A Mol Liga tekintélye és komolysága a tét

   

Közel egy hónapja tart a HSC Csíkszereda játékosainak jogos vagy jogosulatlan szerepeltetésével kapcsolatos ügy a Mol Ligában. Azon érintettek véleményére voltunk kíváncsiak, akik a legközelebb állnak a döntésekhez. A hét csapat vezetői mondják el, mit gondolnak a történtekről és a levont, majd visszaadott négy pontról.

Az előzmények:

Október elején 8 HSC Csíkszereda-játékos játékjogát felfüggesztette a Mol Liga. Ők szezon közben az SCC Csíkszereda (másik nevén ISK Csíkszereda) csapatához igazoltak. Ezt követően néhány mérkőzésen nem is játszottak a Mol Ligában, majd közülük 4 játékost visszaigazolt a HSC, így ők 4-en újra jégre léphettek a Mol Ligában.

Az üggyel kapcsolatban Bálint Attila, Bíró Ottó Attila, Kósa Endre és Péter Levente jogosulatlan szerepeltetése miatt három Mol Liga-mérkőzés végeredményét változtatta meg a versenybíróság. Ezt a döntést a HSC Csíkszereda fellebbezését követően a Mol Liga végrehajtó bizottsága hatályon kívül helyezte, és a meccseket a pályán elért eredménnyel hagyta jóvá.

A hét csapat szakosztályvezetőjének/elnökségi tagjának véleménye az esetről, kommentár nélkül. A sportvezetőktől ugyanazt kérdeztük, az üggyel kapcsolatos álláspontjukat. Mindenki annyit mondott, amennyit jónak látott. A csapatok neve szerinti abc-rendben olvashatók a válaszok.

Olti Pasca Zoltán (Brassó): “Egyértelmű, hogy a végrehajtó bizottság által hozott döntés nem maradhat végleges megoldásként. Ezt a döntést elítéljük. Ha bárhol a világon bármelyik sportágban  egy olyan játékos szerepel egy csapatban, amelyik nem tagja annak az egyesületnek, akkor egyértelműen megbüntetik ezt a csapatot. Éppen ezért ezt a négy pontot el kell venni a HSC Csíkszeredától. Ha ez nem így történik, akkor a Mol Liga komolyságával játszunk. Ha helyben hagyjuk ezt az ítéletet, akkor ez azt jelenti, hogy például az Érsekújvár akármennyi extraligás játékost hozhat, nem kell átigazolnia őket, játszhat bárki a Mol Ligában. Ugyanígy a Dab.Docler jégre küldhet 5 EBEL-est s a többi.

Bárhogy is próbálják ezt elhitetni és magyarázni, nem igaz, hogy az SCC a HSC farmcsapata. A Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) tagja vagyok, én kértem, hogy engedélyezze az RJSZ, hogy két csíki csapat indulhasson a román bajnokságban, de azt is én kértem, hogy ez a kettő külön klub legyen. Pontosan az ilyen helyzetek elkerülése végett, azért, hogy látni lehessen, melyik játékos melyik csapathoz tartozik. Még azt is kikötöttük, hogy a két klub közötti első átigazolás ingyenes, de a másodiktól kezdve 1000 EUR játékosonként a transzferdíj. Ez a határozat a mai napig érvényes, az RJSZ honlapján is megtalálható. De a HSC ezt a szabályt is megszegte.

A szóban forgó 8 játékost a HSC Csíkszereda benevezte a Mol Ligába szeptember elején, majd 18-án átigazolta őket az SCC-be. 19-től kezdve ott játszottak a román bajnokságban. Majd az óvásunk és a balhé után, amikor elfogyott a HSC kerete a magyarországi túra alatt, október 5-én 4 játékost közülük visszaigazoltak a HSC-hez. Azt most hagyjuk, hogy formailag hogyan minősíthette megfelelőnek az RJSZ az átigazolásukat, és hogyan került az eredeti aláírásuk a papírokra, miközben Budapestről Miskolcra buszozott a csapat. De a szabályok értelmében az RJSZ csak akkor igazolhatta volna át őket, ha előre kifizetik az 1000 eurót játékosonként. Márpedig ez a pénz a mai napig nem folyt be a kasszába, tehát a mai napig nem adhatnák ki a játékengedélyt részükre.

Kerey Péter ligaelnök első fokon jó döntést hozott, hiába nevezték ezt a 8 játékos szeptember elején a ligába, ha közben más klubba igazoltak. A ligaelnök nem médium, nem tudja a csillagokból kiolvasni, hogy ki hová igazol, ha a Mol ligás csapat és az országa szövetsége ezt nem jelenti a liga felé.

A HSC Csíkszereda sorozatosan szabályt szeg és sorozatosan hibákat követ el. Mindig azt mondtam, hogy a legfontosabb a játék, és elfogadom, ha eközben valaki hibázik. De a HSC vezetői még azt sem mondták, hogy OK, gyerekek, bocsánat, hibáztunk, de csak azt akartuk, hogy a román bajnokság meg a Mol Liga színvonalasabb legyen, rendezzük el ezt valahogy.  Nem, ehelyett még ők vádaskodnak és támadnak minket és másokat. És közben megpróbálják ellehetetleníteni a lejárt szerződésű Petres Tivadart is, mert a játékos el akar jönni tőlük. Petres hibázott, nem őrizte meg szerződése egyik példányát, így nem tudta bizonyítani, hogy szabad a játékjoga. Ez a hibája a Brassónak 10 000 eurójába került, ennyit fizettünk érte a Csíkszeredának, mert megígértem Petresnek, hogy idén a Brassóban fog játszani. Ennyit fizettünk érte, és még abba is bele kellett mennünk a megegyezés érdekében, hogy a HSC ellen nem játszik román bajnokit. Mivel van néhány Mol Ligával közös meccs, így ezeket is érinti ez a korlátozás.

A Mol Liga egy baráti szövetségként indult öt évvel ezelőtt. Ezért kétségkívül vannak szabályzási hiányosságok. Ezeket a HSC Csíkszereda folyamatosan kihasználja, nem jóindulatúan. Érdekes, miért nincs baj soha a Ferencvárossal, a Dab.Doclerrel, a többi csapattal, mindig a Csíkszereda körül van ügy. Nem a kiskapukat kéne kihasználni, hanem sportszerűen, tisztességesen és erkölcsösen versenyezni egymással. Ha ez nem így lesz a jövőben, akkor a Brassónak és sajnos a többi csapatnak is meg kell gondolnia, hogy van-e értelme részt vennie ebben a ligában.”

Azari Zsolt (Dab.Docler): “A történet az én olvasatomban úgy kezdődött, hogy a HSC Csíkszereda szeptemberben kölcsön akart adni Mol Ligába benevezett játékosokat a román bajnokságban induló ISK (SCC) Csíkszeredának. Ezt a brassói csapat azzal támadta meg, hogy Romániában nem létezik a kölcsönadás intézménye, csak átigazolni lehet játékosokat. Később kiderült, hogy kölcsön lehet adni játékosokat, de csak ha nem ugyanazon korosztály bajnokságában indulnak. Ekkor elkezdődött egy jogi vita, amiben én nem tudok állást foglalni. De ha ennek a vitának az a vége, hogy érvényes a kölcsönadás, akkor semmilyen probléma nincs. Ha viszont nem érvényes a kölcsönadás, akkor a Mol Ligába benevezett játékosok továbbra is jogosultan játszottak a HSC Mol ligás csapatában, akkor a román bajnokin szereplő HSC-t lehet büntetni.

De az egész helyzet nagyon bonyolult, erre eddig még nem volt precedens, ami útmutatóul szolgálhatott volna, akár a Csíkszeredának, akár a Mol Liga Végrehajtó Bizottságának. Nekem mint a VB tagjának nem tisztem feltételezett szándékokkal vagy indítékokkal foglalkozni. A jogi helyzet megítélése szintén bonyolult. Mindezek miatt arra jutottam, hogy abból kell kiindulni, ért-e valakit valamilyen kár, márpedig megítélésem szerint egyik Mol Ligában szereplő csapatot sem érte kár, ezért nem látok olyan körülményt, ami miatt a jégen elért eredményeket meg kellene másítani.

Az eset tanulságai ennél sokkal fontosabbak: a konfliktus tapasztalatait felhasználva javítani kell a versenyszabályzaton, erősíteni kell a két ország gyakorlata közötti jogharmonizációt, illetve nem utolsósorban javítani kell a két ország szövetsége és csapatai közötti kommunikáción. Ez utóbbiban erdélyi barátainknak jelentős az elmaradásuk.

A Mol Liga versenyszabályzatában vannak hiányosságok, ez természetes. Ezek többnyire akkor kerülnek felszínre, amikor megtörténnek az események, ami szintén teljesen természetes szakasza a tanulási folyamatnak. Nézzünk előre és alakítsuk úgy a versenyszabályzatunkat, hogy minél kevesebbet kelljen vele foglalkozni a versenyszezon idején, hogy minél több időnk maradjon a jégkorongra a jégen…”

Pap Gábor (FTC): “A Ferencváros jégkorongszakosztálya a végrehajtó bizottság döntésével messzemenően nem ért egyet. Ez nemcsak a Mol Liga szabályaival ellentétes, hanem kifejezetten sérti a nemzetközi szövetség előírásait is. A vb döntése feljogosít arra, hogy egy játékos egy bajnokság egyszerre két klubban is szerepeljen.”

Sucharda Ferenc (HC Nové Zámky): “Nagyon rossz döntés született, amivel nem tudunk azonosulni. Ha van arról állásfoglalás, hogy a nyolc játékos a kérdéses időben más klub játékosa volt, akkor nem értem, hogy lehet efölött elsiklani a fellebbezés elbírálásakor. Mi is figyelünk arra, hogy minden pályára lépő játékosunk játékjoga a HC Nové Zámkynál legyen. Hiába vagyunk a Nitra farmcsapata, csak azok játszhatnak nálunk, akiknek előbb hozzánk kerül a játékjoga.

A liga-vb döntése azt jelenti, hogy azok is következmények nélkül játszhatnak a ligában, akik nem az adott csapat játékosai. Kíváncsi lennék, mit szólnának a mostani határozat kedvezményezettjei, ha mi szabadnapjukon a Dukla Trencin vagy a HC Kosice extraligás játékosait kérnénk meg, ugyan már, játsszanak egy meccset az Érsekújvár színeiben, esetleg éppen ellenük, még ha nem is a mi játékosaink.”

Cseke Szilárd (HSC Csíkszereda): “Úgy gondolom, hogy ezt a sportot a jégen kell játszani, nem pedig a zöld asztal mellett. Éppen ezért az említett három mérkőzésen szerzett négy pont jogosan illeti meg a Csíkszeredát. Nem lett volna sportszerű, ha az ismert körülmények miatt a csapatot és a játékosokat büntetik.”

Egri István (Miskolci Jegesmedvék): “Előre kell bocsátanom, hogy mint mindenki, én is azt szeretem, ha a mérkőzések a pályán dőlnek el. Ugyanakkor a saját szabályainkat be kell tartanunk ahhoz, hogy komolyak és hitelesek maradhassunk. Az a legnagyobb baj ezzel a döntéssel, hogy precedenst teremthet a jövőre, innentől mindenki erre mutogatva tehet, amit csak akar. Hiteltelenek, komolytalanok lehetünk így, sok szurkoló így is érzi, elég csak a Jégkorongblog kommentjeit olvasgatni.

Egyértelmű, hogy az RJSZ és a HSC hibázott az ügyben, nem jártak el körültekintően. Hoztak egy szerencsétlen szabályt, amely vagy-vagy választás elé állította a klubot, rossz volt a tájékoztatás a klub részére, a klub meg nem járt utána az információknak autentikus forrásból, pedig ez elvárható. Az a lényeg, hogy mindezek végeredményeképpen bizonyos ideig bizonyos mérkőzéseken olyan játékosok játszottak, akik nem voltak annak a klubnak az igazolt sportolói, amelynek a színeiben játszottak. Ezen nem nagyon van mit vitatni.

Azt sem értem, hogy ha valaki hibázott, akkor miért nem viseli ennek a következményeit. Szerencsére a jelzés viszonylag korán megérkezett, összesen három meccsről van szó, amelyen ráadásul a HSC viszonylag rosszul szerepelt, így rá nézve nem lettek volna nagyon súlyosak a következmények, különösen úgy, hogy idén nagyon hosszú a szezon.

Az viszont egyértelmű, hogy el kell gondolkoznunk azon, miként rendezzük a farmcsapatok kérdését. Nyilvánvalóan szükség van arra, hogy akik kevés lehetőséget kapnak az éles csapatokban, azok is elegendő játéklehetőséghez jussanak úgy, hogy szükség esetén a nagyok között továbbra is játszhassanak. A magyar rendszer ezt lehetővé teszi a kettős játékengedéllyel, de Romániában ettől az évtől kezdve ez úgy tűnik, nem működik.”

Dömötör Róbert (UTE): “Nem ismerünk minden részletet az ügyben, de amit tudunk, annak alapján úgy véljük, hogy a versenybíróság korrekt döntést hozott október elején, amikor elvette a három mérkőzésen szerzet négy pontot a HSC-től. Az RJSZ állásfoglalása alapján az érintett játékosok az adott mérkőzéseken úgy vettek részt, hogy nem voltak a HSC Csíkszereda igazolt játékosai, pedig ezt követeli meg a Mol Liga-versenyszabályzat. Ez a jogosulatlan játék tipikus esete.

Mindezt erősítette a HSC néhány vezetőjének nyilatkozata (Antal Előd nyilatkozott úgy, hogy még jó is, hogy a Brassó most szólt, mert így csak 3 meccset buktak), és az a tény is, hogy a döntés után a HSC sebtében visszaigazolta négy játékosát. Ha más nem, ez a visszaigazolás önmagában is minimum ráutaló magatartás.

Meglepődtünk, amikor nyilvánosságra került a vb döntése, el nem tudom képzelni, milyen új körülmények merülhettek fel a fellebbezésben, amelyek alapján a vb eltekintett attól, hogy a nevezettek nem voltak a HSC igazolt játékosai.

Nyilvánvalóan az ügynek vannak komoly tanulságai. Véleményem szerint a kiváltó ügy tisztázott, az RJSZ nyilatkozata szerint a játékosok nem voltak a HSC igazolt játékosai a három meccsen. Az ehhez tartozó szabályok tiszták, világosak és konkrétak. A magyarországi játékosokkal nincs is probléma, hiszen itt az MJSZ ellenőrzi a játékjogot, a dolgok kézben vannak tartva.

Gondolatkísérletként: nem fordulhat itthon elő az, hogy például az UTE benevezi a teljes fehérvári EBEL-keretet a Mol Ligába, majd nem szól senkinek, és Ladányiék egyszer csak elkezdenek az EBEL-ben játszani, majd mellette Újpesten is, mondván, senki nem vonta vissza a Mol ligás játékengedélyüket. Nagyjából ezzel analóg az, ami a HSC-nél történt. Éppen ezért a Mol Liga működését jobban kell szabályozni. Ennek a helyzetnek megoldása lehet, hogy a játékjog menet közbeni változását a Mol Ligában részt vevő más országbeli csapatok szövetségei kötelezően jelzik a Mol Liga felé.

Ennek az esetnek a kapcsán felmerül a jövőbeni Liga-farmcsapatok működésének rendszere. Erre a ligának időben fel kell készülnie, és meg kell alkotnia az ezzel kapcsolatos szabályrendszert. Segítségül lehetnek a környező országokban már működő szabályok, nyilván a helyi adottságoknak megfelelő adoptálással. Most még ugyan nem érint ez minket, de egyszer csak fel fognak nőni a gyerekek, és reméljük, előbb a juniorbajnokságban játszó, majd később az onnan kiöregedő játékosoknak adatik meg a lehetőség, hogy a farmcsapatokban játszhassanak. Az egész farmcsapatrendszert a juniorbajnoksággal és az OB II.-vel együtt rendeznünk kell.

Nyilván nem tesz jót ez az ügy a Mol Ligának, de ahogy mondani szokás, mindenkit érhet baleset. Ha csak ez a baleset fog történni az egész szezonban, akkor egész jól dolgoztunk, sokat léptünk előre. És mint mindennek, ennek is két oldala van. Ez is segíthet abban, hogy jobbak legyenek a liga szabályai a jövőben.”

Nem mellesleg a téma a szombati ligaülésen is terítékre kerül.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum