Két hétnél nincs több a megegyezésre

   

A játékosok egymilliárdról már lemondtak, a ligának ez nem elég.

A szombat sem hozott áttörő híreket a tengerentúlról, ha csak azt nem számítjuk annak, hogy a tulajdonosok és a játékosok szervezetének alelnökei telefonon beszélgettek egymással. Újabb személyes találkozó időpontjában nem sikerült megállapodni, egyes források szerint azonban már akár közvetlenül karácsony után, 26-án vagy 27-én sor kerülhet erre.

Most az idő a legnagyobb ellenfél. Bettman főkomisszár ugyanis kijelentette, 48 mérkőzésnél kevesebből álló alapszakaszt nem tud elképzelni. Így, bár hivatalos határideje a megegyezésnek nincs kitűzve, lehet következtetni arra, mikortól esélytelen, hogy megtartsák az alapszakaszt. Az 1994/95-ös lockout idején ugyanis éppen 48 meccses alapszakaszt tartottak, akkor január 20-án játszották le az első mérkőzést. Jelenleg január 14-i határidővel törölték a mérkőzéseket, tehát sejthető, hogy ebben a szezonban maximum még egy törlés lehetséges: a teljes szezoné.

Közben továbbra is mindenki azt találgatja, hogy miért nem egyeznek meg. 8 évvel ezelőtt ? érvelnek a szakértők ? mindenki számított arra, hogy eltörlik az alapszakaszt, hiszen elvi kérdésekben nem értettek egyet a felek. Mindenki tudta, hogy a fizetési sapka bevezetése olyan kérdés, amire rámehet az egész szezon. Most azonban semmi olyan ügy nincs, ami ennyire élesen választaná el a felek álláspontját. A Tampa Bay Times cikke szerint, amely nem az első ilyen, a tulajdonosok tulajdonképpen nyertek: a játékosok részesedését levitték 57-ről 50%-ra, 300 millió dolláros kompenzációt, ami biztosan nem fedezi a játékosok bérkiesését, a szerződések idejének korlátozását és a fizetési sapka betartását célzó egyéb intézkedéseket.

Eközben a nyugdíjalap ügyében például semmi nem történt, előkészítették a tervet erre vonatkozóan, de eszerint azt a játékosok fizetik. Ha 10 éves kollektív szerződéssel számolunk, akkor ez becslések szerint egymilliárd dollár átengedését jelenti a játékosoktól a tulajdonosok felé.

Marty St. Louis nemrégiben nem is palástolta frusztráltságát: “Azt hiszem, mi, játékosok, megtettük a magunkét. Igazunk van. Nem arról van szó, hogy még kérünk valamit. Ha visszatekintünk, 8 évvel ezelőtt a tulajdonosok mit akartak? Fizetési sapkát. Megadtuk nekik. Idén mit akartak? 50%-os részesedést. Megadtuk nekik. És ők mit adtak nekünk?”

Jó kérdés. Nagyon úgy tűnik, hogy ha idén elmarad a szezon, az nem azért lesz, mert olyan nagyok voltak a különbségek a felek között, hogy nem lehetett megállapodni, hanem mert Bettman újabb totális győzelmet szeretett volna. Olyat, ami nem csak számára kedvező feltételeket teremt, hanem ami újabb jelentős csapást mér a szakszervezetre.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum