A Milano jövőre a KHL-ben indul

 

A tervekről és a milánói dolgok állásáról az iihf.com kérdezte Ico Migliore klubelnököt. Érdekes és tanulságos a beszélgetés. Az még nem biztos, hogy Milánóban játszik-e. A civilben nemzetközileg elismert építész (akinek része volt a 2006-os torinói téli olimpia tervezésében is) korábban a Milano játékosa is volt, sőt részt vett az 1984-es szarajevói olimpián és többször dolgozott az olasz válogatott szövetségi kapitányaként is. Milánó logikus választás a KHL részéről, ha tényleg meg akarja vetni a lábát Nyugat-Európában is. Az erről szóló tárgyalások tavaly gyorsultak fel, amikor a klub és a KHL közös szándéknyilatkozatot írt alá és stratégiát is megfogalmazott a KHL-be történő indulásra.

“Ez egyszerre nagyon bonyolult és nagyon izgalmas feladat. Nem pusztán arról van szó, hogy indítsunk egy csapatot a KHL-ben, hanem az egész milánói hoki struktúráját újratervezzük, az utánpótlástól a KHL-csapatig” ? mondta a klubelnök.

Nyilvánvaló, hogy az idén Serie A-ba jutott csapatnak nem sok köze lesz a jövő évi KHL-es társasághoz, még ha a nézőszám kimagaslik is az olasz mezőnyből: átlagosan 1880 néző látogatja a Rossoblúk meccseit, ami nyolcszázzal több, mint a bajnokság átlaga.

“Az a terv, hogy a KHL-csatlakozásunkat követően az olasz bajnokságban is indítunk csapatot, továbbra is, és két szinten versenyzünk. Sőt, az a célunk, hogy az olasz bajnokságban indított csapatunk is jelentősen javuljon minőségben, edzőkben, szervezetileg és a szurkolók terén is. Mindenben a legjobbak között kell lennünk Olaszországban. Ugyanez a helyzet az utánpótlás terén U8-tól U20-ig. Farmcsapatunkkal, a HC Varesével is fejleszteni kívánjuk a kapcsolatokat.”

Az új struktúra tetején tehát a KHL-es csapat áll majd, ennek lesz farmcsapata a Serie A-ban induló együttes, aminek pedig a jelenleg az olasz harmadosztályban versenyző HC Varese a farmcsapata. Ez a háromszintű struktúra lehetőséget biztosít az olasz játékosok számára a folyamatos fejlődésre, annak érdekében, hogy mindig egy szinttel feljebb tudjanak lépni.

A struktúra a három fő pillér egyike, a stabil költségvetés és az egyre növekvő médiafelület mellett. Előbbi kapcsán intő példa lehet a Lev Poprad esete. A szlovákiai klub egy év alatt tönkrement, bár a klubelnök szerint semmi hasonlóság nincs a két eset között, és nem csak a két város nagysága miatt: “Mi lépésről lépésre haladunk, előbb olasz másodosztály, majd Serie A, végül KHL. Ráadásul a KHL-nek csak akkor vágunk neki, ha legalább három évre előre megvan rá a költségvetésünk.”

A médiában a legmagasabb szintű támogatásban részesülnek, maga Medvegyev, a ligaelnök, de a vezetőség más tagjai is minden fórumon kiállnak a projekt komolysága és sikeressége mellett. A Milano az egyetlen nem KHL-es csapat, amely mezén viselheti a KHL emblémáját. Migliore szerint a terv az egész olasz jégkorong felemelkedését szolgálja.

“Európa változóban van, emiatt a hokira is másképpen kell gondolnunk, mint ahogy eddig tettük. Ma már ez kétirányú hokit jelent. Az egyik irány a hazai, a másik a nemzetközi, határokon átnyúló szint. Az utóbbi szinten keletkező jövedelmekből tudod finanszírozni a hazai, helyi hoki fejlesztését. A Serie A önmagában nem tud annyi jövedelmet hozni, amennyi a túléléshez kell, szükség van a KHL-re és azokra a bevételekre, amelyet az a szponzorációval, médiamegjelenéssel és merchandisinggal megtermelni képes.”

Mint említettük, a tárgyalások felgyorsultak. Egy főszponzorral a végéhez közelednek, a közeli jövőben várható ezzel kapcsolatban bejelentés. Ha ez megtörténik, akkor össze lehet állítani a keretet. Érdekesség, hogy mivel Olaszország az EU tagja, így hazai játékosnak számít minden EU-országbeli játékos, csak például a svájci és az észak-amerikai játékosok lesznek idegenlégiósok. No meg az oroszok. Új arénát is kell keresni, hiszen a jelenlegi mindössze négyezer fős, míg a KHL-es minimum 6000 férőhely. Az egyik szóba jöhető helyszín a milánói Fila Forum, ahova tízezernél is többen férnek be. De mint a klubelnök elmondta, nincsenek Milánóhoz kötve, a torinói két olimpiai aréna valamelyike is a jelöltek között van. Ilyen minőségű hoki nincs elérhető közelségben, így nem csak milánói vagy olaszországi nézőkre számítanak, hanem várják a szurkolókat Svájcból, sőt Franciaországból is.

Mint minden őrült terv esetében, a mögöttük álló embereket eleinte senki sem vette komolyan. De azokban, akik végül sikeresek lettek egy közös pont van: mindnek volt víziója. Ico Migliore tudja ezt: “Ha előrébb akarsz jutni, muszáj hogy legyen konkrét terved. Hosszú távon lehetetlen megélni egyetlen, mégoly gazdag szponzorból is. Egy erős brandet kell építeni, amire lehet piacot szervezni. Így 20 év múlva akár három olasz csapat is lehet a KHL-ben. Szerintem a hoki Európa egyik major sportága lesz, amint egyre több ember jön rá, hogy milyen nagyszerű játék is ez.”

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum