hogy a mi hosszú indításaink hatékonyak lesznek. Egy ilyen végén Huszák Alexandra lépett ki, és sebészi pontossággal lőtte a korongot a kapuba a kapus füle mellett.

A mai legjobbunk, Huszák Szasza élete mérkőzését játszotta. Amit védekezésben produkált ez alatt a 60 perc alatt, az emberfeletti volt. Előfordult, hogy egyedül kergetett három embert, és így szerzett korongot. Az ő játékából, hozzáállásából óriási erőt merítettek a többiek. Kicsit hollíwoodi történet, hogy a mérkőzés legjobbja címet ugye az 55. percben már le kell adni, és természetesen őt jelöltük. Néhány perc múlva pedig egy fantasztikus egyéni teljesítménnyel, az ő góljával nyertük meg a meccset.

Onnantól nem emlékszem az eseményekre. A megőrülés következett. Nem foglalkozunk most azzal, mi lesz a többi meccs eredménye. A környéken senki sem tudja elképzelni, hogy a német csapat pontot szerez Kanada ellen, de ez sport, amiben minden benne van. Mi úgy készülünk, hogy a következő meccset Finnországgal játsszuk január 1-jén, és azt követően új célokat lehet kijelölni. Mert az eddigi célunk az volt, hogy A csoportos válogatottként térünk haza.

Három éve írjuk a történelemkönyvet, sok sikert értünk el együtt, de mindig sikerül egy újabb lapot nyitnunk. Feljutottunk az A csoportba, tegnap Horváth Tifani gólt lőtt Kanadának, ma előbb pontot szereztünk, aztán nyertünk Németország ellen, és emberi számítás szerint bentmaradtunk az A csoportban. Azt gondolom, még mindig képesek vagyunk új lapot írni, meglátjuk, mi lesz a következő. Most egyelőre jó helyen vagyunk, de nem dőlünk hátra.

A vízilabda-válogatott egyik olimpiai győzelmekor a riporter azt mondta, ezt is megértük, hogy 13 izmos férfi látványától sírva fakad az ember. Ezt úgy fordítottam le nemrég a saját válogatottamnak, hogy szeretném, ha 22 marconának beöltözött hölgy miatt elsírnám magam 41 éves létemre. Ez ma megtörtént. Németország legyőzése után az öltözőben féltérdre rogyva köszöntem meg a második családomnak azt az élményt, amelynek közösen részesei lehetünk.

A vasárnap este az ünneplésé, pizzaparti vár a lányokra és megkapják a wifi-kódokat. Aztán készülünk tovább a következő feladatokra, mert sok minden vár itt még ránk.

Szabó Orsolya és Szabó Zoltán masszőr a meccs után. Fotó: Nagy Orsolya (Facebook)

Ahogy a Facebookon írtam is, mi lassan egy család lettünk, tavaly el is neveztük magunkat Szabó családnak. Egymás között van is, hogy így szólítjuk egymást, Szabó Franci, Szabó Lili, Szabó Szasza. Ezek vagyunk mi. Ezt a borzasztóan fontos meccset is a csapat nyerte meg, de nagyon kellett a sikerhez Németh Ancsa kapusteljesítménye. Bár másodszor sem ő lett a meccs legjobbja, de a vb-n eddig kétszer nagyon jól védett, stabilan tartotta a csapatot a nehéz időszakokban. Meg kell említenem Kiss-Simon Franciskát is, aki hatalmas melót végzett, amikor kellett, 4-4,5 percet duplázott, és hiba nélkül tette a dolgát, megoldotta a feladatot.

Egy ilyen siker után illik köszöneteket mondani. Elsőként is szeretném megköszönni a két sportpszichológusunk munkáját, Gyömbér Noémi és Kovács Kriszta sokat tett a csapatért és az edzőpárosért. Természetesen nagy köszönet jár a szövetségnek, aki biztosította a feltételeket, ugyancsak nagy köszönet illeti meg a klubedzőket, akik felkészítették a lányokat, sokan közülük éveken át, köszönöm a játékosok családjainak és a sajátomnak is, hogy támogattak és elviselnek, és köszönöm azoknak az otthon maradt játékosoknak is, akik szintén kellettek ehhez a sikerhez, és részesei ők is annak, ahol tartunk. Ez egy olyan történet, amihez mindenki hozzátett valamit, és szerencsére el nem vett belőle senki.

És most valóban lehet engem irigyelni, mert jó. Hatalmas öröm ezzel a csapattal edzőként dolgozni.”

Összes (32)

Utolsó hozzászólások

 1. Anke
    #27
  Anke,   

  @kispufi: Engem is felcsigázott, de lehet, mégsem szeretném tudni.

 2. fermentator
    #28
  fermentator,   

  @LedZep70: Nem hiszem. Ők sztem azt gondolják, a finnek legyőznek bennünket. Tehát akkor játszhatnának velünk, ha csoportjukban a 2. helyen végeznek.
  Szerintük...

 3.   #29
  kegyetlen,   

  gratulálok! példát lehet venni...

 4. bobrov
    #30
  bobrov,   

  Köszi lányok, végre jól fogok ma aludni! :-)))))

 5. DominiKing
    #31
  DominiKing,   

  Lányok a csúcsra értetek és sikerült ott meg is kapaszkodni, miközben kitűztétek a magyar lobogót. Itthon nagy örömet okoztatok nekünk.
  Köszönet érte nektek és a "serpáknak" is.
  Hajrá Magyar Hoki!

 6.   #32
  predator,   

  Köszi LÁNYOK HATALMAS GRATULÁCIÓ nektek, valamint az edzői stábnak!!!
  A többi fiú utánpótlás válogatott példát vehet tőletek a szív, akarat, alázat és küzdeni tudásból, megmutattátok, hogy kell csinálni!!!
  Január 1.-én a folytatásban továbbra is nagyon szorítunk nektek, csak előre a győzelem útján.
  BOLDOG ÚJ ÉVET!!!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk