A Progym a MOL Ligáról álmodik

   

Éledezik, de jövőre még aligha nevez újra a nemzetközi sorozatba a MOL Liga alapító csapata.

Kercsó Csaba látogatása kapcsán ismét reflektorfénybe került a MOL Liga-alapítótag gyergyószentmiklósi Progym. Szakács Zsolt, a Progym honlapjának és Facebook-oldalának szerkesztője sietett segítségünkre, és szubjektív, de alapos írásban foglalta össze a gyergyószentmiklósi hoki helyzetét és kilátásait.

“Az idén egy nagyon jó vezetőségi döntésnek köszönhetően új vezetőedzőnk van Farkas Csaba személyében. Eddig ő az utánpótlás edzője volt, az U16 és U18-as csapatokat edzette, helyenként kiváló eredményekkel. Egy U16-os tornán például a Malmőt 3-1-re, a Hallét 7-0-ra, a Baselt 9-1-re verte az ISK Gyergyószentmiklós. A játékosok a legfiatalabb korosztályoktól kezdve rendszeresen vesznek részt az edzőtáborokban Debrecenben, Miskolcon, Kisinyovban, Bukacon, a különböző korosztályos bajnokságokban is általában megállják a helyüket. Reményeink szerint ő lesz az új Kercsó Árpád, természetesen szakmailag még nincs az ő szintjén, de nagyon nagy munkabírású szakemberről van szó.

Szintén Farkas Csabának köszönhető, hogy a felnőttcsapatnál idén a szárazedzések már július elején elkezdődtek, pontosan egy héttel korábban, mint a HSC-nél. A felkészülésnek ez a szakasza két hét erőnléti edzéssel kezdődött, azután a román tengerparton napi három edzéssel gyakoroltak a srácok. Összehasonlításképpen, a tavalyi szezon előtt semmilyen nyári felkészülése nem volt a gyergyói csapatnak.

Az idei szezonban sajnos nagyon kevés meccset játszunk, de eddig mindegyiken helyt álltunk, a tavalyi eredményekhez viszonyítva látványos a fejlődés. Első két meccsünket Csíkkarcfalván játszottuk a Felcsík Kupán. Az első találkozón a HSC második számú csapatával találkoztunk, ahol sima 3-0-s vereséget szenvedtünk. Ekkor még látszott a fiúkon a jéghiány, hiszen csak a kupa előtti héten lett jegünk, így a srácok teljesen esélytelenek voltak. Emellett természetesen a Csíkszereda a játékosállomány tekintetében is jóval előttünk jár, nincs ezen szégyenkezni valónk. A második meccsünket a Steauával játszottuk, hatalmas csatában legyőztük őket, pedig technikásabb, tapasztaltabb csapatról van szó, viszont mi a nagyon jó száraz felkészülésnek köszönhetően jobban bírtuk tüdővel, a meccset behúztuk 3-2-re.

A szezon harmadik meccsét szintén a Steaua ellen vívtuk meg, ez egy felkészülés meccs volt itthon, amit nagyon simán lehoztunk 6-1-re. Kezdett meglátszani az elvégzett munka gyümölcse. Érdemes megjegyezni Csergő Hunor játékát, aki 17 évesen 2 gólt és 2 gólpasszt adott.

Ezután elkezdődött a román bajnokság, az első meccset sajnos el kellett halasztani, mert a Brassó nem tudott megjelenni, látszik, hogy a román bajnokság respektjén még van mit javítani. Azután jött az első meccs a HSC nagy csapatával szemben, nem mi voltunk a találkozó esélyesei, meg is vertek minket 6-1-re. Győzelmükhöz nem férhetett kétség, de a játék képe alapján nem volt ekkora különbség. Persze mindenki tudja, hogy a HSC most éppen nem a fénykorát éli, de mégis. Tavaly lazán megkaptuk a 15-öt, idén 6-1 lett úgy, hogy 4 kapuvasat lőttünk egyetlen harmad alatt. Második meccsünket a HSC 2-vel játszottuk, 4-3 kikaptunk egy pörgős meccsen itthon, mindenki kihozta magából a maximumot.

Nem volt benne semmi szégyellni való, ennyire futotta, sajnos az összes gól egyéni hibából született, illetve az látszik, hogy hiányzik egy igazi gólszerző a csapatban. Harmadik meccsünk Szeredában volt, szintén a HSC 2 ellen, egy borzasztóan unalmas és brusztolós meccsen 1-0-ra kikaptunk. Megint csak a tavalyi eredményeket érdemes megnézni az összehasonlításhoz és a fejlődés megítéléséhez, akkor simán 6-7 vagy akár 8 góllal kaptunk ki a csíki farmcsapattól.

A szezon negyedik meccsén a Steauát fogadtuk, a keserű előzményeknek köszönhetően nem mindenki várta jó szájízzel a meccset, de azért reménykedtünk. Egy gyenge első harmad után fantasztikus játékot mutattak a srácok, és lekorcsolyáztuk a bukarestieket a pályáról, végig kézben tartva a meccset 4-3-ra nyertünk. Legnagyobb tehetségünk, Csergő Hunor két góllal és egy gólpasszal zárta a mérkőzést. A csapat jelenleg az 5. helyen áll a 7 csapatos román bajnokságban, legutóbb Galacon győztünk.

Jövőbeni céljaink

Hosszú távon legfontosabb célunk szerintem a csapat visszatérése a MOL Ligába. Abban azonban mind egyet tudunk érteni, hogy a jelenlegi helyzetben semmi értelme nevezni, de még jövőre sem, hogy aztán félúton utolsók legyünk 0 ponttal. A rövid távú cél, hogy a fiatalokat beépítsük a csapatba, megfelelő játékerőre fejlesszük őket, elérjük a negyedik helyet a román bajnokságban. Ha ez sikerül, akkor jövőre meg lehet célozni a harmadik helyet, illetve ha kerül útközben szponzor, akkor jövőre egyértelműen a döntőbe jutásért való játék a cél, vagy döntőt játszani a Román Kupában, hiszen ahhoz csak 2 meccset kell játszani, ahol ugye minden megtörténhet.

Nekem személy szerint az egyik legnagyobb álmom a MOL Liga, de amíg nem éri el a csapat a megfelelő szintet, addig nem igazán látom reális esélyét annak, hogy benevezzünk. A MOL Ligában történő indulásunk másik nagyon fontos akadálya, amiről még nem beszéltünk, a jégpálya. Mint tudjuk, a jégpályával kapcsolatosan a legtöbbet a palánkra panaszkodtak (régi faborításos, merev stb.), emellett az öltözők, illetve a hűtőberendezés sem felel meg a mai standardoknak. Ennek a felújítását a Hargita megyei tanács vállalta fel, a munkálatoknak már októberben el kellett volna kezdődniük. Ez sajnos jelen pillanatban sehol sem tart. A megyei tanács a hűtőberendezés és a palánk cseréjét vállalta, az öltözők felújítását nem. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy hogyan lehetne akár pályázatot írni, olyan szponzort keresni, aki minél hamarabb felvállalná eme nemes feladatot és segítene felújítani a jégcsarnokot.

Egyszóval nem egyszerű a helyzetünk, de én hiszem, hogy igenis ki lehet mászni ebből a gödörből és lehet meghatározó csapat lenni akár a MOL Ligában is. Ez nem attól függ, hogy mennyi pénze van a városnak vagy az itt élő embereknek, csupán attól, hogy mennyit vagyunk hajlandóak dolgozni az ügyön. A pontos megvalósításról részletes tervet még nem dolgoztunk ki. Egyelőre ott tartunk, hogy a következő három évre szóló középtávú stratégia van kész. Első körben a médiarészleggel foglalkozunk, jelen vagyunk a facebookon, új honlapot üzemeltetünk folyamatosan megújuló tartalommal, elindítottuk a Progym-blogot, és remélhetőleg hamarosan a Jégkorongblogra is felkerülünk. Ezenkívül Románia összes meghatározó magyar médiaportáljával felvettük a kapcsolatot, és megegyeztünk, hogy rendszeresen hírt adnak rólunk. Ezzel is azt szeretnénk elérni hogy, kicsit bekerüljünk újra a köztudatba, valamint növeljük a csapat marketingértékét.

Utánpótlás

Jelenleg minden korosztályban van legalább 50 lurkónk, a kisebb korosztályokban vannak nagyon tehetséges fiataljaink. Csata Sebestyént például a bukaci táborban a legjobb játékosnak választották, mellette – ha jól tudom – assziszt- és gólkirály is lett. Az egyik legnagyobb problémát nálunk is az jelenti, hogy az U16-os és az U18-as korosztályban a legjobbak sajnos abbahagyják, vagy elmennek Szeredába hokizni. Ez az évjárat nagyon gyenge. Mivel nincs ütőképes felnőtt csapatunk, illetve gazdaságilag sem vagyunk elég erősek, ezért a fiatalok ebben a csapatban nem látnak továbblépési lehetőséget, nagyon kevesen gondolkodnak profi jégkorongos karrierben. Ezért 17-18 éves korukban inkább abbahagyják az egész hokit. Ezen is változtatnunk kell.”

Cimkék: , ,

Hozzászólások (12)

 1. Evgeni Krkic
    #1
  Evgeni Krkic,   

  Jó hír, remélem mihamarabb újra viszontlátjuk őket a MOL ligában, nem árt a (vissza)bővítés a bajnokságnak! :D

 2. Heisenberg
    #2
  Theutus,   

  Sok sikert hozzá!!

 3. eszel
    #3
  eszel59,   

  Nem olvastam elég figyelmesen,így nem értettem,hogy miért Csíkkarcfalván rendezték a Felcsút Kupát,hisz az más sportág.Nekifutottam még1x,így kijegecesedet bennem,hogy a helyes név: "Felcsík"!
  Vajh'lészen-é egyszer "annyi"pénz a jégkorongra..?

 4. ZsirafRemete
    #4
  ZsirafRemete,   

  Hajrá Gyergyó!

 5. kapusLaci
    #5
  kapusLaci,   

  Van Magyar válogatott,imádom öket hisz mindannyian magyarok vagyunk,van Alba Volán nagyon szeretem ezt a csapatot,rengeteg izgalommal jó meccsel megajándékoznak minket,de Gyergyó,ez a szivem csücske,hisz itt nöttem fel,itt huztam korcsolyát elöször a lábamra,a Gyergyói csapattal lettem elöször Románia országos bajnika(utánpótlás U 16).Szóval minden ehhez a medencéhez köt.
  A Gyergyói müjégpályát mi épitettük fel,ez volt a száraz edzés,Kercsó irányitott hogy hová toljuk a talicskát,utánna pedig futás sulyozás,aztán hazamentünk,és ettük a zsiros kenyeret veres hagymával.De jó volt,jól esett,és most is jól esik ezekre az élményekre emlékezni!
  Ilyen nehéz körülmények között nevelkedett a Gyergyói utánpótlás,eredményesen!
  A javát elvitte Csikszereda(jobbak voltak a lehetöségek)aztán a Bukaresti csapatok.
  Gyergyócsomafalva(kb.5000 lakós) egy olyan község amelyik annyi válogatott játékost adott Romániának hogy példátlan a világ kerekségén.
  Nemsokára megfog jelenni egy könyv a Csomafalvi jégkorong történetéröl,Ambrus Árpád szerkeszti,onnan kiderül hogy mennyien voltunk akik imádtuk a hokit.
  Van a szomszédba egy fiatal gyerek,Kedves Tamás,hokizik mit is csinálna?
  Ennek a gyermeknek a hoki a mindene!Az Édesanyja azzal fenyegeti ha nincs tanulás,nincs hoki,igy Tamás elsö tanuló,mert tudja nagyon jól hogy az Anyukája betartja a szavát!
  Farkas csabával kapcsolatba az a véleményem hogy megkell tartani,megkell becsülni,egy nagyon jó szakember,becsületes munkás!
  Hát ilyen Gyegyó,ha beüll a medencébe a köd,és a hideg,heteken keresztül nem huzódik ki,ezért erössek a Gyergyói emberek,és kitartóak!
  Tiszta szivemböl kivánok sok sikert a Gyergyói hokinak!!!
  Üdvözöl kapusLaci

 6. dzsymm
    #6
  dzsymm,   

  @kapusLaci: Egy cikkel odébb Románozzák az olyan embereket, mint te is vagy. Érdekes, minden szavad kristály tisztán értettem! :-) A hiba tuti bennem van.....
  A Gyergyó meg jöjjön vissza! Sőt! Sepsiszentgyörgyöt is akarom!!!!!!!! Ha már lúd legyen kövér. Egyet mondj meg nekem KapusLaci! Minek a rövidítése a PROGYM?

 7. kapusLaci
    #7
  kapusLaci,   

  @dzsymm: Ez most kritika akart lenni részedröl,vagy micsoda?
  Legyél nyiltabb,lehet hogy nem értlek annyira buta vagyok:))

 8. Tsoresz
    #8
  suzuka,   

  @dzsymm: Kb 1992-ben lehetett, mikor az állami támogatásokat megvonták a sportiskoláktól (addig, főleg a régi rendszerben rengeteg pénzt kapott minden hagyományosnak mondott sport, az ország gazdasági állapotához képest), így hogy azok ne menjenek teljesen szét, mindenki próbált új egyesületekbe tömörülni, szponzorokat keresni. Mivel Gyergyóban a legsikeresebb sportág a szertorna volt, így lett az egyesület neve Progym (tehát elsősorban a tornát akarták szinten tartani, mivel olimpia, és többszörös világbajnoka is van a városnak és rengeteg tehetséges ifi). Ebbe szállt be még jó pár más sportág, így a hoki is, de lassan alábbhagyott a lendület, a hoki meg is szűnt felnőtt szinten pár évre, majd Basilides Tibor újraindított egy csapatot...
  Jelenleg a torna inkább a testneveléshez szintjéhez hasonlít, ami felettébb szomorú, Progym néven ha jól tudom még az ökölvívók versenyeznek.

 9. dzsymm
    #9
  dzsymm,   

  @kapusLaci: Félre értettél, a kritika nem neked szólt, hanem akik románoznak a szomszéd topikban!

 10. kapusLaci
    #10
  kapusLaci,   

  @dzsymm: Akkor rendbe:)Melyik topikról van szó?

 11. dzsymm
    #11
  dzsymm,   

  @kapusLaci: Húúúú, lemaradtál, a Szlovák sajtó figyelme a Mol ligáról. Az első hozzá szólás "jól" sikerült, elindult a lavina. De jó látni, hogy csak 3man vannak. :-)

 12. Szakács Zsolt
    #12
  Szakacs7,   

  Huha, nagyon jól esett végig olvasni ezt a cikket, köszi szépen jégkorongblog hogy megosztottátok a világgal hogy mi is folyik Gyergyóban, dolgozunk, próbálkozunk, reméljük eredménye is lesz:) Hajrá Progym!Hajrá Székelyföld!Hajrá Magyar jégkorong!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 4-3 HVÉGE
ROM 17:30 SSTBRA 1-15VÉGE
MOL 18:00 BEOMAC 3-4VÉGE
  • Arena Sport 4
MOL 18:00 UTEDHK 3-5VÉGE
U20 18:00 ZEGAVS 2-14VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 3-2 HVÉGE
U18 18:30 SCCDHK 4-2VÉGE
EBEL 19:15 AVSKAC 2-1VÉGE
  • M4 SPORT
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
ROM 10:30 SSTBRA 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
november 3., csütörtök
U20 15:00 HUNSLO 
EIHC 15:30 AUTITA 
U16 18:00 HUNSLO 
EIHC 19:00 HUNPOL 
U18 19:10 HUNITA 
november 4., péntek
U16 14:40 HUNITA 
NŐI 15:00 FRADEN 
EIHC 15:30 ITAKOR 
NŐI 18:10 HUNNOR 
EIHC 19:00 POLDEN 
U20 19:00 HUNITA 
U18 19:10 HUNAUT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk