Így kell videóbírózni

   

A videóbíró a jégkorongsportág egyik speciális segédeszköze a helyes játékvezetői döntések meghozatalában, de nem csodaszer. Blogunk is többször foglalkozott a részletekkel, ezeket nem ismételjük meg, de itt mindent megtalálnak három részben. Cikkünkben a Székesfehérváron szerda este történtekkel egészítjük ki az eddigieket.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a “Sport Regulations” című hivatalos dokumentumában foglalkozik azzal, hogyan kell a videó gólbírót használni, milyen információk alapján kell dönteni, és a játékvezetőknek hogy érdemes eljárniuk a kérdéses szituációkban. A legújabb változatot 2012 őszén, a tokiói kongresszus alatt fogadták el, ennek a rendelkezéseiből idézünk.

“Az IIHF elfogadta a videóvisszajátszást a vitatott gólok eldöntéséhez, és ezt a szabálykönyvébe is belefoglalta. A videó gólbíró használatához minden rendelkezésre álló televíziós képet át kell adni és fel kell használni.” Ez azt jelenti, hogy ebben a szezonban már nem csak a videóbíró által rögzített képet használhatják a játékvezetők a döntésükhöz, hanem bármilyen kamerával rögzített felvételt, tipikusan tehát a tv-közvetítések képeit is. Ennek technikai feltétele azonban az, hogy a kép be legyen vezetve abba a monitorba, amelyet a játékvezető a videóbírózáskor megnéz. Tehát nem dönthet kivetítő, videókamera vagy bármilyen más eszköz felvételei alapján. Amennyiben Székesfehérváron bent lett volt a Sportklub Tv felvétele a megfelelő helyen, felhasználhatta volna a zebra. Példának okáért Ausztriában a Servus Tv felvételeit is azonnal meg lehet tekinteni, igaz, például Klagenfurtban egy másik monitoron, de helyileg ugyanott, ahol az EBEL-videóbíró felvételeit. Ezen rendszer kiépítése Székesfehérváron is megengedett.

A videó gólbírót csak hét kitüntetett esetben szabad használni, ezek közül a fehérvári mérkőzés szempontjából lényeges az 1. pont alatt említett eset:

“Kizárólag az alábbi szituációkban szabad videó gólbírót használni:

1.) Annak eldöntésére, hogy a korong a gólvonalon teljes terjedelmével áthaladt-e.”

A videó gólbíróval felülvizsgált esetekkel kapcsolatos eljárás negyedik pontja szerint

“iv.) ha a videós felülvizsgálat eredménye nem perdöntő, akkor a vezetőbírót erről tájékoztatni kell, aki ezután meghozza a végső döntést”

Mert ugye kétféle videóbíró rendszert különböztetünk meg. A full extrás változat az IIHF vb-ken és például az NHL-ben működik, amikor is a zebrákat megkímélik az ilyen helyzetektől, mert nem ők döntenek, hanem egy láthatatlan videóbíró, aki a csarnok tetején ül egy technikai szobában. A játékvezető fülhallgatón kommunikál vele. Az EBEL-ben a fapados verzió fut, amikor is a játékvezető maga tekeri vissza a felvételt és nézi meg a kockákat.

A dokumentum néhány általános útmutatást is ad a hivatalos személyeknek a videógólbíró használatával kapcsolatban.

“3. Televízió által közvetített mérkőzéseken a gólt követően adjon egy kis extra időt a televíziós közvetítőknek a gól visszajátszásához.”

A játékvezető tevékenységével kapcsolatosan az “IIHF Game Officials Handbook” ad iránymutatást. Sajnos ebben az esetben a vezetőbíró annyira bízott saját meglátása helyességében, hogy sem az ünneplő hazai, sem a letört vendégjátékosok látványa nem támasztott szemernyi kételyt sem benne a döntése helyességét illetően. Így eszébe sem juthatott, hogy a 3.11.3. pont szerint járjon el:

“3. Ha a játékvezető nem lát egy játékhelyzetet, megkérdezheti a többi játékvezetőt, de a döntést neki magának kell meghoznia.”

Az EBEL a videó gólbírókkal kapcsolatos szabályokat az IIHF szabályzataiból veszi át. Egy lényeges pontot érdemes kiemelni itt is:

“Servus Tv-mérkőzéseken, illetve a nemzetközi csapatok élőben közvetített mérkőzésein, amennyiben ennek technikai feltételei adottak, a közvetítés különböző nézőpontokból felvett képei is felhasználhatóak a döntéshez.” Mint írtuk, Székesfehérváron sajnos egyelőre nem adottak ezek a technikai feltételek.

Mint ahogy a hivatalos videóbíró rendszer képe sem volt alkalmas a döntésre. Hogy az EBEL által kijelölt beszállítótól érkezett rendszer karbantartása kinek a feladata, arról nincs információnk. A rendszer tökéletlen, ez évek óta tudott. Példának okáért Jesenicében egy egyszerű hajszárítót szereltek a kamera mellé, amikor párásodik, bekapcsolják a hajszárítót, és máris jó a kép újra. Máshol másképp oldották meg, nálunk valószínűleg sehogy. Eddig működött, most nem. Más kérdés, hogy az EBEL-szabályok szerint a meccsek előtt a játékvezetőnek ellenőriznie kell a rendszert, ha menet közben meghibásodik, arról pedig tájékoztatni kell a játékvezetőket. Az is meglehet, a meccs előtt még jónak mutatkozott a kép, közben párásodott be. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a gól meg nem ítéléséhez nem elégséges, hogy nem látszik a felvételen. Tehát teljesen mindegy, ki miatt nem látható a felvétel, kinek a hibája és felelőssége az. (Mondjuk érdekes kérdéseket vet fel, mi lett volna az ítélet, ha egy szabályos Ljubljana-gól visszanézésekor romlik el a rendszer…) Hiszen minden egyéb körülmény, kiváltképp a két csapat viselkedése, egyértelműsítette, a valóság nem egyezik azzal, amit a három méterre álló zebra érzékelt belőle.

Egy biztos: a négy játékvezető közül néhánynak látnia kellett a gólt, hiszen 3500 néző egyöntetűen látta a pálya minden részéről, miként 44 játékos is. Hogy nem így történt, az az ő hibájuk. Ha nem látták, az nyilvánvalóan nem műhiba. Más kérdés, hogy mindenképpen jó döntésnek tűnik a Fehérvár óvása. Mint ahogy minden nyilvánvaló hibát, szabálytalanságot jelezni kéne az EBEL felé videók formájában. Azt is meg kellett volna küldeni, ahogy a bécsi Soares sérülést okozott Tokajinak, és azt is, amikor ugyanaz a bíró, aki az előbbi esetre sima két percet adott, a gólvonalon álló szabad korongnál lefújta az akciót, hevesen gesztikulálva, hogy nem gól, amikor a kapus már verve volt, és mindenki harcolt a korongért. És azt is, amikor a bécsi védő a hálóba lökte saját kapusát, aki a korongot birtokolta, de ugyanez a spori nem látott okot a videóbírózásra, hiába kérte a hazai edzőpáros, majd amikor a buli után elhoztuk a korongot, és tiszta lövőhelyzetbe kerültünk, lefújta az akciót, hogy ezt el is magyarázza Énekes Lajoséknak. Ez mind-mind olyan eset, ami mellett nem érdemes szó nélkül elmenni. Mert most ugyan nem rendeltek el újrajátszást, érthető okokból, de Lyle Seitz és társai folyamatosan monitorozzák a zebrák működését, objektíven, ezek az esetek következményekkel járnak, s nem mindegy, a bírók érzik-e, hogy figyelünk rájuk.

Viszont az, ahogyan Podlesnik játékvezető viselkedett, mindenképpen bicskanyitogató és szabályellenes. Nem kérte ki társai véleményét az esetről. Márpedig ha nincs perdöntő videófelvétel, akkor a négy bírónak kell megvitatnia, milyen ítélet szülessen. A végső döntés ebben az esetben is a főbíróé, de itt ő nem tette meg azt, hogy összehívja a három kollégát. Nagyon súlyos hibát vétett. S mindezek után a kollégáját küldte oda a magyar kispadhoz, hogy magyarázza el, a pára tehet mindenről. Nem nevezhető férfias magatartásnak.

De az élet nem áll meg, ami nem öl meg, az megerősít, és az igazságtalanságok, szerencsés események kedvenc sportágunkban hosszú távon kiegyenlítek egymást. Gondoljunk Szapporóra. 2-0 után aligha fordított volna a Ljubljana, de még így is 1-0-ra vezettünk, tehát nem mondhatjuk, hogy közvetlenül a padlóra küldött volna a játékvezető. Hogy messze ne menjünk, a Vienna Capitals ellen sokkal felháborítóbban fújtak. De nem ezekkel kell foglalkozni, hanem azzal, hogy 10 fordulóval a vége előtt a 6. helyen állunk, tehát az eddigi emberfeletti teljesítménynek köszönhetően sorsunk továbbra is a saját kezünkben van, aminél többet aligha kívánhattunk a szezon előtt. Figyeljünk most már a következő feladatra, mindannyian! Annál is inkább, mert a csapat már el is utazott Innsbruckba, a pénteki meccs színhelyére.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 17., kedd
MOL 17:00 GALSCC 2-3VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 7-4VÉGE
január 18., szerda
U20 16:50 KMHMIS 5-1VÉGE
U20 19:30 MACZEG 10-1VÉGE
január 19., csütörtök
U18 15:30 DHKPEF 6-1VÉGE
U18 16:00 AVSUTE 3-4 HVÉGE
U18 16:00 ETOMIS 2-3 HVÉGE
EBYSL 18:00 AVSVIC 5-1VÉGE
MOL 18:00 DABBRA 3-4 HVÉGE
U18 18:10 VASMAC 1-4VÉGE
január 20., péntek
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
EBJL 18:40 HKBMAC 
MOL 19:00 FTCGAL 
EBEL 19:15 G99AVS 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 17:10 VASMZA 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
EBJL 18:55 VSVAVS 
MOL 19:00 MACGAL 
MOL 19:00 MISSCC 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
január 26., csütörtök
EBJL   UTEMAC 
U18   DHKTVS 
U18   KMHMIS 
U18   PEFAVS 
U18   VASETO 
EBYSL 18:10 AVSDMJ 
január 27., péntek
U20   MACMIS 
MOL 18:00 SCCBEO 
EBEL 19:15 AVSOLL 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk