A Rangers az NHL ’13 bajnoka

 

A világ legnagyobb sportjátékokat előállító cége, az Electronic Arts nemrégiben dobta piacra az új jégkorongos játékát, az NHL ?13-at. A Bleacher Report szakírója, Rob Kirk vette a fáradságot, és leszimulálta az egész szezont. A jó vagy rossz szereplésért senki semmilyen felelősséget nem vállal, hiszen minden pusztán a véletlen és a játék szeszélyének a műve. De egy lockouttal erősen terhelt évadban már ez is több mint a semmi. Ugyanakkor aki nem szereti a valóságtól valamelyest elrugaszkodott játékokat, semmiképpen se olvasson tovább.

Elég óvatosan fogalmazunk, ha csak annyit mondunk, hogy mind Keleten, mind Nyugaton bombameglepetések születtek. Kezdjük akkor a Keleti konferenciával. Az évek óta a legerősebbnek tartott Atlantic csoport mindössze két csapatot adott a playoffba, mégpedig a két New York-it. A Parkőrök összesítésben a második helyen végeztek a konferenciában ? és most kapaszkodjon mindenki ? a Toronto mögött. A Leafs kevesebb győzelmet gyűjtött, mint a New York Rangers, ám jobban szerepelt a hosszabbításokban, így előzött a szezon végén. Szintén meglepetés volt, hogy csoportelsőként volt a nyolcban a Carolina ? a Washington előtt ?, így harmadik kiemeltként kezdhette a rájátszást. A Northeastből még bekerült a Montreal és a Buffalo, így velük vált teljessé a mezőny.

A végső sorrend a kiemelésekkel: Toronto, NY Rangers, Carolina, Washington, Buffalo, NY Islanders, Florida, Montreal.

Nyugaton a szezon kétharmadánál meglepő módon a Detroit csupán 50%-os mutatóval állt az alapszakasz végére. Nem is sikerült a gödörből kimásznia a vasutasoknak, így mehettek golfozni 82 meccs után. A Nyugati konferenciát és a President Trophyt a Chicago szerezte meg 119 ponttal. A tavalyi év nagy bevásárlója, a Minnesota simán behúzta a csoportját a Vancouver előtt. Nyerte a divízióját a bajnok Los Angeles is, de sokkal szorosabb csatában. Ugyanannyi győzelmet szereztek a Királyok, mint a Dallas, de eggyel kevesebb vereségük volt a rendes játékidőben. Ez döntött, így a Kings a harmadik, míg a Dallas nyolcadik lett Nyugaton.

A végső sorrend a kiemelésekkel: Chicago, Minnesota, Los Angeles, Nashville, St. Louis, Columbus, Vancouver, Dallas.

Playoff, 1. kör, Kelet

A Toronto és a NY Rangers esélyeshez méltóan lépett át a Montrealon és a Floridán. Az Islanders hosszú évek után léphetett ismét jégre a playoffban, ennek örömére ki is ütötték a Hurricanest hét meccsen. Az ötödik helyen kiemelt Buffalo némi meglepetésre búcsúztatta a magasabban rangsorolt fővárosiakat.

Playoff, 1. kör, Nyugat

A meglepetéseknek nem volt végük, a történelem ismételte önmagát. A nyolcadik Stars hat meccsen ejtette ki a Blackhawkst, akárcsak ?91-ben. A bajnok Kings is felsült a Columbus ellen, hazai pályán a hetedik meccset sikerült elbukniuk. A Blues simán verte a Nashville-t, és így tett a Wild is a Canucksszal. Nyugaton tehát csak a Wild tudott élni a hazai pálya előnyével.

Playoff, 2. kör, Kelet

A Toronto a Szigetlakók ellen magabiztosan hat meccs után lépett a konferenciadöntőbe. A Rangers?Leafs párharc pedig Lundqvist vs Miller csata néven vonul majd a konzoltörténelembe. A Parkőrök sepertek ugyan, de az első három meccset 1-0-ra nyerték, a negyediket pedig 2-1-re.

Playoff, 2. kör, Nyugat

Nyugaton a Wild egy őrült szériában, köszönhetően a hazai pályának, csak a hetedik meccsen harcolta ki a továbbjutást a Stars ellen. A Blue Jackets pedig újabb szenzációt okozva bejutott a konferenciadöntőbe, a Zenészeken lépett át hat meccsen.

Konferenciadöntők

Mindkét oldalon parádés sorozat zajlott, igazi thriller, és mindkét oldalon a hetedik meccs döntött. Keleten a Leafs már 3-2-re vezetett, ám az utolsó két mérkőzést a Rangers nyerte hosszabbításban. Nyugaton a Wild magabiztosan kezdett, és elhúzott 3-0-ra, ám a Blue Jackets innen képes volt felállni és egyenlíteni. A mindent eldöntő hetedik meccsen Niklas Backström nem kapott gólt, így a Wild jutott a döntőbe.

Stanley Kupa-döntő

A Wild vs Rangers döntő előtt elmondható, hogy a sok meglepetés mellett a két csapat fináléba jutása nem az. A Wild remekül igazolt, a nyáron megszerezte Parist és Sutert, a Rangers pedig a már így is bombaerős keretét még megtoldotta Nashsel.

1. mérkőzés

A két kapus parádézott, de a Wild Niklas Backstrom hibátlan teljesítményének köszönhetően 2-0-ra nyert a Gardenban, Lundqvist 34/35-tel zárt.

2. mérkőzés

Ismét igazi kapuspárbajt hozott a New York-i mérkőzés, amit ismételten a Wild nyert. Mikko Koivu egyetlen találata döntötte el a mérkőzést így 2-0-s vezetéssel utazhattak a csapatok Minnesotába.

3. mérkőzés

A Rangers hamar kétgólos hátrányba került a mérkőzésen, de végül nyert 4-3-ra a Wild otthonában. Niklas Backström hibátlan teljesítménye a második harmadban szakadt meg, amikor Gaborik talált a kapujába. A Rangers a harmadik harmadban két gólt ütve fordította meg a mérkőzést.

4. mérkőzés

A Rangers két gyors góllal nyitotta a mérkőzést, az előnyt sokáig tartotta is, de a harmadik harmad elején Zach Parise egyenlített. Ám itt elfogyott az erő, és a vége előtt öt perccel Nash döntötte el a mérkőzést a Rangers javára. 4 meccs után 2-2 úgy, hogy senki nem nyert hazai pályán.

5. mérkőzés

A Gardenben Backström ismét fantasztikusat nyújtott, akárcsak az első két meccsen. 38 alkalommal védett, a Wild 3-1-re nyert, és utazhatott haza, hogy hazai pályán hódítsa el a kupát.

6. mérkőzés

Továbbra sem nyert egyik csapat sem hazai pályán. Henrik Lundqvist 37 védéssel gondoskodott arról, hogy ne legyen még vége a szériának. A Wild-szurkolók szomorúan mentek haza, a Garden pedig 1994 után ismét a döntő hetedik meccsének adott helyt.

7. mérkőzés

A hetedik meccs ismét a két kapusról szólt. Ryan Callahan ugyan korán betalált, de egészen az 54.percig nem esett gól. Ekkor Rick Nash előnyből lőtt gólt Backström kapujába, eldöntve ezzel a mérkőzést és a kupát. Ezzel 2-0-ra nyert a Rangers, és bajnok lett a 2013-as finálé végén.

Zárásként álljanak itt a díjak és legjobb pontszerzők.

Stanley Cup Champions: New York Rangers

President’s Trophy: Chicago Blackhawks

Clarence Campbell Bow: Minnesota Wild

Prince of Wales Trophy: New York Rangers

Art Ross Trophy: Marián Gáborík

Hart Memorial Trophy: Marián Gáborík

James Norris Trophy: Tom Gilbert

Lady Byng Trophy: Marián Gáborík

Calder Trophy: Brendan Smith

Conn Smythe Trophy: Henrik Lundqvist

Vezina Trophy: Ryan Miller

William Jennings Trophy: Minnesota: Nicklas Backstrom/Josh Harding

Bill Masterson Trophy: Willie Mitchell

Frank Selke Trophy: Pavel Dacjuk

Ted Lindsay Award: Ryan Miller

Rocket Richard Trophy: Alekszandr Ovecskin

A legjobb pontszerzők:

1. Gaborik

2. Ovecskin

3. Spezza

4. B. Richards

5. Parise

Természetesen az EA Sport maga is szimulálja a szezont, az ESPN sportcsatornával közösen, sőt minden héten kiadják a csapatok rangsorát. Aki szeretné követni, az alábbi linken megteheti.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR ÉLŐ
VB18 16:30 JPNHUN ÉLŐ
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum