Ki állítja meg a Dab.Doclert?

   

Imponáló dunaújvárosi teljesítmény, szoros üldözőboly, kapaszkodó Brassó, javuló sereghajtók. Mi történt eddig a Mol Ligában? Az egyéni és a csapatstatisztikákat elemeztük.

54 mérkőzést játszottak le a Mol Liga 168 meccses alapszakaszából, legutóbb a ligát az egymás elleni eredményeket, a lőtt és kapott gólok számát, valamint a nézőszámokat elemezve vizsgáltuk, most az egyéni és a csapatstatisztikákat vesszük górcső alá. Az elemzés legnagyobb korlátja, hogy a ? főként a Kontinentális Kupa és a hétcsapatos bajnokság miatt ? nem ugyanannyiszor játszottak a csapatok. A két első és a két utolsó helyezett 17-17, a Miskolc és a Brassó 15-15, míg a HSC 13 mérkőzést játszott eddig.

Egyértelműen a Dab.Docler kezdte a legjobban a szezont, köszönhetően elsősorban a jobb játékosállományának és másodsorban az összeszokottságának. A dunaújvárosiak az eddigi mérkőzéseik 88%-át nyerték meg, ami 24%-kal nagyobb arány, mint az ebben a mutatóban második Érsekújvár teljesítménye. A ligaújonc ezzel együtt eddig az idei szezon legnagyobb meglepetését produkálta, amivel vezeti az üldözőbolyt. Nincs azonban messze tőle sem a Miskolc, sem a Csíkszereda, mindketten 60% körüli győzelmi mutatóval állnak. A Brassó is jól kezdett, azonban elsősorban az utóbbi idők sérüléshulláma miatt mostanra kicsit leszakadt, teljesítménye 40%-os. A Ferencváros és az Újpest láthatóan küzd az összeszokottság és a felkészülés során a megfelelő mennyiségű jégidő hiányával, amin ? az utóbbi időszak eredményei alapján úgy tűnik ? mostanra sikerült túljutniuk. Azonban a már említett előző írásunk is arra a következtetésre jutott, hogy a liga színvonala e két csapat gyengébb szezonkezdése ellenére is kiegyenlítettebbé vált.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Mindez pontokban kifejezve azt jelenti, hogy a Dab.Docler 45 ponttal vezet, második az Érsekújvár 32 ponttal, harmadik a Miskolc 25-tel, negyedik a HSC 24-gyel, ötödik a Brassó 19-cel, hatodik a Fradi 12-vel, hetedik az UTE 8-cal. Vesztett pontok tekintetében az üldözők között változik a sorrend, hiszen a Dab.Docler eddig mindössze 5 pontot vesztett, második a Csíkszereda 15 vesztett ponttal, harmadik az Érsekújvár 19 ponttal, negyedik a Miskolc 20-szal, ötödik a Brassó 23-mal, hatodik a Fradi 39-cel, hetedik az UTE 43-mal. A gólkülönbségeket illetően a minta nagyon hasonlít az eddig elmondottakhoz: kiemelkedik a Dab.Docler (+42), lefelé kicsit kilóg az UTE (-44) és a Ferencváros (-26). A két véglet között sűrű a mezőny: a Miskolc és az Érsekújvár egyaránt +14-en áll, a HSC is pluszban van (+11), a Brassó azonban már mínuszban (-11).

Az egyéni statisztikákra térve feltűnő a dunaújvárosi kapuőr, Peter Sevela kirobbanó formája: 16 mérkőzésen 95% fölötti hatékonysággal védett, kapott gólátlaga is elképesztően alacsony (1,4). Őt követi Budai Krisztián (Miskolc, 93,23%-os védési hatékonyság és 2,44-es kapott gól átlagban), Kozuch (HSC, 93,05; 2,16). Sevela mellett az egyetlen kapus, aki két gólnál kevesebbet kap meccsenként, a miskolci Gyenes Dávid (92,66; 1,98). A Ferencváros frissen igazolt kapusa, Meravy egyelőre 5 meccsen védett, ezért őt ebben az összeállításban még nem szerepeltetjük.

A csatárok közül dominál a dunaújvárosi első sor, hiszen a ponttáblázatot a Galanisz, Szappanos, Pavuk hármas vezeti. Bár a lejátszott mérkőzések száma eltérő, mégsem tudjuk, hogy volt-e már olyan a Mol Liga történetében, hogy az alapszakasz jelenlegi fázisában a kanadai táblázat első három helyén magyar játékos szerepeljen. Őket követi az olvasóink által a liga szeptemberi legjobbjának választott Saluga Miskolcról, majd az idén már három sorban is bevetett Azari. Róla mondta Stephan Lundh, hogy az edzők számára nagyon fontos, hogy legyen olyan játékosuk, aki bármilyen sorban ponterős tud lenni. A szeredai csatárduó, vagyis Novak és Hurtaj a hatodik és hetedik helyen állnak, 8. A Miskolcról Brassóba igazolt Bonar. Az Érsekújvár első sora a kanadai táblázat 9., 10. És 11. helyén áll, Nagy Gergő és egyetlen ferencvárosiként Kiss Gábor tagja még a pont per meccs átlagot produkáló elitklubnak (a frissen az UTE-ba igazolt és eddig egyetlen mérkőzésen szerepelt Fekti Ádám teljesítményét szintén nem vettük egyelőre figyelembe). Itt is meg kell jegyezni, hogy többen is kevesebb meccset játszottak, mint a listavezetők.

Mivel a sérülések és a csapatonkénti eltérő mérkőzésszám kicsit torzítja az egyéni teljesítményeket, ezért kiszámoltuk a játékosok meccsenként szerzett pontszámát is. Bonar az egyetlen a ligában, akinek sikerült a meccsenkénti két pontot összehozni, őt követi Galanisz (1,71), Novak (1,62), Saluga (1,60), Hurtaj (1,54), Szappanos (1,53) és a kanadai táblázat élmezőnyének legfiatalabb tagja, az 1991-es születésű Pavuk Attila (1,47). Rengeteg lőtt és viszonylag kevés kapott góljának köszönhetően a plusz/mínusz mutatókban már-már nyomasztó a Dab.Docler fölénye. A lista első 9 helyét ugyanis kizárólag dunaújvárosi játékosok foglalják el, Galanisz (+20), Szappanos (+20), Lindgren (+19), Pavuk (+17), Azari (+15), Hüffner (+14), Kiss D. (14), Chvatal (+14), Peterdi (+13) sorrendben. A 10. helyre fért oda az első nem dunaújvárosiként az érsekújvári Lehoczky (+12), őt követi Láda és Hegyi Ádám Miskolcról (egyaránt +10). A harmadik tízpontos játékos a sokadik virágzását élő Tőkési Lajos.

Összességében megállapítható, hogy az alapszakasz első harmadának végéhez közeledve a Dab.Docler eddigi teljesítménye kiemelkedik a mezőnyből. Nagy kérdés egyrészt, hogy az üldözőknek a szezon hátralévő részében mennyire sikerül felvenniük vele a versenyt. Az mindenesetre bizonyos, hogy bár nem tűnik egyszerű feladatnak, még bőven van rá idejük. Szintén kérdés, hogy a Brassónak sikerül-e visszatalálni a szezon kezdetén mutatott formájához, és képes lesz-e ötcsapatossá tenni az elődöntőkbe jutásért zajló, jelenleg négycsapatos küzdelmet. Az izgalmakat és az eredmények kiszámíthatatlanságát tovább növelheti, ha az UTE és a Ferencváros utóbbi időben mutatott javuló teljesítménye tartós tendenciának bizonyul, ebben az esetben komolyan beleszólhatnak a rájátszásba jutó négy csapat kiválasztásába.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum