Miről is tárgyalnak még az NHL-ben?

   

Az NHL-lockout miatt sokan a játékosokat hibáztatják, a harmadik Porsche a garázsban az egyik leggyakrabban visszatérő népmesei motívum.

Ahogyan azt sejtettük, olvasóink nem haboztak igazságot tenni a csütörtökön újfent megszakadó kollektív tárgyalások kapcsán. Érdekes, hogy a kommentelők inkább a játékosokat hibáztatják, a harmadik Porsche a garázsban az egyik leggyakrabban visszatérő népmesei motívum. Két dolgot tegyünk tisztába ezzel kapcsolatban.

Először is, ez egy kollektív alku. Ez azt jelenti, hogy Gary Bettman a tulajdonosokat, Donald Fehr pedig a játékosokat képviseli. Nem a nézőket és nem a szponzorokat. Ők nem azon dolgoznak elsősorban, hogy mielőbb újra legyen játék. Természetesen szeretnék, ha mielőbb lenne, az általuk képviselt fél számára a lehető legelőnyösebb feltételek mellett. A játékosok hét éve jelentős vereséget szenvedtek, Bettman pedig diadalt ült. A játékosok két évvel ezelőtt arra kérték Donald Fehrt, hogy a következő alkalommal legyen ő a képviselőjük. Nem akárkiről van szó, hanem egy igazi nagyágyúról, aki nem ijed meg a saját árnyékától. Neki most az is a dolga, hogy helyrebillentse az erőviszonyokat.

Bettman ezzel szemben újabb jelentős engedményeket akart felmutatni. Az egyik legérdekesebb kérdés, hogy ez a harc mennyire lesz képes elmenni az irracionális önpusztítás irányába. Mert ha nincs néző és nincs szponzor, az ESPN pedig a lockout alatt KHL-meccseket közvetít, akkor bevétel sincs, amiről meg lehetne állapodni. Az elemzők többsége pedig egyetért abban, hogy egy újabb szezon elmaradása beláthatatlan károkat okozna. Nem tudjuk így van-e, de hogy ez a kérdés a tárgyalópartnereket is erősen foglalkoztatja, abban biztosak lehetünk.

A tárgyalások folyamán mindkét fél arra törekszik, hogy egységesnek tűnjön. A tulajdonosok egymillió dolláros büntetés terhe mellett nyilatkozhatnak, a játékosoknál ilyen ugyan nincs, ám az sem sokkal kevésbé visszatartó, ha a játékostársak, például Ovecskin, nevezik nyilvánosan árulónak az embert. Valójában azonban az érdekszövetségbe tömörült jogi és természetes személyek (vagyis a csapatok és a játékosok) helyzete és érdekei közel sem annyira azonosak, mint amilyennek azt mutatják. A klubokról már többször írtunk, de azt sem nehéz elképzelni, hogy a kb. hétszáz játékos között is lehet legalább annyi különbség, mint harminc csapat között.

A játékosok többségének nem a harmadik Porsche a garázsban a tét. Az érdekkülönbségeket a másik fél igyekszik saját céljaira felhasználni. Bettman ebben aktívabb volt, mint Fehr, már szeptemberben volt olyan hír, hogy egyes tulajdonosok a szakszervezet megkerülésével kerestek meg játékosokat, de a közvetlen tárgyalásokra tett javaslat mögött sem nehéz az okokat azonosítanunk. A tulajdonosok nyilván sokkal jártasabbak gazdasági ügyekben, mint a játékosok, úgyhogy Bettman kiesése kisebb veszteség, mint Fehré. Egyesek szerint tulajdonképpen erre volt felépítve az egész múlt heti taktika: kiiktatjuk Fehrt, a játékosok orra előtt elhúzzuk a 300 millió dolláros maszlagot, az apró betűs részben pedig kaszálunk egy nagyot. Csak közben jött Fehr, a 89 millió dollár pluszt köszönte szépen és megkérdezte, mi legyen a többi ponttal. Ekkor pipultak be a tulajdonosok.

A másik dolog, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy – főként a megkülönböztetett médiafigyelem miatt – az egész tárgyalási folyamat egy színház. Cirkusz zajlik a szemünk előtt, amelyben majdnem minden mozdulat, mondat, gesztus tudatosan átgondolt. A legtöbbet arról beszéltek az elmúlt pár napban, hogy Bettman múlt hét csütörtöki sajtótájékoztatón mutatott megrendültsége mennyire volt tudatos (Nekem hisztek vagy a saját szemeteknek?) vagy mennyire tükrözte abbéli megrendültségét, hogy nem akármilyen ellenféllel került szembe, akin eddig még nemigen talált fogást. Nem számoltuk össze, hányadik végzetes mély pontnál járunk.

Mi is választja el a feleket a megegyezéstől? A liga 10 éves kollektív szerződést akar, amely 8 év után felmondható, a szakszervezet 8 éveset, mely 6 év után felmondható. A játékosok szerződésének hosszát a liga 5 évben akarja maximalizálni, amely két évvel megtoldható, ha a klub saját UFA-játékosáról van szó, míg a szakszervezet 8 éves limitet akar egységesen. A különbség tehát kettő, illetve három év. Pontosabban még annyi sem, hiszen becslések szerint a 690 NHL-játékos közül nagyjából hatszáznak van 5 éves vagy annál rövidebb szerződése. Tehát a második pont 90 játékost érinthet. Csapatonként hármat. Bettman a sajtótájékoztatón nem takarékoskodott a szavakkal megindultságának érzékeltetésére: sokkról, érzelmi hullámvasútról beszélt. Helyettese, Bill Daly azt mondta, hogy a szerződések időtartama az a kérdés, amihez a végsőkig ragaszkodni fognak. Racionálisan gondolkodva túl nagy ár ez ahhoz, hogy ebben a formában igaz legyen.

A múlt héten azt írtuk, hogy ha a hétvégéig nem születik megegyezés, akkor újabb mérkőzéseket fognak törölni az alapszakaszból. Figyelemre méltó, hogy megegyezés ugyan nem született, de újabb mérkőzéseket nem töröltek. Márpedig jelenleg csak december 14-ig szünetel a játék. Persze az is lehet, hogy ennek semmi jelentősége, de abban is biztosak lehetünk, hogy a hétvégén beszéltek egymással a felek.

Cimkék: , , , , ,

Hozzászólások (10)

 1. JamborMalac
    #1
  JamborMalac,   

  Ismet jo cikk. Kozben az nhl dec 30ig torolt minden meccset. Bettman szerint csak akkor lehet szezon, ha min 48 alapszakasz meccs belefer. Ehhez jan kozepeig el kell inditani a bizniszt.
  Minden bizonnyal a heten ismet asztalhoz ulnek. Szamomra tovabbra is erthetoen, h ahogy ossze is foglaltad, ilyen kulonbsegek mellett mirrt nem tortent meg a megallapodas.
  Sokan dec 31re teszik a startot,ehhez jovo het kozepeig meg kellene allapodni h legyen ido training campre.

 2. JamborMalac
    #2
  JamborMalac,   

  Cba expiry 10y - ez mind2 fel erdeke, pa-nek el kellene fogadni. Tehat szvsz 1 igazi kulonbseg van: max contract length.

 3. Tatavs
    #3
  Tatavs,   

  ... a szerződés max. hossza pedig szerintem tisztán anyagi érdek. A játékosok nyilván szeretnének stabil, és zsíros szerződéseket, a liga meg nem akar DiPietro-Kovalcsuk féle szerződést. Számomra tiszta sor. Persze nyilván bonyolultabb a dolog.

 4. stеrо
    #4
  stero,   

  @Tatavs: ha nem akar a liga és a tulajok ilyen dipietro féle szerződéseket akkor minek kínáltak???

 5. V1Nc3N7o
    #5
  V1Nc3N7o,   

  First world problems. NHL-t akarok, nem érdekel sem a tulajdonosok, sem a játékosok "óriási" problémája.

 6. hüjeliba
    #6
  hüjeliba,   

  Nekem ez olyan mint egy jogi és érzelmi vita arról, hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás, a sztárok hoztak több média figyelmet és több pénzt, vagy a liga szervezettsége és promóciója kreált hősöket csillagászati fizetésekkel.
  Az index-en volt egy cikk Bekemről és arról ,hogy neki is köszönhetően a futball népszerűsége a 30 alatti korosztályban az NBA mögött már a második, ha nem lesz mit nézni, még 10 év és az NHL hátrébb kerül, akkor meg nem lesz mit vagy miből pénzt osztani.

 7.   #7
  Figeczki,   

  Fehr és Bettman háborújának attól félek az lesz ára, hogy nem lesz 2012-2013 szezon.Ez már rég nem hokiról szól hanem arról hogy Fehr vagy Bettman nyer.Pedig a hokiról kéne szólni. Éna ddig bezárva tartanám 1 szobába Fehrt és Bettmant amíg nincs egyezés és nagyon érdekel mit csinálnak , bár lehet az lenne a legjobb ha mindenkettő máshoz akárná legyőzni a másik, és nem akárná minden a saját önző cáljai miatt tönkre több millió ember szórakozást. Hogy is van a mondás a "Shownak folytatódni kell" csak 1 baj a Fehr VS Bettmann magánshow megy amire szerintem senki se lenne kíváncsi. A Nép NHL-t akar hatalamas gólokat ütközéseket és védeseket és nem utolsó sorba drámai meccseket látni. Csak az baj nem azt kapják kapjuk amit szeretnék, hanem azt amit Fehr és Bettman akar.......

 8. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #8
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @miklossy: respekt!

 9. facsipesz
    #9
  facsipesz,   

  Bolhacirkusz.
  Esténként meg együtt söröznek (miközben magukat nézik röhögve a tévében), és egy éves horgászbérletben fogadtak, hogy melyik brigád (tulajok vs. játékosok) bírja tovább cérnával.

 10. bvr
    #10
  bvr,   

  @miklossy: jó cikk!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk