Nekünk nyerő típusú emberek kellenek

   

A napokban kihirdette a junior-világbajnokságra készülő bő keretet Tim Kehler szövetségi edző. A 30-as névsorból több olyan játékos is kimaradt, aki korábban meghatározó tagja volt a csapatnak, illetve akivel sokan számoltak, így például Vay Ádám, Hardi Richárd, Hentes Kristóf, Nemes Benjámin, Sebők Balázs. Erről és az alapelvekről is beszélgettünk a kanadai edzővel.

? Mik voltak a válogatási alapelvek? Ezek mindenki előtt világosak és ismertek voltak augusztus vége óta?

? A célunk az volt, hogy megtaláljuk azt a lehető legjobb csapatot, amely képviselheti Magyarországot a junior-világbajnokságon, ahol a csapattal szemben támasztott elvárások világosak: első helyet kell szereznünk.

Ennek érdekében világos és egyszerű szabályokat hoztunk, amelyet augusztusban, az első találkozásunk kapcsán mindenkivel egyértelműen közöltünk. Ezek közül a legfontosabb az volt, hogy aki válogatott akar lenni, annak részt kell vennie az edzőtáborokban. Mivel a válogatott szakmai stábja új, szerettünk volna mindenkit személyesen is megnézni, nemcsak a kollégák véleménye alapján válogatni. Az első, augusztusi edzőtábort az IIHF-szünet alatt rendeztük, egyetlen indokot tudtunk elfogadni a hiányzásra, a sérülést.

Olyan játékosokra van szükségünk, akik tényleg szeretnének a válogatottban játszani a magyar színekért. Az előző években több olyan játékos is a keret tagja volt, akiben nem volt meg a kellő tűz és motiváció ahhoz, hogy a válogatottban játsszon. Nekünk nyerő típusú emberek kellenek, akikből hiányzik a kellő elhivatottság, azokról sajnálattal lemondtunk, nem akartuk az előző évek hibáit újra elkövetni.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

? Hány játékost nézett meg a stáb?

? Az edzőtáborokban összesen 50-60 játékos vett részt, de a segítőimmel együtt gyakorlatilag mindenkit megnéztünk, aki egyáltalán szóba jöhetett. A stáb összes tagja rendszeresen járt az osztrák, a szlovák és a magyar juniorbajnokság meccsein, azt hiszem, nyugodtan elmondhatjuk, a teljes szóba jöhető, itthon játszó mezőnyt többször is láttuk, a külföldön játszók közül pedig azokat, akik eljöttek az edzőtáborokba.

Itt kell megemlítenem, hogy sajnos a legjobbnak tartott magyar játékosok közül többnek a válasza is csalódást keltő volt akkor, amikor a juniorválogatott közös felkészülésére hívtuk őket. De ahogy elmondtam, augusztusban meghatároztuk a játékszabályokat, nem tettünk, nem tehettünk senkivel sem kivételt.

? Milyen keret utazik a decemberi vb-re, 7 vagy 8 hátvédben gondolkodik? Mely poszton állunk jól, s melyen gyengébben?

? Az ilyen tornákon a tapasztalatok szerint a legtöbben 7 hátvéddel és 13 csatárral játszanak. Elég általános ez a játékrendszer, én is ennek a híve vagyok. Azonban el kell mondani, hogy óriási a különbség a rendelkezésünkre álló, a válogatottban bevethető hátvédek és csatárok számában. Míg jó hátvédünk nincs sok, addig a csatároknál nem állunk rosszul. Ez azt jelenti, hogy míg a hátvédsorban gyakorlatilag mindenki tagja a keretnek, aki egyáltalán szóba jöhet, a csatároknál van tartalék a magyar jégkorongban.

Így most az a feladatunk, hogy eldöntsük, azzal lesz-e összességében jobb és győzelemre esélyesebb csapatunk, hogy 6 hátvédet és 14 csatárt viszünk, vagy azzal, ha 7 hátvéd mellett 13 csatárral megyünk a világbajnokságra. A legutóbbi, olaszországi tornára például 6 hátvéddel és 14 csatárral mentünk el.

? Még egy 5 napos edzőtábor vár a keretre. Mondhatjuk, hogy kapott elég időt az ideális csapat megtalálására?

? Természetesen mindig lehet az elvégzett munkánál többet dolgozni. Azonban augusztus óta a keret többször is dolgozott együtt néhány napokat, a kezdeti 50-60 játékosból kiválasztottuk azt a 30-at, akik a felkészülés végső fázisában részt vesznek. Ők mind ott voltak velünk a közös munka során. A csapat magja augusztus vége óta adott, a kiegészítő embereket keressük, kerestük. Úgy érzem, hogy a többi válogatotthoz képest nem végeztünk rossz munkát.

A juniorválogatott aktuális játékoskerete:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Ágoston Olivér 1994 Espoo (FIN)
Kornakker Dániel 1996 Fehérvár
Pleszkán József 1993 UTE
Védők:
Arany Máté 1994 Fehérvár
Árkovics Bálint 1993 Fehérvár
Bojkó Bálint 1993 MAC
Dömötör Róbert 1993 UTE
Garát Zsombor 1997 MAC
Garbacz Ádám 1994 UTE
Léránt René 1994 FTC
Lévai Máté 1993 FTC
Orosz Szilveszter 1993 Miskolc
Reiter Attila 1994 Fehérvár
Szaller Márk 1996 Fehérvár
Vojtkó Mátyás 1993 Nové Zámky (SVK)
Támadók:
Dósa Krisztián 1994 MAC
Erdély Csanád 1996 Fehérvár
Fliszár Zalán 1994 Vasas
Gágyor Péter 1994 Vasas
Hamvai Szilárd 1995 Fehérvár
Hegyi Dominik 1993 FTC
Kocsis Ferenc 1995 Fehérvár
Könczei Áron 1994 Debrecen
Miskolczi Márk 1993 Miskolc
Nagy Krisztián 1994 Miskolc
Sárpátki Tamás Róbert 1994 Fehérvár
Szabó Dániel 1995 Fehérvár
Ritó László 1994 Miskolc
Tóth Gergő 1993 Fehérvár
Vincze Péter 1995 Fehérvár

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum