Egy kicsit most talán megálltunk

   

Az most talán egy dilemma, hogy a vetélytársak zárkóznak-e fel folyamatosan a divízió 1 szintjére, vagy a mieink utóbbi 20 évben tapasztalt dinamikus fejlődése torpant meg egy időre. Akár ez, akár az történt, nincs ok arra, hogy tragédiaként éljük meg. Nincs az a fejlődési görbe, amely ne mutatna töréseket, ne lenne benne megnyugvás és kitörés.

A szakmai elemzők feladata azonban az inflexiós pontokat kiváltó okok vizsgálata. Az ilyen elemzések egyik legfontosabb eleme azon információk begyűjtése, amelyek a függvénygörbe változását megelőző események időszakában feltételezhetően hatással lehettek az események alakulására, azaz a megnyugvások és a kitörések magyarázatául szolgálhatnak. Természetesen a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány figyelmeztető jel,  amelyből következtetéseket lehet levonni.

Tény, hogy a britek továbbjutottak a selejtező körükből és az is tény, hogy a ljubljanai világbajnokságon rendes játékidőben verték meg a magyar csapatot. Akkor sokan fanyalogtak, voltak akik taktikai, voltak akik szándékos vereségnek tudták be azzal a hátsó gondolattal, hogy a következő alkalommal elkerüljük a kétségkívül nehezebb falatnak tűnő ukránokat. Találgatásokba lehet bocsátkozni, de talán az itt említett gondolattal mi magunk, magyar hoki szurkolók is kellemesebben elvoltunk, mint azzal a tudattal, hogy az angolok csak úgy egyszerűen, rendes játékidőben képesek minket megverni. Az viszont most nekünk hendikep, hogy a világbajnokság előtt a britek készülnek fel egy téttel bíró tornán a komoly ellenfelekkel szemben, míg a mieink kereshetnek maguknak játszótársakat tét nélküli felkészülési meccsekre.

Tény, hogy a litván csapat két szinttel alacsonyabban jegyzett, és figyelemre méltó számú kapunkat eltalált lövéssel lepték meg az első meccsen a csapatunkat.

Tény, hogy másfél évvel ezelőtt a hollandokat nagyon megvertük a budapesti világbajnokságon, és a mostani olimpiai selejtezőn az eredményen kívül a statisztikai mutatókban is egyenlő ellenfélnek bizonyultak.

Tény, hogy az utánpótlás válogatottaink 2-4 évvel ezelőtti kimagasló szereplése óta nem tudják átlépni saját árnyékukat, sőt a felnőttekhez képest két szinttel alacsonyabban jegyzett világbajnoki körben versengenek, holott pár évvel ezelőtt a minszki U18-as világbajnokságon 5 másodperc választotta el Háriékat az elitbe jutástól.

Tény, hogy egyedül Hári János ért el abból a csapatból olyan teljesítményt, amellyel komoly külföldi felnőtt bajnokságba kvalifikálta magát, és ott rendszeres játéklehetőséghez jut.

Tény, hogy az EBEL legeredményesebb csatára, Sofron István fiatal kora ellenére könnyűnek találtatott a KHL-ben szereplő cseh csapat kiválasztásán. Sofronnak volt azonban egy rendkívül érdekes interjúja, amelynek a legfontosabb üzenete elsikkadt a jégkorong iránt érdeklődő közvélemény előtt: “Nem kétséges, hogy ez nem egy, hanem legalább két lépcsőfokkal van afölött, amit eddig megszoktam.” Igen fontos jelzés volt ez akkor amikor a székesfehérvári csapat éppen az alapozással készült az új idényre.

Tény, hogy a kirakatcsapatunk is a megtorpanás jeleit mutatja, még ha az új edző érkezésével az eredmények a pozitív trendfordulóra utalnak is, érdemes megjegyezni, hogy a játék képéből még hiányzik az a dominancia, melyet a többéves EBEL szereplés után talán a 2011/12-es szezonban ízlelt meg először a székesfehérvári szurkolósereg. Addig a győzelmek is amolyan kurucosan kiküzdöttnek tűntek, de a legutóbbi szezonban már döntően nem a fehérvári csapat védekező zónájában folyt a játék, és általában a kapura lövési mutatóban is az ellenfelek fölé nőtt a csapat.

Tény, hogy nem az első sorsdöntő mérkőzést bukjuk el az ezen a szinten bekapott nagy számú gól miatt. Ez nem feltétlenül egyedül a kapus tevékenységét minősíti, de érdemes odafigyelni arra, hogy a mindent eldöntő mérkőzéseinket a legutóbbi évek junior-világbajnokságait is figyelembe véve úgy veszti el a magyar csapat, hogy a lőtt gólok mennyisége alapján bőven nyerhetné a csatát.

Fotó: Mudra László (Magyar Jégkorong Szövetség)

Rémes volt az a 10 másodperces csend , amelyet az utolsó büntetőlövés után az Aréna közönsége megtapasztalhatott. Szinte egyenként lehetett hallani a holland játékosok örömkiáltását, amely belehasított az éterbe. Deja vu érzése lehetett annak, aki az olaszok elleni derbi hosszabbításos gólját a helyszínen élte meg. Nem tartott azonban sokáig a csönd, és a közönség a háromnapos produkciót tapssal jutalmazta. Megköszönte a játékosoknak, hogy szívvel küzdöttek és a válogatott rendelkezésére álltak, noha a horvátok tornát kihagyó sztárjaihoz hasonlóan a mi játékosaink nagy része is rászolgált volna a pihenésre.

A jó hír azonban az, hogy ha a rendelkezésre álló információkat összegyűjtjük, kielemezzük akkor nem kell megállni a helyzetértékelésnél, mert vannak most már pozitív adottságok, amelyre igenis lehet jövőt építeni. Egyre több a jégfelület, bővülő a sportági utánpótlást szolgáló pénzügyi források áramlanak a jégkorongba, és rendkívül dinamikusan nő a leigazolt versenyzők száma. Ha a szlovénok fele annyi versenyzővel és harmad annyi jégfelülettel stabil elitbe jutásra esélyes csapatokat tudnak építeni minden korosztályban, akkor nekünk miért ne sikerülne. Mindez azonban idő kérdése. A szlovén sikernek a gyökereit nem a jelen korban kell keresni.

Az egykori sikeres jugoszláv hoki már kitermelte azt a generációt, amely a pályán szerzett tapasztalatait a következő generációnak adja át. Nálunk többnyire még aktívak azok a játékosok, akik megismerkedhettek a minőségi edzői felfogással. Egyre több játékos mondhatja el magáról, hogy neves szakember kezei alatt fejlődött, vagy fejlődik. Ezek a játékosok az elkövetkező 5-10 évben tömegesen jelennek majd meg akár az utánpótlás, akár a felnőtt csapatok szakmai stábjában, és elkezdődhet a tudástranszfer azon jégkorongozók irányába, akik már 5 éves koruktól fedett jégpályán, sok csapatos egyre erősödő bajnokságokban pallérozódnak.

Végül a fenti gondolatokat a hölgyek sikerének az értékével szeretném zárni. Sokan fanyalognak a női sikerek hallatán, és elintézik annyival, hogy nemzetközileg még nem terjedt annyira el és kevés ország fókuszál a női hokira, na meg persze nem is ad olyan élményt a szurkolóknak, hogy el lehessen adni. Anélkül, hogy vitatkoznék a fanyalgókkal, szeretném kiemelni a női hoki sikerének egy másik aspektusát, amelyre még akkor is lehet számítani, ha esetleg nem lesz folyamatosan a legjobbak között a női korosztályos válogatott.

A mostani női játékosok, vagy már most, vagy később feleségek és anyukák lesznek, akik nekünk, férfiaknak mértékadó partnereink. Szeretnek velünk hokimeccsre járni, és még a barátnőiknek is erről a sportról mesélnek, ha szóba kerül. A gyermekek sportválasztásánál pedig könnyű lesz a konszenzust megtalálni. Az utánpótlás számszerű alakulása hosszú távon biztosítottnak tűnik. Pár év múlva találkozhat a mennyiség a minőséggel, azaz a népes utánpótláskorosztályok felszívhatják a minőségi szakemberek által fejlesztett, a játékból kiöregedő, de a sportágnak megmaradó szakembereket, és ez egy újabb, nagy meredekségű inflexiós pontot jelenthet a magyar jégkorong fejlődési görbéjén.

Cimkék:

Összes (65)

Utolsó hozzászólások

 1. trollfeeder
    #60
  trollfeeder,   

  @kerusz: Meg nem lehet akármilyen NHL-es csapatot fogadni. Drága a jegy, drága a büfé. Épülhetne egy menő jégcsarnok Pesten.

 2. trollfeeder
    #61
  trollfeeder,   

  @chewbacca: Előbb egy Hollandiát talán meg kéne vernünk..

 3. trollfeeder
    #62
  trollfeeder,   

  @Fugeute: Ez biztosan benne van a pakliban. De ha az ember hétről hétre látja az EBEL-ben, hogy *szameg, ezt is tudjuk, megverünk élcsapatokat, ráadásul nem feltétlen a kimagasló légiós teljesítményekkel, azért meglehetősen rossz fogadtatása van annak, hogy a világranglistán öt hellyel mögöttünk szereplő válogatott jut tovább a selejtezőn. Így óhatatlanul az vetődik fel, hogy nem tettük oda magunkat eléggé, és bizony a keret ajtaján kopogtatók közül be kellett volna engedni párat. Így néhányan ki tudták volna pihenni fáradalmaikat a szerdai Bécs elleni találkozóra.

 4. trollfeeder
    #63
  trollfeeder,   

  @gabute: Igen, egyébként Fehérvárott is jégidő-problémák vannak.

 5. trollfeeder
    #64
  trollfeeder,   

  @kerusz: Köszönjük a körképet!
  A népszerűsítés lenne akkor a fő feladat, hogy kisgyerekek jégkorongozni akarjanak ezeken a helyeken?

 6.   #65
  Fugeute,   

  @trollfeeder: Talán nyakatekert magyarázat lesz, de eljutottunk oda, hogy van mit veszítenünk az ilyen meccseken. Ha teljesen kiforgatom: az mutatja, hogy előreléptünk (valamennyit!), hogy a hollandok elleni vereség mindenkit kiborított. Öt éve még nem ez volt.
  De azt se higgyük el, hogy mostantól nincs ellenfelünk a glóbuszon.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
U18 18:40 AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk