A Progym a MOL Ligáról álmodik

   

Éledezik, de jövőre még aligha nevez újra a nemzetközi sorozatba a MOL Liga alapító csapata.

Kercsó Csaba látogatása kapcsán ismét reflektorfénybe került a MOL Liga-alapítótag gyergyószentmiklósi Progym. Szakács Zsolt, a Progym honlapjának és Facebook-oldalának szerkesztője sietett segítségünkre, és szubjektív, de alapos írásban foglalta össze a gyergyószentmiklósi hoki helyzetét és kilátásait.

“Az idén egy nagyon jó vezetőségi döntésnek köszönhetően új vezetőedzőnk van Farkas Csaba személyében. Eddig ő az utánpótlás edzője volt, az U16 és U18-as csapatokat edzette, helyenként kiváló eredményekkel. Egy U16-os tornán például a Malmőt 3-1-re, a Hallét 7-0-ra, a Baselt 9-1-re verte az ISK Gyergyószentmiklós. A játékosok a legfiatalabb korosztályoktól kezdve rendszeresen vesznek részt az edzőtáborokban Debrecenben, Miskolcon, Kisinyovban, Bukacon, a különböző korosztályos bajnokságokban is általában megállják a helyüket. Reményeink szerint ő lesz az új Kercsó Árpád, természetesen szakmailag még nincs az ő szintjén, de nagyon nagy munkabírású szakemberről van szó.

Szintén Farkas Csabának köszönhető, hogy a felnőttcsapatnál idén a szárazedzések már július elején elkezdődtek, pontosan egy héttel korábban, mint a HSC-nél. A felkészülésnek ez a szakasza két hét erőnléti edzéssel kezdődött, azután a román tengerparton napi három edzéssel gyakoroltak a srácok. Összehasonlításképpen, a tavalyi szezon előtt semmilyen nyári felkészülése nem volt a gyergyói csapatnak.

Az idei szezonban sajnos nagyon kevés meccset játszunk, de eddig mindegyiken helyt álltunk, a tavalyi eredményekhez viszonyítva látványos a fejlődés. Első két meccsünket Csíkkarcfalván játszottuk a Felcsík Kupán. Az első találkozón a HSC második számú csapatával találkoztunk, ahol sima 3-0-s vereséget szenvedtünk. Ekkor még látszott a fiúkon a jéghiány, hiszen csak a kupa előtti héten lett jegünk, így a srácok teljesen esélytelenek voltak. Emellett természetesen a Csíkszereda a játékosállomány tekintetében is jóval előttünk jár, nincs ezen szégyenkezni valónk. A második meccsünket a Steauával játszottuk, hatalmas csatában legyőztük őket, pedig technikásabb, tapasztaltabb csapatról van szó, viszont mi a nagyon jó száraz felkészülésnek köszönhetően jobban bírtuk tüdővel, a meccset behúztuk 3-2-re.

A szezon harmadik meccsét szintén a Steaua ellen vívtuk meg, ez egy felkészülés meccs volt itthon, amit nagyon simán lehoztunk 6-1-re. Kezdett meglátszani az elvégzett munka gyümölcse. Érdemes megjegyezni Csergő Hunor játékát, aki 17 évesen 2 gólt és 2 gólpasszt adott.

Ezután elkezdődött a román bajnokság, az első meccset sajnos el kellett halasztani, mert a Brassó nem tudott megjelenni, látszik, hogy a román bajnokság respektjén még van mit javítani. Azután jött az első meccs a HSC nagy csapatával szemben, nem mi voltunk a találkozó esélyesei, meg is vertek minket 6-1-re. Győzelmükhöz nem férhetett kétség, de a játék képe alapján nem volt ekkora különbség. Persze mindenki tudja, hogy a HSC most éppen nem a fénykorát éli, de mégis. Tavaly lazán megkaptuk a 15-öt, idén 6-1 lett úgy, hogy 4 kapuvasat lőttünk egyetlen harmad alatt. Második meccsünket a HSC 2-vel játszottuk, 4-3 kikaptunk egy pörgős meccsen itthon, mindenki kihozta magából a maximumot.

Nem volt benne semmi szégyellni való, ennyire futotta, sajnos az összes gól egyéni hibából született, illetve az látszik, hogy hiányzik egy igazi gólszerző a csapatban. Harmadik meccsünk Szeredában volt, szintén a HSC 2 ellen, egy borzasztóan unalmas és brusztolós meccsen 1-0-ra kikaptunk. Megint csak a tavalyi eredményeket érdemes megnézni az összehasonlításhoz és a fejlődés megítéléséhez, akkor simán 6-7 vagy akár 8 góllal kaptunk ki a csíki farmcsapattól.

A szezon negyedik meccsén a Steauát fogadtuk, a keserű előzményeknek köszönhetően nem mindenki várta jó szájízzel a meccset, de azért reménykedtünk. Egy gyenge első harmad után fantasztikus játékot mutattak a srácok, és lekorcsolyáztuk a bukarestieket a pályáról, végig kézben tartva a meccset 4-3-ra nyertünk. Legnagyobb tehetségünk, Csergő Hunor két góllal és egy gólpasszal zárta a mérkőzést. A csapat jelenleg az 5. helyen áll a 7 csapatos román bajnokságban, legutóbb Galacon győztünk.

Jövőbeni céljaink

Hosszú távon legfontosabb célunk szerintem a csapat visszatérése a MOL Ligába. Abban azonban mind egyet tudunk érteni, hogy a jelenlegi helyzetben semmi értelme nevezni, de még jövőre sem, hogy aztán félúton utolsók legyünk 0 ponttal. A rövid távú cél, hogy a fiatalokat beépítsük a csapatba, megfelelő játékerőre fejlesszük őket, elérjük a negyedik helyet a román bajnokságban. Ha ez sikerül, akkor jövőre meg lehet célozni a harmadik helyet, illetve ha kerül útközben szponzor, akkor jövőre egyértelműen a döntőbe jutásért való játék a cél, vagy döntőt játszani a Román Kupában, hiszen ahhoz csak 2 meccset kell játszani, ahol ugye minden megtörténhet.

Nekem személy szerint az egyik legnagyobb álmom a MOL Liga, de amíg nem éri el a csapat a megfelelő szintet, addig nem igazán látom reális esélyét annak, hogy benevezzünk. A MOL Ligában történő indulásunk másik nagyon fontos akadálya, amiről még nem beszéltünk, a jégpálya. Mint tudjuk, a jégpályával kapcsolatosan a legtöbbet a palánkra panaszkodtak (régi faborításos, merev stb.), emellett az öltözők, illetve a hűtőberendezés sem felel meg a mai standardoknak. Ennek a felújítását a Hargita megyei tanács vállalta fel, a munkálatoknak már októberben el kellett volna kezdődniük. Ez sajnos jelen pillanatban sehol sem tart. A megyei tanács a hűtőberendezés és a palánk cseréjét vállalta, az öltözők felújítását nem. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy hogyan lehetne akár pályázatot írni, olyan szponzort keresni, aki minél hamarabb felvállalná eme nemes feladatot és segítene felújítani a jégcsarnokot.

Egyszóval nem egyszerű a helyzetünk, de én hiszem, hogy igenis ki lehet mászni ebből a gödörből és lehet meghatározó csapat lenni akár a MOL Ligában is. Ez nem attól függ, hogy mennyi pénze van a városnak vagy az itt élő embereknek, csupán attól, hogy mennyit vagyunk hajlandóak dolgozni az ügyön. A pontos megvalósításról részletes tervet még nem dolgoztunk ki. Egyelőre ott tartunk, hogy a következő három évre szóló középtávú stratégia van kész. Első körben a médiarészleggel foglalkozunk, jelen vagyunk a facebookon, új honlapot üzemeltetünk folyamatosan megújuló tartalommal, elindítottuk a Progym-blogot, és remélhetőleg hamarosan a Jégkorongblogra is felkerülünk. Ezenkívül Románia összes meghatározó magyar médiaportáljával felvettük a kapcsolatot, és megegyeztünk, hogy rendszeresen hírt adnak rólunk. Ezzel is azt szeretnénk elérni hogy, kicsit bekerüljünk újra a köztudatba, valamint növeljük a csapat marketingértékét.

Utánpótlás

Jelenleg minden korosztályban van legalább 50 lurkónk, a kisebb korosztályokban vannak nagyon tehetséges fiataljaink. Csata Sebestyént például a bukaci táborban a legjobb játékosnak választották, mellette ? ha jól tudom ? assziszt- és gólkirály is lett. Az egyik legnagyobb problémát nálunk is az jelenti, hogy az U16-os és az U18-as korosztályban a legjobbak sajnos abbahagyják, vagy elmennek Szeredába hokizni. Ez az évjárat nagyon gyenge. Mivel nincs ütőképes felnőtt csapatunk, illetve gazdaságilag sem vagyunk elég erősek, ezért a fiatalok ebben a csapatban nem látnak továbblépési lehetőséget, nagyon kevesen gondolkodnak profi jégkorongos karrierben. Ezért 17-18 éves korukban inkább abbahagyják az egész hokit. Ezen is változtatnunk kell.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR INFO
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum