NBA-s megoldáshoz folyamodhat a szakszervezet

   

Újabb mélységekig jutottak a kollektív tárgyalások az NHL-ben. Több mint egy hete folynak arról a találgatások, hogy tulajdonképpen mi is választja el a feleket a megegyezéstől. Pénteken továbbra sem találkoztak egymással a szakszervezet és a liga képviselői. Ehelyett a menekülő útvonalakat igyekeztek lezárni egymás elől. Az utóbbi hetekben a tárgyalások zátonyra futásával ugyanis reálisan felmerült annak lehetősége, hogy a szakszervezet feloszlatja önmagát. Ennek két formája lehetséges: vagy a játékosok jelentik ki, hogy a szakszervezet nem képviseli őket többé, vagy a szakszervezet vezetősége jelenti be, hogy nem képviseli többé a játékosokat. Ez utóbbi lényegesen egyszerűbb és gyorsabb folyamat (akit részletesebben is érdekel, itt merülhet el az angolszász munkajog rejtelmeiben).

A feloszlatásnak az az értelme, hogy szakszervezet hiányában a lockout automatikusan törvénytelenné válik. A játékosoknak csak be kell nyújtaniuk egy trösztellenes keresetet a bíróságra, amely azt jó eséllyel jóvá fogja hagyni. Ebben a pillanatban pedig véget ér a lockout, minden játékos szabadon igazolhatóvá válik. Hasonló esetre volt példa tavaly az NBA-ben. Jeffrey Kessler képviselte az NBA-játékosokat: “Szerintem a feloszlatás jelentősen gyorsítaná a megegyezést. Ha a játékosok úgy érzik, elérték a lehetőségeik határait, akkor használhatják ezt a megoldást. A szurkolók biztosan örülnének, hiszen ez hamar véget vetne a lockoutnak. Amikor mi feloszlattuk a szakszervezetet tavaly novemberben, a tulajdonosok szinte azonnal megváltoztatták álláspontjukat úgy 15-20 kérdésben.” 12 napon belül írták alá az új kollektív szerződést.

Bettman és a liga éppen ezt szeretné elkerülni. Ennek érdekében nyújtottak be keresetet a szövetségi bírósághoz kérve, hogy állapítsák meg a lockout törvényességét. Keresetükben amellett érvelnek, hogy a szakszervezet képes képviselni tagjai érdekeit, azok a szakszervezet munkájával maradéktalanul elégedettek, következésképpen a feloszlatás csak a tárgyalási taktika részét képezi. A liga szintén keresetet nyújtott be a Munkaügyi Kapcsolatok Országos Hivatalához, melyben tisztességtelen munkaügyi gyakorlattal vádolták meg a szakszervezetet.

Közleményében a szakszervezet kijelentette, hogy a liga túllépett a határain. “Úgy tűnik, az NHL azt a jogot is meg akarja vonni a játékosoktól, hogy eldönthessék, képviseli-e őket szakszervezet vagy sem. Álláspontunk szerint ez teljességgel elfogadhatatlan.”

Korábban Bettman úgy nyilatkozott, hogy nem tart a feloszlatástól, mert az szerinte nem járna azzal az eredménnyel, amit a szakszervezet remél tőle. Kessler szerint azóta a főkomisszár minden bizonnyal beszélt egykori mentorával, David Sternnel, aki az NBA főnöke: “Dave Stern is mondott hasonlókat (hogy nem aggódik a feloszlás miatt), aztán két héten belül megegyeztünk. Szóval lehet, hogy Bettman azóta beszélt vele.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum