A Dab.Docler és az EBEL

   

D. Gromov, AG2.0 és Kultúrmisszionárius visszatér. Egy emberként. Régi blogunk alapító atyja először írt nekünk hokis cikket azóta, hogy pont egy éve az Origo.hu-hoz igazolt. Terítéken a Dab.Docler jelene és kilátásai. Olvassák okoskodását szeretettel.

Megnéztem hétfő este a helyszínen a Mol Liga szuperrangadóját. Nemcsak a csatára voltam kíváncsi, hanem a hazaiak Szappanos, Galanisz, Pavuk első sorára is, amelynek teljesítménye alapján egy az egyben ott kellene lennie a válogatottban a jövő heti olimpiai selejtezőkön, mondjuk harmadik támadótrióként. Aztán úgy alakult, hogy csodarangadót és csodasort sem láttam, egyrészt nem volt elég jó a vendég gárda, másrészt szétszedték a trojkát, Pavuk Attila ráadásul – aki Virág és Azari mellett is fürgének és ügyesnek látszott – megsérült, az első harmaddal véget ért számára a meccs.

Tanulságok így is vannak. Mindenekelőtt az, hogy – mint arról maguk a szurkolók is elkezdtek polemizálni – a Dab.Docler kinőtte a Mol Ligát. Tudom, hogy a HSC Csíkszereda hogyan állt fel, hány sérültje van, hányadik meccsét játszotta rövid időn belül, mennyit buszozott. De elég ránéznem a táblára, és máris nem csupán egy meccsből vonhatom le a következtetéseket, hanem a szezon eddigi egészéből.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Azt hiszem, nem kockáztatok sokat, amikor kimondom: a mostani az utóbbi évtized legjobb dunaújvárosi hokicsapata. Az is lehet, hogy minden időké, de nem lenne szerencsés ilyet elsütni a fiatal Ladányiékkal, Ancsinnal és a vén oroszokkal felálló nagy bajnokok kárára. Van még egy állításom: a Dab.Docler az a csapat, amely eddig a legnagyobb hasznot húzta a Mol Liga létrehozásából. Zárójelben: ezen a fronton versenyben van a lentebbről indult Miskolc és a nulláról épített Brassó is.

Egy baj van csak: hiába nőtte ki a csapat a Molt, nem nagyon van, amibe belenőhetne.

A Fehérvár példája hiába adott. Az az út a jelek szerint nem járható. Vagy legalábbis nem úgy járható, ahogyan azt az újvárosi szurkolók szeretnék. Az EBEL nem jótékonysági szervezet. Az EBEL-nek semmi oka, hogy célul tűzze ki a magyar jégkorong felemelését. Az EBEL-nek egy érdeke van: hogy a bajnokság marketingértéke növekedjen. Fájdalmas kimondani, de tény: olyan sokat egy kisebbfajta magyar iparváros ehhez nem tud hozzátenni. Magyarán: ha a Dab.Docler abba az irányba szeretne továbblépni, valószínűleg Budapestre kellene költöznie. A magyar fővárost szívesen húznák be a rendszerbe az osztrákok. Azzal már lehet dicsekedni. Hogy ehhez mit szólnának a drukkerek, akik évek, évtizedek óta kitartanak, jóban-rosszban, az más kérdés (Ha a hagyományos Újváros–Fehérvár rivalizálás alakulását nézzük, inkább rosszban, ha a csapat jelenlegi állapotát, jóban, sose mindegy, mit honnan figyelünk.)

Hatalmas horderejű döntés lenne ez – amennyiben egyáltalán konkrétan felmerül a kérdés rövidesen.

Sokan már most azon dilemmáznak, elég lenne-e ez a csapat az EBEL-hez. Ez az, amit nem lehet látatlanban megmondani. Abban, hogy a Dab.Docler most ilyen jó, sok minden szerepet játszik. Köztük például a tavalyi idény, amikor a nationalligás kaland miatt embertelen mennyiségű mérkőzést kellett lejátszani másfél csapatnyi hokissal. Az embert az emberfeletti kihívások edzik a leginkább. Egy kicsivel mindig tudunk többet nyújtani, mint amennyit lehetségesnek tartunk. És megint és megint többet. Gondoljunk az Alba Volánra: mielőtt belezuhantak a mély vízbe, játékosai sokkal kevesebb meccset játszottak, sokkal kisebb iramban. A nagy ugrásnak meglett a böjtje, eleinte vereség vereséget követett, messze leszakadva lett utolsó a csapat. A felkapaszkodáshoz kellettek a jobb légiósok is, de az nem lett volna elég. Az csak a horvát modellben elég. Itt fel kellett szívniuk magukat a magyaroknak is, és ezt nemcsak a húszévesek, a harminc felettiek is meg tudták csinálni. Horváth vagy Palkovics, később Ladányiék lényegében újrakezdték pályafutásukat, és bebizonyították, a tehetség és az akarat ebben a sportban így együtt minden.

Biztos vagyok benne, hogy ugyanezt hozni tudnák Galaniszék is. És különben se feledjük, a ljubljanai vb egyik legjobb magyarja az Újváros centere volt. De igazságtalan is kiugrasztani őt a többiek közül. Egy olyan csapat, ahol Azari Zsoltnak csak a harmadik, Papp Viktornak és Kiss Ákosnak a negyedik sorban jut hely, egy korrekt légiós sorral kiegészítve alkalmas lenne arra, hogy bevállalja az EBEL-es kalandot.

De mi vajon a magyar hoki érdeke? Mi az MHÉ ezúttal? Mindig úgy gondoltam, le is írtam a régi blogon többször, a szapporói csodában óriási szerepe volt a Fehérvár EBEL-ezésének.

Ha innen nézzük, egyértelmű a válasz. De meg lehet-e csinálni? De mit szólnának a szurkolók?

Ötletei mindenkinek vannak. Szóba jön a már nem is létező Nationalligától a szlovák első osztályig, sőt Extraligáig minden. Hogy mi lesz végül, ki tudja.

Egy biztos. A Mol Ligára vigyázni kell. Anélkül a mai Dab.Docler sem tartana ott, ahol tart. A Mol Ligát stabil, jól szervezett, kiszámítható, az eddigieknél több ország csapatait tömörítő bajnoksággá kell szervezni. Az EBEL is azt mutatja, Közép-Európában a regionalitás visz előre. Miután az osztrákok az internationalligázásukkal hülyét csináltak magukból, szinte minden adott, hogy az EBEL 2-t mi csináljuk meg. Erdélyiekkel, szlovákokkal, szlovénokkal, szerbekkel, horvátokkal. Ehhez is csak több profizmus és több hosszú távú gondolkodás kéne. Sokkal-sokkal több.

Hogy aztán a Dab.Doclernek – vagy akár a Fehérvárnak – az EBEL 1-ben vagy az EBEL 2-ben kellene játszania évek múlva, az részletkérdés. Lenne. Hadd álmodjak, amíg a kezem bele nem ér a bilibe.

Cimkék: , , ,

Összes (115)

Utolsó hozzászólások

 1.   #110
  kerusz,   

  @lehelhc: Valóban, pontosan ez is volt a terv. De ehhez is a mostaninál jóval több zsé kell, amit nem sikerült összeszedni, plusz az INL történet is bekavart - bár azt a szlovének szerintem már bánják.

 2.   #111
  jozska,   

  Látom sok ötlet szültett a cikk kapcsán, de két dolgot szerintem tisztázni kellene:
  1. A DAB-nak olyan bajnokságban kellene indulnia a fejlődése érdekében, ahol lenne legalább 2-3 (de lehet akár 10 is) nála határozottan erősebb csapat is. Tehát nem Zalaegerszegi-Fehérvári Akadémia, Gyergyó, Steaua, Érsekújvár 2 stb.
  2. Már a következő szezonban! Többen írták, hogy Lundh valószínűleg nem marad 3 évet olyan bajnokságban, ahol a csapata nem tud továbbfejlődni. És akkor ott vannak a játékosok is... Ha a bajnokság így folytatódik - és azért nagyon jelentős változás őszintén szólva nem várható, még akkor se, ha esetleg a DAB valahogy elbukná a végén, lásd tavalyi Szereda - a játékosoknak kihívás marad jövőre egy hasonló bajnokság, vagy inkább Volán, francia, svéd 2. o.?

 3. lehelhc
    #112
  lehelhc,   

  @kerusz: na, akkor nem is vagyok annyira hülye:-)

 4.   #113
  komolytalan samu,   

  @kerusz: "ezek ilyen egymást erősítő vagy gyengítő folyamatok. "

  Persze, ez egyértelmű. (a hsz embe csak rövidítés miatt nem került be).

  De a válaszod, szándékosan vagy véletlenül, mutatja a jellemző logikáját a folyamatnak "jó játék>több néző>több pénz" ami igaz, de nálam 100x jobban látod, mennyire nehéz egy adott (vagy lassan bővülő) szurkoló és nézőszám mellett több szponzori pénzt behozni.

  Mi lenne, ha ezt a logikát kicsit kifordítva, a jó játék mellett a játék népszerűsítésére, a szurkolók létszámának jelentősebb növelésére is jobban ráhajtanánk (ami az utánpótlás bővülésre, lobbierőre, szponzorszerzésre egyaránt jobban hatna).

  Pl. Felépített, megkoreografált hokishow-k szervezése, ikonikus játékosokkal (Ladó, Palkó, stb) olyan helyeken, ahol valamiféle infrastruktúra már adott (fedett, sátras jégpályák stb.) a gyerekek lelkesedésének kiaknázásra.
  - tömeges ajándékjegyek iskoláknak meccsekre. (hiszen hely szinte mindenhol akad)
  - hasonló hokiországokban már bevált programok, ötletek levadászása. stb

  Ha egy sikeres programmal mondjuk 2 év alatt 20-30%-al lehetne növelni a nézői létszámot (és vonzáskörzettel PL félmilliós Miskolcon miért lenne lehetetlen pár száz plusz szurkolót becsábítani)?

 5. trollfeeder
    #114
  trollfeeder,   

  Ami az Újváros EBEL-szereplését illeti, a magyar jégkorong szempontjából nyilvánvaló előrelépés volna, még ha a MOL liga átmenetileg gyengülne is. Mostanra játékosállományban ott tartunk, hogy az Újvároshoz kötődő tapasztalt válogatott játékosokkal és néhány légióssal a játékerő szerintem elegendő volna. A ligában edződés ezen még pár szezonon belül javítana is. Fehérvárott be lehetne vetni a fiatalokat, akik nem kapnak elég lehetőséget. Az EBYSL-t elnézve két csapat kell, és a farmcsapatok így indulhatnának MOL ligában, ez jégidő kérdése (amit most a női bajnokság oltárán áldoztunk fel).
  A problémát a nézőszámban és a csapat renoméjában látni.
  Nyilván jó ellenfelekkel játszva előbb-utóbb megtelne a csarnok, de az osztrákoknak érthetően garanciák kellenek. Az orruk alá tudjuk-e dörgölni, hogy tessék, az elmúlt években ilyen és ilyen események voltak, amiken négyezres nézőszámot értünk el - legyen az akár válogatott mérkőzés?
  A másik dolog, hogy tavaly adott lett volna a lehetőség, hogy az osztrákoknak Ausztriában megmutassuk, hogy az Újváros erősebb csapat, mint a Dornbirn, az Innsbruck, a Feldkirch vagy az ATSE Graz. A halandó osztrák ebből azt láthatta, hogy az előzetes latolgatások szerinti 4-5. helyen sikerült végezni. Egy EBEL-csapat ezért minek utazna még keletebbre? Az erősített Innsbruck is egy kicsit kilóg lefelé. Miért reszkíroznának egy Újvárost, mikor más országokból is kacsingatnak az EBEL-re a Znojmóhoz hasonló lehetőségekkel (értsd: még légióst se nagyon kell hozniuk, hogy megállják a helyüket)? Szóval közönségcsalogatás * játékerő / költségek tekintetében legalább kockázatosnak ítélhetik az Újvárost a sógorok. Ezeket a kételyeket kéne vhogy eloszlatni. A nézőszám tekintetében ezért gondolkoznak sokan Budapestben.
  Ha nem sikerül ezekben lépni, a MOL ligában egyre több lehetőség rejlik. Igazából az Újpestnek és a Ferencvárosnak kéne felzárkózni, aminek azért bíztató jelei vannak. A szlovénokra szerintem az INL-es bohóckodás után komolyan lehet számítani. Talán Belgrádban is megelégeli vki, hogy mindig a jéggel vannak gondok. A Steli kiválásával szerintem nagyon komolyan el kell gondolkoznunk a lengyel csapatokon. Az Erdély - Szilézia - Szlovénia háromszög ugyan nagy távolságokat jelent adott esetben, de csak lehet vmi támogatásos rendszert kitalálni a csapatoknak az utazás függvényében. Azt a pontot kezdi feszegetni az interliga mérete, amikor már nagyobb távoknak is bele kell férnie. A KHL-ben sem szomszédos települések csapatai játszanak.

 6.   #115
  komolytalan samu,   

  Egy kósza ötlet.

  A MOL liga kiterjesztésének nyilvánvaló korláta a távolság, ami pl Varsó - Csíkszereda viszonylatban már busszal megoldhatatlan.

  De

  A wizzair elvileg repül pl Budapest-Varsó, Budapest - Marosvásárhely viszonylatban is.
  - hangsúlyozottan kelet eu fapados légitársaságként határozza meg magát. Egy regionális liga ideális szponzori cél lehetne.
  - a 180 személyes A320-ok jobb esetben is kb 80-90% kihasználtsággal működnek, tehát az ingyenjegyek (az illetékek kivételével) nem jelentenének a cégnek nagy áldozatot.

  Mondom: kósza! :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk