A Progym a MOL Ligáról álmodik

   

Éledezik, de jövőre még aligha nevez újra a nemzetközi sorozatba a MOL Liga alapító csapata.

Kercsó Csaba látogatása kapcsán ismét reflektorfénybe került a MOL Liga-alapítótag gyergyószentmiklósi Progym. Szakács Zsolt, a Progym honlapjának és Facebook-oldalának szerkesztője sietett segítségünkre, és szubjektív, de alapos írásban foglalta össze a gyergyószentmiklósi hoki helyzetét és kilátásait.

“Az idén egy nagyon jó vezetőségi döntésnek köszönhetően új vezetőedzőnk van Farkas Csaba személyében. Eddig ő az utánpótlás edzője volt, az U16 és U18-as csapatokat edzette, helyenként kiváló eredményekkel. Egy U16-os tornán például a Malmőt 3-1-re, a Hallét 7-0-ra, a Baselt 9-1-re verte az ISK Gyergyószentmiklós. A játékosok a legfiatalabb korosztályoktól kezdve rendszeresen vesznek részt az edzőtáborokban Debrecenben, Miskolcon, Kisinyovban, Bukacon, a különböző korosztályos bajnokságokban is általában megállják a helyüket. Reményeink szerint ő lesz az új Kercsó Árpád, természetesen szakmailag még nincs az ő szintjén, de nagyon nagy munkabírású szakemberről van szó.

Szintén Farkas Csabának köszönhető, hogy a felnőttcsapatnál idén a szárazedzések már július elején elkezdődtek, pontosan egy héttel korábban, mint a HSC-nél. A felkészülésnek ez a szakasza két hét erőnléti edzéssel kezdődött, azután a román tengerparton napi három edzéssel gyakoroltak a srácok. Összehasonlításképpen, a tavalyi szezon előtt semmilyen nyári felkészülése nem volt a gyergyói csapatnak.

Az idei szezonban sajnos nagyon kevés meccset játszunk, de eddig mindegyiken helyt álltunk, a tavalyi eredményekhez viszonyítva látványos a fejlődés. Első két meccsünket Csíkkarcfalván játszottuk a Felcsík Kupán. Az első találkozón a HSC második számú csapatával találkoztunk, ahol sima 3-0-s vereséget szenvedtünk. Ekkor még látszott a fiúkon a jéghiány, hiszen csak a kupa előtti héten lett jegünk, így a srácok teljesen esélytelenek voltak. Emellett természetesen a Csíkszereda a játékosállomány tekintetében is jóval előttünk jár, nincs ezen szégyenkezni valónk. A második meccsünket a Steauával játszottuk, hatalmas csatában legyőztük őket, pedig technikásabb, tapasztaltabb csapatról van szó, viszont mi a nagyon jó száraz felkészülésnek köszönhetően jobban bírtuk tüdővel, a meccset behúztuk 3-2-re.

A szezon harmadik meccsét szintén a Steaua ellen vívtuk meg, ez egy felkészülés meccs volt itthon, amit nagyon simán lehoztunk 6-1-re. Kezdett meglátszani az elvégzett munka gyümölcse. Érdemes megjegyezni Csergő Hunor játékát, aki 17 évesen 2 gólt és 2 gólpasszt adott.

Ezután elkezdődött a román bajnokság, az első meccset sajnos el kellett halasztani, mert a Brassó nem tudott megjelenni, látszik, hogy a román bajnokság respektjén még van mit javítani. Azután jött az első meccs a HSC nagy csapatával szemben, nem mi voltunk a találkozó esélyesei, meg is vertek minket 6-1-re. Győzelmükhöz nem férhetett kétség, de a játék képe alapján nem volt ekkora különbség. Persze mindenki tudja, hogy a HSC most éppen nem a fénykorát éli, de mégis. Tavaly lazán megkaptuk a 15-öt, idén 6-1 lett úgy, hogy 4 kapuvasat lőttünk egyetlen harmad alatt. Második meccsünket a HSC 2-vel játszottuk, 4-3 kikaptunk egy pörgős meccsen itthon, mindenki kihozta magából a maximumot.

Nem volt benne semmi szégyellni való, ennyire futotta, sajnos az összes gól egyéni hibából született, illetve az látszik, hogy hiányzik egy igazi gólszerző a csapatban. Harmadik meccsünk Szeredában volt, szintén a HSC 2 ellen, egy borzasztóan unalmas és brusztolós meccsen 1-0-ra kikaptunk. Megint csak a tavalyi eredményeket érdemes megnézni az összehasonlításhoz és a fejlődés megítéléséhez, akkor simán 6-7 vagy akár 8 góllal kaptunk ki a csíki farmcsapattól.

A szezon negyedik meccsén a Steauát fogadtuk, a keserű előzményeknek köszönhetően nem mindenki várta jó szájízzel a meccset, de azért reménykedtünk. Egy gyenge első harmad után fantasztikus játékot mutattak a srácok, és lekorcsolyáztuk a bukarestieket a pályáról, végig kézben tartva a meccset 4-3-ra nyertünk. Legnagyobb tehetségünk, Csergő Hunor két góllal és egy gólpasszal zárta a mérkőzést. A csapat jelenleg az 5. helyen áll a 7 csapatos román bajnokságban, legutóbb Galacon győztünk.

Jövőbeni céljaink

Hosszú távon legfontosabb célunk szerintem a csapat visszatérése a MOL Ligába. Abban azonban mind egyet tudunk érteni, hogy a jelenlegi helyzetben semmi értelme nevezni, de még jövőre sem, hogy aztán félúton utolsók legyünk 0 ponttal. A rövid távú cél, hogy a fiatalokat beépítsük a csapatba, megfelelő játékerőre fejlesszük őket, elérjük a negyedik helyet a román bajnokságban. Ha ez sikerül, akkor jövőre meg lehet célozni a harmadik helyet, illetve ha kerül útközben szponzor, akkor jövőre egyértelműen a döntőbe jutásért való játék a cél, vagy döntőt játszani a Román Kupában, hiszen ahhoz csak 2 meccset kell játszani, ahol ugye minden megtörténhet.

Nekem személy szerint az egyik legnagyobb álmom a MOL Liga, de amíg nem éri el a csapat a megfelelő szintet, addig nem igazán látom reális esélyét annak, hogy benevezzünk. A MOL Ligában történő indulásunk másik nagyon fontos akadálya, amiről még nem beszéltünk, a jégpálya. Mint tudjuk, a jégpályával kapcsolatosan a legtöbbet a palánkra panaszkodtak (régi faborításos, merev stb.), emellett az öltözők, illetve a hűtőberendezés sem felel meg a mai standardoknak. Ennek a felújítását a Hargita megyei tanács vállalta fel, a munkálatoknak már októberben el kellett volna kezdődniük. Ez sajnos jelen pillanatban sehol sem tart. A megyei tanács a hűtőberendezés és a palánk cseréjét vállalta, az öltözők felújítását nem. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy hogyan lehetne akár pályázatot írni, olyan szponzort keresni, aki minél hamarabb felvállalná eme nemes feladatot és segítene felújítani a jégcsarnokot.

Egyszóval nem egyszerű a helyzetünk, de én hiszem, hogy igenis ki lehet mászni ebből a gödörből és lehet meghatározó csapat lenni akár a MOL Ligában is. Ez nem attól függ, hogy mennyi pénze van a városnak vagy az itt élő embereknek, csupán attól, hogy mennyit vagyunk hajlandóak dolgozni az ügyön. A pontos megvalósításról részletes tervet még nem dolgoztunk ki. Egyelőre ott tartunk, hogy a következő három évre szóló középtávú stratégia van kész. Első körben a médiarészleggel foglalkozunk, jelen vagyunk a facebookon, új honlapot üzemeltetünk folyamatosan megújuló tartalommal, elindítottuk a Progym-blogot, és remélhetőleg hamarosan a Jégkorongblogra is felkerülünk. Ezenkívül Románia összes meghatározó magyar médiaportáljával felvettük a kapcsolatot, és megegyeztünk, hogy rendszeresen hírt adnak rólunk. Ezzel is azt szeretnénk elérni hogy, kicsit bekerüljünk újra a köztudatba, valamint növeljük a csapat marketingértékét.

Utánpótlás

Jelenleg minden korosztályban van legalább 50 lurkónk, a kisebb korosztályokban vannak nagyon tehetséges fiataljaink. Csata Sebestyént például a bukaci táborban a legjobb játékosnak választották, mellette – ha jól tudom – assziszt- és gólkirály is lett. Az egyik legnagyobb problémát nálunk is az jelenti, hogy az U16-os és az U18-as korosztályban a legjobbak sajnos abbahagyják, vagy elmennek Szeredába hokizni. Ez az évjárat nagyon gyenge. Mivel nincs ütőképes felnőtt csapatunk, illetve gazdaságilag sem vagyunk elég erősek, ezért a fiatalok ebben a csapatban nem látnak továbblépési lehetőséget, nagyon kevesen gondolkodnak profi jégkorongos karrierben. Ezért 17-18 éves korukban inkább abbahagyják az egész hokit. Ezen is változtatnunk kell.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 12., kedd
U18 15:00 DHKPEF 6-4VÉGE
U18 17:20 ETOUTE 6-3VÉGE
ROM 17:30 STESCC 1-8VÉGE
EL 18:30 MISMAC 2-0VÉGE
U18 18:40 VASMIS 3-2VÉGE
EBEL 19:15 MZAAVS 2-3 HVÉGE
december 13., szerda
VB20 15:30 HUNKAZ 3-5VÉGE
EL 17:50 VC2MAC 1-5VÉGE
MK 18:00 DABVAS 9-3VÉGE
U18 18:00 SZDDHK 0-13VÉGE
U18 19:00 ZNOUTE 6-2VÉGE
december 14., csütörtök
U18 16:00 PEFZEG 4-1VÉGE
U18 17:40 AVSKMH 11-1VÉGE
MK 18:00 UTEMIS 2-5VÉGE
U18 18:00 MISMAC 2-3VÉGE
december 15., péntek
VB20 13:00 GERHUN 7-2VÉGE
NU18 16:00 HUNSVK 1-2VÉGE
EL 18:00 FTCSCC 3-4 HVÉGE
EL 18:30 TITBRA 3-4VÉGE
december 16., szombat
U18 13:40 AVSMIS 
U18 15:00 SZDZEG 
NU18 16:00 HUNCZE 
VB20 16:00 AUTHUN 
U18 16:30 DHKGEP 
EBEL 17:45 AVSHCB 
EL 18:00 DABSCC 
EL 18:30 UTEBRA 
U18 18:30 MACETO 
december 17., vasárnap
NU18 16:00 HUNPOL 
EL 17:50 VC2FTC 
december 18., hétfő
EBEL 19:15 HCIAVS 
EL 20:00 UTEMIS 
    • M4 SPORT
december 19., kedd
DEBL 19:15 GEPMAC 
EBEL 19:45 HCBAVS 
december 20., szerda
U18   MISKMH 
U20   PEFMIS 
EL 18:30 MISDAB 
MK 18:30 TITKMH 
MK 19:00 MACFTC 
december 21., csütörtök
U20   ZNOETO 
U20 15:40 AVSDHK 
KHL 17:30 CSZMMG 
    • SPORT 2
EBEL 18:45 AVSHCI 
EL 20:00 MACUTE 
    • M4 SPORT
december 22., péntek
U18 17:40 VASKMH 
EL 18:00 DABTIT 
EL 18:00 FTCMIS 
december 23., szombat
U20 12:10 VASMAC 
Partnerünk